A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Az lenne a kérdésem, hogy AWI hegesztéshez, -ha csak szénacélt hegesztenék- használhatok-e csak co2 gázt, vagy mindenképp kell hozzá argon gáz is? Miért, és van-e valami leírás erről?
Talan az oxid retegtol fugg. Ha az aramatado es a huzal kozott nem lesz jo kontakt, akkor szenvedes lesz. En nem rongyot, hanem finom csiszolovasznat epitenek be szerintem.
Üdv és köszönöm a leirtakat. Ezek szerint még van remény. Kérlek irjle pár infót a tapasztalataidból, (áramerősség stb.) amit eddig sikerült kikisérletezned. A családom igen korrekten lesi a lehetőséget, hogyan járjon a kedvemben ezért vásároltak nekem egy Tucana 205 Digipulse gépet. Feltehetően nem a legprofibb de tudomásom szerint 300 körül volt az ára, tehát nem lehet a legroszabb. Igyekezni fogok az utmutatásaid szerint gyakorolni, remélem nemsokára lessz valamilyen sikerélményem. Mészáros Jenő 06209758051
Én is amatőr vagyok. Pár hónapja vettem egy gépet és soha nem tanított senki hegeszteni. A YouTube-on nagyon jó videók vannak én azok alapján próbálkoztam meg hozzá olvastam egy két dolgot. Saját tapasztalat alapján mondom először egy lapos vason gyakorold az ív tartását pálca nélkül, egyre feljebb tekerve az ampert rájössz az ív megfelelő hosszára a pisztoly dőlésszögére. Nagyon fontos hogy a volfrám hegye szépen legyen köszörülve ha vasat v. savállót hegesztesz, ha eltompult vagy beszennyezted az anyaggal, nem érdemes kínlódni, meg kell köszörülni újra. Ha így húztál pár csíkot, akkor próbáld adagolni hozzá a pálcát. Nekem az áram megfelelő beállítása okozott eleinte gondot, meg a pisztoly tartása (sr26), elég nagy, a kábel nehéz, és kisebb vékony anyagokon pepecselni könnyebb lenne kisebb pisztollyal de ez volt a géphez. Egészen a kerámia előtt fogom úgy könnyebb vezetni, de a kapcsolót nehezebb működtetni. Az AC módot csak alunál használd, de az egy kezdőnek szerintem még nehezebb.
Sz-CS-K- nak, - probáltam AC, DC, Mix üzemmódban is. Lehet tul közel tartottam az elektrodát a heggeszteni kivánt anyaghoz, egyenlőre probálkozom, a kedven még nem ment el, de jó lenne valami kis sikerélméyny kapni.
Megtaláltam az Ebook,- on a könyvet, sajnos nem tudom megnyitni.
Az Iv hossza lehet kevés, sajnos még arra sincs infóm,( tényleg teljesen kezdő vagyok), hogy az elektrodának mennyire kell kinyulnia a gázterelőböl. Az anyaghoz tartás szögét már kinéztem egy prospeltusbol, - gondolom az átlagban helyes 20 ' körül a vizszinteshez képest valamelyik oldalra elbillentve. A porclánozási mozdulatokkal meg sem probálkozom, egyenlőre. Amit szeretnék elérni egy normális heggesztési varrat pár centi hosszban. Ha ráérzek, a többi sok gyakorlással menni fog. Remélem. Fogyóelektrodás géppel viszonylag szépen tudok dolgozni, (nem szakmám -a vassal, fémekkel kapcssolatban nincs semmi előképzettségem) de azt is akkor kezdtem el kapisgálni, mikor egy idősebb szaki elmondta, hogy a sercegő zsir hangját kell hallani, akkor jó a beállitás. ( lehet ezért sokan megköveznek, de tényleg ha hallom azt a (XXX hangot) akkor nagyon szépek a varratok amit csinálok. Teljesen hobbiszinten használom a gépeket részben mert szeretném tudni olyan dolgokat amik érdekelnek, részben a ház körüli kisebb javitásokat nem kkel "szakemberhez " vinnem
A kondin 2 paramétert találsz, feszültség és kapacitás. A feszültség érték minimum azonos, vagy nagyobb legyen. A cserénél figyelj a helyes polaritásra, mert azonnal hangos lesz a dolog, és gondosan rögzítsd a kondit, mert különben letörik a kivezetése! A neten talász, pl.https://www.hestore.hu/prod_10030632.html Ha ilyen, több van benne! Ha mig gép, akkor 63V-osból , kb 6db!
Biztos látni fogod, mert valamelyik vége ilyenkor kinyílik, szétnyílik, esetleg az elektrolit is kifolyik belőle. Ha lekapod a burkolatot és valóban az a hibás, akkor a rajta lévő adatok alapján keress hozzá a neten megfelelőt. Biztos lesz valamelyik elektronikai webáruházban, a cseréjét meg szerintem te is megtudod oldani, mivel csak rögzíteni kell a másik helyére és két vezetéket bekötni.
Mennyire tartasz rövid ívet? Ha túl hosszú, akkor is túlmelegít mindent. A hegesztendő anyagot is, nem csak a wolframot. Próbálj rákeresni a "Hegesztési zsebkönyv"-re. Elég részletes könyv,bár nem annyira gyakorlati, de néha megtalálható letölthető verzióban is.
Kaptam egy AWI ra alkalmas gépet, de teljesen zöld vagyok e térem, hol tudnék némi alapfogalomra szert tenni? Nem sokat de probálgattam a készüléket, az eredmények elszomoritoak. Egyenlőre csak vas anyaggal kisérletezgetek, de ez is siralmas. Bármilyen beálitásban probálgatom, viszonylag gyorsan legombolyödik a wolfram szál hegye, és a kerámia gázterelő is teljesen átizzik, el is deformálodott. A gép Tucana 205 digipulse.
Valószínűleg a kondenzátor. Nekem egyszer egy régi Hetránál volt ilyen, nagy durr, némi füst és csend. Két kondi volt benne, egyszerre mindkettő elpukkant. A cseréjük után simán működött tovább a gép.