Mi volt abban a Popcornban?-:) (Az kb. 10 liter tej ára - ami azt jelenti, hogy ma olyan 2100 Ft.)
Természetesen én is ki tudnám gazdálkodni a mostaniból kevesebb fizetésemből is a gyerekem számára havonta egyszer-kétszer a 2000-nél drágább újságot is, ha az volna a mániája, ezzel együtt a mostani fizetésemből sem veszek 2000 forintos magazint, s kb. azt is mondhatom, hogy azért is, mert drága (ár-érték arányban mindenképp). Egy hetilap van, amiért kiadnék ennyi pénzt, azt meg inkább csak a közérzetem további romlását megakadályozandó nem teszem.
Továbbgondolva a szituációt, szerintem előbb a többi vásárló lincseli meg verbálisan a macskatulajdonost. Még akkor is, ha kiderül, hogy "csak" tatárbifszteket akar csinálni az esti pártira.
Szerintem Eszet Lenke először felhúzta volna magát, utána meg szólt volna Bandee-nak, hogy rosszul érzi magát, ezért most hazamegy, amit Bandee elfogadott volna, miközben jól lebaszta volna Marikát.
Anno 1988-ban 108 forint volt a Popcorn című újság, ami akkor nagyon drágának számított, mégis "ki tudták gazdálkodni" a szüleim havonta, pedig csak két fizetésből éltünk, ami Szomsza mércével már maga az éhezés, koplalás, hiszen ott két fizetés és két nyugdj is kevés két embernek, felnevelni való gyermek nélkül. Mi pedig négyen voltunk a két jövedelemre.
Ilyen azért nem volt, mert emberfeletti, sőt egyenesen lehetetlen feladat lett volna Szomsza-konform módon érzékeltetni Lenke néni reakcióját arra, ha valaki a macskájának merészeli vinni a bélszínt. Még az is lehet, hogy szegény asszonyt ott vitte volna el a szíve a pult mögött, s akkor mi lesz a sorozattal? :)
Nyilván 500 ft sok egy újságért, de ha valaki nagyon szeret egy magazint és egyetlen szórakozása akkor 100 ezerből is össze tud rá spórolni havonta. Két lottószelvény vagy fél doboz cigiről ha annyira tetszik neki le tud mondani.
A 3500 Ft nyugdíj vs. 19 Ft újság úgy nézne ki, mint ma egy 100 ezres nyugdíjhoz egy 580 Ft-os újság. Ebben az árfekvésben ma sem vesznek újságot a nyugdíjasok.
Amit a mellékjövedelmekről írsz, az persze igaz. És épp a mellékjövedelmeik miatt teljes hülyeség is Feritől, hogy a nyugdíjhoz mérte az árat. Az meg, hogy egy taxis az okostelefonok előtt ne újsággal a kezében drosztoljon, teljes képtelenség. Egy taxis a sokszorosát elköltötte az akkor i19, ma 600 Ft-nak újságokra.
Pont nemrég került elő ismét a 45. részből az a jelenet mikor Hero tart egy újságot a kezébe a nyomdában Zenthe Ferenccel a címlapon és a főnökével beszél, hogy ezt hazaviszi Takácséknak az öreg szomszédaiknak, mert biztos érdekli őket ( kis kikacsintás mint mikor Zenthe Ferenc magát nézi a 2x2 néha 5 filmben). Elhangzik ,hogy 19 ft az újság csak, de nekik nem telik rá 3500 ft nyugdíjból. Azért 3500 ft-ból ki lehet gazdálkodni havonta 19 ft-ot ha nagyon akar az ember valamit sztem, na meg oké, 3500 a nyugdíjuk, de mellette mindketten dolgoznak is és ott él velük az unoka is, aki szintén kereső ember.
Mágenéknél a sorozat végén a 4 tagú családból hárman keresők, és nem tudnak részletre sem új autót venni az ellopott Peugeot helyett. Írtátok már ,hogy egy orvos-kozmetikus házaspár azért nem keresett rosszul, jó Julcsit nyilván nem veti fel a pénz kezdőként egy irodai munkánál, de mivel otthon lakik, még ha nem is tud hazaadni sokat, azért, amit magára költ az megkeresi ő, nem a szüleinek kell pénzelni. Így pedig azért ki lehet jönni.
De, hogy csak Etuskó segytségével tudnak mosógépet, internetet meg számítógépet venni, mert amúgy nem fussa az nonszensz.
Heroéknál meg mindketten dolgoznak és Hero vállal sok különmunkát is, keccsöl Góliáttal, meg keresztrejtvényt szerkeszt. És ott is megvan az, hogy néha Jutka megtiltja Heronak ,hogy dolgozzon, mert csak, persze folyamatosan sírva, hogy semmire sincs pénz, de ha annyira csórók, hogy maguknak már gyümölcsöt se tudnak venni, akkor miért nem engedi Jutka, hogy Feri elmenjen rakodni? Vagy miért nem vállal pl. magántanítványokat? Tanárként ezt sokan csinálják.
Az is érdekes, hogy bár a sorozat elején mikor Jutka apja kifizeti a tartozást még mondja Janka, hogy még több mint 110 ezer ft törlesztésük van az elején mondják is ,hogy nehéz lesz visszafizetni és nagyon sok. 80 ezret adott kamatra és 120 ezret kért vissza. De mikor Szőllősy doktor egyben kp-ban leszurkolja a tartozást és nem is kéri vissza, Hero azért is ragaszkodik hozzá, hogy kamat nélkül ugyan ,de ő ezt visszaadja. Hát igen, akinek fő életcélja, hogy végig csóró maradjon ugye. De ok ezt még el lehet fogadni, büszkeség meg velem ne jótékonykodjanak nem kérek könyöradományt stb. ilyen van azért a való életben is, nem sok értelme van, de ok, el lehet fogadni. Én a ha adnak fogadd el ha ütnek szaladj el párti vagyok, de nem vagyunk egyformák.
Pár résszel később meg lazán odavisz DrágaZsuzsámnak 70 ezret, hogy itt a tartozás nagyobbik része. Ha ennyire csórók meg ennyire semmire sincs pénz és ennyire sok pénz, hogy szedte össze pár hónap alatt? Ha meg ilyen könnyen összeszedi minek kellett Janka uzsorakölcsöne? Hiszen várnak még pár hónapot és összegyűjt 70 ezret akkor már csak 10 ezret kellett volna kérni vagy vár még egy kicsit és megvan a 80 is.
Etuskónál követhetetlen a dolog, mert hol visszautasít jól fizető megrendelést is, mert neki nem tetszik vagy, mert "ilyen szart" ő pénzért se csinál, mert hülye. Aztán random() időközönként ad el jó pénzért remekművet, amit azonnal el si szór. Rögtön az elején kéretlenül vesz egy roncs állapotú Trabit Mágenéknek, később meg minden mást.
Egyébként Ottlakánt is agglegény öregnek mutatta a Mester? Mintha az elején azt mondta volna özvegy es van egy felnött fia, aki talan külföldön él.Volt erröl emlités késöbb is?
Feltunöen sok egyedulállo, se kutyaja-se macskaja idös karaktert irt a Mester a Föööömüvébe.
Jutkat elég nehéz volna kiírni,nem olyan a szakmaja sem, amivel mondjuk külföldi ösztöndijat és pl egy evre elhuzhat aztan elfelejtödik. Esetleg elvalnak Ferivel és ö meg lelép Donhuánnal. Ez viszont nem illett volna a karakteréhez. Még egy opcio, a viselkedés zavaros Matyi 1.0-t (ha beleirta volna) viszi vidékre kezelésre és addig ö is ott tartozkodik. Aztan nem jönnek vissza..de ez sem jarhato ut, mert eleve nem irt volna Matyirol ilyet a Mester, illetve Vágásiéknak nem lenne pénze ilyen extra terápiákra.
Mondjuk, Vágásiékról elhiszem, hogy nem tudnak mondjuk egy nagyobb lakást venni, de hogy Ferinek még az ú Vindózra se teljen sose, sőt, később már csak Matyinak tudnak gyümölcsöt is venni... És ehhez képest Jutkának soha eszébe nem jut egy kis plusz pénzt keresni, mondjuk bébiszitterkedéssel vagy kis magán napközivel, netán szolfézsoktatással...
Meg az egész viszonyrendszer a karakterek közt.
Mindenki egyformán szegény, nincs soha senkinek semmire pénze, de Mágenéknek mégis van autója, Vágásiék nem is vágynak rá. Mágenéknek van egy három szobás lakásuk (már akkor is, amikor pont ugyanúgy egy gyerekük van, mint Vágásiéknak később, de Vágásiék nagyobb lakásra sem vágynak (az, hogy nincs erre pénzük, oké, de hogy soha fel sem vetődik, hogy de jó lenne egy háló, meg egy külön gyerekszoba???? Hát még Takiék is legalább beszélnek arról, hogy nagyobb lakás/két lakás kéne, de Vágásiéknak az a 40-45 nm olyan mennyország, ahonnan el sem vágyódnak egy kicsit sem???)
Itt a szegények soha semmivel nem spórolnak (ami persze lehet, ha nincs annyi, hogy legyen miből félrerakni), no de itt rendszertelen időközönként mindenkit feldob a pénz (még Vágásiéknak is van egyszer vagy kétszer államkötvénybe rakott pénzük, meg Ferinek dugipénze), amit akkor gyorsan el is csapnak valami nem túl fontos dologra (pl. Mágenék nyaralásra, kocsira, Vágásiék új Vindózra*)
És teljesen hullámzik, mikor van pénz, azaz, sokszor a semmiből köpi be valaki, hogy akkor neki most van (pl. Etus a bróker barátjával befektetett zséjével), de az is érdekes, hogy Vágásiék beköltöznek két kempingággyal a lakásba, pár hónapra rá ugyan összeüt Feri Géjzabával valami polcrendszert a nappaliba, de pár rész múlva már nem az van ott, hanem valami rendes gyári bútor.... amin aztán semmit nem változtatnak a további években, holott ugye egy idő után már hárman vannak. (Matyi pl. hol alszik? Ő alszik a nappaliban? De hol?)
*ahelyett, hogy ha már számítógéppel dolgozik, venne egy rendes íróasztalt egy rendes székkel, ahol nem szakad le a dereka, amíg szerkeszti a keresztrejtvényeket....
"**mondjuk ezt sem értem: nincs pénz, de halálos bűn a hiperbe menni, ahol mondjuk jó pár százassal olcsóbb a mosópor és az olaj, ha szegény is valaki, a helyi kisboltban kell vásárolni, drágán."
Tekintve, hogy a Szomszédok alcíme lehetett volna "Nincspénz, avagy itt mindenki csóró." is, a Mester számos ilyen dologgal nagyon mellélőtt.
Pl. a szereplők foglalkozásának, jövedelmi viszonyainak megválasztása totál melléfogás volt, érdekes, hogy azt sosem kérdezte meg senki a Mestertől, hogy az alábbi karakterek jövedelmi viszonyaikra figyelemmel vajon miért nyomorogtak állandóan?
Mágenheimék: maszek kozmetikus, főállása mellett maszek klinikán dolgozó orvos.
(Volt korábban IRL egy hasonló "felállású" házaspár ismerős, már a 80-as években budai villájuk, nyugati kocsijaik voltak, rendszeres külföldi utak, stb. - pedig nekik nem is volt egy világhírű kerámikus anyuka, aki rendszeresen támogatta is őket.)
Takácsák: 2 nyugdíj + mindkettőjüknek külön állás is, az egyik borravalós.
Az unoka mindíg pénzes állásokban (légikísérő, pultos, ami szintén jattos szakma)
Bajusz vezetői állásban, vezető fizetéssel, prémiummal (egyszer kivág az asztalra annyi prémiumot, ami nekem akkor az éves fizetésem volt).
Batmenék: Batmen főállásban kapott fizetése + folyamatos fusizás, Jutkának ugyan csak tanári fizetése volt, de neki meg ott vannak a dúsgazdag szülők.
Kutya/Böhm: nyugdíj + közös képviselői jövedelem
Sümi: nyugdíj + énekoktatás jövedelme + fellépések díjai (persze sokszor rinyál, hogy ingyen)
Batmennek jóideig az öreg nyomdász, Ottlakán volt a nagy haverja (persze alapvetően ő is inkább kolléga, de rendszeresen jártak együtt kocsmába és Feri gondoskodott is róla, amikor beteg lett), aztán egyszer csak ő is szó nélkül eltűnt, pont úgy mint Feri anyja vagy Gyulárium.
Nem tudom, ha a Mester Ivancsicsot akarta volna kiírni, az is úgy történt volna, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy Jutka eltűnt, és többet szó sem esik róla?
A Mesterék szerintem bevasarolni se szoktak. Vagy jol bejaratott kisvendéglö vagy vmn bejáronö vagy lakáj vagy hasonlo elintézi. Ö meg ezt a kisközértes kvaterkalos kiszolgalast gondolom gyerekkori élményeiböl vette.
Nem tudom a fb-os oldalt, a Szomszedok:folytatást te szerkezted-e? Vagy valaki mas innen a topikbol?
De biztos ismered. Most kivancsisagbol belelovastam a követők hozzászólásiaba es ugy latom akadnak valós rajongók, akik a Mester szándéka szerint értelmezik az Opuszt. Nekik valoszinuleg Lenke, Béla bacsi es Kutya anekdotái is feletébb érdekfeszítőek. Pl az alabbi:
Sziasztok jaj de jó, hogy rátok találtam! :) napi szinten 10 rész amit megnézek, jelen pillanatban 172-nél mondtam jó éjt a szomszédoknak. Imádom, gyermekkorom idézi fel, olyan világot, és emlékeket hoz vissza bennem, hogy nem egyszer könnyeket csal ki szemeimből, elmondhatatlan hatást vált ki belőlem, ezeket a sorokat könnyes szemmel írom, mert nem tudom elégszer meghálálni, hogy voltak ők nekem, és mennyi szép dolgot adtak számomra így közel 30 év is! Mikor nézem, sokszor zokogva kérem a mindenhatót, hogy had mehessek vissza! Nem tudom miért, és hogyan, de ez a film rengeteget jelent számomra, és rengeteget köszönhetek neki!!! Köszönöm!!!!
Tegyük hozzá, hogy Lenke, aki baromi nagy kereskedőnek van beállítva, tipikusan az a fajta eladó, aki kurvára nem veszi észre, mikor akarnak vele beszélgetni és mikor tényleg csak arra kíváncsiak (mondjuk, mert sietnek vagy mert irreleváns, ami neki az adott dologról eszébe jut*), hogy hol van a közértben a nullás liszt. Hasonlóképpen szíveskedik nem minősíteni a vásárlót aszerint, hogy az valami olyat akar, ami ő vagy más vevők nem tudnának megfizetni. Ha ez gondot okoz, ne tartson drága árut, vagy szó nélkül szolgáljon ki mindenkit, akár egy rúd téliszalámit, akár francia konyakot, akár másfél kiló bélszínt kér (noch da zu: ők is vettek francia konyakot az évfordulóra, honnan tudja, hogy a rúd téliszalámi nem egy olyan dolog, amire az illető vevő 5 éve spórol, mert egyébként szegényebb, mint ő, csak épp nem jár taxival, nem ül be kisvendéglőbe és nem a drága kisboltban intézi a nagybevásárlásait, hanem elbumlizik valamelyik hiperbe**)
És ennek a hozzáállásnak ellenére elhívják elit boltokba, mint a drogéria vagy a delikátesz. És ő el is megy, holott pontosan tudja, hogy nap, mint nap drága cuccokat kell eladnia, gazdag embereknek. Nooormális?
*pont ahogy a cikkben írták, itt minden fiatal udvariasan végig hallgatja az öregek akármilyen régi történeteit, még ha nem is a nagyapjuk/nagyanyjuk, meg tkp. semmi köze az adott témához, csak úgy eszébe jutott a "nagy öregnek" Mert abból nyilván mindig lehet tanulni. Na nem. Lenke és Béla bácsi is sokszor inkább egy kissé demens szófosó idős embernek látszik, aki mindenfélével traktál mindenkit.
**mondjuk ezt sem értem: nincs pénz, de halálos bűn a hiperbe menni, ahol mondjuk jó pár százassal olcsóbb a mosópor és az olaj, ha szegény is valaki, a helyi kisboltban kell vásárolni, drágán.
Hogyha ilyen Yves Saint Laurent meg Givenchy féle termékeket kéne értékesitenie már a márkák kiejtése is gondot okozna neki. Amit el tudnék képzelni hozza, valami olyan bolt ahol háziszappant meg borotvakrémet, esetleg rózsavizet meg ilyen régi stilusu pácsulikat lehet kapni. De inkabb a nyugdíjas élelmiszer csomagok összeállítása a szakterülete.
"Ok..a Vaci utca környéke, Zserbo (Anna talán?)meg hasonlo helyek tényleg dragak, de vannak (voltak) mas kavezok Budapesten (nem ilyen ocska Alma féle presszora gondolok) ahol egyszer-egyszer még Takácsék jövedelméböl is futna egy kávéra (soook habbal)"
Mondjuk a drágább kávézókba is simán beülhettek volna Takiék. (két nyugdíj, két plusz kereset-még úgy is, hogy mondjuk Takinak voltak kiadásai a taxira)
(és arról se feledkezz el, hogy amikor volt az az idegenvezetős kisebb vállalkozásuk, akkor is szép summát tehettek zsebre)
Tényleg..(mar régen láttam ezt a ré..., szoval fejezetet)persze ez Mesteri logika. Lenkevel azert probalt jofej lenni, hogy melot ad neki. Bar baratnönek nem mondanam öket. A Szomsza figuraknak nincsenek baratai, csak kollegai. Kivétel talan Kuttya es Sumi illetve Bajusz es DNS. Alma es Magdi annyira nem nagy baratnök.
Julcsi es Panni meg Klaudia ugy vannak bemutatva mintha..de a beszelgetések alapjan inkabb csak pletyka es diszkopartnerek.
Mágen es Öreg sem azok, illetve ahogy mar ezerszer targyalva lett, Feri Duda nevu haverja is eltunt.
Julinal és Jutkanal senki nem jut eszembe.
Etus? Neki csak vágyakozó lovagjai vannak. Nönemu baratja pl egy sincs.
Mester azért igyekezett ellenszenvessé tenni. Például pont a kávézásnál, mikor ugye ki-ki alapon kávéztak, de Ganxta mama javasolta, hogy fizessenek együtt, mert akkor csak 1 borravalót kell adni. Amit akkor sem értettem, ez hogy van. Ha mondjuk 45 Ft a kávé, adok egy 50-est. A két kávé akkor 90 Ft, tehát egy százast adok. Vagyis ugyanúgy 5-5 Ft a jatt.
Szerintem a Gangxta mami nem volt különösebben ellenszenves karakter, es elvileg Lenke a baratnöje. Ennek ellenére Lenke mélyen lenezö ami kedvességbe burkolt viselkedest mutat irányába.
Pl mikor beülnek kávézni, ahogy mondja, hogy ö nem szokott habos kavét inni.
Ok..a Vaci utca környéke, Zserbo (Anna talán?)meg hasonlo helyek tényleg dragak, de vannak (voltak) mas kavezok Budapesten (nem ilyen ocska Alma féle presszora gondolok) ahol egyszer-egyszer még Takácsék jövedelméböl is futna egy kávéra (soook habbal)