Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Kovalcsiknak RÉGEN voltak érthető és hasznos könyvei.....a maiak nem sorolhatóak ide, ez a makrókönyv sem, ami inkább egy - talán nem véletlenül lehülyített, villával összehányt - fércmű.
Okosabbaktól kérdezném: Hogyan tudok egy makrót akár az aktívnak kijelölt, vagy egy UTÓLAG választott cellából indítani, úgy, hogy nem kell átírnom a makróban az indulási helyet ??
Szia, köszönöm, hogy elküldted. Első látásra ez tömör, gyakorlatias, lényegretörő tartalmúnak tűnik :)
Egy volt kollégám (aki szintén hobbi jelleggel, de profi szinten foglalkozik makrózással) ígért pl. olyan példa programsorokat, amelyek tudnak adatokat továbbítani pl. netről/netre, vagy PowerPoint felől/felé. Ilyenekhez is ismertek esetleg anyagokat?
Bocs Delila10-nek és Neked is. Első alkalommal írtam, hogy kezdő amatőr vagyok.
Programozni nem tudok, csak egy néhány napos vba tanfolyamon voltam régebben, az excelben "Felvétel"-lel szoktam makrót készíteni, illetve ilyet módosítani. 1-2 évente próbálok csak vba-zni, amikor szükségem van az excelben valamire. Amikor elmentettem a megoldásaitokat xlsm-ben, hibaüzenetet kaptam újra megnyításnál. Ekkor jöttem rá, hogy az excelben engedélyezni kell a makró megnyitását.
Mindkettőtöké nagyon jó, a Tied egy oszlopban, a Delila10-é egy sorban másol az utolsó nemüres cella utáni üresbe.
Tudsz/tudtok ajánlani valamilyen weboldalt vagy anyagot, amivel önállóan, segítség nélkül hatékonyan meg lehet tanulni a vba-t?
Imagine your website as a black box containing balls of two colors (red and green) in unequal proportions. Every time a visitor arrives on your website he takes out a ball from that box: if it is green, he makes a purchase. If the ball is of red color, he leaves the website. This way, essentially, that black box decides the conversion rate of your website.
Tehát: Tekintsd a webszájtodat egy fekete doboznak, amiben két szín van különböző arányban, amiből a látogató kiválaszt egyet, és ha zöld, akkor vásárol, ha piros, akkor elhagyja a szájtot.
(Mondjuk a két szín különböző arányát nem értem, szerintem könnyebb a dolog, ha azonos azok aránya)
A lényeg, hogy továbbra is azt javaslom, hogy a vizsgálatot egy-egy csoporton belül végezd el. Vedd a magyar populációt (remélhetőleg elég sokan vannak benne), oszd véletlenszerűen (!!!) kétfelé, azaz úgy, hogy a csoport minden tagja azonos eséllyel kerüljön az egyik, vagy a másik csoportba. Ezután tedd fel a kérdésedet az egyik csoportnak, és a kérdés – egyetlen ponton módosított – változatát a másiknak (mindkettőnek egy időben!!!), és nézd meg, hogy az adott válaszok mennyiben különböznek a feltett kérdés megfogalmazásától függően. Erre már remélhetőleg tudsz statisztikai vizsgálatot végezni éppen a szórásnégyzet elemzés (varianciaanalízis) segítségével.
Aztán ugyanezt a vizsgálatot végezd el a lengyel populáción, és akkor arra is választ kapsz, hogy eltérően reagálnak-e a magyar és a lengyel kiválasztottak.
Persze mindkettőn belül lehetnek alcsoportok, akik egy-egy dologban különböznek: más város, más jövedelmi viszony, más nem stb. De a lényeg, hogy a kérdésedre adott válaszokat csak egy - bizonyos szempontból azonosnak tekinthető - populáción (csoporton) belül vizsgáld.
Nézd, az egész sok sebből vérzik, módszertanilag az egészet nem így kellett volna csinálni.
Nem én találtam ki, hanem egy kolléga, aki közben lelépett én meg megnyertem azt, amit ő már "eladott". Valami használhatót kell kihozni belőle. Amúgy személy szerint úgy gondolom, hogy semmi értelme az egész tesztnek. Eladta, tervet kb. nem dolgozott ki semmit, csak halvány ötlete volt...aztán most csinálni kell ezzel valamit.
Országon belül hasonlítom össze, viszont ha csak országon belül, akkor számíthatnak kulturális különbségek, gondolom azért találták ki, hogy 2 országban is legyen teszt...
Kb 10-10 weboldal kerül minden csoportba, véletlenszerűen...
"ugyanezen oszlop utolsó nemüres cellája utáni első üres cellájába másolja - akkor is, ha az oszlopban a nemüres cellák között van üres cella, akkor is, ha nincs."
szükségem lenne Excel 2010-ben vba-val arra, hogy a makró az E1 cellában lévő képletet vagy lenyíló listát ugyanezen oszlop utolsó nemüres cellája utáni első üres cellájába másolja - akkor is, ha az oszlopban a nemüres cellák között van üres cella, akkor is, ha nincs.
Szerintem tévút, ha egy kísérlethez két külön mintát használsz, de úgy akarsz belőle válogatni, hogy valami mesterséget varianciát hozol létre. Nem is értem, hogy gondolhattál erre. Ilyen statisztikai eljárás nem létezik, és egy ilyen próbálkozás teljesen hamis eredményt szülne.Uugyanis a két különböző mintában számos egyéb paraméter eltérhet, amiről nem tudsz. És az mind befolyásolhatja az eredményt. Konkrétan a magyart a lengyellel összehasonlítani legalább akkora szakmai hiba, mintha férfi csoportot nőivel, vagy kutyákat malacokkal stb. hasonlítanál össze.
Válaszd ki az összehasonlítandókat véletlenszerűen ugyanabból a csoportból, és ha elég sok elemet választasz, akkor élhetsz a feltételezéssel, hogy a kiválasztott két minta varianciája azonos lesz. (Mellesleg az AB tesztben is ilyesmit csinálnak, feltéve, hogy ugyanarra gondolunk AB teszt néven: http://adatlabor.hu/startup-adatelemzes-eszkoztar/)
Tehát magyart a magyarral, lengyelt a lengyellel hasonlíts össze, legalábbis az AB tesztedhez.
Aztán az egy másik kísérlet témája lehet, hogy ugyanabban a dologban lehetőleg azonos nemű, életkorú, érdeklődésű stb. magyarok és lengyelek mennyiben különböznek. Ott viszont éppen a szórásnégyzet (variancia) lesz az egyik fontos szempont az eredmények értékelésekor. Az alapján számolhatod ki a szignifikáns differenciát, és a levont következtetéseid megbízhatóságát.
És mindennek az egésznek, amiről beszélünk, semmi köze az Excelhez. Majd ha meglesz a pontos szakmai kérdés, és a hozzátartozó vizsgálati metodika, akkor merülhet fel, hogy miként lehet Excelben megvalósítani az eredmények értékelését.
Eredő Vektor :-(...tudom, hogy ciki, de én ezt még most se értem...
Tudsz nekem segíteni? Szerintem egy statisztika program biztos tudna segíteni, de az nincs...
Inkább elmondom mi a pontos szitu, ok?
Van egy form és arra szeretnénk AB tesztet weboldalakon. Ehhez kéne a weboldalakat csoportokba rendezni.
Vannak magyar és lengyel oldalak, nagyon sok és 4 csoportot kell létrehoznom összesen.
2x magyar és 2 lengyel csoport...és mivel egymáshoz fogom őket hasonlítani, azért nagyon fontos a csoportok összetétele.
Van 40 magyar oldalam és 60 lengyel. A csoportokat úgy alakítom, ahogy akarom...mindegy hányat veszek vele a tesztbe.
Minden weboldalnak tudom a nézettségét és úgy gondolom 4 olyan csoportot kell létrehoznom, aminek az elemszáma azonos és a variancia is hasonló...egyébként értelmetlen után hasonlitgatni az eredményeket.
Tehát van egy magyar listám 40 oldalról a nézettségükkel. És van egy lengyel listám 60 oldalról a nézettségükkel...
Ebből kell 4 hasonló összetételű csoportot csinálni.
És lövésem sincs hogyan hozzam létre az azonos varianciájú csoportot excelben...
:-( :-( :-(
Értem, hogy te egy akármilyen totálhoz mérten osztottad tovább az elemeket, de én nem tudom mennyi lenne az a totál...mert tulajdonképp akármennyi a lényeg, hogy a vég-összetétele hasonló legyen majd...
Nem tudom mennyire lehet követni engem...néha elég zavarosan írok...
A Táblázat1[betű] a Táblázat1 tábla betű nevű teljes oszlopában keres. A [@betű] – kritérium – az aktuális tábla (Tánlázat2) betű oszlopában, ott is az aktuális sorban lévő adatot veszi. A @ a 2007-es verzióban még nem kellett. Nem tudom, mikor vezették be, a 2016-ban már kell.
Miért nem adja össze a jobb oldali táblázat a SZUMHATÖBB függvénnyel a bal oldali táblázatból úgy ahogy, én szeretném, vagyis hogy az összes a, b és c betűkhöz tartozó számokat összeadja?
Adott egy program amelyből exportálás után kinyerem az adatokat.
egyszerre 40 -50 tétel kb.
A hivatkozások azonban nem aktívak, azaz egyesével rá kell menjek majd aktívvá tenni. A kattogtatásoktól meg már elegem lett:) Szóval van e arra megoldás, hogy a kinyert és csak szövegként megjelent hivatkozás aktív legyen? És hogyan:)
Huha, nagyon köszi :-)....azt hiszem ezt még értelmeznem kell...mert így hirtelen nem értem az elvet, de hogy valahogy a totált is bele kell kalkulálni...ezt emésztem, mert érzem hogy ez jó irány...csak még nem értem teljesen...