Előbb nem jót írtam. Az olaj dobozán szerepel az Ilsac GF5 és az SN . Azt meg máshol olvastam hogy ez a két szabvány szinte egyforma tulajdonságú olajakat takar.
Ja , fel van sorolva szinte minden , azért egy 5W40 olaj csak nem olyan mint egy 0W20 , meg az ACEA osztály is megengedő ránk bízza mit locsolunk bele .
Elfelejtettem hogy fel van sorolva az Ilsac GF-5 is , de ez ahogy olvastam megegyezik az API SN-el ,mindkettő magas lerakodás elleni és katalizátor védelmet jelent .
Próbaképp öntöttem bele Mannol Energy JP 5W30 olajat szerepel rajta az Ilsac GF-5 és az API SN is meg a Mitsubishi , Suzuki, Toyota, Hyundai , Nissan feilratok is . bár az ára gyanúsan olcsó, de ha rá merik írni hogy 5W30 API SN .......... csak jó, bár ez pár év használat után fog kiderülni nem az első olajcseréig kopna el a motor.
El kell adni, vagy fel kell újítani a motort. Másképp nem megy.
Nekem Opel Astra G-n számomra még vállalható 0,5-0,6 L/1000km volt az olajfogyasztás.
Gyors fejszámolással kiszámoltam, megérné-e hozzányúlni, és az olaj olcsóbbra jött ki :)
Aztán mégis úgy alakult hozzá kell nyúlni, egy szelep megadta magát.
Így cirka 140E Ft-ból fel lett újítva a hengerfej, 16 db új szelep, tömítések, szelepszár szimeringek stb. (minden ami ezzel jár)
Azóta 1500 km-t mentem vele (tudom, ez még nem sok de ennyin már kijött volna), nincs mérhető olajfogyás...
Az olajjal a kopott, elhasználódott alkatrészeket nem lehet megjavítani...
Esetleg (bár az említett motort nem ismerem) ha a kompresszió végnyomás rendben van, meg lehet próbálkozni szelepszár szimeringek cseréjével, az talán nem 100 ezres nagyságrend, és mérsékel valamit a dolgon.
Be mondom az említett motort nem ismerem, igaz kollégámnak ilyen van, ő is sokat szopott már vele amennyire tudom :)
Ha egyébként eszi az olajat, attól függően érdemes jó minőségű olajat használni, mert a szelepeken lerakódások keletkezhetnek, és kitámaszthatja a szelepeket...
A többi szelepen nálam is jó kis lerakódások voltak. De vélhetően az már az előzőleg (nem nálam) megtett 140E km hatása volt, "gazdaságos" olajjal...
Elsődlegesen nem az 1dl fogyasztáscsökkenés érdekel, hanem rövid városi távokon a kopásvédelem, mellette heti 1 alkalom autópálya 3500körüli fordulaton
Az enyémben 85e km van. Az első tulaj egy öreg papa volt, szerintem ő nem jutott 7000-es fordulat közelébe. A második tulajdonosról, akitől én vettem szintén nem tudom elképzelni :)
Többnyire én is a tradicionális olajcégek termékeit választom, szerintem ez most sem lesz másképp.
Én 0W-30 és 0W-40 viszkozitások között billegtem, végül az utóbbi mellett döntöttem (ACEA A3-B4). Márkát nem is említek mert ez bizalom és szimpátia kérdése, de ha már bizalom: én a Xado-ban nem tudok hinni a revitalizálós, kerámiás, "túl szép hogy igaz legyen" ígéreteik miatt.
A 0W-20 olajat kerülöm, annak ellenére, hogy állítólag ilyent kap gyári töltésként az autó. Találtam róla olyan infókat, miszerint az üzemanyag takarékosságra és környezetvédelemre lett kihegyezve, picit háttérbe szorítva a motorvédelmet.
Magyarul nem ideális olaj egy olyan autóba aminél a piros tartomány közel 7000-es fordulatnál kezdődik és ezt sok tulaj ki is használja néha.