Keresés

Részletes keresés

elemes Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84708

ja, természetesen a Delta MS Drain is ragasztóba lett fektetve.

mivel ilyenkor se felfelé, se lefelé nem tud párologni a víz a ragasztóból, tovább tart a kötés.

Előzmény: elemes (84705)
elemes Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84707

ezen jobban látszik a rétegrend (a padlopon nem)

Előzmény: elemes (84705)
elemes Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84706

A piros a terasz beton.

elemes Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84705

Elemes féle könnyűszerkezeter teraszburkolat.

Rétegrend alulról:

1. Terasz beton

2. Padlopon (1% lejtéssel, tudom, kevés, de nagyobb lejtésnél kevésbé használható a terasz, és az önterülőt már 1%-ban is nehéz használni). 

3. 5 centi XPS fogassimítóval telibe ragasztva

4. Delta MS drain szivárgólemez (kb tizedannyiba kerül, mint a Troba plus)

5. Flex ragasztó üveghálóval erősítve

6. Gres lapok.

Az idő vasfoga lesz a puding próbája. Fedett terasz egyébként, de beverhet az eső.

kombinat2 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84704

Sziasztok,

A hétvégén kijavítottam az erkélyünkön lévő szépséghibát és a vakolat mögött a képen látható szigetelést találtam.

Mi lehet ez? Elsőre a fagyapotra tippeltek, de nem vagyok biztos benne.

A társasház a 80-as évek legvégén épült.

https://photos.app.goo.gl/jAMDXYc8V5ak2M7P2

sylvanus67 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 84703

hát én így láttam megvalósulni (élőben)

(a fal melletti mélyedést utólag ki kell szintezni betonnal)

tipego Creative Commons License 2018.05.21 0 0 84702

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszod, és Mekk Elek Ezermesternek is. Egy kérdésem lenne még. Hogyan lehet megoldani a szigetelést, ha a lábazati szigetelés nincs szintben az aljzattal? Nem lenne jó, ha víz a padló helyett a falon kúszna fel.

Köszönöm szépen.

Üdv.

Előzmény: sylvanus67 (84692)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 84701

"mert szarufák közé, falszerkezetbe a tartók közé nem raknak EPS-t."

Nem bizony. De honnan kerültek ide a szarufák? A 84693-as bejegyzésedben még nincsen egy fél szarufa sem. Márpedig olyan szerkezetekben, ahol nem kis térközöket kell kitölteni, hanem nagy felületet burkolni, számos helyen alkalmazzák az EPS-t is

"Én azt mondtam, hogy tekercses üvegpaplant nem lehet. "

Nem azt mondtad. A 84693-as bejegyzésedben  a "tekercses" szó sem szerepel. Egyébként tekecsesben is gyártanak annyira merev üveggyapotot, ami mehet akár függőleges falba is, nem fog megrogyni.

"Az táblás, formatartó, merev üveggyapot tábla."

A 84693-as bejegyzésed szerint kizárólag a formaartó kőzetgyapot lehet függőleges vagy ferde, az üveggyapot bármilyen formája alkalmatlan oda.

"Biztosan van aki a tekercses paplant is berakja függőlegesen. Annak gratulálok. "

Léteznek falba / ferde tetőbe való tekercses üvegyapot termékek is.

http://blog.szigatech.hu/wp-content/uploads/2011/02/uveggyapot-szigeteles-12.jpg

Előzmény: LandCruiser (84699)
LandCruiser Creative Commons License 2018.05.21 0 0 84700

Ez csak annak burleszk, aki nézni. Aki csinálja, annak sírás. Szerintem is rohadt körülményes. Minden egyes keverésnél takarítás, ha többet öntesz, ha kevesebbet..... Csak elgondolkodtam rajta, de kőzetgyapot lesz.

Előzmény: Törölt nick (84697)
LandCruiser Creative Commons License 2018.05.21 0 1 84699

Ennek nézz utána, mert szarufák közé, falszerkezetbe a tartók közé nem raknak EPS-t. 99,9%-ba nem. 

Ki mondta, hogy nem lehet üveggyapotot berakni falszerkezetbe ? Én azt mondtam, hogy tekercses üvegpaplant nem lehet. 

Sőt azt is írtam, hogy táblás formatartó üveggyapot tábla berakható.

Ami a képen van, az még mindig nem üvegpaplan, nem tekercses szigetelés. Az táblás, formatartó, merev üveggyapot tábla. 

"""Az olcsó, könnyű, laza 16 kg/m3-nél kisebb testsűrűségű üveggyapot, vagy a 20-25 kg/m3-nél kisebb testsűrűségű kőzetgyapot hőszigetelés beépítését a későbbi károk elkerülése érdekében tehát nem javaslom, különösen a függőleges falszerkezetekben nem, mert az bizonyos idő elteltével kisebb vagy nagyobb mértékben, de valószínűleg lecsúszik, tömörödik

Dr. Laczkovits Zoltán
igazságügyi szakértő""" 

http://kohe.hu/article/188/Lehet-sarga-barna-vagy-zoldesbarna-de-nem-a-szine-miatt-jo-vagy-rossz-egy-hoszigetelo-anyag-egy-hoszigeteles  

Biztosan van aki a tekercses paplant is berakja függőlegesen. Annak gratulálok. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84696)
nixon70 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 84698

Kasírozott csőhéj, ha elfér, elrejtve a hőszigetelésbe.

Előzmény: quckyy (84682)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.21 0 0 84697

De mivel öntenéd? Vödör, locsolókanna? Egy videót megnéznék egy ilyen öntögetős burleszkről.

Vagy fújd/fújasd több rétegben vagy halott ötlet az egész. Fújni is asszem 4-5-6cm-t fújnak egyszerre.

Előzmény: LandCruiser (84695)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 84696

"EPS-t soha nem rakunk szerkezetbe"

Ki az a "mi" akik nem raknak?

mert világszerte sok millió "szerkezetbe" mégiscsak EPS-t tervezetek mérnökök, aki ezek szerint mind hülyék voltak :)

"mert lehetetlen teljesen "légmentesen" beilleszteni"

Nincs is szükség légmentes illesztésre.

Ha valahová 70 ezer forintért lehet 100 százalékos hőszigetelési jóságot elérni, de ugyanoda 16 ezer forintért lehet 97 százalékos jóságot elérni, akkor 100 okos emberből 100 a gyengébbik változat mellett fog dönteni. Az energiatakarékosság a takarékosságról szól.

"Üvegpaplan pedig legfeljebb vízszintes felültre rakható, mert a saját súlya alatt megrogyik, lecsúszik a falon belül, és felül lesz egy 10-20-30 akárhány centis semmi."

Milliónyi házban van ferde illetve függőleges üveggyapot szigetelés. Ezeket mind hülyék tervezték? http://kohe.hu/images/galeria/0021/283.jpg

"A különbség a szálas szigetelés és a hab között, hogy a habnak lényegesen kisebb a hővezetési tényezője, azaz jobb hőszigetelő."

Vigyázz, mert a helyben szórt habok reklámozói sok esetben ordas hazugságokat közölnek műszaki adatként.

Előzmény: LandCruiser (84693)
LandCruiser Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84695

Nem olcsó. Annyi különbséggel, hogy az árlistához képest én megkeverném és beönteném a helyére. Ez nem tudom anyagárban mit jelent, hogy amit szórnak az mennyivel drágább, és mennyi ebből a munkadíj. Az sem mindegy, mennyire könnyű vele dolgozni. Gondolom elég kapkodós a keverés után. Vannak kompozit boltok, megkérdezem milyen késztermék m3 árban vannak. Jó lenne, de szerintem kőzetgyapot lesz belőle. 

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (84694)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84694

Nem mai, de kiindulásnak a Pluimers-H Kft.

Előzmény: LandCruiser (84690)
LandCruiser Creative Commons License 2018.05.20 -1 0 84693

Nem álmodoztam róla, csak annyi pénzem van, hogy gondoltam leöntöm az udvarra is 50 centi vastagon. 

EPS-t soha nem rakunk szerkezetbe, se fal, se tetősík, mert lehetetlen teljesen "légmentesen" beilleszteni. Lehet, hogy árulnak ilyen céllal (mintha láttam volna leírásban) de aki berakja, az jobb ha most abbahagyja a szakmát és nem csinál több kárt. Üvegpaplan pedig legfeljebb vízszintes felültre rakható, mert a saját súlya alatt megrogyik, lecsúszik a falon belül, és felül lesz egy 10-20-30 akárhány centis semmi. Padlózatba jó lehet az üvegpaplan is. Falba, és ferde tetősíkba egyetlen ésszerű megoldás létezik, ez a táblás formatartó kőzetgyapot, vagy a táblás formatartó kemény üveggyapot. Vagy persze a az öntött PUR-hab. A különbség a szálas szigetelés és a hab között, hogy a habnak lényegesen kisebb a hővezetési tényezője, azaz jobb hőszigetelő. Mindössze ezért érdekelt volna az ára, de ha ennyibe kerül, akkor az az ami biztosan nem lesz. 

Az a baj, hogy aki sokat keres, az csak focistának látszó tárgy, mert megtévesztő a jelmez (mint a farsangon) ami rajta van. 

Köszöntem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84691)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84692

. Mondta, hogy ha egy szintbe lett volna a lábazati szigeteléssel, akkor még össze is lehetett volna olvasztani, de neki erre nem volt lehetősége.

Nem kell, hogy egy szintben legyen, meg lehet oldani anélkül is. 

Előzmény: tipego (84685)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84691

"Önthető PUR-habot keresek könnyűszerkezetes ház falszerkezetének és padlózatának kiöntéséhez."

Amiről álmodozol, az köbéterenként 60-90.000 Ft, miközben ugyanoda jó lehet a 20.000 Ft-os grafikus EPS, a 16.000 Ft-os fehér EPS, de talán még a 6.000 Ft-os üveggyapot is.

Persze ha nem balak vagy, hanem politikus, esetleg focista, akkor a  pénz nem számít, ebben az esetben viszont nem kell hőszigetelni sem :)

Előzmény: LandCruiser (84690)
LandCruiser Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84690

Sziasztok ! 

Önthető PUR-habot keresek könnyűszerkezetes ház falszerkezetének és padlózatának kiöntéséhez. Gondolom a zártcellás jobb megoldás lenne, de nem tudom, hogy árban ez mit jelent a nyitott cellással szemben. Egyáltalán drágább-e. Leírják, hogy milyen jó, meg szép, csak épp egy kész, kikeményedett m3 árat, és térfogatsúlyt nem írnak sehol. Illetve van a mester 2k A+B 2 kg. / 10.000 ft.-ért, amiről van videó youtube-on, ahol látszik, hogy mekkora a végleges kikeményedett mennyiség. Az nekem szemre úgy tűnik, hogy ezen az áron olvaszthatnék aranyat is, és kiönteném azzal, az se lenne drágább. 

Szóval ha tud megoldást, térfogatsúlyt, árat, stb, azt szívesen venném. És esetleg ha valaki csinált már ilyet, azt is meghallgatnám, hogy mennyire körülményes ez, mire kell figyelni azon kívül, hogy az ember ne ragadjon bele a habba.

Előre is kösz.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84689

A hőszigetelés lényege a különböző hőmérsékletű felületek közötti nemkívánt hővándorlás akadályozása. Tehát a hőszigetelés jósága/ vastagsága arányos legyen a két dolog közötti hőmérséklet KÜLÖNBSÉGÉVEL. 

Ha egy 20 fokos hőmérsékletű lakás és az 5 fokos átlaghőmérsékletű külvilág (15 fok átlagos különbség) közé 15 centi vastag hőszigetelést tatunk optimálisnak, akor milyen vastagon hőszigetelnél egy talajban futó fűtéscsövet (50 fok hőmérséklet különbség)?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.20 -1 0 84688

"A háztól 4 méterre van a melléképület, ahol a kazán van."

Igen sokan minden évben komoly pénzeket dobnak ki az ablakon azzal, hogy a kazánt és a fűtéscsöveket úgy telepítik, hogy ezek felületi hulladékhője  nem a lakást, hanem a külvilágot fűti. Láttam már olyan házat is, ahol a fűtésköltségnek TÖBB MINT FELE volt elpazarolva folyamatosan.

Lehet, hogy most okos ötletnek tűnik a csúnya kazánt kitenni a kert végébe és a csúnya fűtéscsöveket a lakáson kívül vezetni, de ha azt mondom, hogy ez az esztétika neked tíz évente kb egy millió forint plusz fűtésköltségedbe kerül, akkor is jó ötletnek tartod?

Persze azt is mondhatod, hogy ez anyagilag nem zavar téged, hogy neked megér évente mondjuk száz ezer forintot, hogy a lakásban sehol ne láss csöveket/kazánt...

Előzmény: quckyy (84686)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84687

"szeretnék szakemberektől véleményt kérni"

Ezzel kizártad a válaszadók 99 százalékát (én sem vagyok szakember).

"A víz persze szép lassan megeszi az akkor lerakott keményfa parkettát"

Régen a parkettát kátrány-szerű ragasztóval ragasztották le a betonhoz, ami egyben vízzáró réteg is volt.

"Mondta, hogy ha egy szintbe lett volna a lábazati szigeteléssel, akkor még össze is lehetett volna olvasztani,"

Akkor is össze lehet kötni a két vízszigetelést, ha nincsenek egy szintben. Van, ahol ennek elmulasztását nagyon megbánják később.

"a nehézlemezre rögtön rátette a laminált padló alá való vékony puha szivacsot, és már ment rá a laminált padló"

Az úsztatott laminált padló teljesen jó megoldás szerintem. Ha a nehézlemez szagot vagy valami vegyszert bocsát ki magából, akkor  tennék közéjük még egy fóliát is. Mondjuk ha nem spórolsz a fóla minőségével (pl: 0,2mm vastaság!) és a szivacsfólia sem a legszarabb vékony fajta, akkor szerintem a nehézlemez akár el is hagyható.

Előzmény: tipego (84685)
quckyy Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84686

Kénytelen vagyok egy szakaszon a külső falon vinni. A háztól 4 méterre van a melléképület, ahol a kazán van. A két épület között a földben megy majd a cső 1 méter mélyen alaposan szigetelve. A telek lejtőssége miatt a ház azon részénél, ahol a cső bejönne 1,3 méter magasan van a belső padlószint. A belső padlótól 10-15cm-re jön majd be a cső és ott megy tovább. A padló feltörése és újra megcsinálása nem opció, mert aránytalan többletköltséget jelentene egy 35m2-es nappali újjáépítése. 

Előzmény: zsigusz83 (84684)
tipego Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84685

Tisztelt fórumtársak!

Az alábbi aljzatszigetelési móddal kapcsolatosan szeretnék szakemberektől véleményt kérni. Van egy a hetvenes években épített hagyományos kockaházam. Beton lábazat, talajszinten és a lábazat tetején bitumenes vízszigetelés, és téglafal. Az aljzat a szokáson beton, mindenféle vízszigetelés nélkül. A víz persze szép lassan megeszi az akkor lerakott keményfa parkettát. Szeretnék egy olcsó, egyszerű vízszigetelési módot találni. Egy pár házzal arrébb lakó szomszédnak említettem ezt. Neki ugyanilyen háza van. Azt mesélte, hogy ő úgy oldotta meg a problémát, hogy felszedte a parkettát, aljzat kiegyenlítővel szépen rendbe tette az betont, és arra nehézlemez szigetelést fektetett le. Mondta, hogy ha egy szintbe lett volna a lábazati szigeteléssel, akkor még össze is lehetett volna olvasztani, de neki erre nem volt lehetősége. Aztán erre a nehézlemezre rögtön rátette a laminált padló alá való vékony puha szivacsot, és már ment rá a laminált padló. Azt mondja kiválóan működik a dolog, és a falra sem kúszik fel a víz. Ez nagyon megtetszett nekem is, pláne, hogy olcsó, gyors, és egyszerű. Nos ezzel kapcsolatosan érdekelne a véleményetek.

Köszönöm szépen.

zsigusz83 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 84684

Szia!

Szerintem elég pazarló lenne kint vinni a fűtéscsövet, miért fűtenéd a kertet? Nagyon komoly szigetelés kellene rá (drága is). Ha hosszú a kör már lehet a 2.helyiségben kevés lesz a meleg. Emberek milliói felnőttek fűtéscsövek látványával a beltérben, ráadásul ezek is fűtik a belteret. Ha annyira nem szeretnéd látni a csöveket vidd a padlóban vagy a mennyezetben. Odáig be lehet vésni a falba is. Gondolom nem 2 Ft lesz az alakítás, jó lenne jól megcsinálni. Még nem hallottam senkit, hogy kint vitte volna. A miénken 20 cm grafitos lesz, de eszembe sem jutna még erre sem rábízni...

halaloszto Creative Commons License 2018.05.19 0 0 84683

Abszolut nem vinnek a külső oldalon fűtéscsövet. Magyarországon. 

Megspórolod a benti rombolást-helyreállítást, de cserébe lesz egy kripli házad.

quckyy Creative Commons License 2018.05.19 0 0 84682

Sziasztok,

ház külső falán a fűtéscsöveket ti belerejtenétek a szigetelésbe vagy azon kívül vinnétek és külön szigetelnétek? 

haliholaci Creative Commons License 2018.05.19 0 0 84681

Pontosan! De nem ecetes, mert szétázik tőle a szendvics! :-( 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84680)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.19 0 0 84680

"A 4*7cm csupán általam van kreálva."

Tehát "4*7cm" azt jelenti, hogy 4 uborkás szendvics szorozva 7 szabócentivel?

Előzmény: haliholaci (84675)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.05.19 0 0 84679

"esetleg nem lenne jó 3cm XPS belülről?"

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy folyamatosan jegyzeteket készítünk az összes pince-felületed összes rétegrendjének összes variációjáról, hogy ahánysor benyögsz egy változtatást, csak elővesszük a jegyzeteinket és máris tudjuk az összes többi réteget.

Tehát MINDIG kérjük a TELJES rétegrdet, pl "anyaföld - 5 cm kavisc - 7 cm vasalt beton - bitumenes lemez - 10cm XPS - eps ragasztós üveghálós vakolat - helyiság légtere".

Előzmény: haliholaci (84676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!