Néhány napja beszerelt Gree Lomo 3,2 klímám nem fúj megfelelően hideget. Tudom, ez így elég szubjektív, de azt gondolom, hogy automata módban 16 celsiuson igencsak jegeset kellene fújnia, ehhez képest alatta állva sem túl hideg. Mi lehet az oka? Lehet az, hogy a tetőtérben van a kompresszor és nem elég jó a hatásfoka, mivel elég meleg közegből szív levegőt? Szellőzése megoldott. 2,5 órát járattam 24 fokos szobában 20-ra állítva, egy fél fokkal csökkent a hőmérséklet.
Van egy Simbio SB1012 tipusú klima a lakásban, a minap fel let töltve 407-tel, de az a gond vele, hogy a külső egység kb 10 perc működés után lekapcsol és utána nem is kapcsol vissza, csak ki és bekapcsolás után.
Ugyanilyen gépem van (FH25: a beltéri VE2 (E1), a kültéri VE (E4) végű, 2016. 10-ik havi gyártás. Magasabb teljesítményigénynél (azaz relatíve nagyobb kompresszor fordulatszámnál) nem igazán, alacsony teljesítményigénynél és ehhez kapcsolódó alacsonyabb kompresszor fordulatnál viszont az enyémnek is jól kivehető "dízelgólya" hangja van. Kb. két hete került fel, és már az első bekapcsoláskor ilyen volt. Régebben volt egy inverteres Samsung hűtőgépem, annak volt ilyesmi hangja, amikor nagyon leszabályozott.
Nem igazán hangos és zavaró az enyém sem, a kertben a tücskök simán "túlciripelik", de én sem tudtam mire vélni: a kb. 5 éves FD25 és FD35 gépeimnél nem tapasztaltam hasonló jelenséget.
A bennt hallgató halk mormogást (mintha egy mosógép menne a szomszéd lakásban) is tapasztaltam minimum teljesítménynél (amihez 15 fordulat/másodperces kompresszor fordulatszám tartozik), de ezt sikerült lenyomoznom: a gumitappancsok ellenére a konzolon keresztül a kültéri "berázza" a hálószoba falát, de ezt egy vaskosabb gumibak remélhetőleg megoldja majd.
Érdekes hogy írod, hogy a régebbi gyártású darab csendesebb: a service manual tanulsága szerint a kompresszor mindkét gépedben ugyanolyan típusú, viszont a vezérlőpanel (és emiatt talán a szoftver is) más. Elvileg ugyanabban a tartományban szabályoz a régebbi és az újabb géped is, szóval a kelepelés oka nem lehet az, hogy az újabb gép lejjebb engedi forogni a kompresszort.. de azt érdemes lehet kipróbálni, hogy hűvösebb időben, minimumra vett beltéri ventilátorral (azaz alacsony teljesítményigénynél) a régebbi gépből is kihozható-e a kelepelés.
köszi Dr.Klíma kezdem érteni, viszont azt nem értem, hogy amikor átkapcsoltam csak ventilátorra - hogy kiszárítsa a klímát mielőtt kikapcsolom- kissé büdös és érezhetően párás levegőt kezd fújni magából? OK a büdöset értem, mert penészes a mókuskerék, de a párát nem.
Két ugyanakkora gyerekszobában van két ugyanolyan klíma.
Egy különbség van: az egyiket tavalyelőtt (lehet azelött) vettem de idáig dobozában érleltem, majd idén tavasszal vettem még egyet és fel lettek szerelve. Az idősebb egész pontosan Mitsubishi MSZ-FH25VE (E1) beltéri és MUZ-FH25VE (ER2) kültéri, gyártva 2014.03, a másik MSZ-FH25VE2 (E1) beltéri és MUZ-FH25VE (E4) kültéri, 2016.12. hónapban készült ugyanabban a gyárban. Ugyanazok a srácok szerelték ugyanolyan anyagokkal, a beltérik ugyanazon válaszfal két oldalán vannak a kültérik egymás mellett, együtt megy a csövezés csak az utolsó egy-egy méter nem.
Csendes gépeket akartam, be is jött, de ma reggel feltűnt hogy az újabb kültérije ketyegve/kelepelve jár. A régebbi kültériből csak a venti hangja hallatszik nagyon halkan, néhány méterről már alig lehet megmondani egyáltalán be van-e kapcsolva. (forgalommentes, csendes környéken) A ketyegés se annyira hangos hogy mondjuk zavarná a szomszédot de annyira igen hogy ha egyszerre megy a kettő csak ezt lehet hallani, a régit nem. (Hallottam már máshol ugyanígy kelepelve járni kültérit de nem tudom normális-e.)
Mindenesetre kicsit idegesit, egész nap hallgatóztam ezeket hallottam:
- Újabb gép: kelepelő kültéri, nagyon halk beltéri, a venti mellett néha rövid ideig pulzáló mormogó hang hallatszik, a csövekből soha nem hallatszik a hűtőközeg áramlása
- Régebbi gép: nagyon halk, a kelepelő másik mellett nem hallható kültéri, nagyon halk beltéri a pulzáló mormogó hang gyakorlatilag nincs, közvetlen a géphez hajolva hallható csak, néha susogva áramlik a hűtöközeg a csövekben. (A csövek csak kis részben vannak a falba vésve, nagyobb rész a fal és mennyezet találkozásánál haladnak csatorna nélkül - gipszkartonnal akarom majd elrejteni – itt hallatszik a susogás néha.)
- A komfortot ugyanolyannak mondanám, gyakorlatilag tökéletes.
A kérdésem hogy normálisak ezek a különbségek a két gép között?
A két és fél év alatt ami közöttük van kicsit fejlesztettek a cuccon: kiirtották a hűtőközeg susogást, cserébe egy diesel gólya hajtja a kültérit meg néha picit mormog a beltéri?
Gond lehet a telepítéssel vagy a géppel? Esetleg egy kis igazítás segíthet?
Lakásunkban egy Midea MKG-300 (Chilled Water Fan Coil Unit) oldalfali klíma működik, de sajnos csöpög belőle a víz. Abban kérem a segítségeteket, hogy hogyan kell/lehet levenni a beltéri egységet a falról, pontosabban a szerelőkeretről.
mivel a készüléked érzékeli (méri), hogy csak 1 fokot kell hűtenie a lakás levegőjén, így nem terheli le magát.....azaz csak lazán, szötyörög :) ...ez annyit jelent a részedről, hogy nem intenzíven hűti a beltéri hőcserélőjét, csak éppen, így az melegebb (17-18 fokos hőmérsékletű) .... és ha megnézel egy táblázatot, akkor láthatod, hogy ilyen belső hőmérséklet-páratartalom esetén ez a 17-18 fokos felületen nem lesz páralecsapódás, mert a harmatpont ennél lényegesen alacsonyabb .... viszont ha kiveszed a hűtőből a jól behűtött söröd, akkor annak a dobozának az oldalán már tuti lesz "kondenzvíz"
26 fok volt a lakasban es arra 25 fokot allitottam be. Ha jol ertem akkor nem termel annyi kondenzvizet hogy kifollyon, nem csopog le a csepptalcara, rajta marad a lamellakon es onnet elparolog?
Szuper, egyre jobb hirek. :( Huti a levegot, 25 fokon tartja, de a paratartalom inkabb csak nott egy szazalekot mint hogy csokkent volna kettot. Az elso evben nem volt ilyen. A masodikban, azaz tavaly kezdodott, hogy ugy ereztem amikor a hideget fujja, akkor paras "szaga" van.
Delutan 2-kor kapcsoltam be a klimat es most 18:00-kor egy csepp viz sem jon a csobol es a csepptalca is szaraz. Ez normalis jelenseg? A benti paratartalom 56%
nem , nem szerelt ki soha semmit. Kb csak a lapatot es az elejet szedte le. Kefevel letakaritotta es befujta valami csodaszerrel, ami utan 3 napig nem hasznalhattam a klimat.
Ilyen gyorsan nem penészedik be egy klíma. Elsősorban a ventilátoron és a kondenztálcán szokott megtelepedni a penész, feltehetőleg akit kihívtál az nem szerelte ki ezeket az alkatrészeket, csak kiporolta a szűrőt és befújta valamivel a hőcserélőt.
Ha legközelebb felhívsz egy klímaszerelőt tisztítás miatt, kérdezd meg, hogy a ventilátort (mókuskereket) is kitisztítja-e.
Ózonnal nem lehet tisztítani, csak fertőtleníteni és szagtalanítani. Nagy különbség.
Az ősztől tavaszig a falon száradó klímádban minden gomba, penész és baktérium elpusztul mert víz hiányában nem életképesek, ezeket a döglött organizmusokat most még egyszer elpusztították az ózonnal. Ha bekapcsolod a klímádat fűtés üzemmódba és járatod egy fél órát akkor ugyan ezt az állapotot tudod elérni kb. 25 forintból.
Mind a két esetben elpusztul ami benne van, a gond az, hogy benne is marad és amint nedvességet kap, -tehát bekapcsolás után 15 perccel,- táptalajjá változik és az első arra járó spóra megtelepszik benne.
értem! Ez vmi saját spéci cucc, már mint a zsák vagy létező , megvásárolható eszköz? Van olyan klímás, aki nem csinál ózon kezelést lakásban csak autóklímában.
Kipakolod másik szobába. És ablak nyitva ott, ahol dolgozik. Egy speciális zsákot húznak rá a klímára, azon van egy cső, az csatlakozik a generátorhoz. Aztán csak nyomja befele neki az ózont. Kemény szaga van neki.