De miért írnák elő? Ott van, hogy "Többfázisú csatlakoztatás esetén törekedni kell a termelő berendezések szimetrikus elosztására". Tehát ha van 3 fázisod, lehet 2 x 3 kWp-d külön-külön inverteren. Maximum 3 x 5 kWp-t lehet így feltenni, ha ennél több kell, na az már tényleg csere 3-fázisú inverterre. Az 5 kWp határ 1 fázisnál van, nem 3 fázisnál, ott írják előtte.
Könnyen lehet, hogy azt fogják mondani, az egészet rá kell pakolnom 3f inverterre. Mellesleg a meglévő mellé nem tehetnék 3F-t mert akkor az adott fázison már több lenen a visszatáplálásom mint 16A.
Lehet én vagyok hülye, de még mindig nem értem, miért nem akarsz a jelenlegi mellé rakni egy 3f invertert az új résznek? A régihez még csak véletlenül sem nyúlnék!
De a jelenlegi napos rendszerem egy fázisra termel vissza 3kW csúccsal elvben.
Ha bővíteni szeretném a rendszert kb a duplájára, és előírnák a 3F invertert, akkor ki kéne dobnom a régi invertert, ráadásul valahogy meg kéne oldanom a 3 eltérő tájolású és sztringfeszű terület lekezelését is, m de csak két MPPT-s invertereket láttam eddig 3F-ben.
Szóval sokkal többe kerülne az egész móka, kérdéses egyáltalán, hogy megérné-e anyagi oldalról.
Ha megadnák azt a lehetőséget, hogy még egy egyfázisút mellétehessek a meglévőnek, akkor semmi gondom nem lenne, persze ez nyilván a szolgáltatót nem érdekli, neki mások a szempontjaik.
Egyfázisú termelő berendezés általában 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 5 kVA egységteljesítmény felett csak 3 fázisú csatlakoztatás megengedett. Amennyiben a felhasználó egyfázisú ellátással rendelkezik, akkor több egyfázisú termelőegység is csatlakoztatható, de ezek össz névleges teljesítménye NEM haladhatja meg az 5 KVA-t. A 2,5 és 5 kVA névleges egységteljesítményű termelő berendezések egyfázisú csatlakoztatását az Elosztói engedélyes saját hatáskörében a hálózati viszonyok és paraméterek figyelembevételével bírálja el.
Többfázisú csatlakoztatás esetén törekedni kell a termelő berendezések szimetrikus elosztására, a fázisok közötti aszimmetria maximum 5 kVA lehet.
5 kWp a határ, ennél nem lehet nagyobb a különbség az egyes fázisok között, elvileg ez az 1F határa. Nekem annó szó nélkül rábólintottak az 1F 4,6-ra...
Össze tudom vonni a kettőt ha nagyon akarom, csak akkor egy panelt le kell szednem a nagyobb ágról, és diódázva bekötni. Viszont így a meglévő rendszer hatékonysága jelentősen csökkenne.
Az ésszerűség az én szempontomból ez valóban, de a szolgáltató mást is mondhat már ilyen tartományban. Főleg azért is, mert errefelé relatív az átlagnál több a kiserőmű a házakon, és jó lenne ha szimmetrikus maradna a hálózat amennyire csak lehet.
A szinuszjel torzítása esetén is képesek többet mutatni a kis műszerek, de lehet, hogy valami impulzus-sorozat szórta meg a hálózatot, azt mérte a kütyüd.
Nincs és nem is volt más napelem. Ez korábban történt. Amiket leírtam, azok előző tapasztalatok, tehát amikor például furcsálltam a lámpákat, bedugtam a fogyasztásmérőt és akkor láttam a 200 körüli értéket. Ezek az "emlékek" most így előjönnek. Ezeket nem most mértem. Most előkerestem a kütyüt. Most pl. 220-at mutat. Bedugva hagyom, és este is nézni fogom.
Lehet, hogy a mérőke nem mondott igazat. Sípolt, megnéztem, annyit mutatott. Már egy ideje nem nézem. Most az izzók néha "remegve" világítanak. Ezt már le is videóztam.
Én se gondoltam azt, hogy egyszerre volt. Minél távolabb vagy a trafótól, annál jobban ingadozhat a feszültséged, pláne, ha vékony kábelek mennek hozzád. De ha nincs napelem a trafókörzeten, akkor a trafótól távolodva csak egyre alacsonyabb feszültségeket tapasztalhatsz, hisz a trafó táplál mindent. Ha nálad 280V volt egyszer a trafókörzet végén, akkor a trafóhoz közelebb lévőknél még magasabb feszültségnek kellett lennie. Ami nyilván abszurd. Ezért kérdeztem, hogy nincs-e a trafókörzeten, a közeletekben valahol máshol már üzemelő napelemes rendszer? Az fel tudja húzni a feszültséget. De 280V-ra annak se szabadna, az már több, mint 20%-kal a névleges feszültség felett van. Míg az inverter védelmét névleges+10%-ra kell beállítani, ha jól emlékszem, ez a csatlakozás feltétele. Az meg kis matek után 253V max feszültséget ad ki. Aminél nálad csak kevesebbet lehetett volna mérni.