A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Nem zartam ki egyiket sem, meg nem kaptam mindenhonnan arat, azert az is donto szempont lesz. 40-50 ezer, vagy esetenkent 100+afa kulonbseg mar azert szamottevo egy hasonlo meretu es tudasu gepnel.
Igen, de en 3 fazisut keresek most mindenkepp. 1 fazisubol egy kis inverterest vennek, annak ugy van ertelme, de hordozhatonak egyelore abbol eleg a Stahlwerk WIG200P.
A melóhelyemen egy 250-es 3 fázisú Weldi- vel hegesztek vasat, Itthon viszont egy 200- as 1 fázisú Hanyec féle gépem van.A hanyec gépe sok fokozatra van osztva, az enyém 12- re. Hegesztette vele 180- as I gerendát, de a fémfűrészemre a vékony lapot is meghegesztem kevert gázzal. Szerintem és még pár ember szerint bőven megéri az árát. Egy volt kolléga kerítéseket kapukat hegeszt vele. Az ár személyesen megbeszélendő :-), de ha kell elhozhatod palackkal dróttal azonnal. A 3 fázisút olcsóbban megkaptam volna, de nekem nincs 3 fázis, egyszóval remek gép a Hanyec féle.
Igen, ez a 7 van az en listamon is, erosen kivancsi vagyok, ti mit ajanlotok. Kozel nincs egyik sem, szoval ez nem befolyasol.
A Weldit nem mondom, hogy kilottem, de kicsit dragabbak, mint a tobbiek, legalabbis a listaaruk. Valamiert a B-maxrol rossz emlekeim vannak, mintha jart volna nalunk egy, amit nem szerettem.
Talan a Nagykorosi Trakis Europeweld es a Hanyecz fele verzio, ami szimpatikus. Utobbi pedig nagyon jo arat is mondott.
Az üzletben nem volt, tavaly sem, úgy kérdeztem rá hogy van-e. Hátra kellet menni az udvaron át, és egy garázsban voltak a gépek. Meg volt egy másik helység, ott egy szaki javított, vagy rakott össze gépet.
Weld-impex, B max, Trakis-Hetra Bp. Hanyecz féle, Formig, Trakis Nagykőrös, Elektromig kft. Amelyik gyártó a közeledben van, menj be próbáld ki, biztosan meg tudsz egyezni velük.
Jo estet! Remelem nem gond, ha itt is megkerdezem, hogy a magyar gyartmanyu hegesztok kozott melyik lenne az amelyiket mindenkepp erdemes megnezni olyan 250-300A koruli meretben?
A foszforsavval kapcsolatban igazad van, hogy veszélyes. A melóhelyemen a pácoló műhely munkatársai csak védőruhában, és oxigénmaszkban dolgoznak vele. Szórópisztollyal beszórják a felületet, majd egy óra pihentetés után sterimobbal lemossák. Ezt passziválásnak mondják. Egyébbként, egy matt felület lessz a kezelés után.
Volt melóhelyemen tisztító páccal fényeztük ki a varratokat.Felecseltük majd vízzel lemostuk és aztán persze passziváló folyadékkal bevontuk a felületet, így sokáig szép maradt.
Most nem jutok hozzá ilyen anyagokhoz, és azt az évenkénti pár saválló varratot megoldom másképp.Csőnél a belsejét is védtük former gázzal, de most csak nitrogénhez jutok hozzá ha csövet hegesztek azzal csinálom.
Ezt a foszforsavat nem ismerem, de veszélyesnek tűnik.
A hegesztés a képeken nem életem legjobbjai, de csak egy sima koppintóssal awival csináltam ahol nincs utógáz csak elrántod az ívet és valamennyire visszarakod a pisztolyt az argon áramlással. Meg 3-4mm hézagot is bekelett raknom úgyhogy jól megégettem az anyagot.Kb:55 amper, 10liter argon,1,6-os piros wolfram, 2,4 hozaganyag.
Az enyém leginkább jobbról a legelsőre hasonlít persze nem ennyire szürke de hasonló!Sajna még nem értem rá kipróbálni gátlókat kellet cserélnem a kocsin majd holnap !