Keresés

Részletes keresés

Eredő Vektor Creative Commons License 2017.10.01 0 0 30896

kell a laptopra egy levelezőprogramot telepítened(ha nincs...) és / vagy abban beállítani a szükséges postafiókot.

Előzmény: Törölt nick (30895)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.29 -2 0 30895

Üdv az Uraknak, Hölgyeknek!

Úgy látom, itt sokan vannak akik tőlem sokkal jobban értenek a számítógépekhez mint én!Igaz, nem excelről kérdeznék,(nem mintha arról nem tudnék mit,)

de a segítségeteket szeretném kérni abban, hogy megtudjátok-e mondani, miért nem tudom megnyitni az index fórumaiban a fórumozók publikus e-mail címüket? Vmit javítani kellett a laptopomon, azóta. Ugyan ez a művelet a tableten szépen működik, tehát a laptop beállításaival lehet vmi gond, de nem tudom mi!

Köszönöm előre is a segítségeteket!

pimre Creative Commons License 2017.09.26 0 0 30894

Ennek alapján viszont nem teljességgel megoldhatatlan Hoter 30864-e hozzászólásában, majd a 30879-ben pontosított feladat megoldása úgy, hogy az összefűzendő stringrészek közé fűzi a karakter(10)-et, majd amikor kész van a kitöltés az összes sorban, akkor a teljes oszlopra vonatkozóan beállítani a sortöréssel több sorba történő formázást. 

Az persze, hogy mi hogyan kell kivágni, meg összefűzni, az nem derül ki egyértelműen az adott két hozzászólásból, hiszen valószínűleg nem szerepel bekezdésjel a forrás cellákban. Ahhoz egy minta jó lett volna.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30893)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30893

Másképpen fogalmazva: nem a két azonos string viselkedik másképp, hanem a tartalom és a formázás együtt alakítja ki a megjelenést. Ami azt is jelenti, hogy az Excel a sortörést nem tekinti a string részének (nem lehet benne semmilyen whitespace a szóközön kívül).

Ami azért zavaró, mert már megszoktuk, hogy a másolás a formázást is másolja. Mármost ha cellát másolok az Excelben, akkor gyakorlatilag a cellaformázás ablak összes tulajdonsága másolódik, a betűformátum, mintázat, védelem, szegély, sőt az igazítás fülről is a lekicsinyítve, hogy beleférjen. Csak a sortöréssel tulajdonság nem.

Előzmény: pimre (30892)
pimre Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30892

Igen, ezt tapasztaltam én is. De érdekelt volna, hogy az Excel alkotói hogyan oldották meg azt, hogy két - látszólag azonos string eltérően viselkedik. 

De a válaszod alapján gyanút fogtam. Lehetséges, hogy csak annyi a különbség, hogy az Alt + Enter, valamint a makróból történő értékadás egyidejűleg a cella formátumot is beállítja sortörésesre (Wraptext = True), és esetleg még mást is, hogy pont ott törje meg a sort, ahol szeretnénk.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30886)
Johnnyman Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30891

Szia!

Nagyon köszönöm a gyors segítséget. Szépen működik. (Kár, hogy wordben nem lehet.)

Üdv.

Előzmény: Fferi50 (30890)
Fferi50 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30890

Szia!

Igen, sajnos a cellák egyesítése azt vonja maga után, hogy csak az első (egyesítés után "megmaradó") cella értéke őrződik meg. Ezért egyesítés előtt a többi cella értékét is ide át kell tenni.

sub egyesit()

dim cl as range,cl1 as range, elv as string

set cl1=selection.cells(1)

elv=";" ' a cellaértékek elválasztója - te határozod meg, mi legyen, egy "szokatlan karaktert" célszerű választani.

for each cl in selection.cells

if cl.address<>cl1.address then cl1.value=cl1.value & elv & cl.value

next

application.displayalerts=false

selection.merge

application.displayalerts=true

end sub

A makró a kijelölt cellákat egyesíti, mindegy, hogy vizszintes, vagy függőleges esetleg mindkét irányú a kijelölés.

Wordben szerintem ez nem működik, ott mások az objektumok, úgy láttam.

Üdv.

Előzmény: Johnnyman (30889)
Johnnyman Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30889

A következő kód átalakításában kérnék segítséget.

Sub cellaegyesítés()
Range("A1:A2").Select
With Selection
.HorizontalAlignment = xlCenter
.VerticalAlignment = xlBottom
.WrapText = False
.Orientation = 0
.AddIndent = False
.IndentLevel = 0
.ShrinkToFit = False
.ReadingOrder = xlContext
.MergeCells = False
End With
Selection.Merge
End Sub

Az átalakítás lényege, hogy nem kizárólag A1 és A2 cella összevonása kellene, hanem bárhol állok, az aktuális cella és az alatta lévő 1 vagy 2, vagy 3 cella tartalmát kellene összevonni, de úgy hogy az összevonandó cellák tartalma megmaradjon. Mert jelenleg ezzel csak az egyik cella tartalma marad meg. Remélhetőleg nem csak excelben, de wordben is működne, mert az lenne az igazi. Előre is köszönöm.

Hoter Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30888

Köszönöm.

Előzmény: Fferi50 (30881)
Fferi50 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30887

Szia!

Így van ez az Excel2016-ban és gyanítom a még újabb verziókban is. Szerintem a magyarázat egyszerű, az Excel nem szövegszerkesztő :( .

Egyébként a sortöréssel több sorba opció bekapcsolása a LF karakter nélkül is több sorba teszi a szöveget, a cella oszlopszélességétől függően - "önkényesen" elválasztva a beírt szöveget, még szavak közben is.

A saját LF beiktatása arra jó, hogy szabályozható vele, hol legyen az új sor. Viszont az oszlopszélességet szintén kísérletezni kell.

Üdv.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30886)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30886

Ezt csináltam: =A1 & KARAKTER(10) & A2

És ezek után külön be kellett állítani a cellaformázásnál a sortöréssel több sorba opciót, hogy működjék. :-( Szóval csak képlettel nem megy. (Office 2000)

Előzmény: pimre (30885)
pimre Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30885

"Szerintem Excelben bekezdésjel ilyen célra nem használható."

Off: Ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy az Excel vajon hogyan oldja meg a cellán belüli sortörést. Azt tudom, hogy erre a nem a bekezdésjelet, hanem a 10-es kódú LineFeed karaktert használja, amikor Alt + Enter megnyomásával kézből adom ki  a parancsot. Viszont összefűzéssel nem jeleníti meg a sortörést, bár a karakterláncba bekerül a LineFeed. A sortörés megjelenítése az Alt + Enter-en kívül csak makróból működik.

Ugyanakkor az égvilágon semmi különbséget nem látni azon cellák hossza és a kód függvénnyel kiolvasható tartalma között, amelyeken megjelenik, és amelyeken nem jelenik meg a sortörés.

Vajon mi lehet a technikai megoldás? Gyakorlati haszna nem sok volna, csak mint érdekesség lennék rá kíváncsi.

Előzmény: Fferi50 (30881)
Fferi50 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 30884

Szia!

Ha benézel, még egy ötlet ami talán kicsit gyorsít a munkán:

A szűréshez egy segédoszlopban megszámoljuk, hogy hány szóköz van a névben.

Ezt a következő képlettel tudod:

=Hossz(A2)-Hossz(Helyette(A2;" ";""))

Ezután szűrsz az egynél több szóközt tartalmazó cellákra.

Az előtagot a következő képlettel tudod megkapni a szűrt nevekre:

=Bal(A2;Szöveg.keres(" ";A2)-1))

Persze itt is előfordulnak majd többtagú, nem előtagot tartalmazó nevek. Ezeket viszont talán már könnyebben le tudod "vadászni" és eltüntetni a cellából.

A megmaradt nevek előtag nélküli részének képlete:

=Jobb(A2;Hossz(A2)-Szöveg.Keres(" ";A2))

Mivel a rendezéshez szükségesek az előtaggal nem rendelkező nevek is :), ezért a képlet módosításával egyből a teljes névsort kaphatod:

=HA(ÜRES(B2);A2;Jobb(A2;Hossz(A2)-Szöveg.Keres(" ";A2)))

A képletet át kell alakítanod a két segédoszlopban értékké, hogy a rendezés helyes legyen.

Üdv. 

Előzmény: Eldon82 (30883)
Eldon82 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30883

Köszönöm a tanácsokat! :)

Fferi50 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30882

Szia!

Több előkészítést igényel és segédoszlopokat. Érdemes a névsort egy új, üres lapra átmásolni.

Mivel az előtagok nem igazán köthetők semmilyen szabályhoz, sajnos típusonként le kell a neveket szűrni és leválasztani a mellette levő cellába.

Pl. leszűröd a "Szent " kezdetű neveket. A mellette levő cellába beírod Szent,

a következő oszlopba pedig a képlet =Helyette(A2;"Szent ","") 

A szöveget és a képletet végighúzod a leszűrt állományon.

Ezután szűröd pl. a "I*. " kezdetű neveket (római számok egy része)

A mellette levő cella képlete =Bal(A5;Szöveg.Keres(" ";A5)-1)

A következő oszlopban a képlet = Közép(A5;Szöveg.Keres(" ";A5)+1;Hossz(A5))

A képletben szereplő cellák példák, igazítsd a sajátodhoz.

És így tovább, míg az összes "előtagot" le nem választottad.

Kikapcsolod a szűrőt. Ekkor a két segédoszlopot kijelölöd, másolás - ugyanoda irányított beillesztés értéket.

Majd a két oszlopot együtt rendezed a nevek szerint.

Ezután nincs más hátra, mint a két oszlop egyesítése.

=C2 & " " & D2

Üdv.

Előzmény: Eldon82 (30876)
Fferi50 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30881

Szia!

Szerintem Excelben bekezdésjel ilyen célra nem használható.

Egyébként a B oszlopnak sincs teljes első sora, csak első cellája.

Ha az első cellában bármilyen egy karakter széles elválasztójel van, akkor a következő a tennivaló:

Az elválasztó karaktert kimásolod a vágólapra.

Utána - Adatok - szövegből oszlopok - tagolt -  tovább - a határoló jeleknél bejelölöd az egyéb opciót és beilleszted a kimásolt határolót a vágólapról - tovább majd kiválasztod az új cellát, ahol kezdődjön a szétbontott szöveg - befejezés.

Ezután kijelölöd az így kapott tartományt - másolás - kijelölöd az A oszlop első szabad celláját  - irányított beillesztés - transzponálás.

Remélem erre gondoltál.

Üdv.

Előzmény: Hoter (30879)
pimre Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30880

Szerintem pedig mégis a külön cellákba rendezés a legkönnyebben járható út (ha van egyáltalán más lehetőség is). Ha sikerül külön oszlopba tenni a nevek előtti szövegeket, akkor a megmaradt név szerint tudod már rendezni őket, majd egy harmadik oszlopba egyetlen képlettel összefűzöd őket. És a Word dokumentumba pedig csak az utóbbi oszlop tartalma kerül.

Hoter Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30879

Köszönöm. Ezt ismertem. De talán nem pontosan fogalmaztam, ezt az összevonást (összefűzés) úgy kellene megcsinálni, hogy ne egy sorba kerüljön, hanem egymás alá (bekezdésjellel elválasztva). Mindezt ha lehetne, segédoszlop nélkül, mindjárt az A oszlop cellájából egyenesen a B oszlop cellájába.

És a B oszlop teljes első sorát a bekezdésjelig hogyan lehet kivágva átmásolni A oszlopba?

Előzmény: Eredő Vektor (30878)
Eredő Vektor Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30878

Használd az összefűz függvényt vagy az & jelet a cellák összefűzéséhez

Előzmény: Hoter (30864)
Eredő Vektor Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30877

Az eredményhez szabályt kell alkotni. A szabály pedig, - amit le is írtál - hogy el kell tüntetni (a végére rakni vesszővel, vagy másik cellába) azt az előtagot...

Eldon82 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30876

Üdv Mindenkinek!
Van egy meglehetősen terjedelmes szótáram (15.000+ szócikk). A szótár címszavait szeretném betűrendbe állítani, amivel még nem is lenne gond.
A problémát 200-400 név okozza. A dokumentumban bizonyos nevek előtt vannak jelzők (római számok, vagy az, hogy szent, stb.).
Szeretném, ha a sorba rendezésnél az ilyen jelöléseket figyelmen kívül hagyja az Excel. Hogyan lehet ilyesmi szűrőt beállítani?

Hogy 1-2 példával éljek, az lenne a cél, hogy mondjuk II. Andrást az a betűhöz, Szent Jeromost pedig a j betűhöz sorolja.

Értelemszerűen nem opció az ehhez hasonlóak kikutatása, és külön cellába válogatása, hacsak nincs valamilyen lehetőség a problémamentes későbbi visszacsatolásra, mivel a sorba rendezés után az egész egy Word dokumentumba kerül további megmunkálásra.

Köszönöm a segítséget!

Eldon

Hoter Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30875

Kedves Fferi, Delila és más hozzáértők! 30864 számú hozzászólásom problémájának megoldásában kérlek segítsetek.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30874

Ezt nem mondtad...

Előzmény: thomas5000 (30869)
Delila10 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30873

Módosítok. A szövegek elején a : után 2 db szóköz van, amiket 1-nek néztem.

B1 -> =KÖZÉP(A1;5;SZÖVEG.KERES("vs.";A1)-5)

C1 -> =JOBB(A1;HOSSZ(A1)-HOSSZ(B1)-8)

Előzmény: Delila10 (30872)
Delila10 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30872

A1 a szöveg.

B1 -> =KÖZÉP(A1;4;SZÖVEG.KERES(" vs.";A1)-3)

C1 -> =JOBB(A1;HOSSZ(A1)-HOSSZ(B1)-7)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30867)
thomas5000 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30871

Igen, igen. Tökéletes. Erre gondoltam. Köszönöm!

Előzmény: Fferi50 (30870)
Fferi50 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30870

Szia!

B2 cella képlete: =Közép(A2;4;Szöveg.keres("vs";A2)-4)

C2 cella képlete:= Jobb(A2;Hossz(A2)-Szöveg.keres("vs";A2)-3)

Feltételezve, hogy :: után van egy szóköz és vs. előtt és után van szóköz.

Üdv.

Előzmény: thomas5000 (30869)
thomas5000 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30869

Az a baj, hogy az adatok itt folyamatosan frissülnek weblapról. Szóval ő azt minden frissítésnél visszaalakítaná.

A függvény viszont megmaradna...

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30868

Illetve jó esetben nem is marad felesleges oszlop, csak 1-2. van.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.09.24 0 0 30867

A kell az erős túlzás. Úgy is lehet, ha szeretsz sokat babrálni. Egyébként

1. :: és vs. cseréje valami eddig nem használt karakterre, pl. * (érdemes a felesleges szóközökkel együtt)
  2. adatok menüszalag, szövegből oszlopok, határolójel *
  3. felesleges oszlopok törlése
Előzmény: thomas5000 (30866)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!