A Lidl -ben vásárolt a 100 %, 50 %, villogás végett esne ki. Ezt írtad az előző írásodban, hogy ez neked nem felel meg.
A L10 meg tényleg használható, picike darab. Bár a gazdaságosság tekintetében a Zebralight a nyerő. Ráadásul nálam ez kis kedvenc. 3,50 € -ért / darabját, vettem hozzá diffúzort, így ez végett, akár lámpásnak is tudom használni kinti környezetben.
Viszont az LA10 szimpatikusabb, mint az LR30, ellentmondva a számoknak. Nem kell plusz töltő, akku, és tökjó pici. A 10 lumennel elmegy 3-4 éjszakát, és egy AA elem bárhol akad.
Nekem több fajta is van. Lidl -ben vettem a Li-Ion -osat, USB töltéssel (ez neked nem felel meg), a világ legkisebb darabja, a Nitecore LA10 (ez 1AA -val, 10 lm mellet, 23 órát bír). Ezenkívül 25,4 mm -es diffúzorom van lámpákra és főleg az 1AA -s Zebralight SC5 OP -vel használom (8 lm -nel 42 órát bír). Az újabb Zebralight SC5W MKII pedig még jobb (8,6 lm -nal 48 óra). Karácsonyra meglepem magam vele.
Neked viszont a Nitecore LR30 -at ajánlom. Nitecore F1 töltővel, meg 1 db akkumulátor hozzá, és már meg is van. Később majd másra is használhatod.
Kempinglámpát (lantern) keresnék, hosszabb üzemidő (40-50h+), kis fényerő (10-15 lumen) párosítással. Amolyan éjjeli fénynek gyerek mellé, aminél azért látni is lehet.
Amit most használunk, az egy 4AA-s, ami 12 lumen, de bő 2 éjjelt bír csak, és kontaktosodik valahol, elemcserénél nem akar működni, vacakol, többször le-fel tekerés, mire ráveszem, hogy működjön.
Meg van egy másik, régebbi Energizer, ami sokáig bírná, de az nem éjjeli fény, inkább csak tájékozódási pont a lámpa megtalálásához. A lámpás fele meg túl fényes (40 lumen). (data.energizer.com/pdfs/636636.pdf).
Tud valaki ilyesmit? USB-n tölthetőség előny volna, de ha sima AA-kkal megy, az sem gond. Túl nagy azért ne legyen. (Sok kempinglámpa 100%, 50%, villogó üzemmódja miatt esik ki.)
Igen, olyan, ahogy írtad. Abból a színhőmérsékletből volt akció. Engem sem nyűgözött le, de nem is mondom, hogy rossz. Az S2+ meg ár/teljesítmény bajnok.
Van egy Mag Lite 2D PRO lámpám. Majdnem tiszta újnak néz ki. Ha elküldöd az e-mail címedet, tudok róla fotókat is küldeni. Ha érdekel okosban megoldhatjuk. ;-)
Valójában a másik értelmezésnek amit gondolom mindenki alapállásból gondol, hogy egy nő hasában egy gyerek állnak, nincs is semmi értelme, mert ott egy gyereknek nincs annyi helye, hogy fel tudjon állni, de abba sem gondoltam bele idáíg.
Az, hogy "kicsusszant mint..." meg nem tudom, hogy honnan szedtem, valószínű, hogy vagy már hallottam valahol, vagy improvizáltam. :)
Viszont ez a "Kati" szerkezet, bárhogyan is néz ki, k0rv4r5 ártalmas egy gyerek lábainak a fejlődésére, hasonlóan mint amikor a szülő két kezével vezeti a még járni nem tudó 1-2 éves gyerekét, ugyanis ilyen korban a láb csontjai még nagyon puhák és az idő előtti terhelés miatt könnyen O vagy X lábú lesz a gyerek ami lányok esetén kimondottan nem előnyös. Az alapállás az, hogy a gyerek akkor kezdjen el csak járni, ha sajátmagától feltud állni. A saját szervezete tudja, hogy mikor jött el ennek az ideje. Ezt siettetni végzetes esztétikai hibát okozhat.
(Bocsi, hogy eltértem a tárgytól, de az ilyen dolgok feltudnak bosszantani. :)
Már láttam nem egy megoldást arra, hogy a 2 db D elemek helyett 1 vagy 2 db 18650-es Li-Ion aksit raktak be, de persze mindent méretezés kérdése, mert túl nagy teljesítmény a reflektor foncsorját is tönkreteheti.
Ebben az esetben pl. a rugóból le kell csípni a felét mivel a 18650-es akku 5 mm-vel hosszabb mint a "D" elem. Az más kérdés, hogy milyen izzót vagy LED-et teszel bele ami 7,2 V-al megy.
Elolvastam a cikked, nagyon jó, de a hatalmas töltő áram miatt szerintem ez a töltő elsősorban azoknak való akik gyorsan akarják újra tölteni az aksijaikat nem bánva hogy ezzel lerövidítik az aksik élettartamát.
Én történetesen nem bánom ha lassan töltődnek a NiMh aksijaim, általában 200mA-al szoktam ezeket tölteni. Anno én magam is soknak találtam a 10-12 rongyot a Conrad féle Voltcraft töltőért, de egyik karácsonykor valaki könnyelműen megkérdezte tőlem, hogy mit szeretnék karácsonyra és már nem volt visszaút és megvette nekem. :)
Én az Aldiban láttam hasonló tulajdonságú töltőt hasonló árban, de a töltőáramot nem néztem meg rajta, hogy mennyi.
Ma sikerült kivenni a kapcsolót is miután egész éjjel ecetsavban állt a MagLite, de az örömbe kis üröm is vegyült ugyanis mielőtt egy gumikalapáccsal és egy csővel kiütöttem a kapcsolót a házból, elfelejtettem a kapcsolót bekapcsolt állapotba tenni és az operáció eredményeként a kapcsoló felülről fogazott alkatrésze elnyalódott.
Úgyhogy, miután kitisztítottam az egészet és összeraktam (a kapcsolót is ízekre szedtem mert mindenütt ott volt az elemből kifolyt materiál), most csak úgy tudom használni az elemlámpát, hogy csak addig világít amíg a gombját nyomom ugyanis a hiányzó alkatrész miatt most nem tud kattanni.
Vajon lehet kapni a kapcsoló alkatrészeit külön?
Visszatérve az egész operációra, nem volt jó ötlet egész éjjel 20%-os ecetben áztatni a lámpát belülről ugyanis az ecet teljesen lemarta a vezetők fényes (aranyozott? vagy valami más sárga fém) részeit amit biztosan a gyárban valami elektrolízissel visznek fel, hogy ne oxidálódhassanak olyan könnyen.
Amúgy maga a kifolyt elektrolit marta meg a műanyag kapcsoló házat, maga az ecet nem tett semmi kárt a műanyag alkatrészekben.
Sajnos nem most vettem észre, hogy az elem beledagadt a lámpatestbe hanem már egy évvel ezelőtt, csak nem volt vele időm idáig foglalkozni. Csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy ne halogassátok az operációt (hasonló módon mintha a saját egészségetekről lenne szó) mivel minél előbb távolítjátok el a megdagadt vagy már kifolyt elemet, annál kissebb a maradandó kár. (ezt az egészet csak azoknak írtam le, akik nem tapasztaltak ezen a téren, hogy tanuljanak más kárán.)
18650 a nagy Maglite-ban: pont azon gondolkodtam, hogy valami hatékony aksit beletéve tök jó vízálló irattartó lehetne a több D-s lámpákból. Esetleg a kivehető irattok szolgálhatna az aksi pozicionálására és a kontakt biztosítására.
A Mag Lite normál használatban szinte elpusztíthatatlan. A kontakt, és elem problémát meg könnyű orvosolni. Nem véletlen adtak életfogytiglan jótállást, most meg 10 évet. Nem világverő a teljesítménye, de használható, főleg az ML sorozat a nagyok közül, és a MINI PRO, MINI PRO+ a kisebbek közül.
Elemhasználatra ajánlanám a NiMh típust. Lidl TRONIC akkumulátor + töltő, nagyon megéri. Olcsóbb lesz a fenntartása is, és ez biztos, hogy nem szivárog. ;-)
Hát, a műtét sikerült és a páciens sem maradt ott!
Végül is nem volt türelmem tovább várni és amikor a lámpa test már -16 fokos volt, beleállítottam a magas fazéknyi lobogó vízbe kb. 3 percig, utána kivettem és a konyha kövezetére le tett kis tuskóhoz ütögettem néhányszor (legalább 20-szor (a lámpa test sapkáját visszatettem előbb!) és utána a sapkát levéve láttam, hogy megindult, de csak olyan kicsit, hogy keserves lett volna így tovább folytatni, visszatettem a még lobogó vízbe, majd 2 perc után kivettem, majd a sapkát levéve belefújtam WD-40-est jó sokat, utána a sapkát visszatettem és megint a tuskóhoz ütögettem a lámpát (5-10-et), és most már határozottan éreztem, hogy megindult az elem lefelé. Levettem a sapkát megint és akkor a már félig elrohadt elem már szinte kipottyant mint Katiból a gyerek.
Most már 20%-os burgonya ecettel van színültig töltve a test, sapka rázárva, hogy oldja a korróziót és/vagy kicsapódást, majd felteszek ide fotót az elemről is és a már tiszta testről is.
Mivel belül a kapcsoló test pereméig vagy széléig ér a fehér kicsapódás, ezért választottam ezt a módszert, hogy könnyebb legyen majd kitolni a testből a kapcsolót. Már 2 órája állt a lámpa fejjel felfelé, most fordítottam meg, hogy a sapka legyen felfelé. Érdekes, hogy a kapcsoló is elég jól tömít, nem folyik át rajta az ecet.
Biztos vagyok abban, hogy többet ilyen eset nem fog előfordulni velem, mert ezentúl kizárólag csak újratölthető 18650-es vagy nagyobb méretű Li-ion cellákkal fogom használni, hogy még milyen cellatartóval, hány cellával és milyen LED-del at még nem tudom, bele kell ásnom magam ebbe is, amit láttam Youtube-on ez is egy külön "tudomány". :)
Van nekem két már nem működő laptop aksim is amiket ma szétszedtem és a 12 db cellából csak 2 tűnik halottnak, a többi 3,5 és 3,7 V között van, persze, hogy milyen a tároló képességük azt még nem tudom.
Vissza térve erre a D cellás MagLite elemlámpa operációra, ha mégegyszer ezt meg kellene ismételnem, akkor bizony kivárnám az 1 napot hogy a test valóban letudjon hűlni -19 - -20 fokra, azonkívül nem 3 hanem 4 percig tartanám a lobogó vízben és rögtön már az első próbálkozás előtt telifújnám WD-40-val, így tuttira az első próbálkozásra kipottyanna a bűnös elem.
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, különösen FBLLMAG-nak.
A gyengébb Zebralight SC600 IV is 1600 lm -t fog tudni, és XHP35 ledet fog használni. :-D
Mind a két fajta 3,8 hüvelyk, azaz 9,65 cm hosszú, és 1,2 hüvelyk, azaz 3 cm fejátmérőjű. És már az új UI lesz rajta telepítve. Valamint ezek már az új PID rendszert használják, ami nem időzített leléptetést jelent, hanem az elektronika minél magasabban akarja tartani a fényáramot, mármint, ha a tulajdonos is azt szeretné. ;-)
Az új UI pl olyan finomságokat tartalmaz, hogy magam rendelek fokozatot az adott kapcsolási formákhoz, a villogási funkció már használja a MIN (én határozom meg a fokozatot) fokozaton való 0,2 Hz -es villogást, hogy éjjel is könnyebb legyen megtalálni. Akár egymás mellé, egy szintre lehet rendezni a MAX és MIN fokozatot is.
Már a Zebralight SC5 OP is nagyon tetszik, megvan már lassan 1 éve, de ez ... . :-)))
Ha kérhetlek, el ne fűrészeld a testet. A gumikalapáccsal sem az oldalát kalapálnám. Amit akarsz csinálni, mindenképpen óvatosan csináld, hogy a test ne sérüljön.
Viszont látatlanban is, lehet, hogy jó ötlet lehet a márkaszerviz. Amúgy használható lehet a gyógyszertári fertőtlenítő (Spiritus cum benzino denaturatus), ez is jól oldja, viszont az alumínium falat békén hagyja. A WD40 -el rásegítve, lehet kocogtatni fához. ;-)
Köszi a tippeket és a videó linkeket, jó néhány videót megnéztem ebben a témában, azt hiszem először úgy fogom megpróbálni kivenni a berohadt elemet, hogy a szétszerelt lámatestet (test, kapcsoló, elem) beteszem a fagyasztóba egy fél napra, hogy lehűtse -19 fokra, utána pedig kiveszem és rögtön beleállítom egy nagy fazék 100 fokos lobogó vízbe (kapcsoló alatt maradna a víz szintje!).
3 percig hagyom, hogy az alumínium ház felforrósodjon, remélve, hogy a lefagyott elem pedig minél hidegebb marad, majd egy betonra helyezett fadarabhoz ütögetem erőssen a testet (meg van gumikalapácsom is amivel magát a testet fogom puszilgatni), hogy az elem kicsusszanjon a kitágult alumínium testből. (a testbe a sapkát visszacsavarom, hogy a menete ne sérüljön az ütögetéstől.
Ha ez nem fog eredményt hozni, akkor hőlégfűvóval fogom ugyanezt megpróbálni, ha ez sem megy akkor lehet, hogy veszek egy új testet ha lehet egyáltalán azt külön kapni (a maglite oldalon, vagy nem tudom hol azt olvastam, hogy azt csak garanciában adnak, amúgy nem). de akkor is meglévő testet szétfűrészelem, hogy a kapcsoló+izzótartó kombót feltudjam használni ebből a testből.
Van valakinek jobb ötlete?
Szerintetek hány perc lenne az ideális a lobogó vízben tartani a testet, hogy a test minél forrób legyen de belül az elem minél hidegebb maradjon? Nem tudom miért, én 3 percre gondoltam.
És tudja valaki, hogy ha kapható, akkor mennyibe lenne egy új test?