Biztosan volt már szó itt a fórumban puffer vásárlásról, találtam is hozzászólásokat, de régiek...
Most tavasszal készülök beszerezni egy 2000 literes pufit, kérdésem az volna, hogy honnan érdemes megrendelni? Gondolok itt ár/érték arányban a lehető legjobbra. Azaz legyen olcsó, de jó. :)
Mindenképpen új érdekel, mert számla szükséges a vásárlásról.
Na újra itt vagyok :) Én nem akartam megfordítani,inkább a szerelőt akartam szembesíteni a hibájával. Ami be is bizonyosodott,kijött,mutattam és elismerte hogy hibázott,megfordította és tökéletesen melegedtek ma a radiátorok! :) De idegesítő hogy egy 60 körüli szaki még ilyen hibát el tud követni és én nemhozzáértő vettem észre a hibát. Egyébként ez egy új családi ház,ahol tegnap volt a próba fűtés és kicsit langyosodni kezdtek a radiátorok és már lépett is le a szerelő hogy ez működik,csak idő kell hogy átmelegedjen,én meg hittem neki,csak estére sem akartak átmelegedni... Egyébként ahol eddig laktam ott nem volt puffer és keringető sem...gratvitációsan,nyíilt rendszerrel megy ott a fűtés gond nélkül 35 éve :) Ezért nem voltam itt biztos benne, hogy fordítva van a keringető és meg akartam róla bizonyosodni....meg egy "gyakorlott" szakitól ilyen szarvashibát nem vár az ember.... Szóval köszönöm a segítséget,aki reagált a kérdésemre!
Ok, kidumáltad magad. Akkor most mondd meg, a kazánköri szivattyú miért nem tudná megforgatni a vizet a radiátorban abban a kapcsolásban, amit belinkeltem?
Segítséget/tanácsot szeretnék kérni. Adott egy Hőterm 25 ESB gázkazán, ami bemondta az unalmast. Én a gázhoz nem, de a villamossághoz valamelyest értek, ezért ezen a vonalon indultam el. Odáig eljutottam, hogy maga a gázszelep (Honeywell 4600 vagy 4400) kap áramot, viszont nem nyit ki. Ezt úgy is leteszteltem, hogy a gázszelepnek direktben adtam áramot, megkerülve a termosztátot, hőkapcsolókat, stb. Innentől kezdve lehet még valamit tenni magával a gázszeleppel (csak a relét kicserélni benne, vagy hasonló), vagy az egész gázszelepet cserélni kéne?
Mivel elektronikai területen dolgozok, több embert is láttam, mit hogyan mér. Te tudod, hogy hogyan kell, hogy ne rázzon meg, főleg, ha gyakran mérsz. Sajna sokak, akiknek csak azért van otthon a multiméter, hogy néha egy ceruzaelemet meg tudjon mérni, vagy hogy egy drót szakadt-e, jobb esetben hogy a konnektorban megvan-e a kettőhúsz, egy árammérésnél, ahol sorba van kötve a villannyal a műszer könnyen belefutnak egy-egy hibába. Nekik csak az a mérőzsinór van, amit kaptak a multihoz. Se egy csipesz, talán még egy sorkapocs sincs a fiókban. 90%-ban fesz alá helyezik a készüléket, majd utána nyomják oda a lógó vezetékhez a műszert, mert a mérőcsúcsot nem tudják rögzíteni.
Ez megint az a szitu, hogy mindenkinek igaza van. A szerelő felelősége, ha már felmarkolta a pénzt, hogy jól működjön a rendszer. Egy próbafűtést azért illett volna. Meg nagyjából elmagyarázhatta volna az ügyfélnek a működését. Ha ezt megtette volna, akkor észreveszi, hogy nem úgy melegednek a radiátorok, ahogy kellene. Meg nem lennének buta kérdések, hogy baj e ha a radiátor légtelenítőbö nem jön levegő, csak víz.
Másrészről meg igazad van, mert ha nekem ilyen fűtés kell, akkor legalább az üzemeltetésével legyek tisztába.
Saját magamból kiindúlva én pufferes fűtést szeretnék, ezért kerestem fel ezt a fórumot. Itt meg is kaptam a segitséget, hogy hogyan is kell ennek kinéznie, meg működnie. Lassan kész is vagyok vele, csak egy kis jobb időt várok, hogy ráköthessem a kazánra meg a lakáskörre.
Több, mint 20 éve az elektronikában dolgozok, szakmám is. Nem csak azt tudom, hogyan kell összeállítani egy mérőkört, hanem azt is, mik a veszélyei, és milyen alternatív módszerek vannak, hogy egy ismeretlen tudással rendelkező embert ne öljünk meg egy tanáccsal.
Azóta már rájöttem, hogy tőled nem lehet (meg néha jobb nem is) tanulni. Ha meg bebizonyosodik, hogy mégsem úgy van, ahogy gondolod, nagyon mélyen tudsz hallgatni. Erre is volt már példa.