sokszor van olyan, hogy a lemez teljes vastagsága majdnem megvan, csak ilyen lyukacsos a felülete a rozsdától. Ezek a szarok pont erre valóak volnának...
Egy rádió dobozt már felújíttattam olyannal aki régi bútorok felújításával foglalkozik. Hát kapásból nem a gyári színre csinálta, illetve a lakkozása is hagyott némi kivetnivalót :/
Autólakkra azért gondoltam mert veterán autónál is láttam, hogy a fa alkatrészeket ami az utastérbe került sima autólakkal fújták, igaz ott is jó párszor fúj-csisz-fúj eljárással. Akkor majd mipánál megnézem a fa lakkokat :) Politúrozással max legközelebb fogok kísérletezni :)
egyéni véleményem alapján nem off. Sokkal off-abb, amikor az osztogatás megy, meg a köpködés. egy ilyen beszélgetésből csak kamatoztat a kívülálló. A semmit nem lehet kamatoztatni.
Az ebben az autótípusban lévő összes utángyártott termosztát, az általad is megcsodált elhelyezésből, és a kialakításából adódóan rohadtul nem bírja ha megfőzik. :) Sokkal kevésbé mint a legtöbb más autóban.
Mondjuk ezzel kapcsolatban küldök érdeklődő levelet mert ez itt off.
(volt mar par autom es tudom, hogy hogy mennyit bir egy termosztat - bar en rendszeresen/ preventiv cserelem 3-4evente. jo termosztat, jo belemegedes, keves fogyi. no meg 0w40. meg rendszeres gyertyacsere - nem akkor amikor mar behalt a trafo :-P)
Nem biztos, hogy a haverod nem cserélte ki 7 éve. A termosztát a melegre elég érzékeny. Ha felforralta a vizet valamelyik nyáron egyszer-kétszer akkor az a termosztát mehet a kukába.
Mire én célozni akartam a kollégának az az, hogy autóipari lakkokat felejtse el nagyon gyorsan. Faipari lakkot kell használni, akár PE akár PU alapút. Ha korhű akar lenni akkor először kideríti, eredetileg mivel volt lakkozva, és azt a fajtát.
"az örökké nyitott termosztát miatt hét év alatt eléggé elkopott"
yeeeah. az fasza. az altalam most patyolgatott alfa 155 is leglabb 7eve nyitott termosztattal ment.
(2011-ben kerult haveromhoz, akkor atneztem a kocsit es felirtam neki a listara, hogy termosztat nyitva. most -10C-ben egy München Bud szakaszon lefagyott a tököm es hirtelen felindulasbol beleraktam egy uj termosztatot(ugy kb. öltönyben cserelheto annyira jol hozzaferheto...) a kocsi a 7 ev alatt kapott uj kupplungot es uj vezszijat... de uj termosztatot nem es uj gyertyakat sem...
a kocsi szarul indul. kap most majd uj gyertyakat, talan jobb lesz. de en is gondoltam ra, hogy szetkophatott a sok hideguzemtöl :-(
Vannak már modernebb pórustömítő anyagok, de régen habkőporral csinálták a politúrozásnál a pórustömítést. Szerintem sok szaki ért még hozzá ma is, de a hétköznapi ember számára is könnyen elérhetők a szükséges alapanyagok. Hátránya, hogy nem vízálló ez a technika.
Én oldószeres bútorlakkal fényeztem már régi bútorokat szórópisztolyból - több réteg után az is szépen eltömíti a pórusok nagyját. A vízbázisúakkal nem voltam elégedett.
Azokkal jóesèllyel több szopás lesz mire kész lesznek. :)
Nem sok uti cucc lesz benne, van egy barátom aki kazalban hordja haza a használható elemeket. Szerencsére még megoldható a jó alkatrész. Egyenlőre... :/
Mit vennék helyette? igazából a kétajtósért remélek szűk 500 körül, ezért 200-250-et talán. hát van egy sorrend. talán ilyen érzelmi valami. 1, Ascona A négy ajtós. 2, '67 előtti bogár, 3, első szériás Renault 16, és végül de nem utolsó sorban egy 353W Tourist, de ez is csak a kislámpás.
hirtelen a volt munkahelyem egyik utolsó melója ugrik be erről. Fiat 500f. az amolyan restaurálás vagy mi, de a fickó minden létező elemet megvett hozzá. kérdés hogy majd a sok utángyártott lemez hogyan fog állni:)
némileg bonyolultabb ez a sztori. Felújított motorral(fúrás, ÚJ! hengerfej) került hozzánk. az örökké nyitott termosztát miatt hét év alatt eléggé elkopott, akkor került bele a '95-ben vett majd '03-ban összetört de felújítás óta 120 ezret futott kocsi motorja. azóta nem tudom mennyit ment, talán 120-150-et. most átugrott benne a szíj, eltördelt két himbát. Ezeket kicseréltem, de furcsán indul, erőtlen, és hangosan zakatolva is jár. Ez utóbbi két tulajdonság a szíj probléma előtt is fennállt. ezek a motorcsere okai. Az Öcsém összetörte az elejét(jobb eleje) azt kikalapáltam, kigitteltem. festve még nincs. Aki keres az talál alapon körbelakatoltam a csomagtartót, meg a doblemezeket, ezeket kellene masszázni meg alvázvédőzni. meg a motorcsere van félúton.
ez egy barna négy ajtós szedán, 1.6D.
van egy napi használatos ötajtós 1.6D , ennek tuti 425 van a motorjában, jól megy, jól indul, szépen jár.
van egy majdnem restaurált két ajtós 1.3S.
van még amit '95-ben vett apám, majd anyám '03-ban összetört, azóta részben kijavított ötajtós 1.6D.
és utoljára van még faternak egy fehér ötajtós 2.0i, ezt is többször felújítottam már.
el kell dönteni, hogy szorakozas vagy szükseg. ha szökseg akkor nincs miröl beszelni. ha szorakozas/hobbi akkorf meg meg kell gondolni higy meg mindig oromot szerez-e...
Sajnos mikor a saját autódat/építed akkor csak pénzt költesz és SEMMIT nem keresel. Anyag, idő amiből sok eltud menni és ez egy idő után lehangoló. Nálam is három "szerelemgyerek" vár javításra, amint van egy kis időm faragom is őket. Átérzem a helyzetedet de ha fontos számodra akkor meg toljad ezerrel. ;)
(de amugy igen, neha beleun az ember. aztan lehet hogy higadtan at kell gondolni. altalaban egy egyszeru benzines kocsi evi 100eFt es 1-2het munkaval karbantarthato, kerdes, hogy megkeresed-e az uj(abb) auto ertekveszteset
"'03-tól van nálunk. [...] most kerül bele a harmadik motor"
buzi kerdes: mennyit mesz vele? vagy miert kell ilyen gyakran bele uj motor?
Most jöttem fel egy kicsit, drótkorongoztam a doblemezeket. '87-es ascona '03-tól van nálunk. átlag négy évente felújítottam, most kerül bele a harmadik motor, a harmadik garnitúra küszöb van rajta. az összes létező helyen lakatoltam már, remélem nem csinálom már többet. El akarom adni. Anyám nekem adta az autót, mondván rengeteg munkám van benne. Unom. Beleuntam ebbe az autóba. November óta valamiért bennem van egy ilyen "nem akarok lemenni csinálni" dolog.
Sajnos az a rész a legkitettebb a mechanikai serüléseknek. Folyamatosan bombázzák a kavicsok, kapja a sarat meg a vizet.
Egy ideje mi is próbáljuk szórhatótömítővel védettebbé tenni. A BMW volt anno ennek a dolognak a nagy híve, pl az e46-on is vastagon rücsizve volt az ív gyárilag. Eddig bevállt csak a dobbetétek visszaszerelésénél kell óvatosnak lenni nehogy azzal told le a festéket. ;)
A fát csiszolják, lakkozzák, a megdagadó szálakat csiszolják, lakkozzák, csiszolják, lakkozzák, csiszolják, lakkozzák.
Persze ez csak újfajta ipari falakkokra igaz, régi módzserrel politúrozni sellakkal egészen más módzser. Illetve a régi kínai lakkozás is kicsit már ott akár 20-40 réteg lakk is van.
Tudna valaki tippet adni, hogy fa felületet, hogyan szoktak a szakik lakkozni?
Régi antik rádió dobozokat csinálok, nyersre be lett csiszolva, pácolva lett, majd rendes autólakkal megfújtam 4-5 rétegbe, de ugye erősen beszívta a lakkot, most becsiszoltam, majd ha jobbra fordul az idő megint meglakkozom.
Nem tudom, hogy pácolt fánál is szokták vmi anyaggal beitatni a fát, hogy kissé eltömítse a pórusokat.?