Keresés

Részletes keresés

név nélkül 2.0 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79938

Bora-t és Artis-t próbtál már?

Előzmény: rfamp (79931)
rfamp2 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79937

Még egy kérdés ha lehet...

Most hogy a Nematop al be van öntözve a fertőzőtt terület, egyéb rovarölőt lehet használni vagy az megöli egyben a Nematop ban lévő fonálféregeket is? Mert a Nematop nem volt óccsó... Főleg ahhoz képest hogy egyelőre nem is hat.

rfamp2 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79936

Köszi a tippet!

Gyanítom hogy ez egy engedélyhez kötött szer lehet...

Ha bárki tud a beszerzésében (Pyrenic 48 EC) segíteni és ellátni némi instrukcióval a szer biztonságos használatára vonatkozólag, nagyon hálás lennék. Az email - em publikus. Egy durva cserebogár pajor invázió felszámálosához szeretném bevetni.  Előzmény: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149175464&t=9003177

Előrte is köszönöm

Előzmény: östermelő (79932)
Karel1983 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79935

Ezek a gyomok kifagynak télen vagy kell aggódnom miattuk? Néhol elég sok van belőle.

Új vetésben természetesen. 

Előzmény: Karel1983 (79934)
Karel1983 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79934

feca1983 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79933

Van néhàny olyan foltom ami ki kelt viszont hamar elhasalt / elsárgulva. 

Az alap npk trágya biztos hogy nincs túl melyen lehet az egette meg viszont a terület 95 %-a egészséges.

vagy valami gombás dolog lehet?

östermelő Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79932

Van ami kiviszi csak két kérdés merül fel.

Be tudod-e szerezni. 

Mered-e  illetve tudod-e alkalmazni biztonságosan.

Pyrinex 48 ec.

Ez garantáltan megoldja a problémát.

Előzmény: rfamp (79931)
rfamp Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79931

Sziasztok!

Nem tudom emlékeztek e, még tavasszal tavasszal küzdöttem a cserebogár pajorokkal. Ez ügyben kértem tanácsot. Nos a helyzet sajnos romlott, hiába minden. Próbálkoztam az általatok javasolt beöntözéses módszerrel, Force al (csillagkapával beforgatva)..stb  Mostanra gyakorlatilag a gyep felét felzabálták a dögök. A száraz részeken (és most már ott is ahol még zöld ugyan de látszik hogy beteg..)  szőnyeg szerűen feljön a "fű" felső rétege, lévén hogy semmi gyökere nem maradt. Alatta nyüzsögnek ezek a tetvek, kb 1nm en 10 - 20 db van!

Ilyen volt az első évben:

Íme a mostani állapot

A múlt héten vettem Nematop 50 millióst, elvileg 100nm re elég. Nálam kb. 200nm gyep van összesen és durván a fele fertőzött, tehát elég kell legyen. A tasak tartalmát 10 x 10 liter vízben osztottam szét és beöntöztem, majd bőségesen beáztattam, azóta is nedvesen tartom. Ennek 1,5 hete, ma megnéztem az eredményt... hát, mintha semmit se csináltam volna. Ugyanott vannak ezek a dögök, sőt talán még nőttek is! :)  Talán kicsit mélyebben vannak nem közvetlen a gyep alatt, gondolom mivel már hűvösödik az idő. Mikor kéne hasson ez a "csodaszer"? Jó ez egyáltalán? Valakinek valami tapasztalata van ezzel a Nematop al? 

Véleményetek szerint mit kéne / lehet ezzel kezdeni? Nekem már ötletem sincs. Menthető ez még egyáltalán?

Köszi előre is... 

ANONYMOUS Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79930

seprűnyél aminek a végéből egy szög áll ki azt lehet felszurkálni őket,persze amíg nem zsáknyi mennyiség van lehullva:)

én tavaly így csináltam, idén viszont áttoltam rajta a fűnyírót semmi baja nem lett.

Előzmény: 9:3 (79929)
9:3 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79929

még gyenge és kicsi is az első fűnyíráshoz szerintem

Előzmény: mxxxx (79927)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79928

Max. magasságon pont nem a legjobb. Mert a kés forgása miatti "levegőáramlás" kifújhatja oldalra a leveleket.

Min. magasságon van arra sansz, hogy nem fújja ki  oldalra és beesik a fűgyűjtőbe hátra.

Mindezt onnan veszem, hogy szomszéd brutál 50 cm szélességű géppel belement a járda meg a telek közötti területre ahol több  minden el volt szórva pl. papír is. Ami felkevert a kés részben feldarabolta és vagy kidobta oldalra a könnyű papírdarabokat. A fűgyűjtő is tele volt feldarabolt papírokkal. Volt ott p.zs., élelmiszer zacskó meg olyan mint a kéztörlő.

Előzmény: mxxxx (79927)
mxxxx Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79927

És ha végigmész rajta fűnyíróval, max magasságon? Az se baj ha a füvet el se éri, viszont leveleket mindent összeszed fűgyűjtővel.

Előzmény: 9:3 (79921)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 79926

Láttam az ellenkezőjét egy badeni hotelnél. Igaz ez egy kis önjáró traktor volt, de hatalmas erővel fel tudta szippantani akár a tenyérnyi nagyságú leveleket akár 2-3m távolságból is. Frissen nyírt gyepsávokra így nem kellett rátaposni.

Előzmény: 9:3 (79923)
gregg71 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79925

Gyönyörű a gyep, még ebből a kényes szögből fotózva is!

Egyébként nekem pont ez a néhány éves tapasztalatom. Ha el akarja kapni a gombát, akkor lehet ABD-zni, Trifenderezni, megkapja úgy is. Ha a talaj rendben van, akkor sokkal strapabíróbb, és a bajokból is hamarabb kigyógyul, vagy meg sem kapja. Két éve már én sem fújok vegyszert. A műtrágyák melletti plusz Amalgerol, Trifender Pro és újabban DCM Antagon. Alakul....

Előzmény: KermanN_ (79906)
Roli_007 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79924

A "jó" időnek köszönhetően már 3-4 mm-es a fű itt-ott.

Kíváncsi vagyok mi lesz ebből az évben.... Télen az ilyen pici fű nem fog kifagyni?

Előzmény: Karel1983 (79900)
9:3 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79923

mondasz valamit. Venni nem veszek, mert 1 év múlva csak a helyet foglalná, de talán kölcsönkérek egyet

Előzmény: oldmumus_v.2 (79922)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2018.09.30 0 1 79922

Sokszor kinevettem minek vesznek fúvós eszközt a lehullott levelekhez. Nos ebben az esetben hasznos ha ezt tudja valaki használni. Majd onnan összehúzni/szedni ahol nem okoz már kárt a friss területnek.

Előzmény: 9:3 (79921)
9:3 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79921

egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz:

a füvem két hetes, és ennek megfelelően ritkás, hol jobban, hol kevésbé. Viszont elkezdték a fáink (jó nagyok) hullatni a leveleiket. Ha rajta hagyom, esetleg betakarja a kicsi, éppen csírázó-növésben lévő szálakat. Ha összeszedem gyepseprűvel, akkor meg kitépek a friss szálakból, mert még gyenge (ma ez történt).

Melyik megoldással okozok kevesebb kárt?

pego123 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79920

Beteszek pár képet, hogy mire gondolok. Szerintem nagyon "komposztos" a felszín. Szerintem egy vékony réteg föld jót tenne.

Előzmény: pego123 (79919)
pego123 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79919

Köszönöm. Szerintem ma megejtem a vetést, talán sikerült egyenletesre hengerelni bár ma még nem néztem meg alaposan.

Nem katasztrófa a reggeli öntözés, pláne - ahogyan te is írod: nálam és most -, ha elegendő lehet a két-három naponkénti öntözés.

Amin még gondolkozom, hogy vegyek-e valamennyi virágföldet a talaj tetejére, mert ez a komposztos, régi talajkeverék nem tűnik elég finomnak. Csak félek, hogy gyomokat is veszek. Vélemény?

Előzmény: Samubá (79917)
Samubá Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79918

freddi

Jól emlékszel. 

Előzmény: freddi66 (79913)
Samubá Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79917

pego123

Vesd el a Toscana-t nyugodtan. Az öntözés egy érdekes kérdés. A területed úgy emlékszem árnyékos és sokáig nedves. Az esti öntözés lehűti a talajt és így lassan kel ki majd a fűmag. Én azt javaslom, hogy ne öntözz gyakran, mert úgy is nedves a talajod. Elég két három naponként és akár este is mehet, mert másnap felmelegszik és nem hiszem hogy ki fog nálad száradnia a talaj. Az hogy a felszíne nem nedves az ne zavarjon, mert a magzóna az nedves marad.  Ilyenkor fontos hogy a talaj  ne hűljön 10 fok közelébe, mert lelassul vagy le is áll a kelése a magoknak. Így is eltart majd vagy két hétig mire minden beindul. 

Előzmény: pego123 (79909)
Samubá Creative Commons License 2018.09.30 0 0 79916

feca

Jó az elmélet. Én azért még megelőzésre tennék rá beöntözve ABD-t 

Előzmény: feca1983 (79914)
pego123 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79915

Miért haragudnék?

Igen, alapvetően szuper, hogy van automata öntöző, csak nem jól van beállítva. Talán van valami remény, mert csere lesz a kertészeknél. Egyébként nem nagyon tudom, hogy hogyan lehetne megoldani, mert mivel kiépített öntöző van, nincsen kerti csap. Persze bontással (fal és konyhabútor) megoldható lenne, hogy víz és csatornadíj áron öntözzek (tudom, ez 25 nm-re nem akkora érvágás), de nem hiszem, hogy ekkora áldozatot akarnék hozni. Bízom a változásban! :-)

A maggal csak annyi a baj, hogy ha felül kell vetnem, akkor várhatok megint arra, hogy valaki(k) rendel(nek) és jut nekem is egy kicsi, különben vehetnék 10 kg-ot a 100-200 gr helyett. (gaaj, emlékszem, hogy mit mondtál! ;-) ).

De persze ez az egész azért nem akkora dráma, ha esetleg az jönne le, azért pontosítok. Csak tényleg azt hittem, hogy időben és felkészülten álltam neki és most mégis fáradt, lestrapált testtel még mindig nem végeztem. De ma, a gereblyézések, hengerelések után végre felcsillant az első reménysugár, hogy lesz ebből vmi! :-)

Előzmény: Karel1983 (79912)
feca1983 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79914

Rugossal megcsináltam a szellőztetést. 

szeptember 12-én kapta a gyomirtos scotts trágyát ami kb 2 hónapos.

most a szellőztetés után nem adtam semmit, majd csak október végén a pre winter 

jol tettem / teszem?

amugy van itthon yara 23:7:7 ha esetleg kellene ra vékonyan 

Előzmény: Samubá (79908)
freddi66 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79913

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor ősszel kell valami megelőző permetezés gomba ellen? Jól emlékszem, hogy ilyenkor amistar.dithan-bumper-combót érdemes alkalmazni? Köszi előre is.

Karel1983 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79912

Szia! Remélem nem haragszol meg rám. Nem vagyok tapasztalt. Elég sokat visszaolvastam a fórumban. Én a helyedben inkább azon törném a fejem, hogy hogy oldjam meg az esti öntözést kiváltását reggeli vagy hajnalira. Illetve, hogy te tudd szabályozni mikor kapjon mennyi vizet (valószínű a régi füved sem szerette)

Vetéssel kapcsolatban meg annyit. 

Ha most veted és nem kel ki, akkor kikel tavasszal. Ha akkor sem akkor meg átgereblyézed és felülveted. 

Te méretedben ez max 1 kg mag és 1 óra meló, de inkább csak fél.

Ha meg kikel most ősszel, nyersz egy csomó időt....

Én most csinálnám, s szerintem ebben az időben elegendő a napi 1x-i öntözés. Esetleg túl jó idő lesz, akkor felkelsz korábban, s beöntözöd.(valamit valamiért)

Előzmény: pego123 (79911)
pego123 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79911

Nem csak a saját kényelmem miatt és persze a kicsi is relatív. De a kérdés arra vonatkozott leginkább, hogy ilyen időjárási körülmények között, ha amúgy sem tudnám  2 óránként öntözni (pl. nyáron sem, amikor sokkal inkább kiszáradhat) mennyit számít a reggeli és esti a csak estihez képest.

+ az első kérdés, meddig érdemes vetni és ha ilyenek a körülmények, akkor kell-e és ha igen, mit másképp csinálni.

Ha visszaolvasol, láthatod, jár nekem némi kényelmetlenséggel ez az egész, nem vagyok megijedve tőle, bár tényleg unom, hogy azt hittem, az augusztus közepei kezdéssel bőven időben vagyok, de sajna nem. 

Előzmény: mxxxx (79910)
mxxxx Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79910

Nem értem milyen választ vársz az ilyen kérdésekre?

Ez kb olyan mintha azt kérdezné vki, tudom legalább heti 2x kéne nyírnom a füvet, de csak egyszer tudom, mert nincs kedvem kicsit korábban kelni (ha jól értem ezért tudsz csak este locsolni), most mit csináljak, az is jó azért, vagy erőszakoljam meg magam és nyírjam 2x?

Ezt senki nem fogja neked megmondani, te tudod mennyi áldozatot ér meg neked ez az egész..

Előzmény: pego123 (79909)
pego123 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 79909

A hengerelés-gereblyézés sorozatokat még nem tudtam befejezni időhiány miatt. Remélem, az időjárás engedi, hogy a hétvégén megcsináljam.

Elvethetem még a Toscana?

Másik kérdésem, hogy ha szerencsém van, akkor a központi öntöző azért nem megy, mert lekapcsolták és nem azért, mert megint rossz. Így a vetésre a csapadék az időjárástól és tőlem függ. Viszont miután én csak a konyhai zuhanyos csaptelep szétszedése után tudok slaggal csatlakozni és viszonylag korán megyek el itthonról, igazából csak este 6 körül tudnék locsolni. Ez mekkora gond? Vagy mindenképpen valahogy erőszakoljam meg magam és öntözzek reggel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!