Szevasz fekvőrendőr. Gondoltam rád a napokban egy boszniai híradás kapcsán. Ha jól emlékszem a nyáron egy részletes utitervet mutattál be itt a fórumon a gabelai határátkelő kapcsán. Most olvastam egy ottani lapban, hogy ezen a téren ismét átminősítés történt, de csak ideiglenesen. Mivel ezt már itt részletesen kitárgyaltuk itt, most nem tudom mi történt. Azt írják, hogy átminősítés történt. Tudomásom szerint ez már ki tudja hányadik ilyen nyár óta. Mivel én idén nem jártam arra, így nem tudom, hol tartanak ezen a téren a valóságban. Most itt állok és úgy néz ki nem tudok értelmezni egy cikket, mivel elvesztettem a fonalat. Van valami infód erről? Azt már rég megszoktam, hogy a lenti lapok írnak egy cikket valamiről és másnap már meg is cáfolják.
Ehe.. teljesen igazad van. Mi már harmadszor fogunk jövőre Bosznián át menni és igencsak sok jó tanácsot kaptam itt a topikban. Igaz én kimondottan Eurót viszek tankolni és pályadíjat fizetni. De eleve itthon úgy váltok, hogy legyen több 5-10 Eurós is a zsebemben. Valaki írta, hogy a rend bosnyák őrei szeretik az 5-10 Eurósokat. :D Bár ezt még hála istennek nem kellett megtapasztalnom.
"Mindkettőt elfogadják, euroból csak bankjegyet, és a visszajárót KM-ben adják vissza."
Ez az egyik legfontosabb, leg-megszívósabb dolog. Gondold meg, KZ2 úr, ha csak 50 eurosód van:-)
Minden más fenn van a neten és ha idény előtti tapasztalatokra visszadöcögsz- ha tényleg érdekel, most és azonnal, rengeteg témában ott a sok jó tanács.
Együttal igazolom, hogy fekvőrendőr ezirányú szakértelme és térképei (is) kiválóak. :-) Ha szűröd a válaszait, mindent megtudhatsz, amit még nem is kérdeztél meg.
Sajnos azt nem figyeltem,hogy kártyával lehet-e fizetni,de szerintem , ahogy minden autopályánál van erre lehetőség, itt is lehet.Én Samacon a legelső benzinkuton balra(Nestro a neve . nonstop nyitva)váltottam márkát(1 eu volt kb 1.8 körüli márka,de az biztos,hogy 2-nél kevesebb,szinte majdnem 1 a 2-be váltották)Mindenképpen érdemes váltani a tankolás miatt is ,mivel sokkal olcsóbban jön ki az ember a benzinnel,mint nálunk,vagy Horvátországban.És ha már a tankolás miatt váltottam,akkor már az autopályadijat is belekalkuláltam.Amugy ennél a benzinkutnál mindent hivatalosan csináltak a váltást illetően,tehát hivatalosan papirt is kaptam rola.Nem kell attól félni ,hogy esetleg nem a hivatalos árfolyam szerint váltanak,az-az átverik az embert.Amugy az eu-márka árfolyam nem igen szokott változni,de ha igen akkor is csak nagyon minimálisan.Szerintem euroval is lehet az autopályadijat fizetni,de én a biztosra mentem,ezért inkább márkával fizettem.
Az idén jártam ott augusztusban immár harmadszor,de nem tudom,hogy pontosan mire vagy kiváncsi?Mi Albániába utaztunk,természetesen Montenegron(Podgorica)keresztül.Zenica után mentünk rá az autopályára,és a fizetőkapuig kb 50 km-t tettünk meg.Miután a fizetőkaput elhagytuk,én nem azonnal Vogosca településnél jöttem le az autopályárol (itt is van egy kijárat),hanem egy kicsit továbbmentem egyenesen Mostar felé ,amig a Sarajevoi kijáratot nem észleltem,és ott hajtottam le a pályárol,ahol az ut egy nagy kőrforgalomba vezetett(ez már Sarajevo volt).A kőrforgalomban mindjárt jobbra Foca felé vettem az irányt( ha jol emlékszem ez a tábla volt kitéve).Amugy a fizetőkapu után Sarajevoig nem kellett fizetni.
A Wizz Air olcsó balkáni járatainak köszönhetően, közel 6 év után újra visszatértem Boszniába, hogy egy kellemes hosszú hétvége keretében végigjárjuk családilag Szarajevót és Mostart. Aki még nem járt erre, mindenképpen ajánlom figyelmébe, szuper pár napos program kerekedhet belőle.
Akit érdekelne, az élményekről és tapasztalatokról szóló úti beszámoló ITT található: -->
Lehet, hogy összefügg a nagy rendőri jelenlét azzal, hogy a bosnyákok elkapták az ISIL hírszerző főnökét és már ki is adták az USA-nak. A pasas rajta volt a nemzetközi vörös körözési listán, előkelő helyen szerepelt és évek óta Boszniában élt, innen szervezte utazásait és merényletek elkövetését is. A Horvátok már régóta cikkeznek róla, hogy a szomszédban mi van ezen a téren.
Így van, ahogy írod. Ezzel az út vonallal már második éve foglalkozunk. Írtunk itt részletes tudósításokat , nem ártana visszaolvasni . Neum és Stolac között hosszú évek óta pang az út építése. Hiába sürgetik valami oknál fogva nem működik a dolog, pedig maguk a bosnyákok is követelik a tarthatatlan helyzet orvoslását. Különösen a jelenlegi határ helyzet miatt. Bármennyire is hihetetlen főbb oka ennek politikai színezetű. Mentünk arra néhányan. Részletes tájékoztatókat is írtunk itt a fórumon, amiket hitelesebbnek tartok, mint a bosnyák lapok által leírtakat. A horvátok azt állítják, hogy rend ezen a téren akkor várható. amikor Neum horvát lesz. Ezért újra azt javaslom, bármennyire is csábító az út ilyen módon való lerövidítése, érdemes ezt megfontolni.