Majdnem 1 m3-nyi vizet fogok fel az esőkből de tavasz óta nem kellett abból öntöznöm. 178 éve kertészkedem de ilyen esős tavaszra-nyárra nem emlékszem. Még egyszer kérdezem hát ha kapok választ. A brokkoli rózsákból lehet úgy levest főzni mint amikor karfiolból csináljuk?
Kicsit irigyellek benneteket a sok,esőért, én egész múlt héten locsoltam, porzott a kert. Most végre esett egy kicsi, 2 nap alatt 10 mm.
Visszatérve a zöldbabra, az ecet a savasitás miatt kell, nem vagyok nagy kémikus, de a lúgos zöldségek nem állnak el annyira. Tökfélékbe is kell savanyítás ha befőzzük. Én tartom a 120 percet a babnál, bár az a gyanúm hogy ha ecetet is teszek akkor nem kellene annyi idő, a savas kémhatás nem kedvez a notulizmusnak se. Én mindenesetre a gyerekeim lelkere kötöttem, hogy bármilyen finom a befőzött bab, ne egyék üvegböl, csak 10 perc forralás után. Kicsit túl sok befőzős szakirodalmat olvastam, így aztán félek a botulizmustól. Tartósítószert, ként semmiképpen sem tennék bele. Én már semmibe sem.
A gyakran zuhogó esőtől félelmeim vannak, ilyenkor szokott beütni a paradicsomvész, meg az uborkát is könnyen elkapja valami, sárgul, foltosodik a levele.
Ezek akkor szoktak jól teremni, mikor szárazság van, és én locsolom őket alulról.
Az rendben van, de valamiért a zöldbabra 120 percet írnak 100 fokon hőtartásra, ami elképesztően hosszú a legtöbb egyéb terményhez képest, és ennyi ideig 100 fokon tartva igencsak megpuhul a bab, habár nem esik szét, mert nem forr buborékosan, de teljesen omlós lesz.
Ezt próbálom elkerülni a hagyományos módon, ahol a rövid forralás + tartósítószer helyettesíti a 120 percet...
Ha bekapcsoláskor egyforma hőfokú a víz és a konzerv, akkorra melegszik át, mikor az automata lekapcsol, és onnan számít a hőntartási idő. Teljesen kiszámítható.
Én is meglepődtem, mikor az automatával történő tartósítás leírásánál megnéztem, mihez mekkora kezelési időt ír elő.
A zöldbab csúcstartó, a leghosszabb kezelési időt írják elő, vannak egészen rövid ideig tartó kezelések is más terményeknél.
Nem tudom mi az oka, lehet, hogy a botulizmus elleni védekezésként, mert az a nem jól hőkezelt konzerveknél előfordulhat, és súlyos tünetekkel járó mérgezést okoz.
Szóval nem szívesen kísérleteznék a kezelési idő csökkentésével, mert a forralás nélküli hőntartásnál lassabb az átmelegedés az automatában, mint forralás esetén.
Én biztos nem főzném elő. Ha az előírt idővel túl puha, kipróbálnám rövidebb idővel. A sterilizáláshoz nyilván nem kell több idő, mint egy átlagos gyümölcshöz, csak a leírás gyártója puhábban szerette a zöldbabot.
Amíg nem próbáltuk ki az üvegeset, addig mi is így raktuk el, de most már érzem a különbséget, a fagyasztott egy kicsit meglöttyed mikor kiolvad, gumiszerű lesz az állaga, nem olyan jó roppanós, mint az üveges.
Persze a legfinomabb a frissen termettből készült étel, az verhetetlen. :-)
Én feldarabolom a zöldbabot, és előfőzzük, de csak igen rövid ideig, mert nem szeretem, ha puhára fő, kell egy kis roppanósság még a kész ételnél is.
Szoktuk eltenni ecettel és anélkül is, én nem vagyok ecetes ízlésű.
Nekünk is van befőző automatánk, de a zöldbabra igen hosszú időt ír elő, és ha ezt betartjuk, akkor számomra már túl puha lesz az állaga, ha szét nem is fő.
Ezért maradtunk az egyszerű előfőzésnél, persze így kap egy kis tartósítót is.
Eddig még soha nem romlott meg egy sem, a napokban került elő valahonnan egy 2016-os eltevésű is, nagyon finom volt.
A nejem közben előkaparta a receptet:
2 kg zöldbab
3 liter víz
5 dkg só
A vizet a sóval felforraljuk, beletesszük a zöldbabot és újra forrástól számítva kg. 15 percig főzzük.
A zöldbabot üvegekbe szedni, a levet újra felforralni 1 – 1 csapott kávéskanál borkénnel és nátrium benzoáttal, majd a zöldbabra szedni. 1 kávéskanál 10 vagy 15 %-os ecetet teszek a tetejére.
Celofán majd csavaros tető és mehet a száraz dunsztba.
Ebből a mennyiségből 4 – 5 db 7 – 800 ml-es üveggel lesz.
Nagyon finom, ropogós marad a zöldbab. Ha nem szereted az eceteset, akkor egy kicsit ki kell áztatni. Télen, csak felforralom és már rántom is be.
A brokkolik megértek a szedésre. Első alkalommal vetettem. Szeretem a karfiol levest vagy rántott karfiolt.... a brokkolival is lehet ilyent csinálni . (A brokkoli krémlevest már csináltam fagyasztottból most nem ez érdekelne.)
Befőző automatával berakodmaz üvegbe ahogy Nóra írta, nyersen. Felöntöd vízzel, teszel a tetejére kis sót, egy kiskanál ecetet és főzöd 2 óra hosszat. Nem fő szét. Én régen úgy tettem el ahogy a felmenőim tették, blansíroztam sós ecetes vízben, üvegeztem, felöntöttem a levével és dunsztoltam egy órányit. De rájöttem, hogy nyersen üvegezni egyszerűbb és nem rosszabb. Évek óta üvegben rakom el.
Én ha raknék el, befőző automatával csinálnám. A leírásban azt hiszem, benne van, mennyi ideig kell dunsztolni. Bele az üvegbe (úgy, ahogy majd szeretném fogyasztani, darabolva vagy nem), rá ízlés szerinti sós lé, lezárni, kidunsztolni, és kész.
De idén sincs zöldbabom. Az nagyon klassz, hogy télen nem kell vele pepecselni, de sajnos ilyenkor, mikor millió fontosabb dolgom van, kellene. Úgy lenne jó, ha lenne valaki a családban, aki nyáron is szeret a konyhában ténykedni, én sajnos nem nagyon, és csak ketten vagyunk. Ha az ember nem figyeli, szedi, eszi, tartósítja folyton a zöldbabot, akkor megvénül. Én így szoktam járni. Úgyhogy nem stresszelem magam vele.
Körülbelül három-négy éve kezdtem ültetni és mélyhűtőzni a zöldbabot. Nálunk a családban csak én kedvelem, így télen jó dolgom van, ehetem, amennyit csak akarok. Kb két éve kérdésemre valamelyik fórumtársam jó szívvel ajánlotta a Budai piacos -t. Kipróbálása után most már harmadik éve azt ültetem a legnagyobb megelégedésemre. Lenne egy kérdésem az üveges konzerv babbal kapcsolatosan. Feldarabolva vagy egészben rakod el? Gondolom levével együtt vagy annak egy részével tudod felhasználni főzésre. Tejfölös habarással tényleg hamar elkészül. Persze gondolom előfőzöd, (marinádozod), az üvegberakás előtt. Utána ki is dúnsztolod? Vagy hogyan? Egyébként a "korai" április végi ültetésű most kezd virágzani, nagyon szép most. Remélem, lesz rajta termés is bőven.