Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
Köszönöm! Akkor elvileg nagyon hasonló időpontban a 15381-385 kocsikhoz. Ezek szerint nem valószínű, hogy ezen sorozaton belül lett volna másik altípus.
Esetleg a CSD-től került volna egy KkStB eredetű kocsi a MÁV állományába a bécsi döntéssel?
Sziasztok! Az Ao, Bo, Bko kocsik pályaszámait, rev-je it, és honállomásait gyűjtöm. Ha valakinek van ezekkel kapcsolatosan képe, vagy adata sokat segítene vele! ;)
Előkerült a nesselsdorfi gyár képei közül a Da 4001-es, valamint a KkStB 59-011-es kocsik képei. A két kocsi nagyon hasonlít egymásra, amíg az ember el nem kezdi a részleteket nézni. Aztán belemélyed, és máshol is talál eltéréseket - egyedi darabokon belül.
Tehát: a KkStB kocsin a kicsit rövidebb kalauzfülke mögött levő két ablak egy kicsit távolabb van egymástól, a DV kocsinál meg a kicsit hosszabb kalauzfülke után olyan ikerablak látható, amilyen a fülkén is van. A DV kocsi rajzán is így szerepel. (Az eltérés mintegy 40 cm lehet.) Eddig OK. Emlékeztetőül a két kép:
Kinagyítva:
Aztán elszomorodva a különbségen, elkezdtem nézegetni az ilyen kocsikról készült képeket, és találtam egy érdekes darabot:
Ha megnézem az ominózus ablakpárokat, akkor itt azt látom, hogy az innenső kettő távolabb van, mint a kalauzfülkén levő iker. A mögöttes Dh, valamint a személykocsik hazai személyvonatra utalnak, tehát nem tartom valószínűnek, hogy KkStB eredetű kocsiról lenne szó. A kép is II. vh. előtti a külön akasztható lámpákat látva. Vagyis a képet nézve nekem úgy tűnik, mintha ez a rajzon, valamint a többi DV-s Da poggyásztól eltérő kivitelű lenne. Ez jó lenne, de vajon miért, és melyik pályaszám lehet?
Ezek után felmerül bennem több kérdés, és abban reménykedem, hogy valaki tud segíteni:
Mikor gyártották a Da 15381-15385 kocsikat (pontosan, darabonként)?
Lehetett-e másfajta kivitel egyik-másik? Került-e esetleg korábban a DV állományába ilyen, kicsit eltérő kocsi? Vagy a sorozaton belül lett volna esetleg eltérés?
Mikor készült a KkStB 59-011 és az SB/DV 4001-es kocsija?
Nagy segítség lenne, ha valami pontosabbat sikerülne megtudni, mert nagyon elakadtam a barkácsolásban...
A listában közel 150 kocsihoz megvan, szóval bele kell húznod, kicsirigó! :DDD És lehet, hogy a DR-es listákból lehet még hozzá vadászni, azt nem néztem eddig. (És 15 GYSEV kocsié is megvan.)
Emeletes kocsi 1000%, hogy nem járt be, ugyanis azok elővárosi forgalomban járó kizárólag belföldi kocsik voltak.
Halberstadti kocsik jártak ezerrel. A Keletibe jöttek középajtósok is (a mi kocsijaink eredetijei), de azt nem tudom, hogy ezek mentek-e Fonyódra vagy Siófokra.
A listádban vannak EBA számok? Sajnos sok kocsin nincs, és anno én se mindig fotóztam.
Nem lesz kis meló. :-) Pláne hogy gondolom már elkoszolódtak a 2010-ben a német ismerősök által kipucolt táblák is (pár tucat kocsi tábláját/gyári számát levakarták), ill. azóta volt pár átfestés, fővizsga meg ilyesmik. Ja, és Lovász Gyuri rögtön az elején kipucolt rengeteg táblát.
Én kérdőjelesen elkönyvelem ezt a 31-43 024--->31-33 858 átszámozást és ha még egyszer összefutok a kocsival, akkor irány az EBA tábla kivesézése:)
Azt a kérdőjelest akár ki is húzhatod. :-) Egy másik DR-es listában benne van. :-) (A melóhelyen nincsenek meg, azt a másikat is a pendrájvon találtam.)
Nekem most nagyon újat mondtál, hogy az "EBA" táblácskából is ki lehet találni a régi számokat:-O
Azért a kitalálástól messze van. :-) Itt van pár a MÁV-os Halbi listából, jó kitalálgatást! :-))) Véletlenszerű hármas csoportok az utolsó DB számmal, ahol passzol:
Nekem most nagyon újat mondtál, hogy az "EBA" táblácskából is ki lehet találni a régi számokat:-O Akkor kezdhetem elölről a halbikat, mert a kis vastáblák a kocsik nagy százalékánál már olvashatatlanok, viszont az "EBA" számok tisztán kivehetők a legtöbbnél amit eddig megnéztem. (Csak azokat eddig nem írtam fel, én fa...:))
Én kérdőjelesen elkönyvelem ezt a 31-43 024--->31-33 858 átszámozást és ha még egyszer összefutok a kocsival, akkor irány az EBA tábla kivesézése:)
Nem csak a Németeknél találni ilyet, Nálunk is van bőven.
Pl. nemrég futottam össze a Bd 20-37 508-8-al. Egy vastáblácskát találtam rajta az eredetről, ami nem volt más, mint 20-41 094!
A Magyar kocsikban nem túl jártas vasútmániás elkönyveli ezt előző pályaszámnak és úgy jár mint Én a halbival.
Nincs azon mit befejezni, pláne nem Nyíregyházán, ahol nem szoktak olyan munkákat végezni. Ez a WL 361, az egyik ex kormányzati háló, amit a Nosztalgia nemcsak a nagyközönségnek szánt menetekben, hanem "szigorúan ellenőrzött vonatok" kísérőkocsijaként is használ (ahogy erre a kommentek is utalnak). A feliratok szépen megbújnak a hossztartó alatt, ahogy a szuflé is lekallantyúzva a Bh(v)-khoz hasonló kocsivég mögött .
Tegnap a pofakönyv (Facebook) testvér fórumán volt egy kép ,egy lezárt kocsit vittek Nyíregyházára. Elég hiányos kivitelben, nem voltak átjáróhurkák és a feliratoknak is hián volt. Nem tudom látta- e valaki? Az egy WL300 volt és befejezni viszik Nyíregyházára?
Viszont a listámban az EBA számokat nézve - már ahol meg van adva - az utolsó 3 számjegy mindig megegyezik a német pályaszám sorszámával (kivéve a vezérlőket). Szóval ez alapján jó lehet az eredeti is, csak esetleg kimaradt egy