Keresés

Részletes keresés

Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59853

Huh, ennyire alaposan még nem számoltam ki semmit, csak úgy hasra ütve, de ez is igen változó a használat eltérő volta miatt, de teljesen jogos, köszönöm a felsorolást és számítást!

Előzmény: Törölt nick (59849)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -4 0 59852

Akármilyen kicsi szigetüzemet össze tudsz hozni.

De az arra lesz alkalmas.

Egy napelem és egy töltésvezérlő, egy akkuval.

Tökéletesen megfelel a villanypásztor üzemeltetéséhez, ha van hozzá + akku, akkor meg minden helyben van.

Amit felsoroltál, az egy alapháztartás. :)

Ha csak a hétvégeken használnád, akkor is.

Az nagyon jó, hogy az érdeklődésed erre fordult.

Előzmény: Rendszer.hiba (59850)
kiggyo Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 59851

Ha a főzőlapot ki tudod váltani gázzal akkor már sokkal kisebb a kapacitás igény. 

Inverterből nézz valami normálisat ami a hűtőt, mikrót el tudja indítani mert azzal sok bosszúság tud lenni. A hűtők indítási áramfelvétele nagy, sok inverter letilt miatta.

Elég nagy a választék a neten, érdemes körüljárni alaposan a kérdést.

Előzmény: Rendszer.hiba (59845)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59850

Azt olvastam, hogy szigetüzemű rendszer a kis teljesítményű hobbi-pakk is. :) Én elhittem, hogy így nevezik. :))

Hamarosan a házunkra is tervezek napelemeket felrakatni, de mivel túlszaladtunk az építkezés költségeivel, az nem idén lesz megejtve, hanem talán jövő évben. De a házra nem szigetüzeműt tervezek, mert nincs értelme, ha itt van a három fázis bent.

Előzmény: Törölt nick (59844)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -2 1 59849

Áramigénye

- a világításnak,

hány Watt, hány óra naponta ?

Azaz hány Wh kell rá?

-a csónakmotor indításának és kiemelésének,

hány Watt, mennyi ideig ?

Azaz hány Wh kell rá?

a mikrónak,

Azaz hány Wh kell rá?

az inverteres főzőlapnak,

a hajszárítónak,

Azaz hány Wh kell rá?

a WC-nek,

Azaz hány Wh kell rá?

a fenék és használati-víz szivattyúknak,

Azaz hány Wh kell rá?

illetve a zenének és mobil/laptop töltéseknek lenne.

Azaz hány Wh kell rá?

Illetve több napos időszak esetén mennyi jön össze ezekből mindenestől?

Azaz hány Wh kell összesen?

Tavasztól-őszig 100 Wattnyi napelemtől JÓ időben naponta úgy 350-400 Wh energiát várhatsz

2x300=600 Wattól tehát ~2-0,2,5 kWh energiát ...

Egy 12 Volt 400 Ah-ás akku az névleg 4800 Wh >> 4,8 kWh

Vagyis ~ 2 nap alatt tölti újra a 600 Wattnyi napelem... JÓ időben.

Rosszabb időben lehet az 3 nap is.

Avagy alapban teli akkuval indulva és jó időben

EGY napra 4800+2200=6000 Wh energiád lesz.

KÉT  napra 4800+2200+2200=8200 Wh energiád lesz.

Ehhez kell igazodni fogyasztással...

Miközben egy főzés gyorsan elvisz 2-3000 Wh-t is...

1 liter víz felforralása 85x1,16=~100 Wh

Előzmény: Rendszer.hiba (59833)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -5 0 59848

Mivel sohasem merítenénk le teljesen az akkumulátorokat, illetve nagyrészt hétvégéken használnánk a lakóhajót, ezért úgy vélem, hogy szép kényelmesen mindig lenne pár nap a töltésre.

Ki kell próbálni.

A lényeg nagyon egyszerű, bár a gyakorlat szinte soha nem igazolja vissza.

Ha beindítom a csónakmotort, az 12 amperrel tölt, de mivel naponta csak pár órát használnám, ezért ez nem számottevő.

Ezt is ki kell próbálni, de ne feledd: a lemerült akku tönkremegy.

Ha két panelt rakok fel, eleve felezem a töltési időt. Csak nem biztos, hogy érdemes...

Erre konkrétan.

Nem a kettőn érdemes gondolkodni, hanem a négyen....

P.S.

Itt senkinek nem adom meg a nevét, de e-mailben szívesen segítek ebben.

Előzmény: Rendszer.hiba (59845)
kiggyo Creative Commons License 2018.04.01 -1 2 59847

Ez kurva jó :-)))))))

Kicsit túltoltad a kormánypropaganda nézését, már csak a kerítés lebontása és a Soros hiányzik :-)

"Mielőtt belefogsz, alaposan nézz körül, az itt ólálkodó ügynökök nem neked akarnak segíteni, hanem a várható jutalékuk reményében vernek át."

Előzmény: Törölt nick (59842)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59846

Jogos a felvetésed, a gázfőzőlapon én is filóztam...

A 12 voltos akkutelepet párhuzamosan szeretném kötni. Kb 400 Ah teljesítményre gondoltam. Ebben van tartalék, ám nem vészesen nehéz.

Előzmény: erbe (59843)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59845

Oda-vissza átrágtam, számolgattam (amiben a villamosmérnöknek tanuló fiam is segítségemre van), a fő problémám leginkább az, hogy tényleg megbízható rendszert szeretnék, lehetőleg nem aranyáron.

Ha az általad említett gyártó-forgalmazó nevét megemlítenéd, azt megköszönöm, mert aktív információ és ötletgyűjtési fázisban vagyok, bár a megvásárlást csak május közepére tervezem,  mert addigra készül el a teljes felépítmény.

Az akkutöltési időt hozzád hasonlóan számoltam én is.

Ha két panelt rakok fel, eleve felezem a töltési időt. Csak nem biztos, hogy érdemes...

Mivel sohasem merítenénk le teljesen az akkumulátorokat, illetve nagyrészt hétvégéken használnánk a lakóhajót, ezért úgy vélem, hogy szép kényelmesen mindig lenne pár nap a töltésre. Ha meg netán két-három hétre egyedül beveszem magam a Tisza-tavi rengetegbe, én alacsony fogyasztással vagyok, csak a hideg fröccshöz valókat kell hűteni... :))

Illetve azon is gondolkodom, hogy jobban járnék gázfőzőlappal az indukciós helyett, és eleve 12 voltos hűtőgépet építek be az A+++ os 220-as helyett.

Ha beindítom a csónakmotort, az 12 amperrel tölt, de mivel naponta csak pár órát használnám, ezért ez nem számottevő.

Előzmény: Törölt nick (59842)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -4 0 59844

Nem életvitel szerűen akarja használni.

Majd rájön arra, hogy mikor melyik fogyasztót tudja használni az adott teljesítmény mellett, és arra is, hogy mire elég az az akkukapacitás...stb.

Egy szigetüzemnek nevezhető rendszer napelem-teljesítménye 2-3 kW.

Az alatt a hobbi kategória, ami akármilyen módon variálható.

Előzmény: erbe (59843)
erbe Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 59843

Az inverteres főzőlap helyett inkább gázfőzőhöz nyúlnák. A mikró ~fele teljesítményű, az még mehet. Nem is üzemel annyit, mint a főzőlap.

Mekkora az akkutelep feszültsége? 24 V vagy több?

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -4 0 59842

Ha egy kicsit átrágod magadat a témán, akkor nem fog különösen nagy feladatot jelenteni a megoldás.

Néhány mankó, hogy könnyebben átlásd az összefüggéseket.

A nagy akku kapacitás igen jó, amikor az abban tárolt energiát felhasználjuk.

Viszont kifejezetten problematikus, amikor azokba be kell tenni az energiát, mert ha sok az akku, akkor betenni is sokat kell.

A 400 Ah azt jelenti (mindenféle veszteség nélkül számolva) hogy pl. 10 Amperrel kell tölteni az akkukat 40 órán keresztül.

Vagy 40 Amperrel 10 órán keresztül.

Egy db napelem 8-10 Amperes maximális áramerősséget produkál, a gyakorlatban ennek 60-70%-a várható átlagos és jó viszonyok között, ami természetesen az időjárás romlásával arányosan csökkenni fog.

Gyorsan belátod, hogy egy-két panel igencsak sovány ahhoz , amit a névleges teljesítményük alapján vársz tőlük egyrészt az aktuális fogyasztás, valamint az akkuk feltöltése terén.

Egyébként valóban egyszerű szerkezetű a megoldás, ezt máris jól gondolod.

Napelemek -> töltésvezérlő -> inverter ->  fogyasztó.

Az akkuk a töltésvezérlő -> inverter vonalra párhuzamosan vannak kötve.

Az időszakos bulikra tökéletesen elegendő megoldás.

Mielőtt belefogsz, alaposan nézz körül, az itt ólálkodó ügynökök nem neked akarnak segíteni, hanem a várható jutalékuk reményében vernek át.

Van olyan magyar termék, amelyik az általad megfogalmazott igényeknek messzemenően megfelel, ugyanakkor fajlagosan kb. a fele árban megkapod, mint az ún. neves külföldi cuccokat.

Mielőtt bármiféle tévedés megfogalmazódna: én nem árulom senkinek a termékét, és egyetlen gyártónak sem vagyok sem az ügynöke, sem pedig az elkötelezettje.

Itt pedig nem kötök üzletet senkivel.

Előzmény: Rendszer.hiba (59837)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59841

Azt nagyon furcsámnál. Sokkal nagyobb hideg volt pl tavaly és hosszú ideig. Meg valamikor 4 éve is.

Persze semmi sem lehetetlen.

Előzmény: Törölt nick (59839)
kiggyo Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 59840

Néhány 10 darabot terveztünk be mobil helyekre (lakókocsi, vasúti jármű, stb), ahová a sima megoldások (sms, fronius) nem voltak jók.

A saját tapasztalat hogy nagyon megbízható és jó ár/érték arányú.

Azért ajánlottam rögtön mert ők a hajókkal kezdték.

Előzmény: Rendszer.hiba (59838)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 0 1 59839

Pedig ez szétfagyott.

Előzmény: Törölt nick (59836)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59838

Köszönöm, közben újra nekifutottam az oldalnak, és rátaláltam. Te rendeltél már tőlük? Mennyire megbízható a cég illetve az általuk forgalmazott termékpaletta?

Előzmény: kiggyo (59835)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59837

Nem életvitelszerűen, csak áprilistól november végéig horgászni, csavarogni, a gyerekeim meg bulizni. Nem nagy dolgot kell elképzelni, az egész kb 14 nm. Nagyrészt a Tisza-tavon és a Tiszán használnánk.

Előzmény: Törölt nick (59834)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 0 1 59836

Akkor egy kis talány a napkollektorunkról.

2x20 csöves db rendszerünk van,a db tartály a tetőtérben fagymentes helyen. Kb 7-8 éve van fent a rendszer, eddig hibamentesen működött, pontosabban kétszer kellett a db tartálynál tömítést cserélni meg kicsit módosítani flexibilisebbé tenni, mert ahogy tágultak a csövek elnyírták a tömítést. Illetve egyszer az elején egy szivattyút. A rendszerben van 1.5 baros biztonsági szelep, rendesen működik, most néztem meg, közvetlenül fent a db tartály csonkján.

Bevallom, hónapok óta rá se néztem, termel nem termel mit csinál. Oka, hogy télen amúgy is megy a kazán a hmv-t fűtve, meg sokszor borús idő is volt - na meg én is elfelejtettem, pedig szoktam nézni időnként hogy áll mit csinál.

A hét elején ránéztem, kíváncsiságból elindítottam a szivattyút, de nincs vízáramlás, csak a kavitálást hallom.

Hát elpukkant a rézcső. Nem is akárhol, a db tartály alatt kb 2 méterrel, még a függőleges ágon a tetőtérben. az az ág, ami a db tartály aljáról megy lefelé a hmv tartály hőcserélője felé. A db tartály szinte közvetlenül a kollektor alatt van, a tetőtéren belül fent.

Kicsit rejtély az ügy hogy x év hibamentes működés után mi történt. Mellékelek pár képet a csőszakaszról.

Nem láttam még ilyet, így hátha más avatott szem többet tud kiolvasni belőle. Mivel szinte felnyílt, felhasadt, azt gondolnám belső erő - más nem lehet mint gőz - nyitotta fel. De azt nehezen tudom így elképzelni, mert felette ott van még a db tartály kb 15 liter vízzel. Ha hasad és valamiét gőz keletkezett (ez sem egyértelmű hogy tud nagynyomású gőz keletkezni, de majd később), azt gondolnám, valahol fentebb lévő szakaszon kellett volna megtennie.

A vezérlő 15C dT indítja a szivattyút, de a kollektor 98C feletti hőmérsékleténél már tiltja, nem indul. A HMV tartály most 80C-ra volt maxban beállítva, régebben 85C volt.

Az az egy merült fel bennem, hogy valamiért az elszaladt kollektor hőmérsékletre valahogy ráindult a hideg víz, és ez a gőz verte szét. De ez sem értem hogy lehetséges. Tegyük fel a vezérlő "hibázott", de akkor is ott az a fránya sok víz fent a tartályban. Úgy gondolnám ez esetben valahol fent kellett volna ilyet művelnie - már ha hasad. És talán annyi gőzt a biztonsági szelep se tudna hirtelen elengedni - túl nagy térfogatváltozás.

A másik gondolat az esetleges fagy volt. Bár a tetőtér nem lakott még csak lomtár, de a legnagyobb hidegben is volt 6-8C fok fent, azaz fagymentes. Viszont idén volt 2 hét brutál hideg felénk, -20 alatt volt kint. Ekkor esetleg elfagyhatott, bár ez is nehezen hihető a 6 -7 év tapasztalata alapján (volt már hosszabb ideig tartó ilyen hőmérséklet, pl tavaly, és nem fagyott el).

Mondjuk sajna konkrétan nem tudom mikortól rossz, ősszel októberben még üzemelt.

Mellékelek pár képet, az utolsó képen belülről próbálkoztam. A képen annyira nem látszik, de egy nagy folt valami van a kihasadás körül, nem tudom hogy elcsapódás vagy megnyúlás, mindenesetre fehéres/világosabb színű.

Esetleg ötlet valakinek?

kiggyo Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59835

Az árlista is ott van a honlapon, letölthető és nem országfüggő, központi.

Előzmény: Rendszer.hiba (59832)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -3 0 59834

Életvitel-szerűen akarjátok használni a hajót?

Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59833

Nincs külön aggregátor (túl hangos), bár a motor képes pár amperrel visszatölteni a rendszerbe, de ez nem számottevő.

Elvileg egy-két polis panellal (plusz fesz. szabályzó, szinuszos inverter stb) és az aksikkal tökéletesen illene működnie a rendszernek. Áramigénye a világításnak, a csónakmotor indításának és kiemelésének, a mikrónak, az inverteres főzőlapnak, a hajszárítónak, a WC-nek, a fenék és használati-víz szivattyúknak, illetve a zenének és mobil/laptop töltéseknek lenne. De egyszerre egy időben nagyon kevés dolog üzemelne.

Előzmény: Törölt nick (59830)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59832

Köszönöm, megnéztem. Tényleg sok mindenük van, ám kissé fura, hogy az árakat nem merik kiírni.

Előzmény: kiggyo (59829)
Barret02 Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 59831

"Palatetőre nem hinném hogy bármit is rá kéne tenni amig nincs leszedve a pala." Pedig ráteszik,teljesen általános tetőfedési megoldás.

Előzmény: a8lang (59821)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.01 -4 0 59830

Aggregátor is van?

Előzmény: Rendszer.hiba (59828)
kiggyo Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 59829

Lakóhajó? Victron energynek van A-Z-ig megoldása. Nézd meg a honlapjukat, van egy rakás megvalósítási példa és a magyar képviselet is egészen képben van.

Előzmény: Rendszer.hiba (59828)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.01 0 0 59828

Sziasztok!

Valakinek van tapasztalata szigetüzemű rendszerekkel kapcsolatban? Akár személyes, akár forgalmazói vagy akár szerelői?  Lakóhajóra szeretnék polikristályos napelem panel(eke)t  rakni a szokásos berendezésekkel társítva, ami úgy kb 400Ah-nyi párhuzamosan kötött munkaakkumulátorokat töltene fel. Előre is köszönöm a segítségeket, tippeket.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 -2 0 59827

akik meg az invertert is beleepitik a cserepbe :) 

Ezt azért nem írták így le... emlékeim szerint.

Csak azt, hogy van microinverterük is, amiből néhány cserepenként kell egy.

Ez meg reális is...

Előzmény: tfe_tng (59826)
tfe_tng Creative Commons License 2018.03.31 -2 0 59826

Jaja, nyilvan, de a teslaval kapcsolatban ezek a "majd HA felfuttatjak a gyartast" elegge kerdojeles kijelentesek, lasd model 3... :)

Mindenesetre en szurkolok nekik, franko lenne ha ertelmes alternativa lehetne a napelemes cserepbol es bennuk valahogy jobban megbizok mint az orokmozgot igero magyar ezoterikus ceggel akik meg az invertert is beleepitik a cserepbe :) 

Előzmény: Krinyo (59822)
tfe_tng Creative Commons License 2018.03.31 -2 0 59825

9-10kW-os rendszer volt, ~7kUSD/kWp ~1.75m/kWp, ez meg akkor is draga ha ebbol 1M a teto fajlagosan. 

Egyebkent amerika nyilvan mas, cserepteto fajlagosan (gondolom) sokkal dragabb mint nalunk, mert egyszeruen ritka. Pont ugyanezen ok miatt a zsindely meg olcsobb lehet mint nalunk.

Egyebkent olvassatok el a kommenteket, tanulsagos, nyilvan nehez pontos osszehasonlitast adni (pl nem tudjuk mekkorak a tetofeluletek) de 70+k USD volt a testla teto, masik csavo meg 15k USD koruli osszeget irt a sajat hazanak a zsindelyes megoldasara. Ha a tesla matek a +20%-al megallja a helyet akkor bizony van egy 3-4x-es kulonbseg az usaban a zsindely/cserep vonalon. persze ebbe bele kellene szamolni a mereteket amiket nem adtak meg, szal ez egy nagyon durva becsles, de azert jol latszik hogy az usaban sem fog mindenki rohanni hogy a teslatol vegyen napelem cserepet

Egyebkent tenyleg elkepesztoen jol nez ki, azt meg kell hagyni. 

Előzmény: Törölt nick (59809)
agyarka Creative Commons License 2018.03.31 0 0 59824
Az lehet, hogy nem kéne rádolgozni a palatetőre, de főleg a keleti régiókban sokféle megteszik. Felénk mostanában 15x15 ös a szarufa és a talpszelemen is. A fedélszék néha még vastagabb.
Előzmény: a8lang (59821)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!