- ha nincs drága légáramszabályzás kiépítve, akkor nem igazán lehet szabályozni helyiségenként a T-t. Tervezni lehet esetleg, hogy ez meg ez helyiség tervezetten kevesebb meleg levegőt kap, és esetleg villannyal, ha van igény ráfűtenek. Egyébként egy korrekten hőszigetelt házban, még ha valahol 0 fűtés van akkor se lesz 2 fokkal hűvösebb
- ha nincs helyi elszívás, akkor nyitva kell tartani valamennyire az ajtót, hogy fűtést kapjon a helyiség. De ezt előnyként is fel lehet fogni: éjszakára hálószoba ajtaja bezárva, kellemesebb T alakul ki az alváshoz. (1-2 fokkal hűvösebb)
- Beszívás rossz levegőt szív be, mp-eken belül mindenhol ott lesz a szag.
Mindezek ellenére szerintem messze jobb megoldás, mint az oldalfalival való fűtés.
Mániám, hogy érdemes az elszívást padlóközelben elhelyezni, így minimálisra lehet csökkenteni a hőmérsékletkülönbséget padló és plafon között. Illetve, nem kell mindenféle megoldással lefele befújni a meleget, elég vízszintesen is, az elszívás majd le szívja huzatmentesen.
Nem hiszem, hogy 3kW-nál nagyobb lesz a max hőigényed.
El sem tudod képzelni sincs mennyi féle-fajta elszívó, befúvó van, és ezek mögött komoly mérnöki munka ;) Ha átküldöd megnézem érdemes-e légcsatornázhatóban gondolkodni
Csak ezért "mertem" jelezni mert a héten 1 weblapom. Értsd egyetlen egy oldalhoz kaptam 391 szóból álló kiegészítést. Az egész cikk 1529 szó ... szóval elég sok minden zavaros volt az olvasónak. És igen átolvasva volna mit csiszolni rajta ... de majd ha lecsendesedik a klíma piac augusztus 20 után. ;-)
Mi máson múlna? A gép a padlástérben, nem lehet belőle hallani semmit. Jól kell méretezni a légcsatornát, és jól kell anemosztátot választani. Lehetőleg olyat ami hűtésre, és fűtésre is jó. Ez már légtechnika. Hűtésben az a cél hogy a mennyezet alatt szétterítsük a levegőt, fűtésben meg hogy lenyomjuk.
Nekem 30 éve úgy épült a házam, hogy a fűtést direkt erre csináltuk. A falban téglával vannak a járatok elkészítve, ez kapott belülről egy vízüveges kezelést. A járatokat egy évben egyszer ki szoktam portalanítani. Az egyik szobában van egy kandalló szerűség, még a mellette lévőnél csak egy díszrács. A díszrácsok alatt van egy állítható zsalu, amivel mindkét irány állítható, le ,fel, jobbra, balra. Ennek a megoldásnak a hibája, hogy helyet rabol a belső térből. Régen nem volt rajta ventilátor csak egy kályhaszerű kazán és egy hőcserélő. Körbe volt falazva, és onnan indultak a csatornák a lakásba mindenfelé. A meleget gravitáció vitte fel, majd mikor elrohadt a hőcserélő és már volt földgáz átalakítottam vizesre. Ekkor már kellett egy központi venti is, mert a 60 fokos levegőnek nem akaródzott felmenni. Ekkor már a klíma is csak egy hőcserélőn múlott. Azért előtte még volt egy kitérő, mert amit én akartam azt csak ipari cuccal akarták elkészíteni, ezért próbálkoztam a kútvízzel, de kicsi volt a hőfokkülönbség. Ez miatt nagyon gyengén üzemelt, a kút sem bírta a rengeteg vizet. Így tovább számolgatva lett egy kültéri klíma véve és egy vizes beltéri egység. Röviden tömören ennyi.
A valóság, ahol a hőmérséklet nem igazán számít, de a hőcserélő átszellőzésének hiánya igen. A 100%-tól igen csak messze van a gép leadott teljesítménye, hatásfoka:
Két féle szoftvert írtak. Az egyiknél azt tartják szem előtt, hogy a klíma lehető legtakarékosabb legyen.
Fűtésnél
- a leadott teljesítmény (ez megint csak szoftver/beállítás kérdése) a hőmérséklet csökkenésével folyamatosan csökken, de legalább végig jó a hatásfok.
Jó neked, hogy tudod a pincébe rakni, nálam az nincs. A padlás meg nem járható: egy lécváz rácsozatra kerül 25cm szigetelés, alulról gipszkartont kap. Bár az építtető szerint meg lehet erősíteni annyira, hogy közepes súlyú dolgokat lehessen rá pakolni, de egy szekrényt nem bír el.
Nálad a csövezés hogyan lett megoldva? A padláson vitték el, vagy álmennyezetet raktak? Mennyire karbantartás-igényes?
Igen, már javasoltam korábban az építtetőnek, hogy miért nem levegő-víz hőszivattyút tesz be. (Tesómnál egy ilyen rendszer van kiépítve).
A válasz az volt, hogy neki 6 M Ft-ért ajánlottak egy rendszert, ami szerinte sok.
A másik ok, hogy nincs hely, ugyanis ez egy 4 lakásos társasház (sorház), nincs hova tenni a puffertartályt, stb. Alaprajzot pdf-ben megpróbáltam feltenni, de hibaüzenetet ír ki ("nem megfelelő a kép formátuma").
A tető szeglemezes lesz, a födém nem járható, a tartályt biztos nem bírná el.
A zubadan nem levegő-víz hőszivattyú, hanem egy metódus, mely alapján működnek a Mitsubishi bizonyos levegő-víz és bizonyos levegő-levegő hőszivattyúi pl. MSZ-FH...VEHZ.
Nekem légfűtéses a házam. Pincében van 4 db hőcserélő, és egy központi ventilátor nyomja rajta át a levegőt. Rá van kötve egy cirkó, egy vegyes tüzelésű kazán, és még egy 60 KW-os hőcserélő a klímához. A klíma igaz csak 3,5 KW-os, de a hálózatom nem nagyon bír el nagyobbat. Na a lényeg, működik rendesen és 5 fokig tudja a vizet lenyomni, ha nagyobb lenne fagyálló kéne bele, mert egyszer már sikerült lefagyasztani. Ha kell kép róla tudok felrakni.
A segítségeteket szeretném kérni. Most épülő lakásunk (94 m2, 4 szoba) hűtés-fűtésére eddig az építtető az alábbit tervezte: a padlóban fűtőfilm, plusz Zubadan split klímák (4db beltéri) a megrendelő szerint elhelyezve.
Viszont felmerült egy olyan alternatíva (nem az építtetőtől jött), hogy légcsatornás klíma (ami hűt/fűt) legyen kiépítve.
Sajnos, erről a fűtés-hűtési módról semmi tapasztalatom/információm nincs. Megpróbáltam visszaolvasni itt, a fórumon, eddig 20 oldalig jutottam... néhány előnyéről már olvastam, mint pl. nincs akkora légáram, mint a spliteknél, kisebb a zaj.
Ami a gond, hogy sok időm már nincs, a napokban kell választ adnom, milyen fűtési mód legyen akkor kiépítve.
Segítenétek abban, hogy milyen további előnyei, valamint hátrányai vannak a légcsatornás fűtésnek? Tényleg kisebb a zajhatás?
A kép alapján simán lehet cserélni, esetleg nem kék, hanem zöld vagy piros lesz. De több lehetőség is van a hibára: maga a kijelző ment tönkre, elengedte a forrasztás (ez a legjobb eset), a párától szétrohadtak a lábai, a hozzávezető szalagkábel nem érintkezik (sérült, megrágta az egér). Látni kellene belülről is a panelt.
Bármelyik univerzálist megveszed a Media Mark-t ban vagy klímás boltban jó hozzá. Lehet hogy a kompatibilitási listán nincsen rajta ettől függetlenül működni fog vele. Nekem is volt olyan típusú klímám , amihez nem volt elmentem vettem hozzá elindítottam a távirányítón egy keresést és teljesen más márka alatt találta meg. Minden funkció működött vele.
Sziasztok.A segítségeteket szeretném kérni. Párommal lakást vásároltunk és be van szerelve egy klíma ami igen ritka legalább is a neten böngészve ( REGAL RG-9).Sajnos a távirányítója nincsen meg,telefonon applikációt sem találtam hozzá.A képen látható tipushoz keresek univerzális távirányítót.Előre is köszönöm a segítségeteket.