Már az elsőn ki fog bukni. A szerbek és macedónok beolvassák géppel az okmányokat belépéskor, azonnal kiderül, ha lejárt és nem a határőr éberségén múlik.
A román irányt sem javaslom, most fordult vissza 1-2 hete egy ismerős esküvőre menet, mert az egyik nagyobb gyereknek ott derült ki valahol, hogy nem érvényes a személyije.
Amiről van tapasztalatom: A K&H, ERSTE, CITI mindig kisebb árfolyammal terhelt be, mint amikor ténylegesen könyvelésre került, függetlenül attól, hogy EUR vagy más deviza volt. Ebben az évben is így működött az ERSTE esetében.
Ez mondjuk pont nem igaz. Se Romániába, se Bulgáriába nem lehet belépni ideiglenes személyivel. Ideiglenes útlevéllel viszont utazhat (de csak hazafelé!!!!).
Ezért kérdeztem, mert nem mindegy, hogy melyik bank. Az OTP akkor így számol.
Akkor most egy újabb fontos témát beszéltünk ki.
Ezentúl aki azt írja, hogy olcsóbb a kártya használat, mint a kp., akkor az valahogy így tegye: Bizonyos bankoknál (pl. OTP) olcsóbb lehet a kártyás fizetés, mint a kp., mert közép árfolyamon számol el.
Persze kérdés, hogy mennyiért jutsz Euróhoz.....
Mindenesetre én azért maradok az Erste Banknál. :)
A határátkelőknél lévő WC-ket felejtsd el, a benzinkutakon (MOL, OMV, EKO, ...) lévők sokkal tisztábbak (kivéve a vendégmunkás roham idején) és a biztonság sem rosszabb.
Üzemanyag minőségben nem vettem észre különbséget az egyes szerb kutakon (többnyire az előbb említetteken tankoltam).