Össze tudom vonni a kettőt ha nagyon akarom, csak akkor egy panelt le kell szednem a nagyobb ágról, és diódázva bekötni. Viszont így a meglévő rendszer hatékonysága jelentősen csökkenne.
Az ésszerűség az én szempontomból ez valóban, de a szolgáltató mást is mondhat már ilyen tartományban. Főleg azért is, mert errefelé relatív az átlagnál több a kiserőmű a házakon, és jó lenne ha szimmetrikus maradna a hálózat amennyire csak lehet.
A szinuszjel torzítása esetén is képesek többet mutatni a kis műszerek, de lehet, hogy valami impulzus-sorozat szórta meg a hálózatot, azt mérte a kütyüd.
Nincs és nem is volt más napelem. Ez korábban történt. Amiket leírtam, azok előző tapasztalatok, tehát amikor például furcsálltam a lámpákat, bedugtam a fogyasztásmérőt és akkor láttam a 200 körüli értéket. Ezek az "emlékek" most így előjönnek. Ezeket nem most mértem. Most előkerestem a kütyüt. Most pl. 220-at mutat. Bedugva hagyom, és este is nézni fogom.
Lehet, hogy a mérőke nem mondott igazat. Sípolt, megnéztem, annyit mutatott. Már egy ideje nem nézem. Most az izzók néha "remegve" világítanak. Ezt már le is videóztam.
Én se gondoltam azt, hogy egyszerre volt. Minél távolabb vagy a trafótól, annál jobban ingadozhat a feszültséged, pláne, ha vékony kábelek mennek hozzád. De ha nincs napelem a trafókörzeten, akkor a trafótól távolodva csak egyre alacsonyabb feszültségeket tapasztalhatsz, hisz a trafó táplál mindent. Ha nálad 280V volt egyszer a trafókörzet végén, akkor a trafóhoz közelebb lévőknél még magasabb feszültségnek kellett lennie. Ami nyilván abszurd. Ezért kérdeztem, hogy nincs-e a trafókörzeten, a közeletekben valahol máshol már üzemelő napelemes rendszer? Az fel tudja húzni a feszültséget. De 280V-ra annak se szabadna, az már több, mint 20%-kal a névleges feszültség felett van. Míg az inverter védelmét névleges+10%-ra kell beállítani, ha jól emlékszem, ez a csatlakozás feltétele. Az meg kis matek után 253V max feszültséget ad ki. Aminél nálad csak kevesebbet lehetett volna mérni.
Nekem az is fura, hogy ennyire nagy tartományban ingadozik a fesz. Ott vannak a trafókörzet végén a tyúkbélen, a 200V még hihető is. Nade midől lesz 280V, ha még nincs is a napelemes rendszer felszerelve? Lehet, hogy valamelyik szomszédnak már igen, és az emeli meg ennyire a feszt? De az se tehetné, hisz az invertert a védelme nem engedheti ilyen magas tartományba. Valahol nem kerek nekem a sztori.
Nem tudom, pillanatnyi 280 v mennyire elfogadható szolgáltatás. Mikor én a magas feszültség miatt kerestem, mit tehetnék, akkor valami 260 v körül találtam a határt.
Én a meglévő rendszerhez nem nyúlnék! Feltennék mellé egy másik invertert. Első körben én mindenképpen 3f invertert tennék fel, ha nagyon 1f-t akarsz, akkor meg megpróbálni a szolgáltatóval megegyezni egy másik fázison való visszatáplálásra (egyedi lesz, hogy elfogadják vagy nem, szerintem inkább nem).
2f-ú invertert nem szoktak engedélyezni, nem is tudom, hogy még van-e az engedélyezettek között.
Nálunk ez történt. Az első napokban sok gond volt, pl komoly fesz ingadozások. Az inverter ugye figyeli és rögzíti a bejövő feszültség értékét, ebből tudom hogy sokszor járt 250 volt fölött. A inverter ki-be kapcsolgatott. Aztán a szolgáltató kicserélte a közeli trafót, azóta semmi baj.
Egy kérdésem lenne azokhoz akik sokféle inverterrel találkoztak már.
Jelenleg nekünk van egy 3.8kW napelemmel ellátott papíron max 13A-t (kb 3 kw) visszatápláló egyfázisú két MPPT-s inverteres rendszerrel (EHE N3KTL). Azért papíron mert szoktam látni nagyobb áramokat is néha rajta. A betápunk 3x16A.
Úgy adódott, hogy esetlegesen bővítenénk a rendszert. Ez még nagyon anyagi függő, de ha összejön minden, van rá esély. Elektromos autó, és egy képbe került levegős hőszivattyú miatt kb a duplájára. Mivel a gázkazánunk döglődik és a gyártó cég is megszűnt (Termomax), az új gázkazánhoz elég komoly módosítások kellenének a házban, kazánházban füstgáz és levegőellátás terén (hiába a pincében van az egész), ami közelítené összességében egy levegős hőszivattyús árának többletét. (Van fatüzelésünk is, szóval elég sok az opció)
A lehetőségek:
1. A meglévő rendszerhez nem nyúlunk, felteszünk egy másikat egy másik egyfázisú inverterrel. Kérdés mit engedélyez a szolgáltató, kell-e 3F inverter feltétlen, vagy mehet a két darab 1 fázisú.
2. A meglévő invertert valami nagy 3F inverterre lecseréljük. Ennek hátránya, hogy drágább megoldás lenne, mert ez ami nekünk van már nem engedélyes, azaz kvázi menne a kukába :-(
3. Ez a verzió ugyanaz mint az első, de két fázisú invertert tennénk fel, akkor lenne egy kb szimmetria, és a régihez se kellene nyúlni.
A műszaki lehetőségeket nézve megkértük a szolgáltatótól, hogy nyilatkozzon mit engedélyes és milyen feltételekkel, ha összesen lenne egy 6kW visszatáplálás. Az is lehet, ha előírná a 3F invertert, akkor nagyobbat vennénk, hogy később, ki tudja....
A kérdés aki tudja a választ:
- a kétfázisú inverterek mennyire stabilak, jól használhatóak? Ezek "vonali feszre dolgoznak", vagy ugyanúgy "0-hoz képest" teszik a dolgukat?
- létezik olyan 3f inverter ami valós 3 MPPT-t tud? Jelenleg is két MPPT van, és ha bővítenem kell, nem szívesen vonnám össze a mostani két ágat egyre. A bővítési rész pedig nagyon máshol helyezkedik el, teljesen más dőlésszöggel (kb 12 fokos tetőfelület a mostani meg 42) és más tájolással is ( a mostani döntő többsége déli, az új felület meg DNY lenne.