Hurok induktivitása NEM számít ebben az esetben, az számít nem tud hűlni a vezeték mert egymásra vannak tekerve és kisebb felületen tudnak hülni.
"gyakorlatilag ellenállásként (induktív tekercs) működik" Induktivitáson NINCS hőveszteség (csak az ohmos veszteség számít) . Az induktivitás KÉPZETES ellenállás és csak VALÓS ellenálláson keletkezik hő. Javaslom egy villamosságtan könyv tanulmányozását. :)
Sz.r a cikk.
1 négyzet milliméter vezetéket kb. 3A-el lehet terhelni nem 15-20 A-el mint ahogy a cikkben volt. Ha nem tiszta azaz szennyezett rézből készült a vezeték ( olcsó helyről vásárolt jellemzően kínai) annak még nagyobb az ellenállása akkor még annyival sem. Szennyezés hatására növekszik a fémek ellenállása. Melegedés hatására is növekszik az ellenállás és önmagát erősíti a melegedési folyamat.
Tehát még egyszer és utoljára mert ez egy fűápolási és nem villamosságtan fórum: Kis keresztmetszetű kábelt azért nem lehet nagy árammal terhelni ha az fel van tekerve mert nem tud úgy hűlni mintha nem lenne feltekerve.
A "lyulyt" erre írtam: "Feltekert állapotban a hosszabbító túl melegedhet, mert nem csak a gép üzemeléséhez szükséges áram halad át rajta (induktív tekercsként funkcionál),
(Egyébként a sorba kapcsolt induktivitás (amit tekercseléssel érünk el) csökkenti az áramerősséget pár tíz milliamperrel nem növeli) Kedvedért kiszámoltam a képen látható vezetéken azért mert feltekerték kb 0.2 Voltal jut kisebb feszültség a fogyasztóhoz.
Ha mondasz egy fórumot szívesen beszélgetek veled villamosságtanról ez nem az fórum :)
Nem lehet kiegetni fuvet napon locsolassal. Ez egy urban legend. Sot a nagy melegben ha jo kodos locsolast csinalsz (10-15 percet) kifejezetten jot teszel a funek mert lehutod es nem kezd el nyari almot aludni.
easygreen szórókocsival szórt már valaki scotts sportmastert? 1,8-4mm a szemcsenagyság, nagyobb mint a landscaper szepcsnagysága, és csak ahhoz találtam beállítást. 25-35g/m2 a szükséglet. Vajon hanyasra kell állítani?
Ha nem elég vastag a vezeték akkor bemelegedhet mert nem tud lehűlni mert egymáson vannak a menetek. Láttam már olyan "hosszabbító kábelt" kínait aminek az 5A is sok volt. A 2.5-3 mm átmérőjű vezetékkel azt csinálsz amit akarsz fű nyíráskor 50-60 méteres hosszig amit akarsz. Természetesen a rézvezeték átmérőjéről van szó.
A júniusban 2x legyomirtózott, majd felső réteget eltávolított területemet beszórtam hétfőn NPK15-15-15-el, amit mondtatok. Majd raktam rá fűföldet, ami jó volt, teljesen más a szerkezete mint a virágföldnek, bár az ára is"jobb" volt.
Erre vetettem az AgroLargo Gold Championt, majd mivel nincs hengerem és csak 16m2, így szépen végigtapisgáltam simára.
Majd belocsoltam. Azóta reggel, szükség esetén délután, majd este locsolom.
A lényeg, hogy tegnap délután már láttam, hogy kinőtt, mára meg még jobban. :)
Számold ki mekkora az induktív ellenállása egy kábeldobra feltekert vezetéknek (mH )
Valamint a légmagos tekercseknél a veszteség (hő) az ohmos ellenállás miatt keletkezik.
Ha azt írtad volna nagy az áramfelvétel 8-10 A és melegszik a vezeték de nem tud hűlni mert fel van tekerve az még csak csak de ez az induktivitás az hülyeség.
Mondom ezt mint mikrohullámú ágazaton végzett villamosmérnök.
Lehet hülyeség, de azon gondolkodtam, gyomirtóknál általában 6 órát szoktak mondani, addig ne érje csapadék. Ha este permetezünk 7körül, az nem gond hogy 2-3óra múlva már elég szépen nedves a fű a harmattól?
Feltekert állapotban a hosszabbító túl melegedhet, mert nem csak a gép üzemeléséhez szükséges áram halad át rajta (induktív tekercsként funkcionál), így nem ajánlatos hosszabbítót semmilyen üzem közben feltekert állapotban használni.
A segítségeteket szeretném kérni. A lenti képeken látható gazt nem tudom kiirtani a füvemből. Amit vettem gyomirtót nem viszi ki. Kézzel szedegetem, de 1 óra alatt csak 2-3 m2-t tudok kiszedni, ami 1-2 hét alatt vissza is nő. Van valami spec gyomirtó, ami a füvet nem bántja de ezt a valamit kinyírja?
Jó, azért vannak problémáim. Ezek mik lehetnek? Leginkább a friss vetésű fű (tavaly ősz, idén tavasz) körül téphető fel a gyep könnyedén. Először azt gondoltam, hogy mivel ritkán locsolok, az egynyári perje nem bírja. Vagy ez a pajor/bármi rágása? Simán fel lehet tépni a gyepet ezeken a helyeken.