en per pillanat a pentelesolarral uzletelek, ok adtak ~10kWp / ~3,9M arat. (Sharp panelek, 3 Fazisu Fronius symo 10kW-os inverter, tuzvedelmi kapcsolo, tulfesz vedelem, kutyafule) Ha felraktak akkor tobbet tudok mondani, de leszamitva hogy a belso ugyfelkezelo rendszeruket nem birjak hasznalni, egyenlore rendkivul korrekt banda :)
Egy ilyen cirka 4kWp cuccnak ki kell jönnie nagyjából: 750+160+25+45+35+50+100+110+400=1675 eFt áron
Azaz jó ár/érték arányú cuccokból 1675/4,05=~414 >> 410-440 eFt/kWp áron 1 fázisra és 430-460 eFt/kWp áron 3 fázisra.
A konkrét igénytől és ajánlat tartalomtól függően...
Olcsóbb cuccokkal (pl GROWATT vagy más kínai inverter, kifutó noname napelem), olcsón dolgozó vállalkozó, jó alku képesség akár 400 eFt/kWp alatti ár is elérhető.
----
Nagyjából a főbb ajánlati részek...
Napelem 15x50 ~750 eFt
olcsó-kifutó (mint az ajánlott) CANADIAN ~48-50 eFt/panel vagy egy már jobb CANADIAN/QCELLS/SUNTECH/stb. 50-55 eFt/panel
A silver is 500e Ft/kWp... Olcsónak nem mondanám. Tavaly nyáron nekem picivel nagyobb SE rendszer is kijött Sharp panelekkel 450e Ft/kWp áron. És ott alap az optimalizálókra a 25 és, inverterre a 12 év gari. Ha 20 évre szeretném bővíteni, az plusz 40e, 25 évre pedig plusz 65e Ft. Az már túl van a platina csomagon is... ;)
ABB inverterekkel kapcsolatban van tapasztalat? Most kaptam árajánlatban, passzív hűtés, 3 fázis, 2 munkapont. Svájci cég, de nem tudom a termékük mennyire megbízható.
A Naplopó műszakilag magasabb színvonalú elemekből adott árajánlatot. A Growatt listaárakból hatalmas kedvezményt lehet kapni, ezért könnyű vele jól hangzó ajánlatot adni.
Érdemes tételes ajánlatot kérni tervezett anyagokról, AC/ DC védelemről, a rögzítés módjáról ( sokan trükköznek a tartószerkezettel ill. a minden 2. szarufára rögzítenek), egyesek kihagyják a teljesítmény mérést vagy az életvédelmi méréseket (utóbbi kötelező! ).
El kell kérni a szerződés tervezetet ( határidő, kötbér, garancia, javítások határideje).
Eddig tőlük kaptam a legjobb ajánlatot. Feleségem győzköd, hogy a naplopo milyen tapasztalt és szuper. Tőlük viszont 400000-el magasabb ajánlatot kaptam.
A két ajánlat között a napelem és az inverter között van leginkább eltérés.
zero:
15db TP660P 270w napelem 25 év teljesítmény garancia
Growatt 4200MTL-S 10 év garancia +Wifi
naplopo:
14db CanadianSolar KuPower 290 W
Fronius Primo 3.5-1 5 év garancia
A zero is tud adni IBC PolySol 275 VL5 15 napelemeket. Ekkor a különbség csökken 150000Ft-al.
Ez ilyen. A megszakadt napnak csak a megszakadás utáni termelését mutatja az inverter, sőt, a kiesett mennyiség a havi és talán az éves számlálóból is hiányzik magán az inverteren. A total-ból viszont nem, szóval azt érdemes figyelni, abban minden benne van. A weben jól mutatja az értékeket, de az inverterbe ezek nem kerülnek vissza.
Köszönöm a válaszokat. Hasonlót olvastam én is, hogy a frekvencia növelésével próbálkozva tudnak kikapcsolni ilyenkor. Szerencsére vannak még gondolkodó mérnökök :)
Feltételesen előfordulhat ilyen eset. Ehhez nem árt legalább egy nagytehetetlenségű szinkronmotoros szerkezet a hálózaton, ami a hálózat kimaradása esetén azonnal termelőként mutatkozik. De ez is csak addig működik, amíg a hálózat terhelése hibahatáron belül megegyezik a rátápláló rendszerek termelésével. Ha kevesebbet termelnek, csökken a frekvencia, alsó határt elérve lekapcsolnak. Ha többet termelnek, nő a frekvencia, felső határt elérve leállnak. Akármilyen szép egyenletes napsütés van, ez sokáig még ideális összhangnál se fordulhat elő. Normál háztartási környezetben legfeljebb néhány másodperc. :-(
Elég egy hűtő indulás vagy leállás vagy a villanyszerelő rálámpáz a vezetékre.
A visszatápláló inverter nem úgy működik, mint egy autós inverter vagy egy szünetmentes. A hálózati feszültségre ültet rá kis impulzusokat, amik előre meghatározott mértékben emelhetik a szinusz feszültségét és ennek megfelelő áramot vihetnek a hálózatba. Az áramszolgáltatók által meghatározott torzítási szintet nem léphetik túl. Ezeknek a kis impulzuslépcsőknek a frekvenciája többszöröse a hálózati 50 Hz-nek, többezer Hz. Nem rögzített érték, gyártófüggő. Nem fordulhat elő, hogy a saját jelére dolgozik rá, mert mire indul a következő impulzusa, az előző "elfogyott". Egyszerű leválasztó szűrővel megakadályozható, hogy ez magas jelszinten kikerülhessen a hálózatba, ugyanígy az is, hogy visszamérhesse a saját szintemelését és arra dolgozzon rá. Bár a szolgáltatók meghatároznak maximális leválasztási időt, de a működési elvből következik, hogy a hálózati feszültség megszűnését követő feltápláló impulzus árama meg fogja haladni a megengedett értéket, így az inverter azonnal lekapcsol. Ha valamilyen okból nem, pl. nullátmenet, akkor is legfeljebb néhány impulzus kell a hiba felismeréséhez, de ezeknek az impulzusoknak a feszültsége nem lehet jelentős.
Ez már egyetlen inverternél is probléma lenne. A saját kimeneti feszültségét elméletben nem tudja megkülönböztetni a hálózati feszültségtől. Nem biztos hogy minden inverter így működik, de egy lehetséges módszer (valahol olvastam): Az inverter kimeneti jele fázisában kicsit siet a hálózathoz képest (több akar lenni mint a névleges 50 Hz). Nyilván ezt a hálózattal nem tudja megtenni, mert a betáplálható maximális teljesítménye elenyésző a hálózatéhoz képest. Ha megszűnik a hálózat, akkor viszont el tudja érni a kívánt kimeneti frekvenciát, amit érzékelve a védelem azonnal le is állítja, elkerülve a sziget üzemet.
Másik fórumot olvasva felmerült egy érdekes kérdés bennem.
Az inverterek lekapcsolnak, ha megszűnik a hálózati feszültség. De mi van akkor, ha legalább két inverter van? Honnan fogják tudni, hogy a hálózat szűnt meg? Mert ha mindkettő termel, és megszűnik a hálózat, akkor az egyik a másik termelésére hiheti azt, hogy ő hálózat?
Van egy 30 házas utca egy trafóról, kettő házon inverter, és elmegy a hálózati feszültség, a két inverter kapásból túlterhelődne és leállna, ez ok.
Van egy 10 házas utca egy trafóról, 3 házon napelem, mindenki a Balatonon nyaral, csak Gézabácsi nyírja a füvet benzines fűkaszával, így nincs jelentős fogyasztás, csak a hűtőszekrények. A 3 napelemrendszer simán viszi a házat, és mindegyik azt hiszi a másikról, hogy ő a hálózat, így ketyeg tovább, a villanyszerelő bácsi meg leesik az oszlopról.
SE HD inverter. Tegnap dél körül volt egy pillanatnyi àramszünet. Észrevettem, hogy akkor az inverteren lenullàzta a napi termelést. A mobil appban viszont mutatta az addig termeltet. Este, amikor màr alig volt termelés, lekapcsoltam az inverter előtti automatát, szimulàlva egy áramkimaradàst. Újraindulàs után ismét nullàról kezdte számolni a napi termelést. Így most az inverter, és a mobilapp között van egy napi termelés különbség a havi termelési adatban. A szerverről visszafelé nem szinkronizál az inverter? Ha mondjuk minden nap este újraindul àramszünet miatt, akkor jelentős különbség lesz a két adat között.
Még egy kérdés a fórumozókhoz: esetleg tud valaki az átlagnál jobb hatásfokú flexibilis napelem beszerzési lehetőséget? Az ebayen meg hazánkban kaphatóak azok olyan 150-155W/m2-t ígérnek a katalógusok szerint, a valóságban nem tudom lejön-e annyi. Ennél jobb kellene ha van valahol elérhető (tudom árban ez több lesz, de ez mellékes). Azaz minél jobb hatásfokú flexibilis napelemet keresnék.
Ez ránézésre egy tengelyes forgató lehet. Ezek szerint É-D irányba kell állítani a tartót, és vezérléstől függően alig jobb a hatásfoka egy sima 2 stringes K-Ny I panelsornál. Területet akkorát igényel, ahová nagy valószínűséggel befér ne egy fix D i. Arról nem is beszélve, hogy szabadon álló telepítéshez kötelező a villámvédelem, vagy a kõrbekerítés ( figyelmeztető feliratokkal.
Érdeklődnék, hogy ismertek esetleg olyan jó hatásfokú napelem tábla típust (300W és felette), aminek a hátuljában a bekötésnél ki van vezetve áganként / valamennyi oszloponként a cellasorok? Ugyebár szokás diódákat berakni, de bevallom sose szedtem még szét, a tetőre ezért meg nem másznék ki. A kapocsdobozban csak két drót van vagy a diódák/oszlopok ki vannak esetleg vezetve?
Kellene egy olyan napelemtábla aminél két külön lejövő string lenne táblánként, de ha nem muszáj emiatt nem két kisebb táblát használnék, mert a féltáblás kivitelűek általában rossz hatásfokúak, és nekem meg pont "felső kategóriás" kellene. Ha galvanikusan össze van kötve az annyíra nem érdekes.