VIsszakanyarodva a használtautópiachoz MRTA4 nek abba a kintrőlbehozott audival igaza van hogy 4 millióért újba itthon értelmes autót aligha kapna DSGvel meg pláne nem
NEKEM mondjuk négyért itthon újba egy vitara vagy astra bőven megfelelt volna de ezért normálisat a vw től aligha lehetne kapni még octaviát sem újat
EZ a példa is mutatja hogy a kereskedések kínálata az új és a használt között mekkora szakadás van
Óriási
Vannak a nagyon gáz autók 500 ezerig ennyiért nem nagyon van értelmes autó
aztán 500 tól másfélmillióig 10 éves és fölötte ami nálam felejtős mert megint csak költhetsz rá bőven a magas futásteljesítmény miatt
1.500000 ár felett meg meg már el lehet gondolkodni hogy hozol egyet kintről vagy beszállsz valami noname újba ha nem fontos a márka csak azért mondom mert itt már egy kisebb szervíz is százezreket vihet kinyomócsapágy ötvenezer stb
csak MAGYARORSZÁGON az emberek körültekintés nélkül beleugranak mindenféle kereskedőnél kitett kocsiba
amire a végén apránként egy új árát költik
dehát ki mire vesz autót én nem helyezném előtérbe egy új autó vásárlását egy majdani következő vásárlásnál mert én is használtautó párti vagyok de a hat nyolc éves magyarországi lehangoló kínálatot elnézve az új autók térhódítása egyre jobban előtérbe kerül szerintem sok embernél LADA DACIA térhódítása az alacsony bevezető ár miatt
nekem mindegy, ezt a variációt is elhiszem :) én most cserélek szettet, bár nekem a kuplung kezd kilenni kicsit, de kidobom a kettőstömegűt is, én nem szedetem szét mégegyszer :)
"de ismerek taxist akinek 370e km-nél még gyári a kuplung-kettőstömegű szett a vw-ben, bár nem ez a jellemző..."
Hazudik. A kettőstömegű lendkerék, ha sokat váltasz, indulsz, megállsz - és ez városban elkerülhetetlen - általában 160000-200000 km-t bír nagy átlagban. Én szinte csak városban megyek, motorindításnál és leállításnál is kinyomom a kuplungot, normálisan váltok, nem alapjáraton megyek 5-ben 50 km/h-val, de 170000-nél már nem volt odázható a csere.
FŐLEG ha TAXIZOL nekem nem is lenne kérdés az új autó mert bizony aki taxizik annak kell igazán jó paripa
és bírnia a strapát főleg nagyvárosokba én kizárólag újat vennék de hogy milyet nem tudom főleg hogy a törvény miatt is sok mindennek meg kell felelned akinek ez munkaeszköz egy használt prémiummal sem orosz rulettezhet mert ezzel tartjael magát tartja fenn a szervízt stb és ha menni kell nem állhat a aszervízben öt percet sem taxisoknál nem kizárt az évi 85 90 ezres futásteljesítmény sem és ezt atortúrát bíni kel főleg a kuplungnak városi csúcsba
az A4-t németből hoztam 3 évesen, 2013-as model, flottaautó volt, 158e km (évente ugye közel 53e km átlagban!!!), minden gyári szervizt megkapott, időben, törésmentes, ma is hibátlan, közel 2 éve használom... vétel előtt az audi-nál ellenőrizem és még endoszkóp kamerával is belenéztünk mindenhova... 1M-el volt olcsóbb, mint itthon a vezetetlen szervizkönyvesek. szigorúan gyári longlife olaj, 15e km-nként csere. miután nem én használtam új kora óta, most már, ha sokat megyek városban, indulásnál kicsit érzem a kuplungot. Nincs gondolkodás, huzavona, januárban csere viszont rögtön kidobom a kettőstömegűt is és egyben szettben csere, sztem engem ez már kiszolgál. de van olyan taxis haverom, akinek a vw touranban 300e km város van, gyári kuplunggal és kettőstömegűvel
én egyszer szoptam be autóval, hát persze, hogy magánszemélytől vettem... pedig én is láttam már pár autót az udvaron, bár nem vagyok szerelő. megfizettem a tanulópénzt az biztos.
viszont a legtovább hírdetett autóm talán vagy motorom talán 1 hetes volt, általában a legelső érdeklődő, aki megnézte alku nélkül vitte el, kivéve a 307-es hdi peugeotomat, amit 2005-ben újonnan vettem, 6 évesen vett át az egyik legjobb barátom, a mai napig ezt használja és hibátlan az autó (10e km-enként olajcsere az előírt 20e km helyett). nagy alkudozó a srác, annyit mondott: "életemben először nem alkuszom, ne hírdesd meg, mondd meg mennyit kérsz érte" :)
Szerintem meg értettem én .. hiszen te sem írsz igazán mást. A vevő saját magát húzza át a palánkon, de ebben segít neki az "állapotot veszünk" című mese is :)
A km lélektani határa .. bizony ahogy mondod. Meg kellene mutatni minden embernek egy-egy 3-400e km-es Németországból behozott cégautót, ami mondjuk 4 éves és megkapott minden szervizt, ahogy ott kint nagyon sok autó. Aztán melléállítani az itthon 100e km-rel árult ugyanolyan autót és lenne nagy csodálkozás :o))
Tönkretenni bármit lehet nagyon rövid úton, de azért nem arról beszéltem. Az én céges autómban is cseréltünk 375e km után kettőstömegűt (először) és nem is vártam meg, míg szétesik. Hangja lett, go szerviz, mondták, hogy még mehetek vele, vagy váltó, vagy kettőstömegű, de nem fog szétesni. Néztünk egy időpontot, aztán pár hét múlva csere. Most is használok két 200e fölöttit, egyikben sincs még kettőstömegű cserélve. Minek?
Visszakanyarodva kicsit a topictémához. Korábban volt egy autóm, amit eladásra feltettem a hahura, persze, hogy felhívtak szinte azonnal. A telefonáló mondta, hogy érdekli őket az autó, az ára sem túl magas (dehogynem, hisz első nekifutásra elég magasra tettem fel). Mondtam, hogy hol az autó (épp bezárták a helyi telepüket), erre a fazon, fel kéne jönni Fótra. Haha, viccnek jó (200+km). Mondjuk nem csodálom, hogy azok, akik még nem járták meg velük, vagy nem hallottak róluk, beszívják és elindulnak, hiszen "anya az árat se sokallták, menjünk aztán eladjuk nekik" :o .. aztán jönnek a pofonok
Majdnem sikerült megfognod, amit írtam, de mégsem teljesen... :D
Az, hogy általánosan km-t vesznek az emberek, azt jelenti, hogy csak a kevés km-s autót keresik, nem a valósan jó állapotot. A valós km lehet több is, mint a magyar átlagvevő 150-160e km-s lélektani határa. Nem átbaszás ez, csak önbecsapás... simán elviszenk egy szarabb állapotú autót "100e" km-el, mint egy kifejezetten jó állapotú autót 240e km-el, mert ő 10 éves autót is 80e km-el keres :):):) Na ez az átb@szás, de saját magát veri át... az állapot mellett természetesen a km is számít, de a nagy általánosság nem tökrözi a 12 éves 80e km-t futott autókat...
egy kuplungot vagy kettős tömegűt 20-30e km alatt is tönkre lehet tenni, ha a user hülye. de ismerek taxist akinek 370e km-nél még gyári a kuplung-kettőstömegű szett a vw-ben, bár nem ez a jellemző...
a példádhoz csatlakozva, az A4-t 3 évesen vettem, valós 158e km!!!! futással, kitűnő állapotban, manuális váltóval... (évente több mint 50ekm!!!! futás), flottás volt németben, végig márkaszervizben szervizelt, igazolt... 4M-ért vettem a közel 10M-es autót és nem csalódtam benne, közel 2 éve nyüstölöm és hibátlan a mai napig :)
ha veszel egy autót kereskedésbe és azon kopó alkatrészt kell cserélni ami lehet 60 ezer forint ia akár azonnal azt avevő simán beszívja és akereskedőt ezért miért terhelné felelősség
én legutób ablaktörlőmotorral indítottam 38000 ezerért és nem sokkal a vétel után de nem rohangásztam egy magaskorú autó miatt sehova pedig nem is kellett volna messzire menni
ilyen és hasonló kiadásokra egy használtnál ha négy öt vagy tíz tizenöt húsz éves vagy szilentek féltengelyhiba benne kell hogy legyen a kedves vevő pakliába és ne xirre xarra rohangásszon lambdaszondák miatt mert lehet hogy amit épp most vett 8 évesen az egy jól felszerelt újkori áro 5 millás és fölötte autó volt anno és lehet még egy jó darabig semmi baja nem lesz
Ez így van. Annyit pontositanek, h a garancián itt Magyarországon a jotallast kell érteni. S igen, a kereskedőtol való vásárlás fogyasztói szerződés, jár a jótállás, amit nem negalhat egy szerződésben.
MÁS sok olyan cikk is van hogy felvásárlásnál ennyit meg annyit nem adtak kpra a kocsikért és mentek el onnan az emberek
mert sokan nincsenek tisztába a kocsijuk értékével meg azzal hogy nem olyan egyszerú használtautót eladni pláne ha nem újkeletú a kicsike
nem védek senkit de egy kicsit sántít hogy hajdenagyonjó kocsikat visznek oda beadni
sztem ma magyarországon még egy nagyszervíz előtt beadnák a kocsit mert az akényelmes és inkább szopatnának vele új vevőket kereskedőn kesresztül
mert nehogymá kétmillioévettük csak ennyit ér nane
de bizony az agyonajnározott jó gépek sem érnek annyit mint hajdanán az újautópiac szereplői f@@ák az újabbnál újabb csodákat amiért ahogy elnézem kigyóznak akár a hitelezős sorok is és ez egyre jobban háttérbeszorítja a használtautó eladókat a használt piacot és ezt sokan elfelejtik
mert a jó eladáshoz jó vevő meg szerencse kell ki tudja mi kell a népnek 5 10 év múlva ha tudnám venném és nem itt irogatnék mert egyszer belőlemis eladó vagy bontóba beadó és újra vevő lesz aztán ha meghalok majd az autóm hagyatéki lesz vagy eladják vagy abontó kanala megeszi
KIS értékvesztés használtautónál is csak akkor lesz ha egy két év után eladod de ha egy 18 éves garázsautót veszel mert hagyatéki ami null extrás se szervo még egx hátsó ablaktörlő fapad sztem 2000 es évjáratért mittudomén daewoo opel akármi 20 ezer km el régi modell totál bukó
de ez a9 millás autó 4 ért vettem ennyit meg annyit akkor nem buksz ha két három évente veszel másikat mert öt hat év használat után ugyanúgy mint az informatikai eszközöknél ha más lesz a trend a 4 millának lehet hogy csak a töredékét kapod
egyébként meg állandóan nem járhat az ember fejében az hogy ha egy autó mint termék megtetszik neki és azért pénzt ad hogy élvezhesse mert jó vezetni szép fiatal stb hogy mennyit fog veszíteni mert mint tartós fogyasztási cikk van jelen és az értékéből folyamatosan veszít
meghát ki mire vesz autót aki annakidején újonnan vette négy év után beszáll másikba ami nem a nagy átlag magyar ember de tudok olyat hogy valaki megtartott egy modellt mert tetszett neki és nem foglalkozott az amortizációval
kinek mi a terve van aki állandóan váltogat van aki nem van akinek a ból b be megfelel egy jó állapotú régi
On- Oszd már meg velünk, ha nem titkos, hogy hol lehet ilyen áron 4 éves autót venni, mert 4 pistáért engem is érdekelne, de DSG nélkül. Bár attól tartok, ez nem japán és nem német prémium. :-))) - Off
Hmm .. szerintem ez az "új autó csak a megoldás" lehet, hogy rád illik, de egy csomó emberre nem. Annyira sokrétű a dolog, hogy nem lehet kijelenteni, hogy ez vagy az a tuti. Vagyis ki lehet, csak nem lesz igaz :)
Én magamnak vettem 4M-ért egy 4 éves autót, aminek az új ára 9M felé van. Én nem szeretnék évente 1M-t bukni az értékvesztésen, és ezt a szervizen se fogom elbukni sok éven át sem.
Másik konkrét példa: a cégnek szintén vettem egy kicsit nagyobb autót 5 évesen 6M-ért, aminek az új ára 11M felé van. Ezzel kb évi 50e km-t megyek, a vétel után 15e km után volt olajcsere, újabb 30e km után olaj és DSG olaj csere, újabb 30e km után értünk el az első, menetrend szerinti vezérléscseréhez és itt már kellett első féktárcsákat és betéteket is cserélni. Idáig ugye 75e km-t mentünk :o .. ezeket neked is meg kell csináltatni az új autódon (ha ilyet veszel persze), ráadásul szakszervizben, jóval drágábban, mint amennyit én fizetek a "csak" szervizben (ahova lassan 30 éve hordom az autókat). Na ezután jött 5e km és kiegészítő fűtés javítás vált szükségessé, ami 90e ft-ba került, ez a garanciális autón nem ment volna még tönkre. Amúgy az autón mindig minden rendben van, tehát nincs javításra váró dolog rajta. Nemsokára elérünk a 2 évnyi használathoz, esélyes, hogy addig már nem lesz javítás, tehát a garanciális autón idáig kb 2M értékvesztés lenne, szemben a 90e ft-os plusz javítási költséggel (ha jóindulatúan nem számolom a szakszervizes "felárat"). Mondd, ha az elmélet sántít :)
Höhö .. aszondod, hogy az emberek km-t vesznek és nem állapotot? Szerintem ez az állapotot veszünk és nem km-t duma egy akkora átbaltázás a hozzá nem értők számára, amilyent a világ nem látott még :o .. a saját véleményem, hogy én bizony VALÓS km-t veszek, és nem mellesleg csak és kizárólag jó állapotot.
Az állapot elmélettel a következő a bajom. Azt sugallja az embereknek, hogy nem kell foglalkozni a km-órák állásával, mert úgyis mind tekerve van. Innen nagyon leegyszerűsödik az életük, hisz senki nem olyan hülye, hogy ne lássa meg, ha egy autó rossz állapotban van. Megveszik a szemre jónak tűnő, láthatóan visszatekert órájú autót, kezdésképpen vezérlést cseréltetnek egy kisebb vagyonért és meglepődnek, hogy vannak egyéb cserélendő dolgok is "hirtelen". Aztán valahogy kinyögik és boldogok, hogy milyen frankó autójuk van. Aztán eltelik egy kis idő és jönnek a bajok. A fórumon sírják ki magukat, hogy az autógyártók milyen idióták, pl 150-200e km-nél kettőstömegűt + kuplungot kell cserélni, valamint egyéb dolgok is megadják magukat eléggé "idő előtt". De hát ilyen az élet. Én meg jobb esetben csak magamban vigyorgok, hogy az általam használt autókban 2-3x annyi km-nél is gyári kuplung és társai vannak és jól érzik magukat, eszük ágában sincs cserélődni :o
Van még egy másik vonzata is a dolognak. Korábban már itt is írtátok, hogy a gondos gazda nem tudja valós értéken eladni a kevés VALÓS km-es autóját, mert úgyse hiszik el, hogy tényleg annyi a km. Ezt én is tapasztalom, ahogy azt is, hogy kellő utánajárással bizony lehet ilyen valós, kevés km-es, végig szervizelt autót venni. Hát én inkább ilyent veszek. Ugyanez igaz Németországra is. Ahogy emellé az is "jár", hogy NEM vezérléscserével kezdek pár száz ezerért, mert nem tartunk ott :o
Mondjuk az én elméletem nem a pár százezer forintos autóknál működik, sokkal inkább a pár milliósoknál.
Jó történet :) .. én csak azt nem értem, hogy évekkel korábban már ugyanezt eljátszotta ez a bagázs és akkor meg is szűntek. Aztán pár év pihenő után megint előkerültek és nyíltak az újabb és újabb telepek országszerte. Aztán most megint szűnnek meg a telepek :o
Én már a korábbi menetben elolvastam a topic elejét, úgyhogy mikor nemrég feltettem egy autót és azonnal hívtak, mondtam, hogy nekik nem adok el semmit, ahogy nem is veszek tőlük. Ugyanezek a "trükkök" voltak akkor is, amiket most lehet olvasni.
A HASZNÁLTAUTÓ VÉTELHEZ mint AZ ÉLETHEZ SZERENCSE is kell nem is kevés hogy korrekt felet találj a másik oldalon viszonylag jó állapotú géppel és a vételár se mindegy mennyi pénz van rá és azér milyen normális kocsit lehet venni NEmcsk itt van murvaplacc máshol is hasonló a helyzet egy valamire adó nagy cég nem foglalkozik roncsokkal de sajnos apiac tele van szeméttel ha magánember adja akkor is
"ÉS mit fog látni a szerelő? Belenéz a váltóba endoszkóppal meg a difibe? Vagy röntgenszemekkel megállapítja a kuplungtárcsa állapotát?
Ezen mindig csak mosolygok, meg az állapotot veszünk hablatyon."
A korróziós gondok még akár egy féllaikusnak is jól láthatóak, ha alánéz. Meg az utolsókat rugó kipufogórendszer épp a kilyukadás előtt, az olajfolyás, a szakadt féltengely-gumiharang.
Vagy a soha nem cserélt olaj, csak le kell tekerni az olajbeöntő-sapkát (tudom, nem minden autónál látszik a terelőlemeztől)
"ÉS mit fog látni a szerelő? Belenéz a váltóba endoszkóppal meg a difibe? Vagy röntgenszemekkel megállapítja a kuplungtárcsa állapotát?
Ezen mindig csak mosolygok, meg az állapotot veszünk hablatyon."
Többet fog látni a szerelő, mint amit te, laikusként, ha alá sem nézel. És a mondataidból látszik hogy laikus vagy.
Ha tényleg ért hozzá a szerelő, akkor egy kicsit hosszabb próbakör 5-7 km, üzemmelegre használva és megemelés, néhány mérés után egy rakat dolgot megmond az AKTUÁLIS és a közeljövőben várható állapotról.
Megsúgom, még a kettőstömegű lendkerék állapotáról is lehet, endoszkóp nélkül. Különben meg van endoszkópom, akár bele is tudok nézni... Ja, hogy megfizetni senki nem akarja?! Jönnek a telefonok hogy vett egy romot, és ISMERETLENÜL SEGÍTSEK RAJTA, DE INGYEN, mert mennyi pénzzel átverték...
Az átvizsgálással legalább az kivédhető, hogy ne vegyél meg egy romot, amire RÖGTÖN RENGETEGET KELL KÖLTENI, azért hogy egyáltalán az utcasarokig elérj vele.