Legyen ez a topik a Minolta/Sony felhasználók közössége. Ide várunk minden olyan hozzászólást, amely Minolta hagyományokon nyugvó fotóeszközzel kapcsolatos. Beszélgetések, viták és közös problémák.
Ha esetleg úgy döntesz, hogy nem adapterezel, és megválnál a vakutól, én vevő lehet rá...
Üdv
kr
Sziasztok!
Használ valaki, A58-re Metz 44 AF-1 vakut adapterrel? Minden funkciója hibátlanul működik? Kizárólag a Sony adapterrel működik megfelelően, vagy után gyártott esetleg ebay-es verzió is megfelelően működteti?
Jelzés értékű A 900-am pont 10.életévében megadta magát :-( Zár és rekesz mozgató mechanika cserére szorulna, de nem. rentábilis a javítása! Amen - megy a sok Minolta filmes vázam mellé a vitrinembe.
Használ valaki, A58-re Metz 44 AF-1 vakut adapterrel? Minden funkciója hibátlanul működik? Kizárólag a Sony adapterrel működik megfelelően, vagy után gyártott esetleg ebay-es verzió is megfelelően működteti?
Én már megmaradok az A-mountnál, illetve az A 58 marad (anyagilag nem tudok előrébb lépni). Viszont beszerzek még egy vázat amíg lehet. Általában Minoltával fotózom, most kivételesen 200-as végű kitobi.
(Tömörített és leméretezett kép, most az indára nem tudok fellépni)
szép lehet az ősz a színeivel, mert itt csönd van :-) de ha egy késő őszi estén kedvetek lenne meglesni legújabb sorozatom és egy ambient koncert is jár mellé, akkor szeretettel várunk minden érdeklődőt:
Ez egy gyakori eset. Mivel a Sony FF MILC-ek pont az egykori Canon felhasználók körében lettek a leg sikeresebbek. Ugye a Canon optikák 1987 óta belső AF motorosak ez nagyban megsegíti MILC felhasználásukat akár teljes funkcióval. És igen jók az L-es Canon oprikák optikailag.
A több millió Canon felhasználó üzleti potenciál ez okból csak a környezetemben X-et ismerek már Alpha vázzal-Canon obikkal örömködve.
De az igen szűk csoport A bajonett felhasználó közül 95% valószínű Sony rendszernél marad MILC-ben is, pláne most, mert ennél a rendszernél az előny most tech.-ben, natív lencsékben stb.
A maradék 5%-ból is kíváncsi lennék ki vásárolna és használna egy Nikon Z vagy Canon R vagy Pana S vázon régi csavarhúzós Minolta optikát használni? Biztos van ilyen egyed, de nem hinném tömeges igény lenne a fotós társadalomban. Töredéke sajnos a súlya az A objektív eszközöknek a piacon az N/C bajonettekkhez képest.
Erre gondoltam mikor felvetődött Nikon Z-én MAF obi! Lehet, de vicc.
ezt tényleg nem gondoltam volna. A jövőben óvatosabb leszek :-) de gondolom nem ez az adapter fog eladási csúcsokat döngetni.
De végül napjainkra lassan 5-6 FF MILC rendszer lesz a piacon, így bármely tükröshöz készült objektív, adapterezhető bármihez.
Ez addig izgalmas, míg el nem telik 10 év MILC hegemónia korszak és elszaporodnak a MILC natív lencsék. Pl. FE-re már elképesztően sok lencse gyártó kínál nem szokványos leképzésű manuál optikákat.
A filmes SLR obik még élnek azért pár évtizedet. Visszatérve, mivel nem vágyom Z MILC vázra nem hoz lázba A obi is illeszthető hozzá. A 3-as adapterem már meg van az A lencséim illesztéséhez, mely majd egy A7rVI-hez majd jó lesz vagy egy használt III-hoz.
A Panasonic vázmérete elég tisztességes lett, erre már senki nem mondhatja, hogy piszlicsáré játékgép :) Én azért még az Olympustól várnék egy FF vázat, hogy ők se maradjanak ki a játékból...
@Noxin: A Zenit... hát ez jó vicc tőlük :) 500 darabos széria, 4-5000 eurós áron, vitrinbe szép lesz. Egy külföldi fórumon írták, hogy oligarchák igénye által létrehozott termék, az oligarcha barátoknak :D
Csak úgy potyognak az FF MILC gépek :-) Nikon Z, Canon R, Panasonic G1 és most jelentette be a Sigma szintén Leica L bajonettel jön az FF Foveon szenzoros MILC-ük. Szerintem a Fuji sem marad kis sokáig a sorból!
Közben a Sony bejelentette 1 év alatt 12db új fejlesztésű E bajonettes objektívvel jön a piacra a már meglévő 34db mellé. 2020-ra 60db-os lesz az E objektív front tervük szerint.
Most már egyértelmű viszlát A bajonett, DSLR, lassanként Canon FE bajonett és Nikon F bajonett!
A fotópiac újra osztódik, az alpha rendszernek vagy 30db objektív előnye és szenzor tech. fölénye van. Ha ügyesek és emellé a Panasonic FF-ben is tartja a 4/3-os GH sorozat szintjét FF-ben is és vagy a Fuji XT line is beszáll, egyáltalán nem biztos a jövőben a Canikon hegemónia, sőt izgalmasabb választási lehetősége lesz lesz minden felhasználónak. Egyértelművé vált, minden MILC rendszer új bajonettre épül az üveg lojalitás ami eddig visszahúzó erő volt egyik rendszernél sem lesz markáns, pláne a DSLR optikákat bármely rendszerhez lehet adapterezni technikailag!
Izgalmas. Én még ki várok egy A7rIV vagy A4-re. Hátha a Sony most meghátrál látva a sok új FF MILC-et és végre tisztességes markolatot kreál a 7-es és 9-es sorozatnak a jövőben. Nem kell sokkal nagyobb gép talán 1cm-el szélesebb váz egy Fuji-hoz Canon R-hez hasonlatos normális markolattal. Nem hiszem nagy deal.
Amúgy A900-am most lesz októberben 10 éves. Jelentem jól érzi magát és ISO600-ig 24mpx-en semmivel nem készít rosszabb képállományt mint vadi új társai :-) Ok a dinamika átfogás kb. 24mpx FF-en 1,5 Fe-et fejlődött, de ez nem akkora boom a normál fotótémák esetében. Ez is elgondolkodtató!
Tehát ha a kép a fontos ésszel is lehet beruházni. Már 250-ért is hirdetnek A99-et. Aki okos a költséghatékonyságban, most tucat A mount vázat nagyon barátságos áron megvehet. Persze ez igaz lesz a Nikon / Canon DSLR vázakra is idővel.
Tehát a technológiai váltás fel gyorsulásával, mindenki jól járhat !
A7 II-őn használom, amikor vettem, akkor a netes külföldi árak nem voltak jobbak mint az itthoniak, így én itt rendeltem egy kaposvári boltban így legalább van rá 5 év jótállás.
Nem csináltam élességi tesztet különböző rekeszeken, de 2.8-on sem láttam rajta hibát. De majd játszok vele és megnézem.
Nagyon gyors az Af rendszere, semmivel sem rosszabb mint a natív sony lencséké, persze 24-70 G-s obit nem használtam még sosem, de amik vannak azokhoz képest sem lassabb, sőt talán hangyányit gyorsabb is.
A torzítása az egyetlen problémája, azért nagyobbat görbít mint a 24-70 G2 tamron, nyilván kisebbek is a lencséi.
Videó módban is nagyon jó az Af, míg a 24-70-es testvére videónál egyáltalán nem működik.
A stabilizátor is tökéletesen működik a vázzal 1/20 75mm-en simán megy kézből. A sony obival nem tudom összehasonlítani elképzelhető, hogy az élesebb, bár a netes tesztek szerint nem, de nem hiszem, hogy háromszoros árat indokolná bármi is.
Van a bajoneten tömítés is, vagyis valószínűleg időjárásálló is, de ezt nem szeretném tesztelni... :)
Nagyon köszi a választ. Igen, Neked van tapasztalod, mert a munkádnál fogva kezedbe kerülhetnek az újabb masinák... üvegek.... így látod gyakorlatban , hogy van e akkora különbség a régi .. új gépek .. üvegek között ... akár adapterrel keverve a kettőt.
Nekem, mint amatőrnek erre nincs lehetőségem.
Pár éve szántam rá pénzt .. és beruháztam A-s SSM obikba , meg fix-be , nagylátóba.
Igazából semmi bajom velük... az A77 II-n .... meg az öregA 700 -on is remekül muzsikálnak.
.... és igen a marketing ... meg az új iránti vágy ( mint egy gyerek :) ) meginog tatja az embert.... de a józan ész azért közbeszól... és húz egy határt
Két út van, de ez régen is így volt mikor elkezdtek korosodni objektíveink.
A mai új generációs üvegek labor mérés szinten komoly fejlődést mutathatnak és mutatnak, de általános felhasználásban ( hivatásos felhasználókat is értve, a profi szó magyar honban nekem hamiskás) nem nagyon érzékelteti hatását a megszülető képállományban. Nüanszokról beszélünk. Józan ésszel nüanszokért nem adunk ki több 100e-es költséget. Azonban van az új iránti vágy a fotó tech. innováció iránti érdeklődés, megtolva jó nagy adag marketing mesével. Tehát a felhasználók sokszor mennek a spirálba. Én próbáltam a már saját 3-as adapteremmel A9-en is A-s SSM obijaimat. A fentiek tükrében én nem érzékeltem hatalmas különbséget pár ott a helyszínen használható új FE objektívhez képest. De pl. az FE 16-35 azért érezhetően jobb torzításban és a széleken az A-s verzióhoz képest, de nem annyira, hogy 900e-ért rohanjak venni egyet, mikor a jelenlegi obim jó ha nagy lassan 300 körül eladható, idővel alatta. Súlyban méretben az FE változat még nagyobb is :-)
Viszont A7rIII-an nem próbáltam, de ott ha tényleg a szenzor felbontóképességét szeretnéd kihasználni, ajánlott a natív FE lencsék lassú beszerzése, mivel az A-s vonal még a CZ-ék sem szolgálják ki. Az más a hivatásosok között is csak azoknak van rá szüksége akik promóciós vagy nagy igényű kiadvány anyagokkal dolgoznak. Esküvői, rendezvény, riporter, hobby, öröm egyéb munkákhoz a 24mpx A7III, A9 vonal bőven helyén van és ez esetben az A-s prémium obik nem nagy hátrányban. Ok aki a szupergyors AF-re gerjed annak muszáj. De relatív kinek mi a szuper gyors?
A. Most felszámolod A-s készleted bízva abban még egyáltalán találsz rá vevőkört és még-még relatív ellentételezés is jár érte. Persze ehhez a bevételhez még hozzá kell tenni min. 2x akkora részt és elkezded az új rendszered felépíteni, nyilván objektívek terén prioritás sorrendben a beruházásokkal. Most sokan teszik és ez fog történni a Canikon felhasználóknál is az új FF MILC-ik bejelentéseket (Canon a jövő héten) követve, remélve sokuk brandet is vált pl. alphára.
B. Veszel 3-as remélem a jövőben 5-ös, 6-os adaptert és A-s lencséid mivel nagyon jól szolgálnak, jó állapotúak, anno nagy költségen vetted őket (most töredékéért tudod értékesíteni), ez okból használod őket örömödre örökre vagy széthullásukig. Ha valamely már elkezd kikopni és javítása már nem releváns, akkor már egy hasonszőrű új FE objektívvel váltod ki nem feltétlen gyári Sony-val. Samyang, Tamron, Sigma napjainkra egy rakat alternatívát ad. Én ezt úgy hívom shoft handover magyarul :-) Számítástechnikában is így szoktam cselekedni, nem rohanok minden generációs lépés után azonnal, ki-ki hagyok kettőt-hármat. Szerintem pénz-felhasználás optimalitásában én járok jól, felhasználásban nem hiszem hátrányban, hiába a marketing károgás stb.
Ebből rájöttél én a B vonalat képviselem. Pl. Most hétvégén is egy ürge elképedve nézte 10 éves A900 másodgépem vállamon az esküvőn, mert ismerte generációját. A széles közönség ott csak azt látta fú egy nagyon komoly fényképező gép lóg a vállamon mellyel kattintgatok, mert abszolút nem ért hozzá (fekete-nagy-húú profi), számomra meg 10 év után is hozza a kitűnő nagy dinamikájú 24mpx-es képeket egyházi ceremónián bőven jó AF képességgel SSM lencséimmel- Tehát ha egy A7III-al dolgoztam volna sem lenne képanyagom más! Azt hiszem válaszoltam.
Tehát megvárom míg lesz egy A7rIV vagy A9r a piacon és akkor esetleg beújítom első FE vázam (nagy beruházás újabb tíz évre) és azokhoz majd beújítom a nem drága FE1,8/85-öt, meg a CZ 1,8/55-öt, mert számomra egy évben párszor promóciós fotózásokhoz, kiadványokhoz kell a 24mpx-et meghaladó felbontás. Azonban ekkor az A99, A900-am és minden A-s üvegem ugyanúgy megmarad, hisz rendezvényekhez fentebb az elején írtam teljesen optimális nincs értelme eladni CZ16-35, 24-70, 70-200G stb. Az öreg Minolta halszem meg zseniális és az MF funkcióban is bővan jó lesz a jövőben. Széthullásig jó társak lesznek és mennek a fényképező gép vitrinembe emlék dísznek ha eljön idejük, szeretem őket, pár 10-e Ft-ot nem ér meg nekem majd kb. 2020-2025 között kapnom értük.
Talán adtam egyfajta gondolatot, de neked kell az optimális utad meglelned.
kevéssé izgőmozgó témára, pl .portrézásra teljesen megfele az A7r2 - LA-EA3 - Sigma 70-200 HSM kombó. előtte A7II-n volt és ott sem volt gyengébb igazából, csak a fókuszmező túl kicsi (persze nem DSLR szinten nézve...). kevés fényben persze hajlamos huntolni, de ha kontrasztos témán van az AF pont akkor az tud segíteni. nagyon erős ellenfény (=naplemente) tudja még kifektetni.
Youtube videokon azért elég jól tekeri az A-s SSM obikat LE-A 3-s + A 7 III kombo. Nézegetem őket egy ideje.
Kérdés, amatőr szinten megéri e veszteséggel eladni régi A-s obit ( ha ssm-es ) és új E-s obikat venni. Hol lesz meg a képminőségben az a különbség, ami látható is.
Mekkora nagyságú képnek kell lennie ?
Nyilván egy profi tudja a választ,
Ha munka eszközként használja az ember , mert ebből él meg, az más. Érthető a váltás.
egyenlőre a Nikon adapter nem kezeli a csavarhúzós régi Nikkor obikat csak a VR obikat. Miért pont Minoltához készítenének? Nagyon kis piac lenne. Ráadásul a most butatott két Z váz elég drágán eléggé elmarad aFuji, Sony szintjétől. Mi a túrónak akarna bárki öreg Minolta obit egy 700.000Ft-os vázon csavargatni. Egy használt A7 és kb. 200e Ft-ért lehet játszani a régi üvegekkel és van 4-es adapter is hozzá.