A vízpumpa tömítés miondkét oldalát bekentem zsírral és jól meghúztam minden csavart. Tegnap levettem a vezérműszíj boritását újra, mert kissé túl feszítettem a szíjat és lazítottam rajta picit, de én nem láttam a vízpumpánál vízfolyást. Igaz, nem is nagyon keresgéltem, de az biztos hogy száraz volt ott minden.
"szerintem vagy levegos, vagy gagyi a hogomba(amit beleraktal), vagy koszos a hutod, vagy nem nyit teljesen a termosztatod vagy megkakkant a hojeladod es nem is meleg a motorod (ezt latod OBD-n*). (vagy elforog a vizpumpa)
kb ebben a sorrendben mennek utanna.
*altalaban egyszerre nem kakkan meg a muszeregseg es a motorvezerlo jeladoja is.)"
Oké, ebben a sorrendben átnézem. A vízpumpát egyelőre hanyagolom. Azt a legeslegvégére hagyom. Plusz beteszem a kiegészítő ventillátor kapcsolót. Plusz van egy másik hőjeladóm és termosztátom, azokat is kicserélem, biztos, ami biztos alapon.
"0, letelenitsd le a rendszert - úgy tudtam, magát légteleníti"
a, nem tudom, fordot nem ismerem.
b, ha tenyleg nem kell kulon legteleniteni, akkor nezd meg hogy a legtelenitocsö nem dugult-e el. (VW-nal van egy vekony csö, ami a kiegyenlitotartaly tetejere megy es amin kilegtelenedik. Ez neha eldugul es akkor levegos marad. annak a csönek pisilnie, ha nincs eldugulva)
5, nezd meg nem forog-e el a lapat a vizpumpan - Ahhoz ki kellene szerelni. Vagy nem?
de igen (felteve hogy vhol nem lehet benyulni a lapathoz de altalaban nem)
"3, ne kapcsold be a klimat, hanem rakd futesre es ha dugoban allsz allitsd le a motort es csak gyujtason fujd be a meleget. - ez oké, de akkor nem csak azt a "fél liter" vizet hűti, ami a fűtőradiátorban van?"
de csak a fel litert, de altalaban az segit. ugy is ujra es ujra be kell inditanod, hogy elörebb menjel 5-10metert a dugoban. [de nyilvan ez csak egy extrem szuksegmegoldas - nalam tavaly nyaron mukodott :-) ]
szerintem vagy levegos, vagy gagyi a hogomba(amit beleraktal), vagy koszos a hutod, vagy nem nyit teljesen a termosztatod vagy megkakkant a hojeladod es nem is meleg a motorod (ezt latod OBD-n*). (vagy elforog a vizpumpa)
kb ebben a sorrendben mennek utanna.
*altalaban egyszerre nem kakkan meg a muszeregseg es a motorvezerlo jeladoja is.)
Kia Sportage 2.0 Crdi (2008-as szürke, VGT turbo, 150 ló)
Mostanában szivat a turbója, korábban alacson y volt a nyomás, megjavították, valami vákumcső miatt nem működött a fojtószelep (?!) benne.
Most meg úgy jártam, hogy egy autópályán egyszer toltam neki egy 170-et (nem is ment többet, pedig kéne) és kigyulladt a cseklámpája, ami másnapra elaludt. Asszony vitte szervízbe másnap, azt mondták, hogy 164 km/h-nál túltöltött a turbó, valami 2 atm. fölé, de már nincs a hiba, tessék vele menni. Ez most akkor hogy lehet szerintetek?
Lehet ez véletlenül, vagy majd előjön újra akármikor, vagy sose?
0, letelenitsd le a rendszert - úgy tudtam, magát légteleníti
1, rakjal bele olyat ami jo hoersekleten kapcsol (az hogy a a cikkszam passzol nem jelent semmit, nekem a hojeladobol VW-be a 3. lett jo, az meg csak ugy ment a helyere hogy megnyomogattam csöfogoval) - ezt tapasztaltam :O/ szereztem egy másikat, belepróbálom
2, nezd meg OBD-n (ha van olyanja) hogy tenyleg magasabb-e a homerseklet - van, megnézem
3, ne kapcsold be a klimat, hanem rakd futesre es ha dugoban allsz allitsd le a motort es csak gyujtason fujd be a meleget. - ez oké, de akkor nem csak azt a "fél liter" vizet hűti, ami a fűtőradiátorban van?
3.5, rakj egy kezi kapcsolot a ventillatorra hogombaval parhuzamosan - ez tervben van, csak az aggodalmam tárgya, hogy ha klímára sem hűti le jobban, akkor a kapcsolóval sem fogja. Ugyan az a ventilátor megy.
3.6, rakj egy relet a hogombaval parhuzamosan, ami akkor kapcsol ha bekapcsolod a klimat - A klíma bekapcsolja a ventilátort is. Másik nincs. Akkor így nem elég?
4, mosd ki a vizhutot belulrol es kivulrol a lammelak kozott, klimahuto lammelait is pucold ki - Ezt megteszem!
5, nezd meg nem forog-e el a lapat a vizpumpan - Ahhoz ki kellene szerelni. Vagy nem?
tartosagarol ismert gyarto tartos tipusa ami 21 eves ;-)
"A minap, a nagyobb melegben vettem észre, hogy folyamatosan járó klíma mellett is felmegy a vízhőmérő mutatója a hőjeladó kapcsolási hőmérsékletéig."
"Az új, magasabb hőmérsékleten kapcsol."
csak altalanos szöszenetek:
0, letelenitsd le a rendszert
1, rakjal bele olyat ami jo hoersekleten kapcsol (az hogy a a cikkszam passzol nem jelent semmit, nekem a hojeladobol VW-be a 3. lett jo, az meg csak ugy ment a helyere hogy megnyomogattam csöfogoval)
2, nezd meg OBD-n (ha van olyanja) hogy tenyleg magasabb-e a homerseklet
3, ne kapcsold be a klimat, hanem rakd futesre es ha dugoban allsz allitsd le a motort es csak gyujtason fujd be a meleget.
3.5, rakj egy kezi kapcsolot a ventillatorra hogombaval parhuzamosan
3.6, rakj egy relet a hogombaval parhuzamosan, ami akkor kapcsol ha bekapcsolod a klimat
4, mosd ki a vizhutot belulrol es kivulrol a lammelak kozott, klimahuto lammelait is pucold ki
Vettem egy renault traficot 3 hete, 2004-es, 1.9 dci, 100 lóerős. Első héten nem használtam egyáltalán, második-harmadik héten cseréltem benne vezérműszíjat, feszítőt, vízpumpát, meg egyéb hibákat javítottam, szoval nemnagyon jártam eddig vele, csak az utóbbi néhány napban kezdtem használni, és azt vettem észrte hogy fogy a víz belőle. Vezérműszíj csere után maximumig töltöttem, és most vasárnap vettem észre hogy a minimumig sincs a tartályban a víz, és még 100km-t sem mentem vele. Egy liter vizet öntöttem bele vasárnap. Tegnap megint mentem vele kb. 30km-t és este megint belement vagy 2 deci víz. Víztócsa nincs a kocsi alatt, a motor jól mindul, erő is van benne, és egyáltalán nem füstöl. Mi lehet a baja hogy ennyire fogy belőle a víz?
meg tudná nézni nekem valaki, hogy mennyi egy 2004-es ezüstmetál 4G63 motoros (a két kiegyensúlyozótengelyes változat) Mitsubishi Lancer 2.0 Sport Wagon vezérléscseréjének a normaideje?
Google-keresés sajnos nem hozott eredményt (lehet persze, hogy saját hibából).
van egy katamaran, aminek a starboard motorja szarakodik. Kicsereltem mindket uzemanyagszurot, es meg ezutan is azt csinalja, hogy beejti a fordulatot. Gazkarhoz nem nyulok, leesik alapjaratra szep lassan, vagy csak 1500-ra, majd magatol vissza. Van, hogy egy oran keresztul nem csinalja, aztan meg 10 perc alatt otszor. Ritka esetben le is all. Ilyenkor azonnal ujra lehet inditani, es lassan, kb. 4-5mp alatt felporog megint 2000-re. Olyan erzesem van, mintha elfogyna a gazolaja. Van otlet, hogy mitol lehet? Volvo penta DI-40 diesel motor. Feher a hajo :)