Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Sziasztok! Pár perce regisztráltam a csoportba. Egy kedves hozzátartozomrol van szó. 39 éves februarban diagnosztizáltak nála rákot. Grade 4 súlyos rosszindulatú daganat fej, nyak, garat. Atet két oldali nyirokcsomóban. Első kemoterápia május 24. amit azonnal le is állítottak, a verkep miatt. Július 24 től szeptember 4. sugár terápia plusz két kemo. A harmadikat nemkapta meg. Az allapota azóta iszonyúan leromlott. 12 hete konkrétan nem eszik. Folyamatosan nyelési problémák vannak nyákot kell kopkodnie, és még a viz nyelesenel is fájdalmai vannak. Az orvosok nekünk nem mondanak semmit. Jelenleg kórházban van tramadol cseppet kap3szor amit időnként ki hány. Kedden járt onkologusnal aki állítólag azt mondta minden rendben van. Úgy érzem nem mond el mindent. Nagyon szeretnénk segíteni neki de nem tudjuk mit tehetünk érte. Szeretnénk tudni milyen kilátások vannak. Köszönöm a válaszokat.
Nem értem hogy miért kap olyan kezelést, amitől ennyire rosszul van. Rengeteg olyan kemoterápiás szer van ami jobban viselhető. Lehet hogy nem annyira hatásos, de jobb mintha semmit sem kapna. A mi kórházunkban az a szokás ha valaki valami durvább kemót kap, előre befektetik, az első nap csak olyan infúziót/gyógyszert kap ami csökkenti a rosszullétet. A kemó alatt és utána is mindent megtesznek hogy ne szenvedjen.
"mindenki kívülálló, aki nem éli át azokat a mellékhatásokat, azokat az érzéseket, az "ennél a halál is jobb" gondolatát""
Hát nem tudom, kemoterápiát nem kaptam még soha, értem, viszont feküdtem fél évig fájdalomban várólistán gerincműtétre, ebből 1 hónapot kórházban, 2 hónapig rettegtem hogy mikor kapom a következő fentanyl tapaszt, mellé a contramallal együtt (aztán 2 hét a megvonási tünetekkel), aztán megismételtem 3 év múlva, mindkét műtétre úgy feküdtem be, hogy vagy járok utána vagy nem.
szerintem együtt tudok érezni, de nem biztos hogy megérteni is tudom, hogy így döntsön. Főleg hogy bár megterhelő a kezelés, de jobban van.
Úgy éreztem, muszáj, jelentkezzek, (pláne úgy tűnik, hallhatásom oka rég óta nem kavar, szerencsére) hogy a dögöm elleni harcom eredményét közre adjam, érdemes küzdeni.
Meg volt a kontroll sorozat, nincs rosszabbodás, sőt! Közreadom szokásom szerint leleteim. Egyenlőre úgy tűnik most én vagyok a győztes. Odafigyelek életmódomra, de nem ez tölti ki napjaim. Sütök, főzök, elteszek, bár nem érzek semmilyen ízt változatlanul. Változatosan eszek, illatra és látványra hagyatkozok. Gyomromra nagyon figyelek, mert ez a legjobb, tökéletes szervem. Sajna a műtét óta igen fáradékony vagyok, többet alszom, mint egy csecsemő. Terápiám az változatlanul amit ismertek.
Na, és a gazdálkodásom: jelentősen nőtt a szárnyas állományom, mesterséges keltetéssel felhagytam, viszonyt vadon több a szaporulat. Sokszor egyszer csak kis japán tyúkom elővezeti 9-11 csibét,máskor előbújik néhány néma kacsa család. Már osztogattam. :-)
Elek, a MEK MESTER, kecském még ma is él; akkora. mit egy szamár.
A hasüreget a rekeszizom választja el a mellkastól (a hasadat vágják fel májműtétkor), és másodkézből volt már dolgom májműtéttel, de persze biztos kórháza válogatja. A Sotén tuti, h az általános sebész operál májat.
Az áttétekkel pedig úgy van, hogy nyirokáttétnél már nagyon ritkán műtenek első körben, ilyenkor tényleg az a protokoll, hogy előbb kemo. Ennek többek között az is az oka, hogy műtét után nem szabad azonnal elkezdeni a kemot, mert nagyon csúnya sebszétnyíláshoz is vezethet, ráadásul a kemo összes mellékhatását felvágott hassal elviselni elég barátságtalan.
Sajnos a kemo felér egy pszichológiai hadviseléssel és kívülállók számára nem mindig érthető, hogy miért nem akarja az illető folytatni (mindenki kívülálló, aki nem éli át azokat a mellékhatásokat, azokat az érzéseket, az "ennél a halál is jobb" gondolatát").
Nagy szerencséje párodnak, hogy te megérted és mellette állsz!
A héten voltak a kontrollvizsgálatok, tüdőáttétre számítottam, de a mai kismedencei MR-en derült ki, hogy a szeméremcsonton keletkezett áttét.
Jót derültem két asszisztens meglepődésén, akik figyelmeztetni próbáltak arra, hogy a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. A harmadik pedig a vizsgálatot félbeszakítva érdeklődött, mi van velem , hogy sem a húgyhólyagot, sem a prosztatát nem látja a képernyőjén.
"Összegezve a dolgot, én hajlok afelé, hogy gyakran nem mindegy, hogy hol és mikor, és ki fedezi fel a daganatot, és hogy hol, mikor, ki, és milyen kezelést kap."
Az áttétképződésről nem lehet biztosat mondani. Nálam a tüdőműtét után 11 évvel adott áttétet a tüdődaganat. A műtét után nem adtak sem kemót, sem sugarat. Ha nem kapják ki a daganatot, akkor valszeg nagyobb az esély az áttétképződésere, mint utána, de erre nem vennék mérget.
Ha az szeptemberben látható lett a ct-n, akkor az mikroszkópikusan már márciusban is ott volt. Épp ez a célja a neoadjuváns kezelésnek (akkor szokták adni, ha a daganat túl nagy vagy túl közel fekszik egy nyirokcsomóhoz vagy feltételezhetően már beszűrt legalább egy nyirokcsomót. Ilyenkor első körben nem jön szóba sebészeti megoldás.
Fura, amit a májról írsz... A máj a hasüregben van, az ember azt gondolná, hogy általános sebész kell hozzá (ilyet tudok ajánlani, Dr Winternitz Tamás a SE I. Sebészeti Klinikán).
Az én daganatom 1 cm-es volt amikor kivették. Sehol nem volt áttét. 1,5 évvel később áttét volt a hónalji nyirokcsomókban, azonnal az összeset kivették. A következő 5 évvel később jelentkezett. Áttét a gátorban, a szegycsontban, és a mellem szöveteiben.
Az áttét nem látható azonnal. Hónapok, esetleg évek telhetnek el, mire látható méretűvé növekedik.
Egyébként én se értem, miért szarakodnak műtét előtt a daganat kisebbítésével?
Különösen akkor nem, ami a te eseted is - egy béldarabot el kell távolítani és akkor nem mindegy, hogy 3-4-5 centi?
Vagy pl a jobb felső tüdőlebenyben lévő daganatot kisebbítgetik, aztán kikapják az egész lebenyt!! Mire volt jó előtte a cirkusz / sugár, kemo / ? Ráadásul a műtét után újra kemóznak, a maradvány elpusztítása miatt....
Én úgy gondolom, persze lehet, hogy rosszul, hogy ha bent hagynak egy olyan bélrészt, ahonnan előzőleg kikemózták a daganatot, ott nagyobb lesz a kiújulás valószínűsége, mert az a rész előzőleg már érintett volt...Szerintem az volna a logikus, hogy csak akkor kisebbítsék műtét előtt a daganatot, ha érhez tapad, vagy hasonló problémát jelent a nagysága! Egyébként vágják ki ép széllel az egészet!
Elolvastam a hozzászólásod...mire gondoltál, amikor azt írtad, hogy lelkiismeretesebb hozzáállással április táján megelőzhető lett volna a máj áttét. Ezt nem értem egészen világosan, hiszen folyamatosan kaptál kezelést, ha jól emlékszem / de lehet, hogy rosszul? / Túl sokat kellene visszaolvasni.....