Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Úgy látom, nálam nagyon gyorsan lemodulál, majd amikor elérte a beállított hőfokot kikapcsol(nyilván tovább nem tud modulálni) Ilyenkor elkezd kapkodni: bekapcsol kikapcsol....5 fokos dT-vel hogy merészeli kikapcsolni?
Azt hogy lehet elérni, hogy ne ugorjon le olyan gyorsan?
Ahhoz a szivattyúnak le kell modulálnia 40%-ra. (Ez az alja) Nyilván nálad akkora a tömegáram, hogy nem megy lejjebb ezen a Dt értéken. Rakj termofejet a radiátorokra, és akkor az szépen kizárogatja őket. A termosztátos helyiségbe ne tegyél.
Hasonló gondjaim vannak(voltak) radiátoros fűtésnél.
Sok-sok beállításon vagyok túl, úgy néz ki a 2.2.0 nekem megoldás, de egy kicsit tűzoltásnak gondolom . Ráadásul 40% körül már durrogott, lángleszakás hibát adott.
Olvasgass vissza legalább egy évet, én is onnan lesem a "varázsigéket"
Már megint betűcsere, SP az a PS, de látom, hogy az a magas hőmérsékletű talppont, erről mondjuk a gépkönyvem nem is tesz említést. Nekem jelenleg a következő beállításaim vannak, így sorban, leírva a kazán mellett:
bo 01
CH 01
CL 01
ob 37
oc 48
od 0.4
oE 0.4
dd 0.8
PS 0.6
SP 37
bo 01
Tehát hiába CL=01, nincs LS érték, viszont van oE érték, amiről egyszer valahol megtaláltam, hogy olyan, mint az od, csak a második kevertkör számára.
Az a nagy kérdés, hogy hova lett az LS?
Illetve milyen káosz lehetett a termomaxnál, hogy ennyire összevissza ez a nem túl bonyolult program? Lehet nem véletlen a bedőlésük.
Szia Én is régóta olvasom ezt a fórumot csak most lett aktuális. A kazán teljesítményét a8.2.8 ban tudod megnézni kw ban. Itt azt tanácsolták a 2.3.3.az3% legyen(akkor tud teljesen lemodulálni)A 4.2.3 neked mennyi?Az 1 vonal az elég kis teljesítmény. Külső érzékelőd van? Vagy csak sensy.Keringető szivattyú a rendszerben?
Nekem LS sehol nincs, én úgy tudtam, hogy a PS-ben állítom a talppontot, azért vettem 37C-ra, hogy rögtön látszódjon, ha működik, ne kavarjon be az ob vágása. Mondjuk a oE paraméter sincs sehol leírva.
Régóta olvasom a fórumot, eddig még nem nagyon szóltam hozzá.
Első szezonunkat kezdjük egy Ariston GPE 24kw-os kazánnal (+ 150l indirekt tartály). Kazánhoz van külső hőmérséklet érzékelő és sensys.
A ház paraméterei:
- falon 15cm hungarocell
- aljzatban 5cm lépésálló
- födémben 20cm kőzetgyapot
- jelenleg fűtött alapterület fsz:90m2, tetőtér 40m2 (összesen 370 légköbméter) csak padlófűtés (kazán direkbe kötve a padlóra) + 3db törölközőszárító radiátor amik szintén csak a padlófűtés vizét kapják.
Túl nagy hőigénynek nem szabadna lennie ha jól sejtem.
Szeretnék kérdezni tőletek 1-2 dolgot a kazán beállításával és a rendszer működésével kapcsolatban.
Hogy lehet elővarázsolni az Ariston GPE-ből az aktuális kazán teljesítményét kw-ban (ha lehetséges)? Azt látom hogy mikor megy a kazán akkor csak 1 vonal van a kazán kijelzőjén középen a láng alatt.
Sensysben lévő rendszeradatok statisztikákat hogy kell értelmezni? Erről tudna nekem írni valaki pár szót?
Próbálom kikísérletezni hogy ha egyszer beindul a kazán akkor ne álljon le addig amíg el nem érte a kívánt hőmérsékletet, eddig amivel folyamatos üzemet tudtam elérni az 32fokos előremenő vízhőmérséklet volt. Ha ha nem nyúltam bele az előremenőbe akkor a kazán 30fokot kalkulált magának és percenként kapcsolgatott ki-be.
Reggel +2 fok volt felénk, 37fokos előremenőt kalkulált a kazán. Igaz itt elfelejtettem megnézni a visszatérőt.
Merrefelé induljak el a beállításokkal?
Jelenleg:
- 4.2.2-ben 0,6os görbe van beállítva
- 4.2.4-ben környezeti hatás 14-re van állítva
- 2.2.0 lassú gyujtást levettem 35re
Előre is köszönöm ha valaki válaszol valamelyik kérdésemre.
LS-be állítod a talppontot, de azt nem látom nálad sehol!
Az Ob az alsó vágást állítja be! Jelenleg valószínűleg az alapon van neked az LS (CH 01 -nél 25°C), így 25+4,8=29,8-ra jön ki az előremenő, de a min 37-re van állítva, ezért viszi fel oda.
Köszi klacus, nekem csak radiátoros van és és indulás után szépen kezd lemodulálni 5kw ig a dt olyankor 8c fok. természetesen a2.3.3. 3% ra van állítva a 2.3.4. 55% ön van. Igazából arra lettem volna kíváncsi mikor megy le a moduláció 2kw környékére (tudom olyankor a hatásfok már nem az igazi).
Ahogy megy kint lefelé a hőmérséklet, úgy emeli az előremenő hőfokot, de tartja a delta t-t, a körök szivattyúi is tudnak modulálni. Elég jól működik, de igyekszem 6-8 kw-on tartani a kazánt.
Jogos, elírtam, PU érték nincs is nálam, ha CL=01, tehát helyesen:
bo 01
CH 01
CL 01
0b 37
0c 48
0d 0.4 (vagy 1.0)
0E 0.4 (vagy 1.0)
dd 0.8
PS 0.6
SP 37
bo 01
Először is azt szeretném, hogy működjön a külső hőmérsékletes szabályozás, aztán lehet állítgatni. Pont azért vettem a talppontot 37C-ra (SP), hogy rögtön látszódjon, hogy működik a dolog. De nem megy.
Termomax Inka kazánnal kapcsolatban van valaki aki tudna segíteni?
Beállítom úgy, hogy az előremenő 37-48C között legyen, az alappont 37C, a meredekség 0.4. A külső T érzékelő 8C-ot mér, vagyis elvileg 37+(20-8)*0.4=kb 42C-os előremenő kellene. De 37 megy előre. Ha a meredekséget 1-re veszem, akkor is.
Nagy dt a kívánatos, írod, ami igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy a kisebb dt nagyobb hőleadókkal kedvezőbb működési környezetet jelent kazánhatásfok szempontjából azonos visszatérő hőmérsékletek esetén is.
Szia, FW200 leírása elég részletes. Milyen rendszered van? Ház aalapterület, tájolás, 1 v két szint melyik a padlófűtés? Kazán típusa, hydrováltós a rendszered vagy a kazán közvetlenül visz mindent (értsd előremenőre osztó utána padló és radiátor körök). Esetleg ház hőigénye -12C n? Szigetelt?
Rendszerben van egyéb érzékelő, pl., külső hőmérő, körönként thermosztát, hol van FW200 kazánba beépítve vagy pl. nappaliban?
FW200 bus os rendszer beállítása nem a legegyszerűbb, de nem lehetetlen...