Idei évben szeretnék a robogómra is téli vagy négyévszakos gumit beszerezni még az esős idő előtt. Ha valaki tud az alábbi méretekben adni kérem írjon a publikus mailemre vagy ide válaszban.
Milyen téli gumit tudnátok ajánlani 98-as Passathoz? Autópálya/országút/város kb vegyesen.
Continental TS860-on agyaltam. Ami a lényeg, hogy jól tapadjon és ne öregedjen el hamar. (Bár az öregedés gondolom inkább a nyáriakat fenyegeti jobban az UV miatt.)
Tényleg érdekelne, hogy minek Y-os téli gumi max 150-es autópályás sebességhez egy elsőkerekes 190Le-s autóhoz.
Ha az autó végsebessége papíron magasabb 240 km/h-nál, akkor gyári előírás lehet a W vagy Y sebességindex. Ezt a gumigyárak úgy oldják meg, hogy a V-s téligumikhoz mellékelnek egy figyelmeztető matricát, hogy az illető légyszi ne menjen gyorsabban 240-nél, amikor a téli szett van az autón.
Ezek közül melyik legjobb választás? A Kumhonál nem találtam leírást, hogy jelölve van a három hegy és a hópihe, vagy sem.
Ezek mind négyévszakos gumik, a Kumho is az.
A Kumho elég gyászosan szerepelt egy teszten pár éve.
A Firestone-t nem ismerem. A Kléber még előző generációs négyévszakos gumi, szerintem tíz éve biztosan gyártásban van.... Már hat éve is a "Nem ajánlott" kategóriába került.
Szerintem Vredestein Quatrac 5. Ha jól emlékszem 185/55R15 a méreted, ennek 21.990 ft/db lenne az ára.
Mivel a kérdésben szerepelt a kitétel hogy Y sebesség indexű legyen, én arra is adtam az árakat. Ha stevie árai is 97Y XL-re vonatkoznak akkor az a jobb ár. Ha nem fontos ez, akkor alacsonyabb sebesség indexnél természetesen kedvezőbb az ár.
Ebben méretben a Hankook W320 kizárólag 97V indexszel érhető el, a Wintrac Xtreme S pedig kizárólag 97Y indexszel.
Szívesen. Mivel a kérdésben szerepelt a kitétel hogy Y sebesség indexű legyen, én arra is adtam az árakat. Ha stevie árai is 97Y XL-re vonatkoznak akkor az a jobb ár. Ha nem fontos ez, akkor alacsonyabb sebesség indexnél természetesen kedvezőbb az ár.
van aki idén nem árul good yeart, ezt nem vette biztos figyelembe.
Lássunk teljesen tisztán: én hobbiból vagyok itt. Mondhatni a szabadidőmben.
Természetesen szívesen adok árajánlatot az érdeklődőknek, és gyermeki örömöt érzek minden itt eladott szett után, de nagyon fontos megérteni, hogy iszonyúan nem erre a topikra épül az üzleti modellem. A tavaszi szezonban (most először!) valóban eladtam egy pár szett gumit topiktársaknak (speciálisan jóárasítva), de remélem elhiszed, hogy ez a forgalmam morzsája volt csak.
Több, mint 18 éve, a megnyitása óta aktívan részt veszek a topikban (a topik 66-os hozzászólása az enyém, 1999. 06. 15), ebből nagyjából tíz éve úgy, hogy benne vagyok a kereskedelemben is. Ha szakmai kérdés van, az elsők között reagálok, és ha egyszer-egyszer tévedek is, alapvetően a nevemet adom a véleményemhez. (Lásd a saját neves nyilvános email-címemet és a blogomat.)
A tizennyolc éve felépített hitelességemet nem fogom kockára tenni amiatt, hogy egy érdeklődőnek eladjak egy szett XYZ gumit az ABC helyett.
A Brigi kivételével teljesen frissek, a Hankook és a Vredestein (most, előrendelésben) egyenesen a gyári raktárból jön, a Conti meg a legnagyobb német nagykerből.
A Brigik egy szezont voltak tárolva, 2015-ös és 2016-os gyártásúak, de ezt tükrözi az áruk is. Topiktársnak azért megpróbálok egy újabb szettet túrni :-)
"Mielőtt valaki nagyon fellelkesül az itt elérhető elfogulatlan véleményeken, engedtessék meg nekem, hogy egy kicsit elbizonytalanítsam. Olyan sok a változó, hogy Józsi amúgy teljesen valós tapasztalatai esetleg teljesen értelmezhetetlenek Jancsi számára.
A legfőbb problémák:
- átlagos vezető és átlagos felhasználás esetén a gumik közötti különbség kevéssé jön át. Leginkább az extrém helyzetekben mutatkozik meg a jó gumi előnye. Az a nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e lefékezni fél méterrel a másik autó hátsó lökhárítója előtt, vagy az a mi motorterünkben végződik. Ha valaki szerencsés, elgurul úgy több tízezer kilométert, hogy egyszer sem kell úgy igazán padlóig nyomnia a fékpedált. Minden dicséret a defenzív vezetési stílusának. Meg az őrangyalának. De a véleménye nem lesz mérvadó.
- az átlagos vezetőnek nincs összehasonlítási alapja. Általában elmegy az előző gumijával addig, amíg a gumis nem figyelmezteti a cserére, majd egy több éves, több tízezer km-t futott valamilyen gumit kicserél egy új gyártású, másik valamilyen gumira. Ebben az esetben az új gumihoz az összehasonlítási alap egy meglehetősen esetleges, erősen használt gumi. Ugyanakkor nincs tapasztalata az ár- és méretkategória piacvezető darabjaival, csak egyetlen típust ismer - azt, ami az autóján van. Érdekelne-e annak az étterem kritikusnak a véleménye, aki évek óta nem járt más étteremben, csak abban, amiről éppen ír?
- a felhasználási körülmények is szélsőségesen eltérőek lehetnek. Nem mindegy, hogy valaki folyamatos nagy sebességű nyári autópályázás után írja egy gumira, hogy gyorsan elkopik (a gumi számára ez a leginkább koptató hatású üzemmód), vagy az otthon-munkahely-teszkó-otthon útvonalon. Persze a "kopás" maga is szubjektív fogalom, egyes felhasználók elégedetlenek, hogy "egy szezon alatt" (ami újabb definiálatlan tényező, lehet 2 - 3 ezer, de 20 - 30 ezer kilométer is) 6 mm-re kopott a gumi, másoknak csak a kresz-minimumon (1.6 mm) lévő gumi a kopott. Aztán az sem mindegy, ki írja le a véleményét: egy nyugdíjas porosz mérnök, aki minden egyes út előtt frissen kalibrált műszerrel századra pontosan állítja be a guminyomást, vagy egy hipszter, aki karácsonyig le sem cseréli a nyári gumiját, mert yolo.
- a leírt vélemények túl gyakran polarizáltak. Ha valakinek valamiben nem felel meg egy termék (legyen az akár egy gumiabroncs), gyakran általános szarozás lesz belőle. De a fordítottját is ismerjük. A pszichológia is: "kognitív disszonancia" a neve annak a jelenségnek, amikor valaki védi a saját döntését/választását, és az esetleges negatív tapasztalatait önmaga előtt is elbagatellizálja, minden lehetséges pozitívumot ugyanakkor felnagyít. Érdemes különösen óvatosan kezelni azokat a véleményeket, ami szerint egy gumi mindenben egyenletesen szenzációs, vagy éppen ellenkezőleg, egy kalap kaki, legyen szó tapadásról, biztonságérzetről, kopásról, zajról.
A személyes tapasztalatok természetesen mindig érdekesek, gyakran tanulságosak, de érdemes ezeket is a saját helyükön, a megfelelő kétkedéssel kezelni."