Engem is érdekelne a szakik válasza, vannak részek, ahol igen csak sok a gyom.
Március elején szórtam NPK-t a hóra, attól most szépen fejlődik, pénteken (első nyírás az őszi vetés óta - 6cm) és tegnap (5cm) is lenyírtam.
Arra gondoltam, szórok ki 20g/m2 pétisót, az meghúzza a füvet, én meg nyírom rendszeresen, lássuk mennyire sűrűsödik be és nyomja el a gyomokat.
Ha nem lesz számottevő javulás, május elején kap szelektívet.
Ha most fújnám, akkor ugye várni kéne a nyírással (sőt, elvileg fújni sem ajánlott a frissen vágott fűre), a gyakori vágás - sűrűsödés programnak annyi, meg nitrogént sem mernék szórni rá.
Jó ez így, vagy inkább fújjam most?
Még valami, vágjam 6 cm-re a füvet, hogy feljebb kapaszkodjanak a gyomok, aztán vágjam visszább? Ez ér valamit, vagy semmi jelentősége?
Sziasztok! Tavaly őszi vetésben elég sok a gyom (főleg tyúkhúr meg pitypang). Van értelme valami gyomirtót ráküldeni, vagy nyírjam és várjak? (A gyeptrágyát már kiszórtam, így a kombinált cucc már nem játszik.)
Felszámoltunk egy homokozót a gyep közepén. Van most 2 m3 homokunk. Mellékhatások nélkül azt szét lehet szórni egy 360 m2-es területen? A homokozó helyén lesz így egy gödör. Azt fel kell tölteni, de nincs olyan igazi földünk, mint az eredeti (agyagos, budai sárga). Hogyan érdemes csinálni, hogy ne üssön el a végeredmény a többi résztől? Érvényes ez a gyepre is. 5 éve gyepszőnyeggel lett megoldva a füvesítés.
Hétvégén megcsináltam a szellőztetést, de nem mertem megtrágyázni (Sportmaster High N) a száraz előrejelzés miatt. Milyen beöntözés javasolt így tavasz elején száraz időben történő trágyázásnál?
Elkezdtek csirázni a magok és egyre Több 1cm-és kis szàlak vannak.
Meddig kell a magágyat “nedvesen” tartani?
-most napi 3x öntözök 4 percet rotátorral de van olyan zóna ahol a régi jó fű is kapja a vizet mert ott is van pár négyzetméter újra vetès. Plussz van egy új szűz terület csak új tavaszi vetéssel.
most olvastam és az esti öntözés nem jó a talaj hőmérséklet csökkentés miatt - ezért is gondolkodom hogy a reggel 1x max délben még egy elég lehet a friss vetésnek.
Fűvetés után lehet-e X nappal totális gyomírtót kifújni a területre? Arra gondolok, hogy az X egy olyan időpont, amikor még nem bújt ki a friss fű, de a területen maradt gyomok már igen, mivel előnnyel indultak (nem volt időm most lefújni a gyomokat vetés előtt, csak kikapáltám, így itt-ott maradt egy kis zöld). Elvileg a glifozát tartalmú szerek csak a növény zöld részén tudnak felszívódni, ugye?
Ha igen a válasz, akkor az X mennyi lehet, amíg ebben az időben megjelennek a hajtások?
6ml Bofixet tettem minden 3l vizhez plusz 0.75ml Nonitet, de 4 nap utan kicsit kokadtak a gyomok, de teljesen erosek a szaraik meg... nemtudom. Turelmetlen vagyok? Vagy vmi miatt nem hat?
Köszi, ezt olvastam. El is keseredtem rendesen... Remélem ez a Cyperkill kinyírja ezt a nyű populácíót, gondolom a többi hasznos talajlakóval együtt sajnos. Nálunk elég gyatra a talaj, a gilisztákat sajnálom. Képes leszek kimenekíteni őket a komposztból és betelepíteni a talajba. :D
Nagyon köszönöm a választ, nekifutok a hét végén. Még annyit kérdeznék, ez a "Ciperkill" mehet együtt egy gombaölő koktéllal? (Am. /Bom. / Dith. ) Természetesen szellőztetés után és a felülvetés előtt gondoltam. A felülvetéssel párhuzamosan mehet a tavaszi műtrágya? (Crop. 23-7-7)
Sziasztok füvesek! Jó rég nem voltam már (ami azt jelenti, hogy vagy nem volt időm, vagy csak alábbhagyott a lelkesedés, esetleg mindkettő). Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van esetleg valakinek Budapest környékén nélkülözhető Pumája és/vagy Colombusa kis mennyiségne (1-2 dl)? Előre is köszönöm!
Nem tudom, nem kaptam választ. Úgy gondolom, hogy utólag kifújva biztos nem, engem az egyszerre kifújás érdekelt főleg. Az artis szerintem a pajorokat fertőzi, nem tudom a kifejlett egyedre hatással van-e, de ha igen, ha nem, biztos sokkal lassabb, mint egy kontakt vegyszer.
Colombus/Bofix után mennyi idő alatt száradnak el a kétszikűek? Csütörtökön fújtam, látványosan kókadoznak a kétszikűek, de még zöldek. A gyep meg már nagyon nagy, vágni kellene, nem is tudom 1xre levágni, mert már túl nagyot nőtt egy hét alatt, de nem tudom meddig kell még várnom a nyírással, hogy a kétszikű gyomirtó hatását ne rontsam.
Barátom egy vidéki focipályát üzemeltet. A pályával személyesen ő foglalkozik. Nyáron is gyönyörű volt, két hete voltam nála, akkor is nagyon szép volt. Vegyszer nuku, mégsincs soha gomba. Az évi 3 késes szellőztetésre esküszik. Két hete csinálta a nagy pályát, 24 km-t gyalogolt a szellőztetővel :-) Fanatikus.
A pálya mellett van a házuk, etalon pázsittal, pedig kutya is van. Az a trükkje, hogy amit kipisil a kuya, azt kiveszi egy szerszámmal és rak a helyére másikat :-)
Mi pénteken szellőztettünk. A szomszéddal csapatot alakítottunk, aztán megcsináltuk mind a két kertet. Szombat-vasárnap kerti munka, most lóg a belem, nem szokta a cigány a szántást.
Hülye irritol spray fejekkel szívok, nem akarnak visszamenni a helyükre. Szétszedtem, megpucoltam, de akkor sem. A teflon gyűrű szorul. Pár tizedet lemunkáltam belőlük, de fele így sem megy vissza teljesen. Lehet kicserélem őket, mert már unom. Addik oké, hogy beleágyazódik a kosz, de érthetetlen, hogy tisztára kimunálom a felületet és még akkor is szorul. Nem kender ez, hogy bedagajon :-)
A glifozátos akciót dokumentáld, kíváncsi leszek. Lekopogom, de nálam még sehol sincs ep folt. A kertben a pázsit most lett 4 éves.
sikerült esetleg kideríteni, hogy az Artis - Bora kombót bántja-e a cyperkill?
Nálam tücsökjáratok kezdenek el nagyon szaporodni, tegnap adtam az Artis + Bora-t, de nem tudom az Artis kb mikorra épül fel, mennyire lesz hatásos pl. a kifejlődött példányok ellen.
A cyper beöntözés után tavaly kb 1 nappal a tücskök ott heverésztek a járataik körül.... Ma ezt még nem tapasztaltam az Artis után 1 nappal :(
Vagy ciperkill (vagy azonos hatóanyag) permetezés, vagy Artis+Bora jógomba, mindkettő beöntözve. Én most küldöm ez utóbbit, mert nálam is garázdálkodnak. Vagy mindkettő, termonukleáris csapásként.