Sajnos nagyon sok a másodosztályú panel. Olyantól tudom, aki kizárólag korax panelt telepít. Gyártási problémából adódik, és igen csak nagy eséllyel jut belőle neked is, ha úgy döntesz ilyen típust vásárolsz. Illetve egy gyakorlati tapasztalat, az egyik közeli ismerősöm és a saját rendszerem között a paneleken kívül szinte semmi különbség sincs. Egyforma dőlés, tájolás, inverter, néhány km-re egymástól, neki korax, nekem nem. Az én éves termelésem 13%-kal több lett.
Sokmindent elárul ha vki először a kerülendő kivitelezők topicban hirdet. Ráadásul nem egyszer, hanem nekifutásból 17x sérti meg a fórumszabályzatot. LOL
Nem néztem be, hadd ne idézzem mit írt pontosan...
Ő tudott értelmesen válaszolni, evvel vége is a beszélgetésnek. Tőled a moralizálós ejnyebejnyén kívül még nem érkezett semmi. Tök feleslegesen szóltál vissza(nem először) egy nem téged érintő témára. Aztán meg, hogy te mondd meg mikor elég :D Hagyjuk már ;)
Ne piszkáljátok, itt ez az első hozzászólása. Ha már előtte tanácsot kért volna, biztos felteteti. Elfogadta a tervező méretezését. Pedig elég sovány 6050 Wp egy 6 kW-os Fronius inverterhez. Majd felteszi később. Ahhoz már nem kell tervező, engedélyeztetés, ... :-)
A 2 milliós határ eltörlése pl. kimondottan kedvező nekem. Annyi fenntartásom van, hogy ilyenkor szokott a pályázati szorzó befigyelni, ha túl sok pályázó lesz, itt is megjelenik.
Túlnapelemezésben szerintem a Fronius elég jó. A saját dokumentációjuk és garanciájuk szerint is vannak olyan családjaik, amelyekre 200% napelem tehető (Symo, Galvo). Használd a gyári méretező programjukat, át lehet írni akár 1-200%-ra a méretezést. Amelyik modellt csak 150%-ig lehet túlnapelemezni (pl. Primo), arra nem is fog ennél több paneles konfigurációt ajánlani.
Nálam ugyanaz SMA 6000-es inverter van, mint a kollégáé. Az egyik stringen csak 6 panel van, de a legsötétebb esős időben sem tapasztaltam, hogy megállt volna. Sőt az inverter olyan alacsony teljesítménynél is működik még, hogy én sem hiszem el. Pár wattokat is termel, ha nincs több. Egyszer láttam napközben leállni, de az már apokaliptikus vihar és sötétség volt.
Galvo csak 3kW-ig van és csak 1mppt. A primo simán megy 8 panellel és elvileg csak firmware-ben különböznek a kicsik a nagyoktól. Ugyanaz az elektronika, csak a kimenő teljesítmény van lekorlátozva szoftveresen.
Koszi az infot, bar hulye voltam es nem fixaltam hogy BP kornyeken keresek :)
Meg anno amikor kijott a GINOP kiiras akkor beszeltem par ceggel, de senki nem tudott rola semmit, nem volt olyan opcio hogy hoznak palyazatirot vagy hasonlo, de gondolom mostanra mar valtozott a helyzet, lehet futok megegy kort.
Apropo, nem tudjatok veletlenul hogy a napelem mellett a napkollektor is belefer a GINOP kereteibe ? Konkretan felszurnek 1-2 kollektor panelt is HMV-nek, jo lenne egy kalap alatt rendezni :)
Pedig jó lenne ha befejeznéd a személyeskedést meg mások baszogatását.
Azért nem szóltam semmit mert gondoltam hátha abbahagyod, de nem.
Nem árulok a fórumon semmit. Hidd el, el tudom majd adni a használt inverteremet máshol is ha majd eljön az ideje. Nem többet csak amire nincs szükségem.
Egyébként a képet nem én vetettem le hanem parci, magától tette, nem én kértem rá.
Ha zavarnak a hsz-eim akkor ajánlom a jobb oldali kis ikont a piros x-el és már nem is kell nézned őket többet.
A külföldi vásárlásra meg továbbra is bíztatok mindenkit, akinek megéri, mert bruttó is bőven jobb árak vannak ott mint itthon. Miért kéne bármit is itt megvenni ha máshol olcsóbb ráadásul az unióban vagyunk tehát bárhol szabadon megvehető. Nagyobb rendszernél egy nagyker is szóba áll veled még külföldön is akár magánvevőként is.
Munkadíjak is egy jobban elszállnak itthon, aki nem riad vissza egy kis munkától annak marad a saját telepítés.
Igen az 2 MPPT az két sztringet jelent, viszont a két sztring nem feltétlenül igényli a két MPPT-t (:D). Mivel azonos felületen lesz minden napelemed, nem kell két MPPT vezérlőre tenni a napelemeket, ha szükséges az esetleges darabszám miatt, akkro simán két sztringre(párhuzamosan) lehet kötni mondjuk 15 - 15) napelemet.
Mivel a mostani 275(300) Wattos napelemek már többszötrösen leválogatottak, minimális az akár 20+ napelemes egybe rakott sorok járulékos vesztesége is(a munkapontok minimális különbségei miatt). Azaz ha az inverter bírja a feszültséget, akkor mehet az össze napelem egy sorba, kábelt és kötéseket spórolva. A szükséges csúcsteljesítmény-korlátozást az MPPT vezérlő oldja meg az áram korlátozásával.
- másodszor szólsz be a nicknevek alapján, érvek nélkül troll módban?
- ejnyebejnyén kívül értelmes dolgot még nem írtál azóta sem
- egy szöget nem tettél még le ebben a fórumban a témában
- aki mellet kiállsz a füle botját sem mozgatja a súlyos vádakra
Multkor elsőre megadtam a bizalmat egy új nicknek, akit a forum össztüze aztán hamar elsodort mert ismert csaló volt. Namost mennyi energia egy másik "vállalkozónak" elkezdeni árulni az amúgyis megvett raklap napelemet, meg a használt invertereket itt a fórumon ...
Ki fog rosszul járni a végén? Nem hiszem hogy csak én látom a lehetséges párhuzamot! Nekem sem könnyű vagy kellemes ezeket írni, de nem maradok csendben. Lehet érvekkel, tényekkel cáfolni.
Mindezt megírtam volna privátban (tudod, ahol sokan megkeresik az embert segítség miatt), de neked még egy emailcimat sem sikerült megadni...