Hmmm... Pont olyan piros TLX-et vett apám a Wartburg után. Ami mögötte áll kék Trabi, na pont egy olyan áll most a garázsomban. Barkas? Olyat is láttam már :o)
Mi a kívánság? Mi nem tetszik a jelenlegi motorral?
Van többféle tuning. Reszelgetni kell a jelenlegi motort. Így a motorszám stimmelni fog és kevesebb az átépítéssel járó zűr (papírozás, tervezés, kivitelezés)
Vagy ki lehet cserélni a motort és a váltót egy VW Golféra. 1.6 vagy 1.8 (pl. ABU). Ez esetben féltengelyeket is készíttetni kell és cserélni. Így viszont egy nem tuningolt de erős motor és 5 sebességes váltó lesz a kocsiban.
Ha a jelenlegi motort tartanád meg, akkor jó lenne tudni, hogy egyáltalán a jelenlegi állapotában a gyári értékeket tudja e. Ha nem tudja, akkor már bukott a dolog.
" Wartburg minituning: Nekem úgy sikerült elérni, hogy bármikor sík úton menjen 160km/h-val(GPS szerint) minimum, hogy sikerült beszereznem egy megkímélt darabot és a következőket csináltam méh rajta: - 67E kilométerrel vettem ami talán nem sok. Pláne úgy nem hogy nagyon figyelmes és óvatos gazdája volt előttem, szóval nem volt széthajtva - kapott márkásabb 165/80R13-as gumikat - a gyári által előírt guminyomást 3 tizeddel megnöveltem az összes abroncsban - úgy állítottam be a gázbovdent, hogy ha a pedált teljesen lenyomom, akkor maximálisan kinyisson a pillangószelep - futóműve be lett precízen állíttatva - a pótkereket kicseréltem egy mankó kerékre (sokkal könnyebb), minden kötelező cucc volt az autóban (elsősegyély+pótizzók, stb) - kapott Brisk sport gyertyákat (1mm-es elektród hézaggal, ami nem állítható, viszont 4 van belőle) Ilyen: http://www.tuninglinx.com/assets/images/img-brisk-premium-2.jpg - mivel eredetileg 91-92-es benzinhez készítették a járgányt és csak 95-98-as volt már akkoriban is leginkább kapható itthon ezért az előgyújtást növeltem amíg lehetett. 8fok helyett 12fokra. - spéci sport légszűrő a gyári helyére (nem direkt szűrő!!!) - kapott új váltóolajat (könnyebb futásút előírás, Repsol Matic III ATF) (így hidegben is könnyű a váltót kapcsolgatni) - kapott friss motor olajat, abból is jobbat mint az előírás (5W-40, API SN, ACEA A3/B3, A3/B4, VW 502.00/505.00) - karbit kitsztítottam kívül-belül, kicsit nagyobb fúvókát kapott - a hűtő rendszerét kimostam alaposan és kapott új fagyálló-ioncserélt víz keveréket
Mást nem változtattam, nem nyúltam hozzá. Így nekem bármikor (nem csak ha éppen kedve tartotta) 160-162km/h-val tudott menni GPS szerint. És a gyorsulása is elég jó volt városban. Ilyen autókkal bandáztunk sokszor, és autópályán párszor próbálkoztak elhagyni, de nem jártak sikerrel: Polo: http://www.osszesauto.hu/prg/autoinfo5.kk?fnMID=38477 Thalia: http://www.autoevolution.com/engine/renault-clio-symbol-thalia-2000-14-8v.html Itt pedig látható, hogy gyárilag 140km/h-t adnak meg az 1.3-as Wartburgnak. De annál jobban megy alapból is. 150-155 simán megvan egy bejáratott de jó állapotú 1.3-asnak. :http://hu.scribd.com/doc/44248279/Wartburg-1-3-szereles-hun Érdekes hogy annak ellenére, hogy ha nyomtam neki, akkor jobban ment, ha nem nyomtam neki akkor a fogyasztása is jó volt. Eljárt 6literrel országúton. "
Gyári dugattyú szett 90-100E Ft ha németből veszed. Itthon 20-40E Ft-ból kijöhet.
Gyári gyűrűszett 20E ha németből veszed. Itthon 5-8E Ft-ból megvan ha szerencséd van.
Ha nem magad szereled, akkor még azért is kérnek munka díjat.
Így 90-100E-ből kijöhet sok-sok szerencsével ha magadnak csinálod, de 150-200E is lehet ha mindent németből rendelsz és munkadíjat is kell fizetned.
Én legutóbb 120E-ért vállaltam egy kombi motorfelújíását. Igaz ott még egyéb apróságokat is javítottam az autón. Szerencsére volt hozzá olcsó (gyári) dugóm, ezért tudtam ennyiért vállalni.
Műhelymunkát én is elviszem műhelybe. (Nem tudok hengert fúrni és hengerfejet síkolni otthon.)
Első lépés, hogy egyáltalán felfúrható még 75-re vagy 75,5-re. Ha nem, akkor a blokköntvény kukás, mert még nagyobb dugót (versenydugó?) nem nagyon látni, és ha van, akkor viszont méregdrága. Ha netán sikerül is beszerezni ilyen dugót, a hengerek közötti fal átszakadhat könnyen nagyobb terhelésre. A hf-tömítésnek is kisebb lesz az illeszkedési felülete... szóval, ilyenkor egy másik, legalízálható blokkot érdemes beszerezni.
Korrekt felújítás kb. 100...150 EFt, de a nagy kérdés, sikerül-e gyári dugattyúkat beszerezni..
A 2T-s motor korrekt felújíttatása kb. mennyibe kerül? Nekem az első hengerben a hajtókar tűgörgős csapágya törött szét és a darabjai két helyen is beleszántottak a henger falába. Tehát fúrni is kellene. Emiatt ugye új dugók plusz gyűrűk, illetve minden csapágy cseréje kellene még. Az alkatrészek minőségét és a szakikat nézve érdemes ilyen motorra költeni, vagy kuka és inkább vegyek egy másikat? Utóbbi esetben érdemes egy ilyen alapméretes blokkot eltenni? Ti mit tennétek?
Nem enged képet felrakni, de hasonló volt az is, amit Bagoréknak segítettem eladni. Az annyival volt súlyosbítva, hogy a belseje is barna plüssös volt.
Amúgy függött az bármitől is, hogy milyen színű kaszniba, milyen belteret raktak a 4T-éknél? Vagy éppen ahogy kiadta?
Szia Jani! Szerezz egy kb. kétdecis fecskendőt, szívd tele benzinnel, tanknál kösd le, tégy oda egy edényt és motor felől nyomd bele az üzemanyagot. etanol talán még jobb is, ha tudsz szerezni.
Szeretnék négyütemű Wartburg 1.3-ast motortuningolni ésszerű keretek között (egyenlőre).
Ahogy láttam, itt inkább optikára mennek az emberek (nekem most másodlagos lenne) Tud valaki segíteni merre keressek? Vagy tanácsot is szívesen fogadok.