Az enyém is házi, a motor 1,5 kW, de a fűrészlap csak 300 mm. Viszont a szíjat (1db!) csak a motor súlya feszíti. Ha megakad, füstöl a szíj meg vinnyog, de a fűrészlap megáll. Ékszíj van másik, de kéz-láb már nehezebben pótolható.
Igen, ezek elég meredek dolgok. Mondjuk én ne beszéljek, rövidnadrágban szoktam pl. hegeszteni, aztán meg kapkodom a lábam... de az messze nem olyan veszélyes, mint a különféle fűrészek, gyaluk, egyéb famegmunkáló gépek.
Azért régi deszkánál is lehet olyan, hogy alap élénél elporlad, de pont ott egy ághely, ami meg kőkemény, és azt széen elröpíti erre meg arra. Volt ilyen. A baj bármikor egy pillanat alatt megvan.
Őszintén csodálom azokat az embereket, akik mindenféle védőfelszerelés nélkül keverőszáraznak, fűkaszálnak, marnak, körfűrészelnek stb. Mármint azt csodálom, hogy még egyben vannak...
Ami nem tud befordulni, azzal azért kisebb a baj. Meg a vékonyabb gallyakkal is. De a hengeres fák... brrr... Azt szalagfűrésszel sem szerettem keresztben vágni, pedig az még istenes a körfűrészhez képest.
Tavaly 84 éves apósom miatt aggódtam, mert összevágott vagy 3 m3 fát egy ilyen nyekenyóca körfűrészen. Szerencsére nem történt baj. Nagyon jól tartja még magát, de azért mégis...
A boltiak nem nagyon alkalmasak tűzifa aprításra. Amikor én az Einhell-t vettem - sok éve - és nem a legalsó árkategóriás gép volt, akkor is azt mondta az eladó szaki, hogy barkácsolni sokáig fogok vele (khm..), de a "félnapig vágom az akác oszlopot" típusú melóra nem lesz jó.
Én mindenféle hulladékfákat vágtam. Abban a típusban is megvana kockázat, ha szeget kap el, ha korhadt a deszka és ezerfelé repül pl. Az biztos, hogy részemről a plexiálarc + szemüveg + tolófa a minimum :) (Ja, ez házi gyártmány iszonyat méretű fűrészlappal, 1,5 kW-os ékszíjhajtásos, nem ilyen finom fajta, mint amiket a boltban árulnak)
Lehet vele, de nagyon észnél kell lenni. Fáradtan, bódultan hozzá sem nyúlok. Van tíz ujjam a kezemen, meg egyéb olyan testrészem is, amiket nem szeretnék elveszíteni... Ha már egy kicsinyke esélyt látok arra, hogy lankad a figyelmem, akkor elmegyek, iszom egy sört. :) Aztán elpakolok mindent a bánatba. Veszélyes üzem na.
Ja és ha ágakat vágsz, akkor hagyd lazára az ékszíjat. Már ha ilyen a fűrészed. Nagyon veszélyes művelet az ilyen, ha fix áttételes géped van. Picit befordul a munkadarab, aztán " repül a nehéz kő (fűrészlap), ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg ". Állj a vágássíktól oldalra, véletlenül se nézz szembe a fűrészlappal. Régebben falun laktam, ott láttam egy ilyen balesetet. A koma bérfűrészelt egy traktorhajtású körfűrésszel. Volt rajta egy 800-as lap, direkt kardánhajtással, mögötte egy 50 Le-s dízelmotor. Bátran szembeállt vele, aztán mikor fogott egy méretes görcsöt, szétpukkant a fűrészlap. Az egyik darabját a koma fél fejével a második porta pajtájának a tetejéről szedték össze a rendőrök.
Az enyémet most néztem meg. 300x 1,8x30 a méret, 80 fogas. Szerintem a 80 fog a 250-es lapon se lesz túl sűrű. Ne feledd, hogy a CRV lap egyrészt sokkal vékonyabb mint a vídiás, másrészt a kihajtogatás miatt egészen másképp vág. Sohasem fog gyaluláshoz hasonló vágásképet produkálni, de a forgácskihordása is másképp működik. Szerintem.