Átlagos 4000 Ft-os olajárral számítva 1000 km-enként 1 liter utántöltéssel éves 15000 km esetén ez ugye 60 000 Ft/év.
Én emiatt nem mertem venni használtan ilyen motorral szerelt autót. Pontosabban nem csak a pénz miatt - legyen az eladó "kicsit" smucig, spóroljon pár évig az olajon, olcsóbbal utántöltögetve, ami nem felel meg a motornak, és máris komoly károkat okozhat a motorban, ami majd a következő tulajnál válik kritikussá.
A gyáraknak nem céljuk az, hogy a kereskedői hálózatukra rászabadítsák az aggódó ügyfeleket, ha kis csökkenést is észrevesznek az olajszintben. Pláne garanciában....Nyilván megadnak egy mennyiséget, amit minden különösebb hiba nélkül "eltüntethet" egy motor bizonyos futásteljesítmény alatt. Ez sok mindenből összeadódhat. Olajlehúzó gyűrű, szimmeringek, egyéb forgó alkatrészek tűrésbeli szórásából, párolgás, stb. Sőt még az sem biztos, hogy az valóban eltűnt. Kisebb fajta tanfolyamra lehetne küldeni némely autóst azzal kapcsolatban, hogyan kell mérni az olajszintet az autóban. (hőmérséklet, gépkocsi helyzete, mérés előtti pár km futáskörülménye, stb) De ez nem azt jelenti, hogy ha egy lelkiismeretes tulaj ellenőrzi 1000 km-enként a szintet és mindig 1 litert kell utánatöltenie, akkor teljes lelki nyugalomban hajthatja álomra a fejét, hiszen...."áááá...ez teljesen normális, leszarom, ezt írja a könyve is, így aztán minden rendben van!
Én azt írtam, amit az enyém "fogyasztott az olajból. 30 év vezetési tapasztalattal a hátam mögött merem állítani, hogy az eddigi autóimnál ha két olajcsere között több eltűnt az olajból, mint 2-5 dl (benzinesre értem), akkor ha utánanéztem, mindig megleltem az okát, miért tette. (hengerfej-szelepfedél tömítések, szimmering, kopás, szűrőprobléma, stb) Ez a fogyasztás is inkább 60-80 feletti futásteljesítmény felett kezdett jelentkezni, alatta szinte mindig megvolt teljesen a mennyiség olajcserénél, amit előzőleg beletöltöttek.
Hogy tovább fikázzam a 2016-os Ceed-em (2 hete frissített) navigációját: Olyan béna, hogy Szerbiát beállítva célországnak (szerb-) cirill betűs billentyűzet jelenik meg.
Setup-ban latin betűs billentyűzet van beállítva, de itt nem tudtam sehogy se latin betűsre átváltani. Idióták...
Szerencsére Görögországi célnál már "rendes" latin betűs billentyűzet jön elő.
Igazából azt mondták a szervízben hogy kb. 1 litert töltöttek rá (én se kérdeztem rá pontosan, hogy az a kb. most decire pontosan mennyi lehet). De majd a következő kötelező szervizen jobban figyelek.
Na de egy litert? Pár decit én is töltöttem utána két olajcsere között az uncsitesó-márka 1.4-es benzinesébe 100000 km felett, de jobbára a kuplung felőli főtengely szimmering szivárgásának volt köszönhető a zöme.
Ez az a KIA modell, amelyről talán a legkevesebb Youtube video található. Nem tudom, melyik évjáratról van szó, de szerintem a mellékelt leírás többé-kevésbé talán mindegyikre használható.
Nekem anno nem javasolta a szervizes ezt a habos tisztításos mókát. Helyette ózonnal átfújatták az egész rendszert, aztán 20 percig járatták, és mikor kiszellőzött olyan volt mint új korában (a 2 éve büdös, de akkor hozzám került Focus). Igaz pár percig még csípős szag jött ki belőle, aztán elmúlt az is, és 2 évig használtam minden baj és bűz nélkül. Nekem az érte meg, nem a házi kendácsolás :)
Amúgy a szaki mondta, hogy télen is klímázzak, ne álljon össze a klíma szivattyú. Ezt spec az ablak párátlanítás miatt használtam is bőven, de van aki télen nem klímázik egyáltalán.
Nemrég vizsgáltattam át az autót (Ceed kombi, 2010 1.4 benzines) a nyaralás előtt (a legutóbbi éves rendes átvizsgálás decemberben volt) mindent rendben találtak, de motorolajból (Mobil1 5W-40) 1 Litert kell kellett rátölteni! SZerintetek ez normális egy ilyen korabeli autónál vagy aggódjak?! Tehet 7 hónap után 1 litert kelett rátölteni Másnak van hasonló tapasztalata? Köszönöm a választ előre is!
A gombásodás a hőcserélő pangó vízben kezdődik, nem pedig a szellőző járatokban, ahová helytelenül a tisztító habot is fújni szokták. (Zárójelben megjegyzem, hogy annak ellenére is, hogy a legtöbb flakonon a hőcserélő képe van fent, de ezt a szellőző rostélyokon keresztül nem lehet elérni, mert egyszerűen nem elég hosszú a cső hozzá.) Tehát a hatékony megoldás, hogy a habot rá kell közvetlenül a hőcserélőre fújni! Így lesz csak igazán hatásos a tisztítás. Kérdésem az, hogyan lehet eljutni a KIA Ceed 2015-nél a hőcserélőhöz?