A T-813 is valahol ugye ide sorolható. Hosszú idő után tegnap utaztam vele. Arra gondoltam, hogy valamelyest le harcolódott, az átépítés óta. Tévedtem. Mint ha, egy most elkészült felújított kocsira szálltam volna fel.
...a gazdasági megfontolás csak az esetleges 2 számjegyű 2018-as béremelés lehet az SZKT szerintem nem számolt ennyivel...a Modern Városok programban a Nagy Sándor által beharangozott 5db új troli vásárlása még messze van,addig is kellenének a felújított járművek!
A T-811-812 a vártnál üzembiztosabban futnak,egész jól sikerült átépítések...kár lenne ha a többi 21 Tr átalakítás a bérkövetelések áldozatául esne.
A Horváth Mihály u-ban áll a Vedres mellett, orral az Arany J. u. felé. Volt belőle jópár db, még városi forgalomban is használták. A petőfitelepi járatnak a töltésnél levő megállóját (a Gábor Á. u-i óvodánál) 1965-ben ezek miatt szüntették meg. Nem találták elég biztonságosnak az ottani megállót pótkocsis buszokkal. Kb. fél év múlva le is vették a pótkocsis járgányokat erről a vonalról, de a megállót ezután sem állították vissza. A környékbeliek díjazták is ezt a kedves intézkedést.
nem Látok bele A telep működésébe, de ami az szkt tavaly nyári - a közgyűlés honlapján nyilvánosan elérhető - beszámolója szerint 2017ben a T-810nek kellett volna elkészülnie, míg az általad említett két trolinak 2018ban (talán 10.hó, de nem emlekszem pontosan, az eservices-re meg nincs kedvem belépni).
termeszetesen váratlan események, bizonyos gazdasági megfontolások változtathatnak egy cég tervein.
Nem tudom kiolvasni. A Csongira azért gondoltam mégpedig befelé menet, mert az eredeti végállomásnál vagy akár a Diófa megállónál is szervízút van a főúttal párhuzamosan, amit meg kell világítani. A busz elejébe pedig belelóg egy ilyen irányú lámpaoszlop.
Ha van igény rá, akkor íme a 80-as története röviden, úgyis rég írtam már ide ilyesmit:
Maga a 80-as 1978. március 5-én indult az addigi 41A-s és 69-es járatok összevonásával. Északi vrsz. 320. épület (Ez a Csongi akkori vége, a mai Makkosházi-Rókusi csomópont előtt. A forduló és a felszállóhely maradványai a mai napig ott vannak.), Csongrádi sgt., Nagykörút, Mars tér, Attila u., Széchenyi tér, Belvárosi-híd, Vedres u., Csanádi u., Újszeged Gyermekkórház útvonalon. Erre a járatra alapozták az ekkor már erőteljesen épülő Északi városrész kiszolgálását, bár ekkor még létezett a Bartók tér - Csongrádi sgt - Öthalmi út viszonylatban a 41-es is, ám az elég ritkán járt (félóránként). Nem tudom a pontos okát, de nagyon sok panasz érkezett rá késések miatt. Már az 1978. június 28-i tanácsülésen foglalkozni kellett vele, bele is nyúltak a menetrendjébe. Ettől kezdve napi 145 járat ment a vonalon. (Ez természetesen a két irányra értendő.) Az útvonalából látszik egyébként, hogy az 5-ös troli közvetlen elődjéről beszélünk. Ez persze előrevetíti a sorsát is.
1979. április 30-án megindult az 5-ös a Bartók térről Újszegedre. Ugyanettől a naptól kezdve a 80-as útvonala is változott. A Bartók tér után a Tisza L. krt-ra kanyarodott és a Honvéd térig közlekedett tovább, ahol visszafordult. Sűrítették is a követést, mert innentől napi 179 járat ment a 80-ason. Áttételesen kapcsolódik a 80-ashoz, de jelzi az Északi vrsz. utazási igényeit, hogy ugyanezen a napon elindult két munkásjárat is a Csongin, az M81 és az M82. Előbbi a Textílművekhez, utóbbi a Gumigyárhoz. Szeptemberben már azt kérték a környék lakói, hogy a Nagyállomáshoz is indítsanak a Csongiról közvetlen járatot, de ezt a Volán azzal utasította el, hogy a sűrű 80-asról a Nagykörútnál a 11-esre 1 perc, a 21-esre 4 perc várakozással át lehet szállni, ez pedig szerintük elég kedvező volt. Ebben az évben adták át a forgalomnak november 4-én a Bertalan-hidat, ami sok változást hozott. A 80-as pl. gyorsjáratot kapott 80G járatszámmal, ami csak a Bartók térig közlekedett. Látható, hogy ekkor már összesen 5 viszonylat közlekedett a Csongrádi sgt-on.
1980. október 1-től megszűnt az Öthalmi úti 41-es járat a térségben folyó építkezésekre hivatkozva. A környék magánházainak szanálása novemberben kezdődött, de '81. márciusáig eltartott. Akik még ott laktak, azoknak igencsak messze volt a 80-as járatok végállomása, de a Volán kérlelhetetlen volt ebben. Az volt a válaszuk a még ott lakóknak, hogy amíg nincs normális út, a 80-ast sem viszik tovább az Öthalmi út felé. Itt léptek be a történetbe először új szereplőkként az SzKV kék buszai, mert 1980. október 26-án elindult az 5-ös trolipótló (30! percenként) a Csongin a Bartók tér - Lomnici u. viszonylatban segítve így a még a bontásra ítélt környéken lakó embereken is.
A 80-as meghosszabbításának lehetséges terve először 1981. februárban került nyilvánosságra, ezzel tervezték ugyanis kiszolgálni az épülő Újrókus lakótelepet is. Április 4-én léptették életbe az új menetrendet, de ez a 80-as végállomását otthagyta, ahol volt, a Csongi végén és Újrókusra a 87-est (http://gabrisvitez.oldalunk.hu/site.php?sd=gabrisvitez&page=hh9wCSqbwR) indították inkább a Kossuth L sgt. felé. Viszont a Bartók térről a 80-as nyomvonalán elindult a 80A jelzésű új járat, ami a Lomnici u. érintésével elment az Öthalmi útra a régi 41-es végállomásához. Gyakorlatilag párhuzamosan az ekkor még ugyancsak erre járó 5-ös trolipótlóval. A megállóik is ugyanazok voltak. Aztán április 27-tól átterelték a 80A-t járatot az épülő Rókusi krt-ra. (Az 5-ös tp csak május 10-től követte.) Ekkorra azonban már javában folyt a Nagykörút 2x3 sávra szélesítése a Kossuth L. sgt és a József A. sgt. között, valamint épült a trolivezeték a Csongin.
A 80-as számára az 5-ös troli teljes szakaszon való 1981. október 10-i elindulása hozta el a véget. Ekkor szűnt meg az alap 80-as mellett a 80A és a 80G is. Ugyancsak ezen a napon lépett az addigi 87-es örökébe a 83-as ekkor még a Vértói úti végállomásról.
Dióhéjban ennyi a 80-as járat(család) 3 és fél éves története. Nekem, felsővárosi kisgyerekként ez egy egzotikus járat volt, amit csak láttam de sosem használtam. Remélem, nem volt túl unalmas :-)
Amennyiben Te betartod az utazási szabályt (első ajtón szállsz fel), a megálló táblánál állsz, akkor nem tud lecsapni a busz, mert az első kerék az ajtó mögött van, ráadásul még hátrafelé dobja a vizet. Megállóban lett vizes a nadrágod akkor tettél a cél érdekében, valószínű a második, harmadik vagy netán a negyedik ajtónál várakoztál. :P
Az egy határozott idejű, finanszírozott /ELIPTIC/ project volt, amelynek vége lett.
Rendszeres üzemhez több önjárásra képes troli kellene. Ha, a jelenlegi akkus járműparkból "áldozol" fel egy ilyen vonalra kocsikat, egy esetleges terelésnél, nem lenne elég önjáró kocsi mert erre a vonalra mindenképp az kellene.
Amúgy, már a 60-as években reménykedtek abban, hogy az akkumulátoros energia tárolásban hamarosan hatalmas áttörést érnek el. A hamarossanból ma lett, és itt tartunk.
Bizonyára igazad van. Mikor a 77A-s járatot csinálták, azzal volt valami cél. Semmi nem valósult meg azóta. Kérdezz rá mi volt a tapasztalat, akár a járművezetőitől.