Nekem is van egy hasonló korú, "elfekvő"-ben lévő motorom, majd én is megmérem, de ahhoz fel kell mennem a kispadlásra, és ott most kutyameleg van.
A fűnyírókon lévő motorok méréséhez meg emelgetni, és szerelgetni kell, de ilyen hőségben, ... ;-)))
A lusta embernek, (mint amilyen én vagyok,) sokkal kényelmesebb, ha valaki önzetlenül megosztja vele a biztos tudását, mint ugyanazt a tudást önmagának megszerezni. ;-)))
Nem tudom hogy van mostanában, nekem van egy régi 25 éves fűnyíróm, most megmértem a késtartóval kb 70 mm a tengely. Ha a késtartó kb 8 mm akkor 62 mm a tengely.
A lendkerék tömege az valós különbség a fűnyíró és a kapálógép motorok között.
Mind a két motornak azonos a gázszerkezete és az alapjárati rendszere.
E funkció nélküli motorokat külön gyárt a honda pl a husinak, polcról nem fog olyan motort kapni.
A lendkerékfék még a különbség a fűnyírómotor közt.
A boltban megvásárolható gcv motorok többsége rotakapára tökéletes.
Kétfészeres
a lényeg, hogy a főtengely átmérője, hossza, reteszhorony, a tengelycsonk körül felfekvő felület a támasztó csapágynak (ha kúpos a hajtómű kuplungja) olyan legyen, hogy ki tudod cserélni a régi motoroddal. kapagépre szánt motorokon szokott lenni alapjárati állása a gázkarnak, fűnyírómotoron nem feltétlenül hallottam olyat is, (bár konkrétan nem tapasztaltam) hogy a kapagép motornak nehezebb a lendkereke, mert a fűnyírónál ott van még lendkeréknek a kés is, a kapagépen meg csak a lendkerék. ez abból a szempontból lényeges, hogy berántáskor ne rántson vissza. de szerintem a honda nem fog, van rajta indításkönnyítő dekompresszor szerkezet, könnyű berántani.
DOLMAR PS 6400
A briggsnél érdemes ezt tudni:
(Wector írta régebben)
"Ja, és egy hasznos info, aki nem tudott róla: Mennyi LE az annyi?! Honda, Kawa, Tecumseh, MTD, GGP annyit ír a motorjára, ahány LE-s. Pl az 5,5-ös GCV 160-as Honda értlemszerűen 5,5LE. MTD ThorX 35 - 3,5LE.
De a Briggs áttért egy új jelölésre. Ez a mostani motorokon úgy néz ki, hogy pl Series 500. Köszi, erre azt hihetnénk, hogy 5LE. De nem. Ez a motor pl a régi Sprint 40-nek az utódja, tehát kb 4LE, 158ccm-ből. De akkor mi az 500? Lepel lehull, ez a motor nyomatéka ft-lbs-ben, magyarul font-láb-ban. Ez Nm-ben kb 6,925 az 1,385-ös szorzóval számolva. LE adatot ne is keressünk rajta, higgyük el, hogy kb 4LE, bár erről semmi nem tájékoztat, csak az előd Sprint 40 adata.
Ezt a jelölést csak a fűnyíró motoroknál vezették be, traktorokon, hómarókon maradt a LE- jelölés, 10LE fölött."
A BS, valamint a Tecumseh (2T és 4T) a főtengely alsó(kuplungos) HOSSZÁBAN van több változat, az átmérő EGYSÉGESEN 22,5 mm. Mint többen irták legkönyebben a gázszektor körűl kell kutakodnod, amennyiben nemcsak leáll és megy a gáz- megoldás, elképzelhető, hogy kapagépre is jó.De hogy ne érjen meglepetés arra is kell ügyelni, hogy mekkora a tengelycsonk hossz.( ha a BS motorokat nézed, ott általában 32 mm az fűnyiró. a 62 mm általában kapáé.)
Hálásan köszönöm a korábbi válaszokat, akkor is, ha nem jutottam sokkal előbbre a kapagép és fűnyírómotor megkülönböztetésének speciális, és megbontás nélkül látható jelei terén.
Megnéztem a mechanikus fék-kar meglétét, valóban az egyik fűnyírómon van ilyen, de az nem Briggs, hanem Tecumseh motor.
Szóval ezzel a fékkar dologgal nem jutottam előbbre a megkülönböztetésben!
Nincs differencia a két motortípus (kapagép-fűnyíró) között pl. a kihajtó tengely átmérőben, vagy a tengelycsonk hosszában? Vagy valéami más, hasonlóan látható, vagy mérhető jegyekben?
Én igazából csak nehezebb körülményekre építettem a kapálógépet (tavasszal burgonya kihúzás+töltés,ha nincsen használható gépem,akkor szántás,krumpli kiszedés,pótkocsizásra nem használom!)!
Rotációs munkát sajnos nem lehet vele végezni!Arra ott van a négykapás gépem.
Most már van talajmaróm,de elég a négykapás is!
Sajnos a nejem szűkíti a területet,így már hamarosan lehet hogy kevesebb géppel dolgozom.
Még valami, ékszíjas felezőnél a motor előbbre kerül kb. 30cm-t, a gép orr nehéz lesz, a súlypont előbbre tolódik, ami szintén tovább javítja a gép tulajdonságait, pl. jóval könnyebb így kapálni is vele.
Téma volt nemrég a rotálás a fórumon, amihez hozzáfűztem Robi 55 kapálós tapasztalatom, hogy szerintem felezővel - alacsonyabb kapafordulattal jobb volt a munka, több idejük volt a kapáknak földbe harapni..
Látom Te is kipróbáltad anno a felezőidet, hogy mire lehet még használni, ha már megvan.. A 2. képeden ékszíjas és láncos felezőre illesztetted a kapákat és tapasztaltad kapálásra ez nem alkalmas. Hasonló tapasztalatot szereztem tőled függetlenül én is, mikor megvettem az LR-56 láncos felezőmet, kapákat is tettem rá, pár méter után csúfos kudarcot vallott a kapálás vele, hiszen a nehéz LR-56 láncos lassító hajtómű elült pár méter megtétele után, a gépet a lassító hajtásnál kénytelen voltam ott szétszerelni, majd a láncos felező nélkül tovább kapálni.
Jó pár éve olvastam itt a fórumon, milyen jó dolog a saraboló adapter, sikerült használtan olcsón KF sarabolót vennem, meglepetésemre az adapter nem működött, csak elrohant a föld felszínén a Robi 55 forgós kapatengelyén. A webshopba kapa adaptereknél egy helyen írták, "sarabolót felező használatával ajánlják.." Véletlenül sikerült Robi 55 gyári 3 sebességes ékszíjas felezőt vennem használtan, itt hirdette egy fórumtárs, megcsapágyaztam és felszereltem. Kíváncsiságból felszereltem ismét a saraboló adaptert, és láss csodát így már tényleg jól működött.
Valóban az volt a probléma, hogy nagy volt a kapatengely fordulat, nem tudtak a saraboló kések a földbe harapni, inkább csak elforogtak - elrohantak a nagy fordulaton.
Ezután kíváncsiságból a saraboló helyére feltettem a rotakapákat, ékszíjas felezőnél szűz műveletlen területen szintén szépen dolgoztak fele fordulattal a kapa kések is, mivel több idejük volt a késeknek a földbe harapni, mint felező nélkül normál kapatengely fordulatnál. ( Itt ugye elmarad a kudarc, mivel a gyári keskeny kapalehajtás alja már nem ült fel a kapált talajon. ) Másik előnye az ékszíjas felező ráépítésnek, hogy a könnyű kisgép ( 37kg ) gyári tömege kb. + 10kg nehezebb lett, nem pattog úgy a talajon. Továbbá a 2T motor 5500ford/min főtengelye ékszíjon keresztül lassítás - felezés után hajt be a kapahajtásházba, így a forgós motor vibrációja is nagyon kulturált minimális lett. A röpsúlyos kuplung a felező előtt maradt, így az a magas főtengely fordulaton használva nem csúszik meg, az igénybevétele is kedvezőbb, mint ahol a felező után már dupla nyomatékon de fele fordulaton kénytelen működni. Kipróbáltam felezővel 3+3 kapával is a pici gépet, itt is pozitív tapasztalatot szereztem.
Ékszíjas felezőre 130cm széles rögtörő adaptert is kipróbáltam, itt is igen pozitív tapasztalatot szereztem a felezett kapatengely fordulatra vonatkozóan.
A 3. és 4. képeden ékszíjas felezővel látható a kapa géped, nem tudom a tiéd 2 vagy csak 1 sebességes, és, hogy próbáltad-e anno a felezett fordulattal a kapálást..?
Szomszédom látta mikor felezett fordulattal kapáltam a kertet, a sorközöket, megjegyezte tetszik neki, hogy lassan forognak a kapáim a felezővel, jó megoldás. Neki RK-02 és MPM-2 gépei vannak, volt összehasonlítási alapja kapafordulat tekintetében, nem véletlenül tetszett neki a gépem munkája.
Gombászok fórumtárs is megjegyezte nemrég a kapálás témánál:
"Előnyben vannak a lassítóáttételes vagy sebváltós gépek tulajdonosai, ha nem ilyen a gép, gázadással bizonyos határok között lehet a kapatag fordulatszámát változtatni. Ne pörögjön túlzottan, mert porosít, rontja a talajszerkezetet."
A rotációs kapákon nem minden esetben van nehéz lendkerék, tehát lehet, hogy a fűnyíró motor is jó hozzá csak ne úgy működjön, mint a fűnyírón, hogy max.fordulat-azalatt meg semmi.
Ha más nem szűk határok között lehessen a gázzal játszani.
Mert pl. a kapamotort is fel lehet tenni fűnyíróra és ha olyan kerül hozzád akkor nem tudod mire való.
Régebben kerrült hozzám olyan motor amit csak fűnyírón használtak, azzal is vették újonan.
Meg olyan is volt ami csak kapamotor volt. Kiváncsiságból lemértem mind a kettő lendkerekét és teljesen egyforma volt.
Valószinű, hogy a 15 év alatt a rozsda a kuplungrugókat megette. (2 db kell, ha jól emlékszem.) De az is lehet, ha leimádkozod a kuplungot a főtegőről, csak a csapszegeket kell múködésre birni, és akkor alaojáraton lesz kuplungod.
Vannak fűnyirók, melyeknél a vezetőkar(tolókar)- on inditáskor összefogod a vezetőkart és egy segédkaert, mert az oldja a féket, és állandóan összefogva kell tartanod, mert leáll a gépezed, ha elengeded.(Itt a fék akképp műkszik, hogy egy rugó a lendkerék palástjának szoritja a féket)
És vannak olyan motorok is, ahol a gázt levéve, egy mikrokapcsoló slusszt ad, vagy eleve úgy van kiképezve a karburátor fölötti gázszektor, hogy mikrokapcsoló nélkül, sima lemezkarocska csinálja a slusszt.
Ezen kár vitáznotok, attól függ, hogy milyen motorod van.
Minek bemutatkozni ha már nevem is van? Más a tomos rota mégnem alkalkas inditásra. Mivel egy bezárt fabodegában találtam-
De hallottam rola mielött kinyitottam a lakatot kb tizen valahány éve ott volt, haza cipeltem mivrel egy szölöhegyen semmi komoly dolog nincs amivel beindithattam volna.
Most már nem folyik abenzin de agyertya éppen hogy pislákol talán ezzel is beindulna de ezen minha nem volna kuplung, mert rángatásra egyböl mozog az also kaparész amit igen furcsálok.
Kérdésem csak akkor lenne ha megakadnák de igen kis idöm van kiprobálni mivel ezt a masinát szerintem elöször jol fel kell támasztani hogy meginduljon kupi nélkül
Más Rolls Roycet talál ilyen sok éve nem kinyitott helyen.
Már csak azt áruld el, hol van, hogy néz ki az a kar, amit keresnem kell?
(Nekem ugyan van 3 db. Briggs motoros fűnyíróm, de azok mindegyikén a gázbovden az alapállásába helyezéskor mozgat egy gyújtásmegszakítót, és szerintem a motort a kompresszió fékezi le, üzemanyag és gyújtás hiányában. Ami kart találtam, az a fordulatszám-szabályzó /más néven: regulátor/ karja.)
Én is csak a véleményem írom le és a tapasztalatomat.
Egy pár évvel ezelőtt elhívott az egyik munkatársam, hogy segítsek megkapálni a kukoricáját.
A földjének az egyik fele homokos talaj volt, a másik meg agyagos.
Elindultunk, én az egyik sorközt ő a másikat, amikor a homokos részhez értünk, az enyém nem előre haladt, hanem bele a homokba és nagy erőfeszítés árán tudtam tolni. Az én kapám derékszögben ívelt, az övé meg csak kissé ivelt volt.
Aztán megegyeztünk, hogy ő kapálja a homokost én meg az agyagost.
Most jutott eszembe: a pár évvel ezelőtt 95-ben volt.