Öregszem, nem tudom már fejben tartani/összerakni a képet mindig, és elsőre(akkor sem, ha "alapdolog") - főleg ha nem napi rutin(nincs már olyan, legfeljebb a pisilés).
Úgy néz ki sikerült megoldani, elvittem generátoroshoz, neki volt teszterje. Beállította 14V-ra az értéket, már ekkor 15,3V-al töltött.Azaz a teljesen új fesszab vagy hogy nevezzem ennél,szar volt. Úgy gondolom,hogy a kijövő terhelési jel a generátorból amiről küldtem az oscillogrammot, ugye túl alacsony volt.A motorvezérlő próbálta volna a gerjesztés kitöltési tényezőjét módosítani, de hiába a terhélési jel nem változott és így íródhatott be a hibakód is. Hétfőn mérek egyet még scóppal kíváncsi leszek a rendes ábrára.
Ok,köszönöm.És mi van normál menetnél(alapjárat, teljes terhelést írtad)pl kis gázzal sík úton?ilyenkor is elveszi a töltést,vagy radikálisan csökkenti ha az akku telli?
Szia! Ha teljesen töltött az akksid akkor szerintem normális az,hogy leveszi a motorvezérlő a gerjesztést és úgymond nincs töltés alapjáraton, ha kapcsolsz fogyasztót( világítást vagy fűtést) akkor kell változnia a feszültségnek mindenképpen. Ha teljes terhelésen van a motor, gyorsításkor akkor is normális,hogy nincs töltés és lekapcsolja a motorvezérlő a gerjesztést,ilyen eset pl még indítózáskor is.
Igen mértem.Tegnap reggel próbaképp feltöltöttem töltővel az akkut,majd vártam nyugalmi állapotig ami 12,8V Kocsi garázsba nem mozdul,majd 30 óra elteltével rámérve tartja a 12,8 V-ot.Kíváncsi voltam,hogy így feltöltve mit mutat járó motornál.Motor azonnal pöcre indult,és a feszmérő 12,2 re ált be akkunál mérve is ennyi. Ráadtam fogyasztókat,akkor felment 13,2-4re.Fogyasztok levéve 12,2 néha 12,4-5.Elég sokat kutakodom ebben a témában,és egy érdekes infót is kaptam ami nem tudom reális lehet vagy sem.Idézem: „Ha az akku töltöttsége magas, akkor is 14V felett van a töltőfeszültség(tehát mindig annyi) csak alacsonyabb lesz a töltőáram. Ha a feltételezésem igaz, akkor a kompjuter azt gondolja, hogy állandóan előzéses(ekkor elveszi a töltést) vészhelyzet van. A maga szempontjából tökéletesen teljesíti a feladatát. De valamilyen szenzor becsapja.”
Ez egy összetett rendszer amihez a gyár szerint megálmodott akkumulátor kell és ennek figyeli az üzemi paramétereit. Némelyiken konkrétan az akkut (is) felügyeli némelyiken a generátor áramából következtet az akkura, plusz infó neki az indítózások alatti feszültségesés, a lekapcsolt töltés melletti kisülés....stb. A régi Fordokba , mint az enyém, csak a generátort vezérli, nem sok infót tud kinyerni az akkuról ezért tartják fontosnak a gyári cucc beépítését, mert ahhoz vannak beállítva a paraméterek. Én nem vagyok hajlandó költeni erre ezért belekalkulálom, hogy a Tesco SuperPower akkuja a magas töltőfeszültség miatt hamarabb fog elhalálozni (eddig ezt nem tapasztalom) .
Visszatérve a Tiedre. Az az érzésem, hogy ez is csak pár gramm széndioxid miatt lett kitalálva nem a Te érdekedben így a szulfátosodás a rövidebb aku élettartam -szerintem garantált. (Ezen segít a csodaakku)
A hosszú távon nem csinál semmit nálam arra utal, hogy vagy nem volt vezérlése a generátornak (ekkor kellett volna hibakód ) vagy az akku állapota miatt nem kapcsolta le a töltést és az akkucsere után kezdet el -normálisan- működni. Vagy volt egy kontakthibád/zavarod amit valami (amit nem ismerünk) helyre billentett.
Szerintem egy ezüst-kalcium akkunak a 14,7V kapcsolgatás nélkül az ideális nem ez a folyamatosan lekapcsolgatom.
A Te véleményedet is szeretném kérni az előző írásommal kapcsolatban.Az még érdekes lehet,hogyha nálam is az eddigi hosszú távu (1-éve mióta megvettem)stabil14,7 körüli töltés volt a rossz,akkor miért nem dobott híbakodot,akku szimbólum sem jelez,vészüzem sem volt minden normálisnak tünt.
Sajnos én nem tudok neked ebben segiteni,de Te talán nekem ígen.Motor úgyanaz,és nem látok tisztán töltés ügyben. Eddig kb mindig 14,7V volt a töltésem(szívargyújtoba állandó feszmérő)mostanába ez csak12,2-12,6 néha picit több.Tolo üzemben viszont stabil 14,7 gázadásra lemegy az előzökre.Azt szeretném kérdezni,hogy a töltésnek(feltöltött akkunál is)ha jól működik kb mindig 14,7 nél kel legyen,vagy úgy jó ahogy most működik?Már volt itt ez téma,akkor arra jutottunk,hogy így a jó tehát nem a stabil 14,7 körüli.
Én még nem mértem. Az én Fusion-omnál amiben ugyanez a cucc van a generátor volt kakukk de amikor akkoriban turkáltam 3 lehetséges hibát emlegetett mindenki:
- Generátor hiba ( ha fesszabályzót cserélsz belevaló legyen a cseredarab!)
Sziasztok! Egy 1.6-os Ford Focus intelligens generátorával nem jutok dűlőre. Generátorban diódák kimérve,fesszabályzó cserélve. Nem értem,hogy a generátorból kijövő terhelési jel miért csak 4,11V kb a duplájának kellene lennie. Hibakód:P1246 Generátor terhelés alacsony bemenet(lásd p0625)