Hát kb. az a 6-8 jellemző, amit általában feltüntetnek az adatlapokon, -bár nem vagyok róla meggyőződve hogy pusztán ezek alapján egy olaj miként működik egy adott autóban- összehasonlítási támpontot mindenképpen adnak.
Viszkozitási osztályonként ha összehasonlítom az adatokat, lehet látni azért hogy melyik érték a kiugró, akár lefelé akár felfelé.
Csak egy túlzó példa: Ha mondjuk egy 5w-40-es olaj több értéke majdnem besorolható egy 10w-40 -es átlagba, nem azt az 5w-40-es olajat fogom választani.
Most fáradt vagyok részletesen kifejteni, hogy mit mivel és hogyan vetek össze és abból nekem mi fontosabb..
Azt előrebocsájtom hogy nem vagyok olajszakember (valszeg nyílt titok), de attól érdekel a téma.
Elvileg 8000 km után, (kevés olajmennyiség, sok rövid távú használat miatt), de most annyi sem lesz.. Még a komolyabb hidegek előtt lecserélem, kb. 1 hónap múlva (Nincs garázs, utcai harcos a gép. :) ). Olyan 5-6 ezer lesz benne. Az igazság az, hogy az olajfogyasztás mértékéről akarok infót szerezni inkább, hogy egy másik márkából esetleg másképpen csipeget e a kocsi.
Nem kutattam utána, de nyilván simán drágább a Liqui Moly, adatlap alapján viszont nem veszel gyengébb olajat ha a Meguin-t választod..
Én soha semmiből nem veszem a legdrágábbat, mert mindig van alatta egy árszint, amiért ugyanazt megkapod. Nem azért mert nem lenne rá plusz pár ezer forintom, csak minek... Inkább elvi kérdés. Nyilván ha márkafun valaki az egy dolog, meg mindenki annyit költ arra és amire, amennyit akar, ez meg a másik.
" ... ezek is mind csak középszerűek, azért mert olcsók ... "
Azért az árképzés és a minőség ilyen összehasonlítása kicsit merész. Itt van ez a két olaj. Szerinted az "olcsó" mennyivel gyengébb a nevesebbnél/drágábbnál. Vagy kérdezhetem: más?
Ez nem az a kategória, mint az SCT fanfaro stb... olajok. Itt nincsenek kirívó hiányosságok, vagy hibák az olajokban.
Mint minden márkánál, ennél is vannak különböző kategóriájú olajok, amik az árazásban is visszaköszönnek. Az más kérdés, hogy az eurol alapvetően olcsó minden szegmensben, de mindemellett tisztességes, jó olajok.
Én nem mondanám hogy szar, semmiképpen sem. Az lehet hogy van jobb olaj pl. Mobil 1, vagy Motul-on belül, csak ugyebár nézzük már az árakat is. Reálisan kb. félárért szerintem nem kell várni a csúcsok csúcsa olajat...
Azért néztem én is az Eurol Super Lite-ot mert vagy ez, vagy a Q8 Formula Excel 5w-40, de talán az utóbbi marad.
Igazad lehet... Ez egy 5w-40-es olaj, de pl. egy 10w-40-es Valvoline Synpower-nek -42 a dermedéspontja, ami veri.. A kinematikai viszk. 40 fokon Eurol 93, Valvoline 94, kb. ua. Hmm... Az értékeket nézegetve inkább egy minőségi 10w-40, mint egy rosszabb minőségű 5w-40...
Ezek relatíve kiugróak/mások, összehasonlítottam több, hasonló 5w-40-es olajjal, (API SN, ACEA A3/B4 Shell Helix, Motul 8100 X-cess, Valvoline Synpower, Q8 Formula Excel), ezek az értékek átlagban 81,9-85,4 ill. 13,6-14,2 között szóródnak...
Jól értelmezem, hogy ez az olaj 40 fokon és 100 fokon is sűrűbb kicsit? Ez most akkor jó, vagy nem jó... ....van akinek jobb, van akinek rosszabb?
Lobbanáspont 202 C., Motul 8100 x-cess 230 C. Ez elég jelentős különbség, bár gyakorlatban nem tudom ez mennyire fontos..
A Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90 és a Ravenol MTF-1 SAE 75w85 között hivatalosan mekkora a különbség, nem tudom megmondani, de nekem a ravenol olaj bevált a hidegen is jobb váltási érzet miatt.
Pedig csere előtt nem is gondoltam, hogy jobb lesz, nem számítottam rá, mivel a castrol olajjal is jó volt, tehát nem azért váltottam.
Gondolom minden autónál más és más, de azért az se mindegy, hogy kinek mekkora mennyiség kell. Nekem csak 2 liter ezért nem volt egy nagy érvágás.
Az autóm mitsubishi lancer 1.6i (2009-ben vettem) még az előző generáció amibe 75w-85 vagy 75w-90 api gl-4 az előírás.
Valaki meg tudná mondani, hogy mekkora és mi a különbség a 75W90 és 75W85 váltóolajok között?
Jelenleg 75W90 API Gl-4 Castrol van a Corolla váltójában, ez is a gyári előírás.
Viszont szeretnék most olajat cserélni benne és gondoltam váltok Castrolról Ravenol olajra és az olajválasztója első helyen a RAVENOL MTF-1 SAE 75W-85 olajat dobta, csupán 2. és 3. alternatívának dobott 75W90-es olajat.
Vajon jobban járok a 75W-85-ös olajjal vagy, ha nem akkor miért azt ajánlotta a Ravenol?