Csak kérdés! Miért csak a 74-es viszonylatról lett elvéve az összes sst12? Tudom hogy 73-as viszonylatra és 79-re kell, de miért nem arányosan minden vonalról egyet- egyet? 74-esen utazók nem érdemlik meg?
Fent van mind a két kanyarodó vezeték. Tehát a régi 75-ös iránynak megfelelő, és egy új kapcsolat, a Hősök tere felől a Gundel felé. Majd meglátjuk lesznek-e váltók vagy legalább összeágazások. Ha lesz, akkor lehet majd ligetet kerülő körforgalmú trolijáratot szervezni :-)
Nem egy hátrány a Dózsáról a Gundelre fordító vezeték sem, mert akkor itt is vissza lehet forgatni a vonalat ha van valami gebasz. Bár úgy tereléshez nem sok értelmét látom. De legalább plusz egy kapcsolat.
hogy a 70-es kocsijai ki tudjanak állni garázsból Aluljáró felé
Ez tényleg elég alapvető dolog. Itt nem lehet szedőpakolással bohóckodni ekkora forgalomban, arról nem is beszélve, hogy nyilván oda-vissza ki lesz szigetelve a kereszt, ahogy az összes többi új.
Amiről én tudok, az a Gundel Károly útról a Dózsa György útra jobbra kanyarodó vezeték, tulajdonképpen az eddigi 75/79 vezetékének a helyén. Az esetleges későbbi Hermina úti 75-ös tereléseknél fog jól jönni, az előzetes hírek szerint az Állatkert felől jövő 72-es vezetékén váltót, a 75-ös új, Váci út felé menő vezetékén összeágazást kap. Ezzel összefüggésben a Stefánia útról is vannak (egyelőre kellően meg nem erősített) híreim: a 75-ös és 72-es ott éppen teljesen különálló vezetékeit is szándékoznak összekötni váltóval, így terelésekkor itt sem kell majd szedőt pakolni, valamint a garázsból Csáktornyára kiálló 74-esek élete is egyszerűsödne. Mondom, ezek még csak "kósza hír" szintjén ismertek előttem, de így legyen! :-)
A "felvonulási téren" annak látnám értelmét, hogy a jelenlegi - ideiglenes - 75-ös nyomvonalon a Dvořák sétány felé megmaradna a jobbkanyar a későbbiekben is, hogy a 70-es kocsijai ki tudjanak állni garázsból Aluljáró felé. Akár szedőpakolással is.
Nem adom elő, mert nem az én dolgom. Akinek ez a dolga, nyilván megpróbálja kijátszani a lehetőségeit
Elég kis mozgástér volt a Kossuth tér felújítása kapcsán. Ahhoz képest igen jó megoldás született. Sokkal szomorúbb, hogy egy lakó miatt nem használják a trolik a drága infrastruktúrát, valamint egyéb vonalra ezért jut kevesebb alacsonypadlós kocsi.
A Vértanúk tere és a nagy forgalom kapcsán nem tudom, hogy mit is mondjak. Talán azt, hogy kicsit meglep, hogy vpetinek kölcsönadtad a nickedet :) . Szóval az, hogy egy mellékutca teresedésénél három autó kerülget öt gyalogost, és feltorlódik még kettő, az budapesti viszonylatban szerintem nem nagy forgalom, és ha nagyon zavaró lenne a helyzet, nyilván lehetne forgalomtechnikával kezelni.
Minősítések nélkül érdemes kilátogatni a helyszínre. Amikor egyik vagy mindkét irányban masszívan áll a kocsisor, az nem pár gyalogos miatt van. Valóban időszakosan fordul elő, de pont csúcsban. Ez egy eleve zavarérzékeny vonalat nem fog javítani.
Nem adom elő, mert nem az én dolgom. Akinek ez a dolga, nyilván megpróbálja kijátszani a lehetőségeit. Aztán ha nem jön össze, akkor jönnek a rossz megoldások. Mondom, értem, hogy miért alakult így, de azért ne kelljen már örülni is neki.
A Vértanúk tere és a nagy forgalom kapcsán nem tudom, hogy mit is mondjak. Talán azt, hogy kicsit meglep, hogy vpetinek kölcsönadtad a nickedet :) . Szóval az, hogy egy mellékutca teresedésénél három autó kerülget öt gyalogost, és feltorlódik még kettő, az budapesti viszonylatban szerintem nem nagy forgalom, és ha nagyon zavaró lenne a helyzet, nyilván lehetne forgalomtechnikával kezelni.
A Felvonulasi ter felol is lesz egy jobbra kanyarodo vezetek a Gundel Karoly utra. Ennek koszonhetoen a 72-es liget fele levo vezeteke nagyon balra kerult. Kivancsi leszek hogy fogjak birni az aramszedok ezt a kiterest. Amugy ennek a jobbkanyarnak mi ertelme van?
Sáv váltás nélkül is végig lehet menni (bár GST-vel ha rövid a kötele ne erőltesd) csak lassabban kell. Viszont a forgalmat úgysem tartod fel ha óvatosan mész a külső sávban mert a Festetics lámpa amúgy is piros.
Nincs ellentmondás. Sokan gyalogolnak ott. Ha fordulna a troli, akkor is. Ezen nem változtatna, hogy a leggyengébb forgalmú szakasza a 70-78-nak. Hozzáteszem, nem engem kell meggyőzni, hogy miért ott van ma a troli ahol, nem nekem kell a nyugati példákat hozni, hanem pl. Igalinét. Azt viszont tartom, kicsit túl van tolva a dolog. Ennél azért vannak fajsúlyosabb gondjai a troli üzemnek. Alapvetően a mai megoldás is jó. És igenis a közúti közlekedésnek, a mélygarázsnak és sok egyébnek is köze van hozzá.
Többen gyalogolnak ott, mint ahányan használnák azon a szakaszon a trolit. Kicsit bolhából elefánt. Engem pl. jobban bántana a Kerepesi úti oda-vissza sávváltás a Rottenbiller irányából, ami a mai napig megvan.
Megnéztem volna ahogy ezt előadod mondjuk a miniszteri biztos előtt. A lehetőségekhez képest nem lett rossz megoldás, minimálisan kell többet gyalogolni az utasoknak, cserébe nem kell egy forgalmas közutat keresztezni, egyből egy sétálóutcába jutnak. A jövőben akár bejárhatja a régi hurkot a troli, ha lesz elég önjáró. Csúcsban ajánlom a Vértanúk tere megtekintését. Többet veszíteni a troli, mint nyerne.
A régi állapot tarthatatlan volt, méltatlan a városhoz, és a felújítás teljesen indokolt volt. Igen.
Az, amilyen prioritást ezen belül a tömegközlekedés kapott, az már kevésbé. Csoda, hogy a villamos maradt...
És nem, a trolik hátrébb helyezése egyáltalán nem vállalható. Ki lehet bírni, persze, a Garay utcát is ki lehet bírni, de jól mutatja, hogy mennyire nem volt szempont az egész.
Jó megoldás az lett volna, ha pl. a troli mondjuk a Garibaldi utcán át érkezve a metrókijárat előtt venné fel az utasokat. A vállalható megoldás meg a Vértanúk tere.
A belvárosi autók, mélygarázs stb. jogos kérdés, de mérsékelten tartozik ide.
Egy EU-s főváros "minőségi" Köztársasági palotája, amely előtt csúcsórában 27 trolibusz halad el 4 vonalra osztva!
Nem "csak" 20 troli 2 vonalon a Földművelésügyi minisztérium tövében, ahol gyakorlatilag mibe is lehetett belerondítania a troliknak? Az ott lévő fákba? Az osztrák parlament előtt villamos megy, mint itt is! Arról nem is beszélve, hogy az 5. kerület elérte, hogy Solarison kívül más ne nagyon menjen forgalmi kocsiként a Kálmán Imre utcába. Semmivel sem kell jobban túl misztifikálni egyik "fontosabb" épületet, közterületet a másiknál.
A Grassalkovichok egykori palotája a szocializmus idején úttörőpalotaként szolgált, ma a szlovák köztársasági elnök székhelye. A ’70-es évekig villamos, ma pedig trolibusz jár előtte, Hodzovo námestie, Pozsony (forrás: dr. Sinka Péter)
Én az ilyen dolgokban azt tartanám szerencsésnek, hogy egy-egy tervezési fázisban (bármilyen szint /tanulmányterv vagy kiviteli) is legyen), a tervezői kooperációkon felül legyenek külön, kiscsoportos BKK-BKV-Budapest Közút egyeztetések, amik alapján egy kompromisszumos megoldás születhet.
A Dózsa vitába nem szeretnék beleszállni, a Kossuth tér minősítését maximálisan elutasítanám. Egy EU-s főváros Parlamentjének környezete igenis legyen minőségi. A régi állapot tarthatatlan volt. Méltánytalan a fővároshoz. A Kossuth tér a metró állomás közvetlen környezetét kivéve egy kihalt tér volt. Tessék megnézni ma. Tele emberekkel, turistákkal. Önmagában a trolik hátrébb helyezése gyaloglásban még vállalható. Sőt elnézve a Nádor utcában keletkező torlódásokat, jó is hogy nem a Vértanúk terén fordul a troli, mert azzal vesztene rengeteg időt. Inkább az az érdekes, miért erőltetik az autót ennyire sokan a belváros abszolút közepén, a szűk utcákban. Ami beruházás inkább kérdőjeleket vet fel, az a József Nádor téri mélygarázs, hisz az csak vonzza a Nádor utcán át az autókat.