Na ja, csak ugye ha valaki kiforgatja az ember szavait, hogy lehülyézhesse, hát az nem szép dolog.
Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy ugye arról volt szó, hogy egyforma feszültségű sztringeket szabad párhuzamosan kötni. Természetesen az összekötés előtt legyen egyforma a feszültségük. De Ő jött, hogy hát hogy lehetne különböző a feszültségük, ha össze vannak kötve? Ami ugyan igaz, de semmiféle információt nem hordoz a téma szempontjából, de Ő jól megmondta...
Nem, barátom, a baj ott van, hogy fogalmad sincs, hogyan működnek a félvezetők. De úgy is ott van a sok napelemed, meg akkumulátorod, próbáld ki, hogy pofával a földre fektetett napelemedre rákötsz egy 24V-os akkumulátort. Ja, mérd közben az áramot, hogy merre folyik.
De ha olyan okos vagy, el is tudnád magyarázni, hogy miért vadbaromság? Nem nekem, hanem a többieknek.
Egy akkumulátorra sem kötheted direktben a napelemet, oda is kell a dióda, és nem akkor, mikor süt a nap, hanem amikor nem süt, pont azért, hogy az akku ne folyasson áramot a napelemen (#62433)
Na, itt van a baj, de hatalmas.
Aki ezt a vadbaromságot meglátja, elszalad.
Aztán utána meg jön a dióda és a MOSFET, mint a gyakorlatban alkalmazott megoldás.
És mi a különbség a kicsi és a nagy között? A nagy az sok-sok sorbakötött kicsi. A jelenség ugyanaz.
De nem azon múlik a dióda használata, hogy előírja-e a szolgáltató, vagy sem. Egy akkumulátorra sem kötheted direktben a napelemet, oda is kell a dióda, és nem akkor, mikor süt a nap, hanem amikor nem süt, pont azért, hogy az akku ne folyasson áramot a napelemen.
Nem kicsiről volt szó, hanem stringekről. A dióda meg azért kell, mert valamelyik áramszolgáltató előírta a stringek párhuzamosításához. Talán mzsombi idézte?
De mint már mások is írták, ma már kicsi az esélye, hogy saját szakállára párhuzamosít valaki. Az invertereken meg eleve MPPT bemenetenként 2-2 kiépített csatlakozás van, ahhoz meg már a szolgáltatónak semmi köze. :-)
Éppen néhány napja bontottam ki két invertert is, de nem ezt a részt vizsgáltam.
Amúgy a fizikája annyi, hogy a napelem olyan,mintha sok-sok dióda lenne sorbakötve. Ha akkora feszültséget kapcsolunk rá, mint a nyitófeszültsége, akkor elkezd vezetni,
Inkább ez döbbentett meg.
Ezt a topikot teljesen tájékozatlan érdeklődők is olvassák!
Amikor ezt meglátják, akkor vajon mire gondolhatnak?
A MOSFET-re, mint amit a párhuzamosan kapcsolt napelemek közé használni szoktak, már nem is érdemes még legyinteni sem.(A stringdiódáról nem is beszélve)
Csak az a baj, hogy itt van, mint valami létező okosság, ami segíti eligazodni a tájékozatlan, ám érdeklődő embereket.
Itt kell azoknak javítani, akik értenek hozzá, és valamilyen szinten ebben érzik is a saját felelősségüket!
Nap_Pali nem látja a hozzászólásaimat, mert letiltott. Amennyi baromságot meg összehordott, nem mérvadó a véleménye.
Kicsiben már kipróbáltam, párhuzamosra kötöttem két napelemet. Ha van két 250W-os táblád, nosza, uccu neki, kösd össze párhuzamosan, és takard le az egyiket.
Na jó, nem szúrok ki veled, és senkivel, ne próbálkozzanak, megtette más:
Látod, még Nappali is megdöbben a hozzászólásodon. :-(
8-22 panelből álló string 250-800 Voltjára nem nagyon találsz Shottky diódát, legalábbis nem olcsó tömegárut. MOSFET-et meg valamivel vezérelni kellene. Ezen a feszültségen az az 1-2 V feszültségesés ami egy normál nagyfeszültségű diódán esik, bár veszteség, de senkit nem vág földhöz.