Igen, a link megvan nekem is, de az már nem él. Próbáltam a guglival rákeresni, mert azt hittem elköltöztette az oldalt más tárhelyre, de az sem hozott eredményt. Barna, hová tűntél? :)
Szakikáim, az miért lehet, hogy a klíma az egyik oldalon hűt, a másikon alig? Mielőtt megkérditek, a hőfokok egyformára vannak állítva :) Ja, D2 a beteg.
Disco 2 hátsó légrugó megadta magát, amúgy is cserélni szerettem volna spirálra, hát most eljött az ideje.
Meg is van a komplett szett (4 rugó, 4 csillapító)
A kérdésem: az eleje egyértelmű sima csere, viszont ha a légrugót kikapom akkor alulra a helyette bekerülő spirálrugóhoz kell rugótárcsa illetve a rögzítéshez valami.(ha jól gondolom)
Szóval jól gondoltam-e és honnan tudnám beszerezni ezeket az alkatrészeket?
Nakérem, arra jutottunk, hogy kedden ismételten nekifutottunk a Range Rovernek.
Meglepő módon hidegen pöccre beindult, felpörgött, majd szépen beállt az alapjárat. És utána elindultam vele – tolatva, mert úgy tudtam kiállni – és nem akart lefulladni, ment szépen. Ennek örültünk. Gyorsan be is álltam vele a műhelybe, mielőtt meggondolja magát.
Aztán rendbetettük a futóművet: szilent a bal hátsó lengéscsillapító felső bekötésénél – mert ott már nem volt-, majd két stabilizátor függő. Merthogy rozsdásak voltak, szakadt porvédővel, és nyekeregtek. Azután kiderült, hogy maga a bal hátsó gátló nyekereg. Remek. Valami Bermach Supergas vagy mi a rosseb. Mindegy, még jó, csak lehet hallani, ha dolgozik…
Ami ezután első körben kikerült belőle, az az áramtalanító. (Bár valami meríti az akksit, most inkább a negatív sarut veszem le. Kicsit tovább tart, de biztosabb…) Azután az alját kicsit megtisztítottam, mert az elmúlt évek alatt néminemű olaj és egyéb szennyeződés került a motor aljára és az első híd környékre, meg a váltóra. De – mint tudjuk – a Range Rover megjelöli a helyet, ahol parkol…(És az összes többi Land Rover is…)
Azután jött a csoda: állítottunk a gyújtáson. A csoda nem ez, hanem az, hogy valamiért 12 fokra volt állítva. Nem nagyon volt erő a lelkemben. Pörgött a motor, de mint egy asztmás kivénhedt kecske – ennyi lendülete volt. És ez megszűnt! Visszatért belé az élet, amint alapra – 5 fok – került a cucc. Helyenként néha mintha kihagyott volna, de akkor ez nem tűnt vészesnek. Elég sokat állt, majd bejáratódik…
A benzinnyomást is meg akartuk mérni, de ami eszközt a múltkor – na jó, néhány éve – fabrikáltunk hozzá, nem találtuk. Mivel ezen hollanderes a bekötés, nem akartuk csak úgy levágni, hanem majd szerkesztünk egy közelemet, és arra csatlakozunk a mérővel. Addig reménykedünk, hogy jó. De nagyjából tényleg az…
Azután még a generátor konzoljának finomhangolása következett – mert az kissé rázkódott. És ezen is sikerült segíteni, de úgy néz ki, hogy a konzol meg van repedve a blokknál. Nem nyílik szét, de látszik.
Azután elfogyott az idő, és aznapra ennyi.
De azért van még egy kis csavar: be voltam jelentve a gázoshoz, hogy beállítsuk a gázrendszert – mert minden el lett az utóbbi időben tekergetve. És ott mondta az ismerősöm, hogy ő szívesen beállítja, csak az a baj, hogy összesen hét henger megy, egy hibádzik. Mondtam, hogy azért a CO-értékre nézzünk rá, mert utoljára – amikor sikerült mérni – 10-es volt a szám, amit mutatott. Ránéztünk, és – tádám! – 0.35! Igaz, azt hozzátette, hogy ez azért feljebb fog menni, mert akkor egy hengerben nem történt égés, de 10-es nem lesz, az tuti! Ja, igen, és mindezt katalizátor nélkül, katalizátor nélküli benzintérképpel, alapjáraton. Fordulaton kissé följebb ment, majd visszaesett az érték, amint szépen elégett az elegy.
Úgyhogy aztán két nap múlva megint sikerült egy kis időt szakítani a vasra, és nekiálltunk megnézni, melyik henger nem megy. A gyertyakábelek újak, úgyhogy nem nagyon gondoltam, hogy bajuk lesz. Egy viszonylag egyszerű módszerrel álltunk neki. Megmértük a legrövidebb és a leghosszabb kábel ellenállását – a többinek valahol közte kell lennie. Aztán beindítottam a vasat, és egyesével lehúzogattam – és visszatettem, természetesen – a gyertyakábeleket. Amelyiknél nem változott a motor járása, ott lesz a bibi. Nos, a gond ott volt, hogy kettő ilyen is volt. Megmértük a kábeleket: jók. Na, akkor gyertya ki. Amint kivettem, látszott, hogy ott valami gond van. Ugyanis a 0.7-0.8 mm-es hézagnak úgy a tizede állt rendelkezésre, és az egész fekete volt. És büdös… Nagyon úgy néz ki, hogy amikor valaki beletette, leesett, és pont az elektródára. De ennek ellenére bekerült…
Gyors pucolás, majd hézagolóval hézag beállítása. Azután ezt eljátszottuk mind a nyolc gyertya esetében – merthogy biztos, ami zicher…
Azután kíváncsiság, vajon indul-e, és hogyan, továbbá: jár-e mind a nyolc henger. És a válasz: igen! Úgy néz ki, hogy megjavult.
Ezen felbuzdulva gyorsan mentünk is egy nagyobb kört vele, de simán vette az akadályokat.
Közben a középső kipufogódob megadta magát Még nem fúj ki, de erősen zörög, rezonál. Úgyhogy ez lesz a következő feladat. Meg akkor már legalább katalizátor-házak kellenének bele, mert a nyilvántartás szerint a gépjármű katalizátorral ellátott. Hogyne, 83-ban… Csak nem akarom, hogy ebbe kössenek bele a műszakin. Mondjuk ha találok bontott, de működő katalizátort, még az is lehet, hogy az kerül bele. Ártani nem árthat… A végén még hegyi levegő jön ki belőle…
Ha valakinek van valamilyen elfekvő, bontott, de működőképes darabja, akkor az érdekelne. Természetesen nem ingyen…
Most egy kissé megnyugodtam, remélem, sikerül mennem vele problémamentesen egy kicsit.
Esetleg kiderül az is, miért meríti le valami az akksit – illetve, hogy mi az, ami ezt csinálja.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, illetve ha további ötletek vannak, akkor azt szívesen veszem. Vagy esetleg, hogy mire érdemes még odafigyelni.
A jobb eleje sziszegett, aknán megneztem és a jobb hátso kivételével mindegyik balon kifordulva lapul össze, a bal elsőt könnyen sikerült a helyére tenni, a jobb az elég szarul nézett ki.
Kivettem , ősszeraktam, most megy vissza
A kérdés, hogy én szurtam el, hogy a csápon, kerékkel együtt megemeltem, vagy ez valami más hiba?
Szerencsere van akkna is a műgelybe, eszembe sem jutottmert már szinte nem is használjuk, de skkor ez lesz a megoldás, holnap beállok vele és fújkálok.
be lehet indítani, de nem fogja felnyomni a légrugókat amíg a kerekek lógnak - úgy veszi mint ha fel lenne emelve. talán a földön jobban le lehet ellenőrizni, főleg ha legmagasabbra állítod ( csak ne menj alá ). Ha ereszt a légrugó, cseréld ki, ezzel óvod a kompresszort is. a légrugók amúgy is fogyó/kopó alkatrészek, nagyjából tíz év után érdemes lecserélni őket, a kompresszor sem szenved fölöslegesen olyankor.
ps. az első képen az ABS pumpa és tartálya van, a szelepblokk a kompresszorral a mellette levő dobozban van
Igen, elnezés Range Rover. Most halgattam, a bal elejénel ereszt. A csápon nem merem elinditani, mert számomra rémisztően néz ki ahogy lógnak a kerekek. Egyáltalán be lehet ilyenkor indítani? Nem akarok nagyobb galibát okozni.
Tanult barátom jól mondta előttem. Ha ilyen gyorsan ereszt azt akár hallani is lehet. Szeleptömb, légrugók, csövek. Vegyél egy szivárgás jelzőt és fújkáljad.
P38 ROVER-hez nem ért itt senki, próbálkozzz az MG-ROVER topikban. Itt általában Landrover autókról van-volt szó. A viccet félretéve kevés információt adtál, hogy mi bajod a légrugóval. A másik gomb a tempomat előválasztó kapcsolója. Meg kell nyomni , hogy a kormányon lévő gombok aktiválva legyenek. Mindez csak 40-50 km/ó felett lesz működőképes. Visszatérve a légrugóidra, szerintem szökik a levegő valahol, így elsőre.........
Most vettem a P38 Rovert, a kérdés, hogy hogyan tudom ellenőrizni a légrugót, ha beindítom a motort el kezd emelkedni, ha leállítom rögtön leereszt, előbba bal egy kicsit utána a jobb oldala. Az alsó kis izzó mindig villog együtt a beállítandó magassággal.
A másik kérdés, hogy van e valahol valami leírás, hogy mi micsoda a műszerfalon, mert pl a szintező mellett jobbra van egy lapos kerék szerű amit nem értek és a másik oldalon egy autó pálya gomb, szintén nem értem. (ez jobb kormányos)
Felhívtam a számot, amit megadtál, aztán elcsacsogtam egy nénikével az automata váltó szűrőről, de mondta, hogy ő nem hirdetett ilyesmit nem tudja miről van szó. Szóval nem akarta eladni a szűrőt nekem:) Úgyhogy a telefonszám lehet a probléma, jó számot írtál?
Vagy vegyél egy IFA áramtalanító kapcsolót. Az a világ összes áramát átvezeti. Nekem is ilyen van (a polcon:), a csörlőhöz egy márkás török cuccot szereltem be, kamionos boltból vettem, az is masszív szerkezet.
Land Rover Discovery 3 TDV6 2.7 diesel automata váltó szűrő és olaj csere az valóban ilyen nagyszerű mulatság? Szettben beszerezhető és 80 ezer alatt nem tudom megúszni az alkatrészt?
Alakul ez, fasza lesz, nem bonyolult az annyira, amennyire látszik.
Bővebben: Nem volnék meglepődve, ha most még tele lenne a komputer hibakóddal - mert tud ám ilyet is - főleg ha a gyútást nem vettétek le, mikor csereberéltétek a fuel-map tune resistort, de nem csak attól lehet egy rakás hibakódja.
Holnap előtúrom, hogy hogy kell hibakódokat törölni a 14CUX-ből, oszt átküldöm. Fejből nem tudom, de az se nagy mágia.
Az áramtalanítót baszd ki belőle a gecibe. Ha nagyon akarsz áramtalanítani, akkor vegyél bele egy kurvanagy ruszki 200amperes relét (Trébicsnek vót ilyenje a Pajeroban, akkorát kattant, amikor lekapcsolt, aszittem leesett valami futóműalkatrész a fődre), oszt az akkor áramtalanít, nem kell ezt túlbonyolítani. Amúgy meg szerintem ha nem tereprallizol, hót fölösleges az ilyen áramtalanító buziskodás.
Az átfolyó áram esése az áramtalanító kapcsolónál logikus, ha az egy gyenge szar, aminek a csatlakozói már elkezdtek beégni, melegedni, kilágyulni. Mondom, dobd ki belőle a francba, oszt jónapot.