A ház 55 éves, terméskő alapon vastag, 50 centis vályogtégla falazatú (csont száraz), ~ 100 m2-es. A mennyezet is a szokásos nád, deszka, légrés, deszka, sár. Ráadásul kapott alulra álmennyezetet, így még egy légréteg segíti a szigetelést.
A régi metlakit meghagytuk mindenhol, arra hidegburkoltunk rá, 2 szobában pedig hajópadló van, amire padlószőnyeg került.
Az ablakok 6 légkamrás műanyagok.
A tető pala, amit zsindellyel fedtek.
Ehhez vettünk egy ~ 30 kW környéki vegyestüzelési kazánt, nem bolti, épített.
Van továbbá egy C12-es FÉG gázkazán, de ez nem lesz használva.
A hálózat ötrétegű henco, amely védelmében bekerül egy biztonsági hőcserélő.
Légköbméterenként 60 W-tal számoltam, ráadásul 3 m belmagassággal, és az így kapott teljesítménytől 20-30 %-kal nagyobb radiátorokat tennék be. Pl.: 12 m2-es szobánál: 12*3*60 W = 2160 W *1,3 -> 2,6-2,7 kW környéki radiátor kerülne ide.
Nagyobb szobáknál pedig egy nagy helyett 2 kisebbet tennék be.
Túl nagy tartalékot hagytam benne? Ha sok hülyeséget írtam, szívesen fogadok szakmai tanácsot, nem vagyok szakmabeli :).
Nekem meg az a véleményem, hogy az ár hűen türközi a márka eladhatóságát.
Én termotekniket tetettem fel, nagyon jó döntés volt, mert a D-ÉG befuccsolt mire a szereléshez értünk, és azt az 1-2 radiátort amit akkorra hagytam már meg se tudtam volna venni ugyanabban a márkában. Ennyit a büszke magyar márkáról. Hozzáteszem: sajnos. :(
Lapradiátort szeretnék vásárolni, de nagy a tanácstalanság, milyet is.
A magyarhoz húz a szívem, de sok felől hallom, hogy olyan már nincs. Ez helytálló? Akkor a Dunaferr / D-ÉG már csak nevében létezik (egyáltalán mi a különbség a 2 közt?)
A D-ÉG-en belül van a magasabb minőség (Uni Lux), meg van a standard. Megérheti a felárat a drágább?
Volt, ahol a Purmot ajánlották (Szatmári).
A Megatherm-nél a Termo Tekniket (török) tolják, esküdöznek, hogy nagyon jó, nincs velük semmi gond a 1x év forgalmazás óta.
Egy sokadik helyen a Dunatermet sztárolták.
Egy volt csoporttársam a Koradra voksolt.
A rendszer, amire kerülne a 9 db radiátor: vegyestüzelésű kazán 60-MVSBF biztonsági hőcserélővel (Megatherm), henco csövezéssel, zárt, 40 literes tágtartállyal.
Milyen képlettel lehet egy körülbelüli (nem mérnöki pontosságú) mértéket kiszámolni arra, hogy mekkora légbeeresztő képességű típust válasszak? (Szükség esetén természetesen többet.)
Jelenleg semmilyen sincs beépítve, viszont a tél közeledtével nem nagyon szeretnénk az ajtót/ablakot kinyitni, ha elszívást szeretnénk hatékonyan eszközölni.
Számít gondolom a lakóterület térfogata, illetve az elszívó és kazán teljesítménye is (ezek reteszeltek).
A lapos típusokat részesítenénk előnyben, mint például az Aereco.
Nem alul , nem felül, hanem a füstcső körül. Az ábra és maga parapet is két csőből áll. A belső a füst kifelé, a külső a levegő befelé. Az más , hogy nem koncentrikus tehát alul azért több levegő megy be.