Ez már volt többször, de ezzel megint az a gond, hogy nem támaszkodik érzékszervi bírálatra, kit érdekel mennyi észter van benne, meg mit mér a GC, amikor harmóniákat kergetünk. Gyakori kritika, hogy túl "széles" egy tétel, na gondolom abban van a legtöbb észter. Szóval ezt tényleg emészteni kell, leszólni természetesen nem akarom, felét sem értem, próbálok nyújtózkodni. Amúgy érdekes persze. :)
Nálam Vranja és Konstantin van, mindkettő 15-17. Én úgy tudom, hogy az utóérés során a cukor tartalom már nem változik, a sav bomlik aromává és ez ad édesebb szájérzetet.
".....A laboratóriumi kísérletekkel párhuzamosan félüzemi cefrézést is végeztem. Az ipari léptékű desztillálásra azért volt szükség, hogy piaci és ipari szempontból reprezentatív mintákat tudjak előállítani, valamint, hogy a desztillálás folyamatát és annak a párlatra gyakorolt hatását reprodukálhatóvá tegyem...."
A fajtáját nem tudom, az biztos, hogy nem olyan mint Green-é. :)
A Brix változás? Öten vásároltuk a birset, és az első adagot kb.1 hónapja cefréztük. Az átválogatás után az átlag Brix 17-18 volt. ( de voltak 21-es gyümölcsök is)
Azóta már kétszer volt átválogatás, de a brix átlagos értékét tartottuk, tehát nem volt növekedés. Hétfőn lesz újból sárga válogatás, majd kiderül.
Az is érdekes, hogy bár látszólag Green birse tök zöld, azért elég szép értéket produkált az is, de ez valószínűleg fajtajelleg.
Amikor tanultam és akitől tanultam nekem így tanította. Sokszor(mindíg) rácáfoltam erre. De szerinted ismerem más gyümölcsét? Jobb keveset várni és sokat kapni mint sokat várni és keveset kapni.
Pektinbontó használati utasításán vagy a pálinkás könyvemben olvastam hogy előbb kell hozzáadni. Nem emlékszem pontosan, vagy az élesztő szaporodása vagy az erjedés akadályozza részben a pektinbontó működését(vagy vmi. ilyesmi). Van hogy együtt adom én is hozzá. Inkább akkor várok ha hideg a cefre(kútvíz), had melegedjen kicsit élesztőzés előtt. Nyáron pár óra elég neki. Egyébbként kavargatós téma ok., jövőre nem turmixolok.