Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
7. feladatában szeretném ha segítene valaki. Alapesetben nem igazán lehet segédtáblát használni hozzá. Én többszörösen összetett ha fgv-re gondoltam úgy, hogy az intervallumok felső határait külön cellákba kimásolom és onnan veszem a logikai feltételt.
Sajnos abban az esetben megbukik az a dolog, hogy egy képlettel oldom meg a feladatot.
Valakinek van-e ötlete, hogy tudnék RSS-ből érkezett infót bevinni excelbe? A cél egy (fél)automata szöveg/tartalom elemző lenne, aminél megadom a kulcsszavakat és a hozzájuk tartozó értéket, majd ezek alapján értékeli nekem a szöveget.
(Esetleg kikerülő megoldásként, olyan RSS olvasó ajánlása is jó ami automata legenerálja a szöveget TXT-be és elmenti egy adott mappába, akkor a TXT-ket már be tudom olvastatni és ott már makro elvégzi amit akarok.)
Attól nem változik a felette levő cellák dátuma, hogy beírtál valamit a következőbe. Tehát a követelményedet kielégíti. Attól változik, hogy múlik az idő, akár írsz, akár nem. Az idő már csak ilyen szomorú természetű. Két független problémáról van szó. Az Excel függvényei nem tudnak olyat, hogy maguktól megkövült értéket hozzanak létre. Ehhez mondjuk egy érték szerinti visszaillesztés kell. Sajnos a makró a legegyszerűbb. A többi a vágyvezérelt gondolkodás...
Van valakinek ötlete arra, hogy megcsinálható-e valamiképpen (eseményvezérelt makró nélkül!) az, hogy adott egy cella (az egész oszlopban ugyanolyan érvényesített cellák vannak), amelyben (listából származó) csak "igen" vagy "nem" válasz lehet (bár ez végülis lényegtelen) és ha a felhasználó kitölti ezt a cellát (kiválasztja az igent vagy nemet) a mellette lévő cellában az aznapi dátum automatikusan jelenjen meg, de úgy, hogy a felette lévő cellában lévő előzőleg (előző napokban bírt) kitöltött dátumok ne változzanak meg?
A legtöbb probléma a feladat értelmezésével, pontos megfogalmazásával van. Össze kell érnie a kettőnek? Ha 8-10 között van az egyiken és 14-20 között a másikon, akkor mit kell az összesítésbe írni?
Az komoly, hogy szerdán Tamás 8-20 óra között az egyik helyszínen volt, és 6-19 között a másikon? Ilyen természetfeletti jelenségekre számítani kell? Normálisan lehet, hogy mind a két helyszínen volt aznap? Akkor mi van?
Alapesetben csak az egyik helyszínen lehet egy ember, és ezt nem kell ellenőrizni, így egyszerűbb. Ha ide-oda ugrál, akkor sokkal bonyolultabb.
Ha például áttennénk Accessbe az egészet (nem mondom, hogy tedd át, ez csak hasonlat), akkor az általad megadott formátum a jelentésnek felelne meg, vagyis az emberi fogyasztásra szánt formázott végterméknek, amivel további gépi tennivaló nincs. Nálad meg ez a bemenő adat.
Ha nem vagy a magad ellensége, akkor bemelegítésként alakítsd át az A oszlopot úgy, hogy mindegyik sor tartalmazza a dátumot. Tehát jelen esetben augusztus 2., szerda háromszor lesz egymás alatt. Cellaformázásal egy cellában is megjeleníthető a dátum és a hét napja, miközben a gép dátumot lát ott, amivel dolgozhatsz. Ha ragaszkodsz ehhez a formázáshoz, akkor hagyd meg, és szúrj be egy B oszlopot, ahol viszont már minden cellában van dátum. A jelenlegi formátum inkább sormintának alkalmas, mint gépi feldolgozásra.
februárban kérdeztem már ezt, de nem volt válasz, most próbálkozom értelmesebben feltenni a kérdést.
Adott egy mérőóra, ami méri a fogyasztást. Úgy néhány naponta leolvasták, megvan az adat dátummal. Viszont ki kéne számolni, hogy két mért érték között arányosítva naponta mennyi lehetett az óraállás. Hogy csinálnátok? Milyen képlettel, amit csak végighúz az ember a C oszlopban?
(Megoldottam én is, de iszonyat ronda saját munkalap függvénnyel, nem hiszem el, hogy nincs értelmesebb megoldás rá).
Szia, régebben sokat foglalkoztam egybeírt nevek szétszedésével, ezért csináltam egy kis programot, ami megpróbálja a lehetőségekhez képest valamennyire kezelni a dolgot.
A következő linkről (https://drive.google.com/open?id=1DDt4oCvWTeaqfAFyOMjX3Zq3_CeGCfw1) töltsd le az Excel táblázatot (Név transzformáció.xlsm), és az A oszlopba a 2 sortól kezdődően másolt be a neveid listáját. Aztán indítsd el (Alt + F8). A program megpróbálja megkeresni a keresztneveket. Amit nem tud keresztnévnek értelmezni, azt vezetéknévnek veszi.
Bevezettem egy „Nem” oszlopot. Lehet, hogy neked nem kell, a programnak ahhoz kellett, hogy megtalálja az ellentmondó neveket, akiknél férfi és női név egyaránt előfordul. Ilyenkor az illető nemét az első talált keresztnévnek veszi, és az ellentmondó neve(ke)t az értelmezhetetlenekhez teszi.
A saját mintámba írtam asszonyneveket is, de a programba nem tettem bele ezek kezelését, mert akkor holnap estére sem lettem volna vele kész. De elvben megoldható, hogy akinek a végződése „né”, azt eleve nőnek tekintse, és a tévesen hozzátartozó férfineveket tekintse értelmezhetetlennek.
A program a B,C, D, E oszlopok tartalmát minden futásnál frissíti, tehát ha bemásolod az A oszlopba az adataidat, nem kell foglalkoznod a további oszlopok törlésével.
A program a keresztnevek keresésénél egy 2014. január elsejei MTA által kiadott keresztnév listát vesz alapul. Nem volt kedvem frissíteni. Ha szeretnéd, akkor az I és a J oszlopba másold a frissített női és férfi neveket. A G és H oszlopot a program tölti ki, minden elindításkor kisbetűs ékezet nélküli nevekké alakítja őket, és bemásolja ebbe a két oszlopba. És aztán a táblázatodban lévő neveket is kisbetűs ékezetes formában keresi a G és H oszlopban. Ha megtalálja, akkor a helyes női/férfi nevet adja vissza ékezettel, nagy kezdőbetűvel. Ha nem találja, akkor a táblázatodban lévő nevet tartja meg, de a kezdőbetűt nagybetűsre alakítja, ha esetleg nem úgy lett volna.
Ez lehet, hogy kicsit megkönnyíti majd a kézi bogarászásodat a javítgatásnál.
Sziasztok hiába nezegetem az altalatok javasolt anyagokat nem jövök a megoldásra.haztartási raktar lenne. Odáig már eljutottam egy makróval , hogy A1 be beirok nevet (tej)B1 be darabot C1 be padig van egy most fügveny ami mindig az aktuális datumot jelzi A BE gombbal mindhárom cellát atmásolja egy másik oszlobba azokat lefelé eltolja 1 sorral majt törli A1 B1 et. A Cel az lenne hogy vizsgalja meg hogy van e mar arra a datumra bejegyzes ha igen akkor adja hozza a a darabot . Ha nincs akkor tegye bele mint eddig. Olvasgatom a makrós könyvet de ez nekem meg kicsit magas.