Nos, a Ravenol márka úgy általában, nekem nagyon szimpatikus de az negatívum, hogy a biztonsági adatlapjaik nem elérhetőek, pedig kíváncsi lennék rá...
A másik probléma, hogy Magyarországon nem kaphatóak a szintetikus motorolajaik.
Volt itt már vita arról, hogy mennyire kell komolyan venni ezt az oldalt, mindenesetre szerintük PAO alapolajat tartalmaz, a mennyiségeket nem tudom értelmezni.
HC alapolajról említést sem tesz, ami akár jót is jelenthet. Szóval ennyit tudok róla...
A Motul X-Max biztos nagyon jó olaj, de picit csalódás volt, hogy ilyen húzós árért túlnyomó részt HC alapolajjal készül.
Szóval kizárásos alapon maradt nekem a Valvoline, aminek korrekt módon elérhető a friss, 2017-es biztonsági adatlapja, miszerint 50-60 % PAO-t tartalmaz.
540ekm van az automban, ebbol 270e-et en tettem bele. 15e km-enkent cserelek olajat arra, ami eppen akcios es van a dobozan nekem megfelelo minosites. Ket csere kozt nem kell ratoltenem. Volt mar benne Castrol, ATU Meister..., LM, Mobil, etc. Az utolso 60e km Mannol.
Soha egyikkel sem volt bajom csak a Mobillal. 12e km-nel sargan vilagitott Aladdin lampaja.
Azt, hogy létezik-e jobb a Castrolnál, nem tudom biztosan, minimum egy labor kéne hozzá.
Viszont mivel én is sok éve 0W-40 olajakat használok (Mobil1 NewLife, Motul X-Max) próbáltam alaposan körüljárni a témát és elolvasni minden fellelhető infót, adatlapot, nálam a magyar piacon kaphatóak között, jelenleg a Valvoline SynPower 0W-40 a befutó.
Biztonsági adatlapja szerint 50-60 % PAO-t tartalmaz, amivel kiemelkedik a maga kategóriájában.
" ... kicsi a valószínűsége hogy egy gyár vagy kereskedő - ha csak ki nem kényszerítik (mint a VW esetében) - bármikor is meghazudtolja önmagát. ... "
No látod ezzel maximálisan egyetértek ... és azzal is, hogy valójában minimális PAO tartalmú adalékról tesznek említést.
... de ez a "csöppbe" belefér.
... és mint olvasod sokan még a Mobil1 FS 0W-40 esetében is tiszta PAO alapolajat feltételeznek, pedig közel 2 éve talán, hogy az is "alakul". Talán azért is lett FS!:)
" ... a VW leírta, árulta, bizonygatta, tagadta ... mejd beismerte ... tehát van az amikor elfogy a levegő. Ez más példa ugyan, más a termék ... de olajnál akkor ilyen soha nem fordulhat elő? .... "
Bármikor bármi előfordulhat de szvsz annak kicsi a valószínűsége hogy egy gyár vagy kereskedő - ha csak ki nem kényszerítik (mint a VW esetében) - bármikor is meghazudtolja önmagát.
Értem csak egy tipp volt. Még megpróbálhatod a Kovács autónál(https://alkatreszek.hu/), ők is elég jók szerintem, komoly társaság, megbízhatóak. 2017-ben Ország boltja minőség díjas, azért ez sok-sok elégedett vevőt jelent. Minden téren megpróbálják maximálisa informálni a vevőket, többek között az olajokról is. Azért egy komolyabb webáruház polcairól szerintem nagyon csekély az esélye, hogy nem eredeti termékbe futsz, de te tudod a te döntésed. Sok szerencsét.
Két éve elmentem egy hivatalos importőrhöz, valahol az M3-as kivezető jobb oldalán van a telephelyük. Kérdezték, hogy minek autóztam ennyit, csak az olaj miatt? Mondom nekik, azért, mert olvastam a kavarásról, meg azért, mert náluk csak hologramos van. Hát ezen nagyot röhögtek. Azt mondták, bármikor vesznek több ezer hologramot. Magyarul az sem garancia semmire.
Nekem ebből az jött át, hogy legalábbis a német piacon történt valami változás: vagy altalanosan szigorították a marketing-kifejezések használatát, vagy a Castrolt kötelezték a változtatásra.
Én egyébként már sok éve használom a Castrol 0w olajait (edge meg fst meg titanium utónevek jöttek hozzá közben) abban a tudatban, hogy ez fullszint, tehát a legjobb az autómnak. Létezik ennél "jobb", ha az előírás VW 502.00?
Köszönöm, megfontolom! Én is szeretem, 10 éve Shell-nél tankolok. Most tudtam meg, hogy a Mollal ellentétben (amik az orosz kőolajat használják, amiben több a kén és más motorkárosító) a Shell a közel-keletről szerzi be a gázolajat, ami jobb minőségű.
Francia, 1.6 Hdi common rail rendszerű. Ha a turbó siklócsapágya előtti szűrő eldugul, akkor nem kap kenést és annyi a turbónak.