Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Köszönöm a segítséget! A gyári rendszere, legalább is ahogy én nézegetem horror áron van. Csak a gateway csatlakozó egység száz ezres nagyságú.Közben én is nézegettem a rendszereket .Ezt találtam:https://www.toparuk.hu/Honeywell-Y87RFC2032-Internetes-okostermosztat-cso, ez még árban elfogadható lenne, csak nem tudom, hogy kompatibilis-e a leendő immergas kazánhoz.
Radiátoros fűtés van a lakásba, sajnos az oldal falak nincsenek leszigetelve. Az élethelyzet az, hogy nyilván az ember spórolni akar.Elég szétszórt a családom, van mikor több napig nem tartózkodik itthon senki. A gyári rendszere, ahogy nézegetem nagyon horror áron van, ez szóba sem jöhet.
"Amúgy ja.....elméletben tényleg lehet olyan indokot találni, hogy miért is jó/kell ! :-)"
Teljesen egyetértek! Engem a bekerüléshez viszonyítva jelentősen eltörpülő hozzáadott érték tántorított el. Manager-nyelvről lefordítva: k*va drága ahhoz képest hogy nem különösebben hasznos. :)
Eléggé esélyes hogy soha meg nem térülő, környezetvédelmileg és energetikailag nulla vagy negatív hatású beruházás ahhoz képest, mintha hőszigetelést tetetne fel a tulaj (ha nincs neki). Ha van hőszigetelés, akkor meg ha erre nem ad ki plusz pénzt, jobban jár mintha fizet érte és megpróbálja az árát visszaspórolni a várható kazán + fűtésrendszer élettartam alatt.
1. manager lakjon "lakásban".. vagy ha kertes házhoz ragaszkodik és eltűnik 1-2 hétre, akkor ha nyáron a kertésznek ki tud fizetni annyit amennyit kell, akkor télen SE spóroljon.. :-)
2. jó érzés lehet este a sugárzó hideg falak mellett üldögélni....esetleg hőszigetelés ?
Amúgy ja.....elméletben tényleg lehet olyan indokot találni, hogy miért is jó/kell ! :-)
"Milyen élethelyzet az, amikor egy kondenzációs kazánt "mobilról" kell "vezérelni" ?"
A hosszú posztomból kiemelve a lényeget. Én arra jutottam, hogy két eset lehet:
* jó hőszigetelésű háznál olyan, amiben rendszeresen előre tervezhetetlen, hosszabb időszakokra elmennek otthonról. 1-2 hetes kiküldetések random időközönként, amolyan manager-életmód. Lényeg hogy ne tudja mikor ér haza, és lehessen a repülőtérről a hazáig hátralevő 1-2 óra alatt felfűteni távolról.
* rossz hőszigetelésűnél elég az ha rendszertelen a munkarend, a ház hűl eleget pár(tíz) óra alatt is, és ha nincs idő babrálni a programozgatással minden eltáv előtt, akkor megéri az utazás ideje alatt elutazóban visszavenni a hőfoko(ka)t, hazaérkezés előtt pedig visszaállítani.
Immergas Dominus az alkalmazás. Ennek járj utána, ez az egyik irány: a gyártó saját rendszere. Buszos termosztát, gateway ami hálózatra köti, és az alkalmazás/web frontend. Ne lepődj meg ha nem két fillér, és ha 5 év múlva kazánt kell cserélned, dobhatod ki az egész cuccot. Az immergas honlapját amikor kazánokat néztem ritka rosszul kereshetőnek találtam, sajnos nem tudom helyetted kikukázni pontosan milyen egység lesz az, amire szükséged van, de valamilyen wifi-modul, vagy gateway lesz az ami még kelleni fog a kazán mellé pluszban.
Ez önmagában csak félmegoldás egyébként, mivel csak a termosztát helyiségére van direkt vezérlési lehetőséged, a többi helyiséggel mi lesz? Nagyon ki kell ezt számolni hogy jó legyen a komfort mindenhol és még spórolj is vele. Ráadásul az egész játszadozásnak csak akkor van értelme, ha rossz a hőszigetelés ÉS/VAGY előre kiszámíthatatlan a távollétek és otthontartózkodások időbeli eloszlása. Pl elmész egy 2 hetes útra, de előre nem tudod hogy 14 vagy 17 napos lesz-e. Vagy össze-vissza melózol és a házad szigetelése is vacak, így fél nap alatt sok fokot hűl, de programozva képtelenség belőni mikor engedje visszahűlni és mikorra kell lakható hőfokúnak lennie.
A másik irány a honeywell evohome, aminek alternatívája lehet a Conradnál kapható EQ-3 Max! rendszer. Ezek gateway + rádiós radiátorszelepek. Azaz az egész házat vezérelheted hogy mikor, hol, hány fok a cél, és igény szerint kapcsolgatja a kazánt. Hátrányuk a gyártó buszos rendszeréhez képest hogy a kazánt tudtommal kapcsolni tudják csak, előremenő hőfokot állítgatni nem. HMV programra sincs egyszerű lehetőség (de az átfolyós kazánodnál ez nem gond). Egy külső hőmérővel kombinált kazánnál a felfűtés vagy lassú lesz, vagy majdnem fölösleges - a gazdaságosság szempontjából egyébként fontos - külső hőmérővel állítgatni a kazán előremenőt, kénytelen leszel jelentősen meredekebb görbét alkalmazni a hőntartáshoz szükségesnél, hogy mikor fel kell fűtenie, legyen tartalék. Ráadásul ezek a rendszerek sem olcsók, lévén hogy a radiátoros egységek nélkül ezeknek sincs sok értelme. Azok nélkül inkább a gyárt saját rendszere van előnyben szerintem, a teljes értékű kazánvezérlés okán.
Szóval dönteni kell abban, hogy a kazánt akarod minden téren vezérelni, vagy a házat, ha mindkettőt, akkor lesz a legérdekesebb a történet. Mielőtt ebbe belefolynál, tudni kéne tényleg kell-e ez neked. Legelőször is joevagyok kérdésére válaszolj, rossz-e a hőszigetelés, illetve tényleg ennyire tervezhetetlen a napirended hogy távolról kell beavatkoznod?
Thermomax 24K kazánnál, A1 hibakód jelzés van, ha a hidraulika és gázrendszernél lévő biztonsági szelep áteresztése miatt, akkor az milyen módon észlelhető és javítható e? Válaszotokat köszönettel.
"A piacon jelenlevő termékek jelentős részén nem a felhasználó és nem egy manuális tekerő gombbal állítja a fűtési előremenő hőmérsékletet, így a XXI. században."Ne haragudj,én ezt a sort szó szerint vettem,ez pedig annak állítása,hogy a felhasználónak nincs beleszólása a víz hőfokába.Ez hiba volt,bocsánat.
nagykunsági:ha a moduláció 100%-ról 67-re,50-re,netán 45%-ra történik,az lehet egészséges,jó,kifizetődő.De 25 kW helyett 2 kW,az 92%,ha ennyire van szükség,akkor inkkább kapcsoljon ki-be,ritkábban.Ha egy eszköz teljesítményének 92 %-át csak biztonsági tartalékként kezeljük,az nem igazán lehet gazdaságos,szerintem.
Segítségre lenne szükségem:Immergas Vitrix EXA 28 kazánnal szeretném fűtésemet korszerűsíteni és olyan megoldást keresek , ahol mobiltelefonos appon keresztül távolról is tudom irányítani a kazánt.Milyen távvezérlő rendszerrel ( szobatermosztáttal) lehet összeépíteni a kazánt, hogy működjön? Valaki használ ilyen rendszert?
20-as lesz a gerinc 16 a lekötés.De! már induláskor ketté ágazik, az egyik oldalon kb 7m-re lesz egy radiátor, másik irány sokkal hosszabb ott 4 radiátor (csak a T idom lesz,könyök nem).
Indítsam 25-el: 25/20-20T vagy elég a 20-asT ? (aminek a belsője kb.18)
A manuális tekerőgomb igaz.De ha a felhasználó nem tudná befolyásolni az előremenő víz hőfokát,az baj lenne.
Más:ha adott személy normál gyalogtempója 5 km/óra,ezt módosíthatja sétához mondjuk 2 km/órára,sietéshez 10 km/órára,de ha csoszogva,tehát cipőjét egy pillanatra sem felvéve az útról kellene megtennie 5 km-t,ez káros lenne az anyagi helyzetére,az egészségére,stb.
Az,hogy egy 25 kW-os kazán tud működni 2 kW-osként is,jó reklámfogás,de szükségtelen,káros,drága.Az egészséges mértékű modulációnak is van határa.Ha teljes gőznél 25 kW-ra van szükség,akkor a 2kW-ra lemodulálás helyett kapcsoljon ki a kazán,és összedörzsölöm a kezem.
A piacon jelenlevő termékek jelentős részén nem a felhasználó és nem egy manuális tekerő gombbal állítja a fűtési előremenő hőmérsékletet, így a XXI. században.
Itt vagyok az anyósnál vidéken. 100nm kockaház, falon 5cm, padláson semmi, padlóban semmi, nyilászárók 6 éve cserélve. figyelek, mit lehet besaccolni ??
minimum a hőszigetelés pontos méretei kellenek a saccoláshoz. meg a hmw. ahogy írtam is. de a tutti a számolás. az az igazán sicher.
köszi,akkor ez mázli, mert csak 07.05-el jön a kéményseprő + 1 hét a szakvélemény után a lehet beadni a gáztervet kb 07.15 körül, vagy az új eljárási rend lesz