uraim, van egy projektem, amihez szerettem volna egy nagy méretű kijelzőt. egyszerű számok, ilyesmik, amik egy arduinoból jönnének. adódna ugye, hogy egy VGA panel jó lenne erre (gondolok mondjuk egy amolyan 800x600-as videomemóriába, amibe én pl I2C-n keresztül, vagy akár szeriálisan bele tudjak írni, a panel meg tegye ki VGA jel formájában. Hát nem találtam, ha valaki tud ilyet, ossza meg velem.
másik verzió: ha egy PC-n lenne egy egyszerű, de általam konfigurálható felület, ami pl a soros porton olvasna be adatokat. Ilyenre elvileg a Visual Basic képes - csak éppen az meghaladná a képességeimet, hogy emiatt a TELJES visual basicen átrágjam magam - gondoltam, csak van valami abban megírt, paraméterezhető vezérlőpanel. Hát egyelőre ilyet sem találtam.
Valaki beletudná írni ennek a kódjába azt hogy ha nagy eső esik (analóg esőérzékelő), akkor ne induljon el a beállított kapcsolás csak az eső után egy bizonyos idővel? Mondjuk 12óra, amit eső után várnia kéne.
Erről a jelről van szó . A kimenőtrafóra tettem fél menetet és ilyen a jelalakja . A negatív felét levágom , a pozitívot pedig 4,7 voltos zeenerrel határolom.
Az omron plcknél találkoztam az " inc és dec " utasításokkal és a turbopascalban is mintha ez lett volna az előre és hátra számlás utasításkódja .
Az a nagy fekete a hegesztő, ami rezeg és a rezgéstől felmelegszik 100-110 fokra és csökken a rezonancia frekvenciája. A négy korong pedig a 4 db kristály. A kristályokon a feszültség kb 4000 volt csúcstól csúcsig. Van belőle 18 db és ha a meghajtó más frekvencián rezeg , akkor nincs a hegesztőn mechanikai rezgés .
Most megfogtál . Annyit tudok róla , hogy UNO a típusa , hogy mivel van szerelve rezonátorral vagy anélkül ezt nem tudom.
Régebben csináltam frekvenciamérőt TTL áramkörrel és kristállyal készített időalappal . A pontosságára nem emlékszem, de az utolsó számjegy is alig változott . A " +- " 2% az nagyon rossznak tűnik 20KHz.-nél az már "+-" 400 Hz . Nekem jó a mozgó átlag is , nem kell a folyamatos mérés .
Ahogy a hegesztőfej melegszik " szonotróda " úgy csökken a frekvencia. Ha az időalap hibája okozza a pontatlanságot , akkor tudok csinálni stabil 1 Hz-et.
A hőmérsékletet egy NTC 100Kohmos és 20Kohmos osztón mérem "A2" analóg bemeneten és LCD kijelzőre íratom és SD kártyán rögzítem .
A skála nem lineáris , de nagyon jól indikálja és minden hőfokon ugyanoda tér vissza.
Ha kicsi a mérések közötti szórás , akkor még megpróbálhatom több mérés átlagát venni . Ezt is a ti segítségetekkel sikerült begyakorolnom.
Ha a mérési hiba mindig ugyanakkora, az nekem még jó . Ha pedig két egymás utáni mérés 2 ezreléknél jobban szór , azt már nem nagyon tudom használni.
Gondoltam bemenetként a D2 digitális bemenetet használnám . F2 pedig annak a változónak lenne a neve , ahol az eredmény megjelenik. Innen a többi az én dolgom.
Gondoltam , kiírnám egy LCD kijelzőre és esetleg egy " F2 kisebb 18980 akkor piros led "
" F2 nagyobb 19340 akkor sárga led " ez nem gond.
Holnap reggel beszkenelem a rajzot , de ebben nincs semmi trükk .
Légyszi írd le azt a pár sort és kipróbálom. Ha sikerül akkor megkímélsz egy frekimérő építésétől.
Az arduinot az egyszerűsége és olcsósága miatt szeretném.
Ez nem egy igazán nehéz feladat, ugyanakkor azt tudni kellene, hogy: -- milyen arduino panel (a rezonátorral szereltekkevésbé pontosak, itt +/- 2 százalék eltérés is lehet)? -- bármely 1 mp-es időszak átlag frekvenciája kell (mozgó átlag), vagy 1 mp-es mérések eredménye másodpercenként frissítve? -- milyen módon legyen megjelenítve az eredmény?
Egyébként van egy pulseIn() függvény, amivel meg lehet csinálni kb. 5 sorban.
Kérlek benneteket , írjon nekem valaki egy számláló programot Arduino UNO-ra . Szoktam vele játszani és már sok minden sikerült , de számlálást még nem csináltam. 1 másodpercig számolnék és az eredményt betenném egy változóba és ez lenne mondjuk " F2 " a bemenet pedig a D2.
5 voltos pozitív négyszögjelet én megoldom és a program többi részével elnavigálom magam .
Nem tudom mennyi a számlálási sebessége , nekem 25 KHz ig kellene. Remélem ez a sebesség még belefér , de ha nem akkor teszek elé egy osztót.
Egy ultrahangos hegesztőnek szeretném mérni a frekvenciáját , ami 18,980KHz és 19,340KHz között lesz.
A hőmérsékletmérését megoldottam az analóg bemeneten , amit ki is írok egy kijelzőre.
Gondolom néhány sor, de lehetőleg ne hagyjatok le semmit .
Ebben lakozik a megoldás. Én inkább az Arduino saját Serial Monitor-a helyett a Tera Term-et javasolnám. De a fenti is megoldás (utolsó előtti komment).
A Strukturális felépítés képen kapásból találtam: – több nyelvtani hibát, – pár stilisztikai hibát (szövegtagolás), – a kódban több hibát, amelyek miatt ez a kód így le sem fordul.
A Mikrokontrollerek általános leírásában több tárgyi tévedés van.
Szóval így összefoglalva... Nyilvánosan nem fogom 1 ponttal lehúzni, de ez így ebben a formában károsabb, mint hasznos. Sokkal károsabb.
Én nem értek szinte egyáltalán az arduinohoz, ezért keresek valakit aki elkészítene nekem 1-2 dolgot.
Jelenleg egy kb. 60 voltos akkupakkhoz lenne szükségem egy töltöttség visszajelzőre illetve egy GPS-es sebességmérőre, az adatokat egy kijelzőn kellene megjeleníteni. El tudná ezt készíteni nekem? Természetesen fizetek érte.
Hat en sem talaltam semmit, marad a webszerver az uno vagy megan. Valszeg egy hasonlo egyszerut fogok irni hozza. Az uno/mega fogja kuldeni a malnanak az adatokat, ha volt valtozas.
szazszor egyszerűbb lenne odavezetékelni a szelepeknek és kész. de ismerem az érzést. az arduinón kell csinálj webszervert. és a raspirol fogsz requesteket kuldeni az arduino webszerverenek. curl vagy wget a baratod, pl.
Azert akarom igy megoldani, mert ahol az arduino lesz, az tavol van a malnatol, de ethernet van ott. Egyebkent ~850nm a terulet, kb. 5-8 szelep lesz.
A kerdes tovabbra is ez: hogyan lehet a malnarol etherneten az arduinot vezerelni?
Vagy marad a masodik lehetoseg, az arduinon fog futni a weboldal (bar a malnan biztosan jobbat/szebbet/gyorsabbat lehetne irni) es o kuldi a malna fele a modositasokat.
1. pollozni nem akarom (az ido nagy reszeben feleslegesen menne, ritkan lesz valtozas - gondolom, viszont ha lesz, akkor nem akarom mp. vagy esetleg perceket kelljen varni, hogy arrol tudjon az arduino), mert ha meg logozom is, akkor az sd kartyanak hamar vege lesz.
2. Ezt akarnam, de hogyan? Gondoltam mar olyanra, hogy a malna html form action-jebe tobb dolgot meghivni:
- eltarolni az adatokat a malna db-jeben (ha volt valtozas)
- ill. ugyaninnen meghivni az arduinon webszerveren futo akarmilyen html oldalt, csak ennek az eredmenye a hivo (malnan) fog megjelenni. Szoval vmit mindenkeppen az arduinon kellene megvaltozatni. A programja ezt figyeli, ha valtozott, akkor megy a query a malnanak.
Sok mindent nem talaltam rola, ez a feladat: a malnan futo weboldalon vegzett valtoztatasokrol "azonnal" menjen ertesites az arduinonak.
Az arduinoval le tudom kerdezni a malna adatbazisat (db), ill. tudok is neki adatot kuldeni - igaz meg csak elmeletben (talaltam mukodo peldakat hozza). :-)
Az hianyzik csak, hogy a malnan a db-be iraskor vhogyan ra tudjam birni az arduinot, hogy most kerdezze le o is a db-t.
A forditott irany meg eszembe jutott (az arduinon futna a webszerver, innen mar menne az adatkuldes a malnanak), de az elso megoldas jobban tetszene, foleg hogy a malnan szinte barmilyen (bonyolult) weboldal letrehozhato lenne.
Friss vagyok az Arduino világban, és inkább a hardware részekkel vagyok jóban, a programozással kevésbé.
Arról volna szó, hogy kellene mérni, majd megjeleníteni, de nem akárhogy. Vákuum is van, meg nyomás is, -2 +2 Bar terjedelemben, de most épp még csak a nyomásos résszel foglalkoznék az alábbiak szerint: Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy 16x2 LCD-t (ez a későbbiekben szintén változna).
A feladat az lenne, hogy mikor feszkót kap a panel, dobjon fel egy üdvözlő szöveget (tetszőleges), majd kezdjen el mérni analóg 5 Voltos terjedelemben (0V=0Bar, 5V=2Bar, de ez megint részletkérdés). Kezdjük tehát azzal, hogy tápfeszkó, nulla nyomás.
Egy indikátor és egy kéttizedes pontosságú számkijelzés adná az infót (például az alsó sor lehet végig indikátor, a felső bal oldalon pl: Bar xx.x, a jobb oldalon Boost x.xx, tehát lenne rajta egy max nyomás kijelzés, amit ki kellene tartani 5 másodpercig, ha ezt meghaladja, automatikusan emelkedne. Tud ebben valaki segíteni? Találtam hasonlót, de nagyon nem úgy működik, ahogy illene... Köszönet! :)
Hát egy fejlesztőnek egy ilyet összedobni szerintem nem olyan rettenetesen sok idő. De megelégszek én valaki olyannal is aki nem fejlesztő, csak hobbi szinten foglalkozik vele. Na meg csak akad 1-2 csóró egyetemista is aki néhány délután alatt össze tudná dobni.
Annó 10ezret fizettem a másikért. A srác csinálta a kapcsolási rajzot, a programot és ő adta a mikrovezérlőt. Amikor én megcsináltam az egészet akkor nem igazán működött, ő megnézte aztán kiderült hogy egy ellenállás lemaradt a kapcsolási rajzról. Ez pótolva lett. Aztán eljött (30km kb) és be lett kalibrálva. Na most a kalibrálást valamint a program feltöltését arduinonál én is meg tudom csinálni. Szóval akár személyes találkozó nélkül is megoldható a dolog, ami azért egyszerűsíti a dolgokat véleményem szerint. Ettől függetlenül, ha vállalja hogy normálisan megcsináljuk (tehát ha használat közben felmerül valami probléma akkor segít a kijavításában) akkor én ezért is kifizetem ezt az összeget. Csak akkor legyen is jó az egész! És én úgy gondolom hogy ez azért nem olyan kevés pénz érte.
Abszolút kezdő vagyok az arduino témában, bár a mostani projektben már módosítottam egy dolgot, de egynél viszont elakadtam. Egy hozzáértőnek szerintem "1-2" katt/sor és máris működne, amit szeretnék.
Ha bárkit érdekelne, hogy segítsen, és megadná a telefonszámát, akkor én nagyon szívesen visszahívnám.
A lényeg, hogy szeretnék egy hasonló megvalósítást úgy, hogy szeretnék egy plusz gombot, amit ha megnyomok, akkor az általam meghatározott értéket kijelezné + a (led) kimeneten megjelenne az a PWM érték.
Pl 1 vagy 2 másodpercre, vagy amit később meghatározok. Már annyit sikerült megoldanom, hogy a gombot és az értéket beírtam, viszont az időtartamot nem sikerült belőni, és ebben kérném bárki segítségét.
A másik nagy gondom, hogy viszonylag sürgős lenne.
Mivel lenne jobb egy fejlesztőnek ezt csinálni, mint távmunkában egy mondjuk Holland cégnek fejleszteni? Te milyen mérnökóradíjra gondoltál? Hány példányban szeretnéd a végterméket előállítani?
Tudod, okos reklámok a böngészési előzmények alapján dobja őket a rendszer :D Mondjuk melóhelyen nekem is ilyeneket dobott, itthon meg nem :D Na de viccet félretéve, a képfeltöltés régen jó volt. De ma már egy rakás sz.r... Szóval ha kell inkább mást fogok használni.
Na de hagyjuk a képeket. Inkább foglalkozzunk a kérdésemmel. Fizetnék is érte ha valaki mond egy normális árat és meg is csinálja a programot, csak lenne már velemi előrelépés... Az előző vagy 3 éve készült és azóta húzom ezt. A fő gond hogy én ragaszkodnék az arduinohoz, de nem ismerek olyat aki viszont jól értene a programozásához...