Bevallom, megleptél. :) Arra számítottam, hogy erre jön egy ne ugassak bele stílusú ledorongolás. Ehhez képest egy belátás, ami nem kis dolog így fórum szinten. ):-)) Ritka aki hajlandó erre.
Holnap indulunk a Kassandrára autóval, immár ötödször. Az útvonal a szokásos lesz, szerb-mac-görög, Evzoninál támadunk. Odafelé elvileg már szinte semmi forgalom, de szerintetek a visszaúton lehet torlódás a Németországba visszaigyekvő vendégmunkások miatt? Jövő szerdán indulunk haza...
Örülök, hogy semmi gondod nem volt a bitolai tranzittal! Spóroltál néhány kilométert és tovább tart az olcsóbb üzemanyag. Mi, ma egy hete jöttünk haza és a terelések miatt szerintem időt sem vesztettél amiért Niki és nem Evzoni volt a belépőhatár GR-ba.
Érdeklődtem itt nemrég egy alternatív MK-GR határátlépésről, nem Gevgelia, hanem Bitola felé. Túl vagyunk rajta, gondoltam megosztom a tapasztalatainkat. Péntek du. indultunk Szegedről, a kis Röszkei határon 19 előtt 4! perccel jutottunk át. A szerb szakasz eseménytelen volt, fizetőkapuk és SRB-MK határ haladós. Macedóniában a 3. fizetőkapu után Gradszkonál tértünk le a pályáról Bitola irányába. Az út minősége elég változatos, helyenként döcögős, de vannak nagyon jó részek is. Alapvetően 80-al lehet haladni, de a hegyi részeken sok a 40-es tábla, de ez nem hosszú. Bitola városban tankoltunk egy Makpetrol kúton, ha jól emlékszem 48 denár volt a dízel, kártyával fizettünk, nagyon kedvesek voltak. Ezután már nincs sok a határig, azt hiszem Medzitlija, vagy valami ilyesmi. A határon csak macedón rendszámú autók voltak kb. 6-8 db hajnal 4-kor, mi beálltunk az EU sorba és már itt is voltunk Görögországban! :) A görög oldalon valamennyivel Kozani előtt mentünk fel a pályára, onnan Ioannina-Igoumenitsa-Sivota volt az útvonalunk. Kétszer fizettünk 2,4 euro pályadíjat. Dióhéjban ennyi, remélem visszafele is ilyen zökkenőmentes utunk lesz, majd figyeljük a szerb fizetőkapu-helyzetet!
Határokon 15-25 perces várakozással (szombat este-éjszaka) jutottunk át, majd menet közben láttuk, hogy nagyon sok török tart hazafelé (a Nis utáni OMV-nél még megállni sem lehetett, annyian voltak).
A belgrádi kapunál reggel (7 óra) szinte senki sem volt. Az újvidéki fizetőkapunál a 300m-es sor 15 perces átjutást eredményezett.
A következő MOL kútnál török egy szál sem volt, a kevés vendég miatt elég jól ment a wifi, így meg tudtam nézni a határinfókat. A nagy átkelőket meg sem próbáltuk, egyből a Bajmok-Bácsalmás átkelőhöz mentünk
(GPS nélkül nem találtam volna oda, az elején nincs nagyon kitáblázva a dolog). A szerb oldalon kb. 25 autós sor volt, amit sikerült az egyetlen útlevélkezelő hölgynek fél óra alatt abszolválni (ki és belépőket is ő kezeli). Utána a magyar oldalon kb. 5 perc alatt végeztünk.
A kártyás személyi jelentősen meggyorsítja a határátlépést (mivel nem lehet bele pecsételgetni).
Nem a forgalom a nagy, hanem tele az út 60-as sebességkorlátozással, előzni tilos táblával, záróvonallal. Ez sem lenne nagy gond, ha a nagyérdeműnek lenne halvány fogalma arról, hogy egy sebességkorlátozást/előzni tilost mi old fel. A többség szerint csak a tábla. :// (Pettend) Aztán ott van Baracskán a VÉDA, ami előtt/után 1.5km-rel csak 30-cal mernek menni. Valami oknál fogva, ez az út vonzza a fogyasztásbajnokokat. 45-tel mennek, ha törik, ha szakad, mert az a legideálisabb a fogyasztás szempontjából....... A Baracska utáni emelkedőn kizárólag a belsősávban, nehogy már valaki eléjük kerüljön. Reggel 5- fél7 között viszont tényleg ideális oda-vissza. :))
Ha mindegy lenne nem kérdeztem volna. A kisbetűs írásod miatt meg külön kíváncsi vagyok mert Tárnok-szőlőhegyen van birtokom és oda is a régi hetesen mennék péntekenként. Eddig azt gondoltam, hogy pénteken, 20 óra után, tolongás csak az M7 pályán lehet a Balaton irányába! Az is csak nyáron.
Sajnos egy évben csak egyszer járunk ezen az útvonalon, s ezen már túl vagyunk. De az elkövetkező években még jól jöhet. Remélem az infó tábla nem kerül arrébb, s addigra a felhajtó mizérián is túl lesznek a szerbek.
Ezt írtam én is. A hercegszántói határ jó alternatíva, de nem 08 25.-én kifelé. Röszkétől a verbászi csomópont 35 perc. Hercegszántótól 1,5 óra. Tehát csak 2 órás várakozás(Röszkén) felett érdemes arra menni(jönni). Pont úgy lesz neked jó ahogy először írtam.
Péntek este nem nagy a forgalom Pest fele. Azért kérdeztem,milyen útvonalat ajánlotok,mert olvastam az M6-Baja-Hercegszántó útvonalat is,ami Nekem szóba jöhet még. Remélhetőleg nem lesz már nagy zűr jövőhéten,szeptember 1.-el indulunk haza. Maradjunk annyiban,hogy déli part a tónál ;) ;)
Péntek este milyen tolongás van a régi hetesen, Velence felől Érd felé? Ha sukorói vagy nadapi, szerintem ismeri az M7-est és nem kérdez ilyen kézenfekvő dolgot! Persze tényleg könnyebb segíteni, ha valaki a frankót írja, de az is érthető ha nem írja ide ki a lakhelyét.
A magam részéről, ha már úgyis megveszem az autópálya matricát, nem tolonganék a régi 7-esen, hanem M7-M0-M5. Ha végig az E-75-ös utat követed, nem tévedhetsz el. :))
Régi 7 es az Érd-Ercsi kőrforgóig. Át az M6, majd MO-M5-Röszke. Belgrádot én nem kerültem meg és neked is az áthajtást javaslom! Tovább Nis-Presevó-Gevgelia és Görögország. Kifelé már nem lesz torlódás hacsak nincs baleset a pályán. Alig 40km. ami nem pálya Szerbiában. A Makedónoknál mint olvashattad bőven van leterelés a pályáról, de sötétben is tökéletesen érthetően van kitáblázva, meg úgyis arra megy mindenki amerre te akarsz:-) Ha érdekel, hogy a tankolást olcsón megúszd, úgy csináld, hogy kitartson MK-ig az üzemanyagod! Ne sajnálj 1€-t vagy 1$-t a kutastól és simán menni fog a kártyás fizetés! Jó utat, jó időt!
Sziasztok! Régóta követem az írásaitokat és szeretném megkérdezni,hogy melyik útvonalat ajánljátok ha a Velencei-tó környékéről lesz a kiinduló pont? Aug. 25.-én 20óra magasságában lesz az indulás Parália az uticél. Sok kerülő útvonalat már fejből tudok,amit Nektek köszönhetek,de most érdekelne,mit mondtok,merre érdemes mennünk? Köszönöm előre is Nektek!