Pontosan ettől tartottam... 8 év telt el a kipakolás óta (ajnos nem tudtam, ott lenni), és semmi sem történt. A rajzok Ganzhoz kerülése után biztos voltam benne ,hogy halandó ezeket többé nem látja... Ráérdeklődök azért a Debreceni Egyetemnél mi a terv a dokumentációval (gyanítom ,hogy nem sok kapacitásuk van rá). Ha lenne rá mód és lehetőség ,lehet érdemes lenne önkénteseket toborozni a rendszerezésre, digitalizálásra.
Épp ma egész véletlenül újabb negatívumot vettem észre a balatoni '18-as menetrendben:Balatonaliga hajóállomáson-én ezt szűrtem le a keresőből*-megszűnik a személyhajóközlekedés.
*:Aligáról minden nap minden viszonylatra azt írja hogy "az idei évben ez a járat már nem indul"Mivel az összes többi kikötőnek fentvan már a menetrendje,én rosszat sejtek...Ráadásul a tervezett megszűnésről már tavaly ősszel hallani lehetett.
Mellesleg a J járat,idén vasárnaponként(amikor a legtöbben voltak rajta)egyáltalán nem jár!
Épp a minap érdeklődtem róla egy a szakmában járatos embernél, aki nem túl örömteli állapotról tájékoztatott. Pontosan nem jegyeztem meg a csendesőrültek (magamat is beleértem) általi kipakolás utáni történetet. Csupán annyit, hogy valakiknél van, akik nem engednek hozzá másokat.
Van valakinek információja ,hogy mi lett a sorsa a 2011-12 környékén kimentett Láng rajzdokumentációnak? Annyit tudok róla , hogy a Zoltán alapítványtól a Ganz Engineering vette át megőrzésre, azonban ők-az interneten található cikkek alapján- tovább adták a debreceni egyetemnek. Csak remélni merem ,hogy nem enyészik el, illetve tényleg kutatható, hozzáférhető lesz a halandók számára.
Egyetértek a meglátásoddal, de lehet, ők is erre jutottak, és nem szárnyasokban gondolkodnak, mert a Passnave vezér idén augusztusban ezt nyilatkozta:
"Tervezik újabb hajók beszerzését?
– Ez a park egyelőre marad, de tervezünk cseréket. Idén a működésben annyi változás történt, hogy a nemzetközi járatok helyett mindennap közlekedtetünk szárnyashajót Visegrádra és Esztergomba. A hajóink ezen az útvonalon szinte telt házzal közlekednek. Az elkövetkező két évben viszont a szárnyashajóflottánkat szeretnénk szintén gyors járású hajókra cserélni. A típusról még nem döntöttünk, de 2019-2020-ban új, 120-150 személyes, gyors járású hajók közlekednek a Dunakanyarba a tervek szerint. Ezek lehetnek katamaránok, vagy szintén szárnyasok."
És azt is olvastam valahol, hogy a gyorshajózás beindításához komoly összeget dedikált a kormány. 12 mrd Ft-ot, ha jól emlékszem, de ebben már nem vagyok biztos.
Kár, hogy kihalásra ítélt fajta a vízibusz, pedig egykor jó úton volt, hogy benépesítse a Földet. Olyan egzotikus helyeken is feltűnt, mint pl. a Prespa-tó, ami Albánia-Makedónia-Görögország hármas határa. Ő itt vélhetően az ALEKSANDRIJA ex NOVI SAD, ami ma az Ohridi-tavon üzemel, bár némi ránc felvarrást azért kapott azóta.