Két fénykép, az egyik a Li-2-es korszak elejéről, a másik a végéről.
1947. január 24.
"Hangárban szerelik a szakemberek egy Liszunov Li-2-es repülőgép ezer lóerős AS-62 csillagmotorját a budaörsi repülőtéren." Érdekes, hogy nincs sárgára festve a légcsavarlapát vége.
1963. május 17.
"Deregán Sándor próbamester indításhoz készíti elő az egyik AS-62IR típusú 9 hengeres, 1000 lóerős csillagmotort nagyjavítás után." Ő hajózó szerelő is volt Tu-134-esen.
Ezután volt még vele munkám. Az ACE munkatervbe már nem fért bele a fehér csíkozás. Azt Budaörsön végeztem augusztus 8-án és 15-én. Amikor a Malév feliratot szegélyeztem, és a másik oldalt is kijelöltem, addigra a nap lepöndörítette majdnem az egész korábbi munkámat. Így már késő este végeztem, a Budaörs környékén lakó szúnyogok bőséges vacsorát kaptak véremből. Hátra maradt még a motoroknál lévő fehér csík. Ezt a Kecskeméten rendezett repülőnap (augusztus 15.) előtt festettem. Drukkoltam, hogy megszáradjon még az indulás előtt.
Aztán 27-én ismét az ACE-nél járt a szponzorok felfestése végett.
Ez a fénykép az átfestett LC Aladárról készült képek sorozatában szerepel.
Nagyon szép, a fénykép is és mindkét jármű is.
Csak azoknak mondom, akik annak idején még nem éltek, hogy ilyen együttállás a valóságban nem létezhetett, mert a Malév (Air Tours) 1970-ben az Ikarus 55-ös autóbuszokat az akkor vadonat új, "panoráma ablakos" Ikarus 250-es típusra cserélte. Az LCA pedig 1973-ban érkezett.
Sziasztok. Egy német kollegám keres megbízható, de megfizethető shop-ot, ahol értenek Stampe SV4C-hez. A motor egy Renault PO-3 6,7l 140 lóerő, kb 1300h repült. Tudtok valakit? Van a legendary aircraft-nak valami utódja? Köszi, Aron
A belépőéllel kapcsolatban igazad van, amikor odaérkeztem már így lett festve. Elég gond volt a orrész ívének szerkesztése, mert a rajznál egy-két méret nem passzolt. A vezérsík paraboláját is egy emelőkosárból húztam a gyenge minőségű határoló szalaggal.
Már két pitotcső van, és behúzható fényszóró is. Talán kedden be tudom építeni. Sok-sok munka lesz még vele. :)
Még ma is hallom a levegős hajtómű-indító turbinák huhogását,
meg az indítás után érezhető kerozin (öregeknek: keraszin) illatát...
Ajándék lónak ugyan ne nézd a fogát, ezért kizárólag a történelmi hűség kedvéért:
Az LC Aladáron mindig szürke volt a szárny belépő éle a törzshöz közel eső részen, ahol nincs orr-segédszárny. Voltak olyan gépek, amelyeken nem volt lefestve, de ezen a gépen történetesen szürke volt a régi arculat mellett mindig. Ha így jobban tetszik, akár maradhat is, én szóltam.
A hajtóművek beszerzésén túl, amely, úgy tudom, folyamatban van, lenne még néhány dolog, amelyet pótolni kellene. Hiányoznak a PPD-1M típusú nyomásvevők az orr-rész két oldaláról (3db) és az orrfutó száráról az FR-9 típusú guruló-fényszórók (2db). Mivel a repülőgép már ICAO Cat. II-es változatú (B-2-re átalakítva), ezért ez utóbbiak kellenének rá. A Cat. I-es gépeken a fényszórók még nem így voltak megvalósítva.
Úgy tűnik, hogy mintha hiányozna mindkét kibocsátható fényszóró is az orr-rész aljáról. Ott sötét kerek nyílásokat lehet látni. A kibocsátható fényszórók típusa PRF-4MP volt egy izzószállal a Cat. II-es korszakban, és PRF-4 volt két izzószállal (guruló és le-felszálló) a Cat. I-es korszakban.
Gondolom, az ismert, hogy a bal oldali törővég hiányzik.
Kicsit pontosabban, szóval ez sem talált!! Az orosz légierő mai felségjelzése az fehér-kék-piros csillag (vagyis orosz nemzeti színek), vékony piros keretben hogy a bármilyen alapszíntől (szürke vagy terepszín) el legyen választva/ki legyen emelve. Ráadásul ez nem tegnap óta érvényes, hanem évek óta. Szóval több odafigyelést a komment tárgyának, esetleg jobb szemüveget a kommentelőnek ...
Max a vörös légierőnél repülhetne ha lenne még ilyen - de semmit ne zavarjon téged az a tény, hogy 1947 óta már egyik sem létezik!! Szóval ha valaki jelen időben nyilatkozik valamiről, legalább azt tudni illene róla hogy létezik-e egyáltalán ilyen szervezet manapság ...
Ma de. Kőbánya felett haladt át a halliszt Ferihegyre. Csodálkoztam milyen hamar nyitották a futót, helyre kb. ugyanott ahol a jetek, pedig ezzel tovább súlyosbítják a lassúsági problémájukat? Nem adott idővel a leszállás előtt kell nyitni?
Hát igen, ma már kevesen tudják, hogy születésekor (1928-ban!) még Wright Cyclon R1820-nak anyakönyvezték az AS-62-es csillagmotor jenki nagypapáját. Nem volt régen, mindösszesen csak 90 éve. Ettől persze még nagyon megbízható szerkezet ma is, csak ne szeretné annyira a benzint... Ha jól csalódom, 2007-ig még gyártották a PZL-nél.
Igen, amikor Ferihegyről repülünk gondot jelent a besorolás. Más a bejöveteli sebesség, ami ráfutást is eredményezhet, így gyakran kell várakoznunk, ami persze plusz benzinbe kerül.
Elég gyakran van olyan igény, hogy onnan repüljünk, mint most is egy megrendelés alapján, és persze megint egy kicsit pörögni kellett.
Endre, ma 14.15 között itt fölöttem csinált vagy négy fordulót a LIX, nyilván csak utána kapott leszállási engedélyt Ferihegyen. 14.55 körül viszont már nagyjából a 31-es irányon billegett a város felé. Mi volt ez a fuvar?
Üdv neked is. Most értem haza. Kicsit máshogy láttam. A tömeg tényleg nagy volt. Régen nem látott számú néző jött össze. Érdekes módon reggel 9 után még alig lézengtek, mikor arra jártam. Gondoltam is, hogy nagy bukó lesz! Nem. Dél után nem sokkal értem vissza. Minden úton valóban kaotikusan sok autó leparkolva. De a reptér hátsó sarka, a volt VÁÉV felőli jól körbe kordonozva sokezer autónak adott ingyenes helyet. Innen valóban kb 1 km gyaloglás a körépület. De a kordonok mellett jegyeladó hely, gyorsan és bankkártyával fizethető lehetőséggel! Bent minden ami egy gigantikus népünnepélyhez kell.
Repülő sok és még több. Szlovák nagy kötelék világháborús festéssel olyan légharc show-t nyomott, hogy belefáradt a nyakunk! Sok-sok család kicsi és nagyobb gyerekekkel. Szerencsére a színpadok nem zajongtak.
Sajnálom, hogy pont rosszkor mentél. Déltől már sehol nem volt tumultus, kivéve a 40 féle kaja árust. A főbejárat valóban a Körépületnél volt, de a nagy hivatalos parkolóból sétálva is volt belépő kapu. A jegyhez adtak karszalagot, ki lehet menni a kocsihoz ha kell. Adnak programfüzetet, sőt térképet. Nekem nem szimpi, de nagy katonai bemutató területek. Világháborús amcsi, orosz, német, magyar táborok felépítve. A VSZ tankjai, MIG-ek, járművek kiállítva. Hatalmas buli.
Besenyei, Lujó a csirkecombbal, az öreg vasak nagy vidám élvezkedést nyomtak mindenki örömére. Ma sétarepülés alig volt, holnap viszont az megy ezerrel. Meg a vurstli, a majális hangulat.
Erősen gondolkodtam azon, hogy beszámoljak-e itt a mai napi repülőnapi (egye fene Airshow) élményemről.
Szerettem volna ma ellátogatni Budaörsre a repülőnapra. A nyitás előtt odaértem. Aztán egy óra múlva újra itthon voltam, mert lehetetlen volt a tömeg miatt bejutni.
Szentgyörgyi Péter vagyok (nem rokona a Szentgyörgyi repülősöknek, csak névrokona. Kb. 35 évet töltöttem a polgári repülésben (LRI, Hungarocontrol), ha csak tehettem a Budapest környéki repülőnapokra ellátogattam, elvittem gyerekeimet, sőt az unokámat is. A szívem odavonzott.
Elgurultam Budafokról a Börsi repülőtérre, reménytelen volt bejutni, hál Istennek oly nagy az érdeklődés.
Ismertem a járást, a Repülőtéri úton a benzinkúti körforgalom után begurultam, találtam helyet, leparkoltam. Elindultam a pálya felé, a felbontott betonúton, nagy betontömböket kerülgetve, mire egy nagy kerítésbe ütköztem. Reméltem, hogy találok itt egy kaput. Volt is, néhány egyeninges fiatal őrzővédő eligazított, hogy a főbejáraton lehet csak bemenni, és jegyet kell váltani. Igaz, közben beengedtek néhány bennfentest, kisgyerekkel is. Rengeteg ember botorkált arrafelé. Mivel fáj a lábam (és 70 feletti vagyok), nem vállalkoztam a gyaloglásra, beültem a Szuzukiba, és a bejárat felé indultam. Mindenütt autók, a bejáratnál hosszú sorban, várakoztak a szerencsére. A Repülőtéri úton mindkét irányba kocsik araszoltak, helyet keresve.
Közben elkezdődött a program, hallottam a fúvószenét, ami szintén kedves nekem, mert ifjúkoromban trombitáltam, és fúvószenekarban játszottam is. Elhúzott egy kötelék is, jó volt hallani a motorok zümmögését.
Sajnálom, hazajöttem, egy írógép papírból (vagy inkább nyomtatóba való papírból) - stílszerűbb lett volna kockás füzetlapból mint hajdanán - hajtogattam magamnak egy papírrepülőt, és a szobában megrendeztem az én repülőnapomat. :(((