Keresés

Részletes keresés

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 4665

Talán van akit érdekel.

 

"Kolos E. dr.-Kolosné Pethes E. - Hazai gyógynövényeink
Kiadás éve:1956
PDF | 35.4 MB
A könyv "antik" jellege ellenére a természetben található természetes hatóanyagok életfolyamatokra gyakorolt hatásai nem változtak. A gyógynövények és azok hatásainak rendszerezett és szakszerű, pontos leírása lehetővé teszi, hogy a szerző-házaspár e referenciaművét a manapság túlnyomó többségben lévő szintetikus és nem egyértelmű hatású gyógyszerekkel szemben a laikusok is eredményesen használhassák."

Innen letölthető:


http://www.filedwon.info/npwhpa4xra9u/Hazvenyeink.rar.html

CBNora Creative Commons License 2018.03.13 0 0 4664

Ilyenek lettek egy hónap alatt:

Az egyből pohárba dugott ágaknak hosszabb a gyökerük, de a lényeg, hogy mindkét módszer működik. A február tényleg optimális, mert lehet hideg helyiséget biztosítani meleg talppal. Legközelebb valószínűleg kitöröm az alsó rügyeket, akkor tényleg csak a gyökerek fognak először megindulni. Ahol kitört egy alsó rügy, annak a helyén is gyökér nőtt, ez lenne a legjobb.

Úgyhogy most már drukkolok, hogy meglegyen az a fehér termésű bodza!

Előzmény: CBNora (4662)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.03.12 0 0 4663

Idő, az van. Fogalmilag! :)

Nekem most sincs, fürdőkúrára járok.

Az meg fárasztóbb, mint a kertészkedés.

Ma orvosi, hivatali s mindenféle ügyben futkoztam.

Mindent elintéztem, hajnalban kelek s irány a fürdő!

Azt megígérem, hogy el nem veszek!

A birtokra még elég nehéz kijutni, a téli gumi dacára könnyen lecsúszik a kocsi az útról.

Mire a sár felszáradna, újra jön a tél.

Ezt a tv-ben hallottam feltételezésként.

Borzasztó dolgok ezek!

Előzmény: krnemarika (4658)
CBNora Creative Commons License 2018.03.11 0 0 4662

Végül a dugványokat az ablakból átköltöztettem a nem egészen fagymentes ólba, az alsó végüket egy állatmelegítő lapra tettem, a csúcs lelógott a hűvösbe. Kontrollként raktam két faapríték komposzttal töltött átlátszó pohárba is, szintén fahéjjal. A poharakat ugyanarra a meleg talpra állítottam.

Ma láttam, hogy mindkét pohár alján megjelentek a gyökerek. Kicsomagoltam a zacskót, abban is találtam gyökeresedő gallyakat. Az arányokat még nem tudom, csak futólag néztem, gyorsan vissza is csomagoltam.

Úgy tűnik, a körülmények megfelelőek voltak, a hajtások még nem indultak meg.

Előzmény: CBNora (4651)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.28 0 0 4661

Istenkém, úgy teszek, mintha semmit sem látnék.

Kérlek, bocsájtsd meg, hogy a jókívánságodat meg sem köszöntem!

Egy hét múlva megyek felülvizsgálatra, utána iratok végleges szemüveget, mert már eddig is sokba került, nincs helye tovább átmeneti megoldásnak.

Egy éven belül két komplex szemműtét.

Csak csodálni tudom az orvoslást!!!

Előzmény: krnemarika (4660)
krnemarika Creative Commons License 2018.02.25 0 0 4660

Köszönöm. Mielőbbi gyógyulást.

Előzmény: s-ombre-ro (4659)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.25 0 0 4659

Drága Marika!

 

Időm még csak volna (hol több, legtöbbször kevesebb!), de olvasó szemüvegem még nincs.

Ígérem, hogy minél előbb próbálom, a gyógyulás és a sürgősség között egyensúlyozva.

Az olvasás, a PC és minden, ami kultúra, természetesen hiányzik.

Ma a természetben voltunk, ott jó volt, csodálatos a táj!

(a szemsebészetre pedig hamarosan visszakerülök, utána már - ez a reményem - szabad a gazda!:)

Köszönöm a türelmedet!!! :)

Előzmény: krnemarika (4658)
krnemarika Creative Commons License 2018.02.25 0 0 4658

Ha lenne egy kis időd.......

Előzmény: s-ombre-ro (4627)
zounok7 Creative Commons License 2018.02.25 0 0 4657

Sziasztok, az ebayről tudtam végül Nagyezerjófű magot rendelni, nem is volt drága. Remélem kikelnek. Ahogy utánaolvastam 4 hét mélyhűtős kezelés kell nekik, és 2 hónap is szükséges lehet a csírázáshoz. A virágzó növényig pedig 4 év is eltelhet.. szóval türelem😃

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.12 0 0 4656

Köszönöm, hogy kisegítettél!

A gyógyfüves fiók sarkában még mindig őrzöm Édesanyám kis üvegjét az ezerjó fű maggal.

Kis ezerjó füvet néha látok, nem olyan gyakori, mint sok más gyógynövény.

Én orvosi rendeletre (!) Quamatelt szedek állandó jelleggel, most is fáj a gyomrom.

Apai ágról (őt is beleértve!), jelen van a családban a gyomorrák.

Én éppenséggel fehérvérű vagyok, ennek nagyobb a túlélése.

Természetemnél fogva nem foglalkozom a dolgok kimenetelével.

Előzmény: CBNora (4655)
CBNora Creative Commons License 2018.02.12 0 0 4655

Gyógynövényként a kis ezerjófű (Centaurium erythraea) használatos inkább, emésztést segítő teakeverékekben ez van. Nem rokona a nagyezerjófűnek (Dictamnus albus). A nagyezerjófű védett, a kis ezerjófű nem.

Dísznövénynek a nagyezerjófű lenne alkalmas, de vigyázni kell vele, mert érintése nagyon csúnya hólyagokat okozhat. Nálunk rokona, kerti ruta van a kertben. Csak alaposan felöltözve szabad a közelében gyomlálni, párszor már nagyon megjártam, míg ezt nem tudtam (a hatás csak két nap múlva jön elő, nehéz rájönni, hogy ez a növény a tettes).

Előzmény: s-ombre-ro (4654)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.12 0 0 4654

Hát elég furcsa helyzet!

Édesanyám anno "ezerjófű magon élt".

Nagyon jót tett  a gyenge gyomrának.

Most meg az van, hogy amit adnak vedd el, ha ütnek szaladj el! :(

Előzmény: zounok7 (4653)
zounok7 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 4653

Sziasztok!

 

Nagy ezerjófüvet nem tudjátok honnan lehetne szerezni? Mag is érdekelne, de növény még inkább. Igazából nem értem, miért nem lehet ezt a pompás növényt kertészetekből beszerezni.

Köszönettel:

zounok7 

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4652

Én is csak a félreértés miatt ismétlem el, hogy a bodzabogyó - legyen bármelyik fajta - csak hőkezelés után fogyasztható.

A bodzavirág friss nyári szörpnek és felfőzés után télire is finom. Utóbbi esetben mint bármilyen eltevésnél, biztosítani kell azt, hogy tartósan elálljon (ezzel sincs gondunk, van már gyári dunsztoló eszközünk, jól dolgozik, minden szörp, dzsem, lekvár és bármi más jól megvan a kamra polcon)

A bodzavirágot palacsintatésztában bundázva sütjük is. Fahéjas porcukorral hintjük meg.

Igazi ínyencség!

Most persze tél van, hideg tél, így csak a kellemes emléke van velem. :)

Előzmény: unartis: (4648)
CBNora Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4651

Meg is csináltam.

Nálunk is duzzadtak már a rügyek rajta.

3 rügyes darabokra vágtam, vizes-fahéjas papírtörlőbe csavartam, bezacskóztam, és a fűtetlen szobában föltettem a palántás polcra. A vesszők alsó vége a palántanevelő ágymelegítőn van, a fölső végük hozzáér a hideg ablakhoz.

A fahéj lehet, hogy csak kuruzslás, de nem árthat. Egyszer már két nyaláb szőlővessző nagyon jól gyökeresedett fahéjas vízben. Gyökereztető hormonba mártott dugványom pedig elég sokszor elrothadt, most azt mellőztem.

Ha sikerül, nagyon fogok örülni, ha nem, egy gonddal kevesebb.

Előzmény: CBNora (4650)
CBNora Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4650

Bodzánál próbáltam, akkor nem maradt meg egy sem. A nyár véginél a rügyek nem kezdtek el hajtani, csak tavasszal, de lett több gyökeres.

De mivel legkésőbb tavasszal úgyis vissza kell vágnom, és komposztra dobni sajnálom az ágakat, kipróbálom vele a zacskós módszert. Cserépbe nem dugom, nincs rá helyem. Nem vállalok kockázatot, mert több növényre nincs szükségem, ha netán megmarad, gazdát kell keresni a dugványoknak.

Előzmény: unartis: (4647)
unartis: Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4649

Köszönöm az infót! Oda előzetes bejelentkezés után lehet bejutni?

Ha jól értelmezem, egy magánterületen nőnek ezek a különleges bodza bokrok!

 

Érdemes lenne akkor elmenni amikor teremnek(maggyűjtés céljából, illetve akkor megjelölni valami módon(madzag rákötözésével), hogy mostani időszakhoz képest egy év múlva dugványozáshoz ágakat lehessen róla szedni!

Előzmény: Nobody1 (4640)
unartis: Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4648

Nekem sincs kedvem vitatkozni, nem is teszem! Szerintem is, frissen a legjobb mindent fogyasztani, de most a télen  a 'friss' az csak merő ábránd, marad a gondosan beüvegezett, ami felidézi a nyár ízeit!

A gyalogbodzáról már hallottam, hogy a termése lekvárnak kiváló(lehet, hogy a  Te korábbi leírásaidból), ebben az esetben csak a friss fogyasztást kell mellőzni.

Előzmény: s-ombre-ro (4639)
unartis: Creative Commons License 2018.02.10 0 0 4647

A kora tavaszi, tél végi dugványozást érdemes megpróbálni, tehát most van a legjobb időszak erre! A fekete ribizlit is ilyenkor lehet dugványozni, már pattanásig feszültek a rügyei is(a napokban néztem), a lemetszett ágakat egyszerűen az előtte meglazított talajba kell dugványozni, természetesen fagymentes időben. A fehér tarkánál is beválhat, de lehet, hogy a zacskós+újságpapírba tekert módszert is érdemes kipróbálni.

Előzmény: CBNora (4638)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.08 0 0 4646

Én rendesen forraltam, mint a fái bodzát.

Hogy mennyi ideig, azt bizony nem tudom megmondani, régebben volt.

Emlékezetem szerint a biztonság kedvéért kicsivel tovább főztem, de még szörp állagúra.

A csetéről itt a neten sok szócikket találsz!

Előzmény: ugyanazvagyok (4645)
ugyanazvagyok Creative Commons License 2018.02.07 0 0 4645

Ez jó hír, köszönöm. Ahol eddig szedtük a bodzát, a fák közt tele van gyalogbodzával. A bogyóéréskor a gyalogbodzának sokkal szebb, nagyobb, tömöttebb, egyenletesen érő bogyóernyői voltak a hagyományos bodzához képest. Akkor lehet, h megpróbálkozunk az idén vele... Van vmi előírás a hőkezelésre, h biztonsággal fogyasztható legyen? hőfok, főzési idő pl.

Előzmény: s-ombre-ro (4642)
CBNora Creative Commons License 2018.02.06 0 0 4644

Jobban hangzik, mintha pusztaság lenne, és ha ketten is keresitek, van remény!

Sajnos nekünk csak 1500 m2 van, itt már át kell gondolni, mit tartok. Általában a sötét lombok és bogyók jobban tetszenek, de a nagyon sötét terményeknél tapasztalatok alapján van egy olyan gyanúm, hogy migrénes időszakokban nem tesznek jót, úgyhogy mégiscsak érdekes a fehér.

Ha már fehér: egy cserépben gyomként kinőtt egy fehér tarka nagy útifű. Nem vagyok oda az ilyen jellegű növényekért, sose veszek tarka levelűt, de azért kimenekítettem egy külön cserépbe és figyelem.

 

Előzmény: Nobody1 (4643)
Nobody1 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 4643

Tegnap kimentem halat venni és elszörnyedve láttam, hogy egész erdő vagy inkább dzsungel van már a nádas azon részén, ahol a "fehér bodza" volt. Nem lesz könnyű megtalálni ha még megvan legalább az egyik. De legalább a főnökúrral is megbeszéltem a nyár végi keresési akciót. (Ő csak fehér termésű fagyalt tud valahol máshol, de tudtommal az nem gyógynövény. Persze mint érdekességet talán abból is szaporítok. Elfér a 3 hektáron. Legalább lesz egy "albínó" gyűjteményem...) :)

Előzmény: Nobody1 (4640)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.05 0 0 4642

Annak idején a család kedvéért összeollóztam a vonatkozó irodalmat.

Fekete bodza, gyalogbodza, fürtös bodza (utóbbi erdei növény), mind fogyasztható.

Azon van a hangsúly, hogy teljes érésben legyenek és megkapják az alapos hőkezelést (főzés).

A gyalogbodzából készítették a tüdőbetegeknek a "csete lekvárt".

"Rápóti-Romváry: Gyógyító növények - 149. oldal: Földi bodza (gyalogbodza, csete, borzang - Sambucus ebulus L. - bogyóárúját ugyanúgy kell előállítani, mint a fái bodzáét - lekvár alakjában sokak által dicsért tbc-ellenes házi szer."

Mindez tőlem kivonatos kiemelés.

Szerzőink sem dicsérik különös és erős illatát, ezért nem kellemes feldolgozni, de főzés után már olyan, mint a fái bodza.

Szükségből egy egész télen át ittam a levét és még mindig itt vagyok! :)

Ha használatba veszed, a feldolgozásnál kerüld el a lakást, mert hozzátartozóid nem fognak megdicsérni.

Szerzőink az illatát a macskagyökéréhez hasonlítják, de az valóban illatnak nevezhető!!!

(ezt tudom, mert a macskagyökeret saját célra termesztem is - a macskagyökér virága szép és nagyon kellemes, különleges illatú - érdekes módon a Mura folyó árterében is módom volt megcsodálni!).

Előzmény: ugyanazvagyok (4641)
ugyanazvagyok Creative Commons License 2018.02.05 0 0 4641

A gyalogbodza fogyasztható? Eddig ugy tudtam, h nem. 

Előzmény: s-ombre-ro (4639)
Nobody1 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 4640

Mindenképp meg akarom nézni a nyár végén, mert én is akarok szaporítani róluk. Sajnos addig hiába nézem mert több "rendes" bodza is van (volt) körülöttük, így csak érésidőben tudom megtalálni.

 

unartis: Hozzád sincs túl messze. A Tömörkényi Halgazdaságnál van. :)

 

 

Előzmény: CBNora (4636)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.02.04 0 0 4639

Semmi okom, hogy vitatkozzak veled, de mi frissen is éppen elég bodzavirág szörpöt iszunk.

Most meg jó nézni azt a néhány üveg télire eltettet.

Bodzabogyó szörpünk is van, szükségből egyszer gyalogbodzából főztem!!!

A "csete" semmivel sem rosszabb, csak a feldolgozása veszi igénybe az ember szaglószervét! :D

Előzmény: unartis: (4634)
CBNora Creative Commons License 2018.02.04 0 0 4638

A Black Lace bodzámról próbáltam többször is gyökereztetni, volt, hogy sikerült, volt, hogy nem. Talán idén kipróbálom a fügénél leírt zacskós gyökereztetést, gondolom, más növényfajoknál ugyanolyan jó lehet. A fehér tarkámat vissza kellene vágni, majd nem dobom ki a vesszőket, hanem kísérletezem vele.

Előzmény: unartis: (4637)
unartis: Creative Commons License 2018.02.04 0 0 4637

Valóban jól gyökeresedik, néhány éve karónak levert ágak esős időszak után levelesedtek ki, amikor kiszedtem a karót, akkor látszottak a gyökerek. Érdekes lehet, mert még nem láttam ilyen világos termésű formát!

Előzmény: CBNora (4636)
CBNora Creative Commons License 2018.02.03 0 0 4636

Szerintem mindenképpen keresd fel azokat a bokrokat, és fényképezd is le.

A bodza elég jól dugványozható, érdemes lenne megpróbálni. Olvastam februári gyökereztetésről, zölddugványról, nekem a nyár végi félfás vált be. De gondolom, ha megvannak a bokrok, jutna gally mindet kipróbálni.

Mondjuk nekem a hagyományos a jó, mert festéknek használom (lekvárnak, lének sajnos nem ízlik), de megnéznék egy ilyet is. Van szeldelt vörös lombú és fehér tarkám is dísznek, a bogyójuk lila, ill. a vörösé inkább bordó, nem olyan sötét, mint a hagyományos. Ennek az íze sem annyira vad, a fehéret szívesen meg is kóstolnám.

Előzmény: Nobody1 (4635)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!